Dědictví rodin alkoholiků

dospele-deti-alkoholiku
Ptali jste se někdy sami sebe, jak se žije dětem alkoholiků? A co z nich bude, jakmile dosáhnou plnoletosti a začlení se do společnosti? Pak je dnešní knižní novinka, nové vydání bestselleru z 90. let, vhodná k ukojení vaší zvědavosti. A těm, kterých se téma osobně dotýká, může pomoci vystoupit ze stínu minulosti…

Když se v 80. letech minulého století začala autorka zabývat rodinami lidí závislých na alkoholu, vstupovala na neznámé území a trvalo ještě několik let, než se z její knihy Dospělé děti alkoholiků stal bestseller. Janet Woititz dospěla k určitým charakteristikám těchto lidí. V důsledku absence rodičovské vřelosti a jasně definovaných hranic v dětství si například nejsou jisti tím, jaké chování je normální, lžou v situacích, kdy to vůbec není potřeba, posuzují se bez slitování, mají problémy s důvěrnými vztahy, mají sklon buď k mimořádné zodpovědnosti, nebo k mimořádné nezodpovědnosti, jsou impulzivní. Knihu, která se tyto osoby snaží podpořit v jejich sebeúctě, lze využít i u dětí z jiných typů dysfunkčních rodin. Není přitom podstatné, kolik takovýmto „dětem“ vlastně je: Dané vzorce přetrvávají, dokud se z nich jejich nositelům nepodaří vyrůst. Tehdy také překonají začarovaný kruh a mohou svým dětem předat lepší poselství, než si z dětství odnesli oni sami.

 

Dospělé děti alkoholiků

Překročte bludný kruh minulosti
Autorka: Janet Woititz
Přeložil: Jiří Martínek

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1713-8
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Dospělé děti alkoholiků vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Lhaní patří k základním rysům fungování rodiny zasažené alkoholem. Maskuje se tak zřejmý odpor k nepříjemné realitě, zastírací manévry, porušené sliby a různé nesrovnalosti. Přestože se jedná o poněkud jiný způsob lhaní, než jaký se má pod tím pojmem obvykle na mysli, na žádný pád se neříká pravda.

První a základní lží je to, že rodina popírá, že nějaký problém vůbec existuje. Předstírání, že je doma všechno v pořádku, je lež. Rodina jen zřídka otevřeně hovoří o tom, jak se věci skutečně mají. Dokonce se o tom mezi sebou nebaví ani její jednotliví členové. Dost možná někdo sám sobě pravdu připustí, ale pak se ze všech sil snaží ji potlačit.

Další lží, jež má souvislost s tou první, jsou různé zastírací kamufláže. Nealkoholik kryje alkoholika. Jako dítě jste určitě viděli, jak se váš rodič-nealkoholik snaží nějakým způsobem krýt rodiče-alkoholika. Slyšeli jste, jak si nealkoholik vymýšlí omluvy, proč váš druhý rodič nesplnil nějakou svou povinnost nebo proč přijde pozdě. Žili jste ve lžích.

***

Úkolem pak není hledat, co je normální, ale zjišťovat, co je nejvhodnější pro vás a pro ty, kteří jsou vám nablízku. Přijali jste mýtus normálnosti a díky tomu jste si vytvořili představu, jak byste měli ideálně vypadat vy, ostatní lidé a dokonalá rodina. To vám ohromně zkomplikovalo život. Ta ideální osoba, kterou byste chtěli být, má podobu dokonalého dítěte, dokonalého manžela, dokonalého přítele a dokonalého rodiče. Jelikož vysněné představy nelze realizovat, strávíte hodně času tím, že odsuzujete sami sebe, protože život se neubírá směrem, kterými by se podle vašeho mínění ubírat měl.

Je třeba zjistit, z čeho máte dobrý pocit, z čeho ne a proč. Musíte se na věci dívat také z hlediska způsobu fungování své rodiny. Nyní je ta doba, kdy se vaše rodina musí naučit řešit problémy a překonávat konflikty. Existuje mnoho cest, jak toho dosáhnout.

Čtěte zbytek ukázky.

 

O autorce

Janet Geringer Woititz byla americká psycholožka a lektorka specializující se na práci s dysfunkčními jednotlivci i rodinami. Dospělé děti alkoholiků je její nejslavnější publikace.

Zdroj informací: Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8.
Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDospělé děti alkoholiků
Překročte bludný kruh minulosti

Woititz, Janet Geringer

Portál, 2021

Napsat komentář