České povídky

povidky-uvod
V dnešních tipech se vydáme zkoumat povídkové dílo významných českých autorů Eduarda Basse a Edy Kriseové.

Eduard Bass, známý především svými příběhem o Klapzubově jedenáctce či románem Cirkus Humberto, byl také autorem povídek. Nakladatelství Slovart nyní přichází s novou edicí jeho krátkých textů, které psal během temné doby válečné okupace.

Lidé z maringotek

Autor: Eduard Bass

Počet stran: 230
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 9788075296269
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Lidé z maringotek vydalo nakladatelství Slovart.

Tento povídkový dekameron vyšel poprvé v roce 1942, zároveň jde o autorovo poslední beletristické dílo. Eduard Bass ho psal v tísnivé okupační atmosféře, kdy byl zbaven šéfredaktorského místa v Lidových novinách a věnoval se pouze spisovatelské činnosti. Po obrovském čtenářském ohlase, který sklidila jeho románová kronika Cirkus Humberto, se k cirkusovému prostředí vrátil v této sevřené a stylisticky vytříbené rámcové novele, kde si pánští účastníci hostiny, jež spojuje láska k cirkusu, vypráví barvité příběhy s milostnými náměty. Objevuje se tu láska v nejrůznějších podobách, ať už vášnivá, tragická, či věrná a obětavá, nebo založená na romantické iluzi. Bass prostředí manéže a varieté důvěrně znal (začátky jeho kariéry jsou spjaty s proslulým pražským kabaretem Červená sedma, kde působil jako konferenciér a satirik) a coby zkušený a všestranný novinář měl také smysl pro situační a jazykovou komiku i schopnost osvojit si kolorit nejrůznějších jazykových stylů a žargonů. Nutno dodat, že forma drobných prozaických útvarů vyhovovala Bassovi lépe než románová kompozice. Každá postava má svůj osobitý vypravěčský styl i pohled na osudové momenty lidského života. Jejich prostřednictvím se dostáváme nejen do zákulisí tohoto přitažlivého uměleckého prostředí, ale také na dřeň životu samému. Na motivy této knihy natočil roku 1966 Martin Frič stejnojmenný film.

O autorovi

Eduard Bass, vlastním jménem Eduard Schmidt, byl český humoristicko-satirický spisovatel, dramatik, publicista, herec, konferenciér, textař a zpěvák. Proslul knihami Klapzubova jedenáctka a Cirkus Humberto. V letech 1916–1917 se stal ředitelem kabaretu Rokoko a psal do různých novin a časopisů, například Právo lidu, Nová doba, Kopřivy, Humoristické listy atd.  V letech 1921–1942 působil jako fejetonista, reportér, soudničkář a divadelní kritik. V letech 1921–1933 působil jako redaktor Lidových novin. Od roku 1933 byl šéfredaktorem Lidových novin, tuto činnost vykonával až do roku 1942. Zde se seznámil a spřátelil se slavnými kolegy – s Karlem Poláčkem, bratry Josefem a Karlem Čapkovými, v redakci se potkával třeba s Rudolfem Těsnohlídkem, Ondřejem Sekorou, v lidovkách publikovali třeba Vítězslav Nezval nebo František Halas.

Autorovým prvním zásadním dílem je humorný pohádkový příběh Klapzubova jedenáctka (1922), který svým způsobem reflektuje dobu vzestupu našeho fotbalu na mezinárodním poli.Eduard Bass zemřel v říjnu 1946 ve věku pouhých osmapadesáti let. V roce 1941 se objevuje v knihkupectvích Bassovo stěžejní dílo, román Cirkus Humberto, který spisovatel začal psát v prvních dnech okupace. Eduard Bass zemřel v říjnu 1946 ve věku pouhých osmapadesáti let. Posmrtně pak vyšla řada jeho dalších povídkových souborů jako třeba Křižovatka u Prašné brány (1947), Povídky (1956) či Pražské a jiné historie (1968).

Zdroj: Česká televize

Nakladatelství Slovart

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

————————————————

Eda Kriseová (*1940) nabízí soubor povídek, které kombinují mnoho elementů z jejího vlastního života. Především zde můžeme nalézt velký vliv východní filosofie, která autorku fascinuje a o níž napsala knihu Duši, tělo opatruj.

Mluvící hora

Autorka: Eda Kriseová
Ilustrátorka: Anna Novotná

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 110×186 mm
ISBN: 978-80-7252-866-0
Doporučená cena: 330 Kč

 

Knihu Mluvící hora vydalo nakladatelství Práh.

Povídková sbírka Edy Kriseové se pohybuje na hranici mezi fikcí a realitou. Zvláště v povídkách Na ostrovech či Pondicherry, v nichž je zachycen problém současné Indie na pozadí životního příběhu architekta Františka Sammera. Autorka vychází ze skutečných fakt – ve kterých zemích architekt pobýval, s kým spolupracoval či jaké stavby realizoval, ale vedle toho variuje s architektovými myšlenkovými záměry. Kniha čtenáře okouzlí svým bohatým uměleckým jazykovým stylem a nevšedními narativními postupy, které autorce přiznávají významné místo mezi hvězdnými jmény českých spisovatelek, navždy zapsaných do historie naší literatury.

 O autorce

Eda Kriseová se narodila v rodině architekta a sochařky. Vystudovala novinářství na Karlově univerzitě, v šedesátých letech byla reportérkou v časopise Mladý svět a Literární noviny. Po invazi v roce 1968 ztratila zaměstnání a nesměla publikovat. Knížky povídek a romány jí vycházely v samizdatu, v zahraničních překladech a česky v exilových nakladatelstvích. V roce 1989 byla členkou Koordinačního centra Občanského fóra a po zvolení Václava Havla prezidentem byla jeho poradkyní, později ředitelkou odboru Stížností a milostí na Pražském hradě. Po odchodu z Kanceláře prezidenta napsala romány Kočičí životy a Misericordia, Perchta z Rožmberka aneb Bílá paní; filozoficko-literární, cestovatelské eseje Čísi svět; prózy Tři Novely: Jméno, Milost a Ráchel a novela Necestou slečny H. Je autorkou jediného autorizovaného životopisu Václava Havla, který vyšel v roce 1991 a v několika cizích jazycích v zahraničí. Jejími posledními knihami jsou filozofické rozjímání Duši, tělo opatruj a lyrická novela Mezi pannou a babou.

Zdroj: prah.cz

Nakladatelství Práh

Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí portfolia je i cizojazyčná produkce.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidé z maringotek

Bass, Eduard

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeMluvící hora

Kriseová, Eda

Práh, 2021

Napsat komentář