Psychologická poradna v knihách

duchovno
V těchto časech je možná více než jindy důležitá duševní pohoda. Dnešní tipy vám k ní mohou dopomoci. Zjistěte, jakou roli v našich životech zastává laskavost a jak si dopřát duševní údržbu, naučte se o sebe pečovat, efektivně vzdorovat stresovým situacím a mnoho dalšího.

Umíte být laskaví nejen k druhým, ale také k sobě? Pak jste na správné cestě k osvojení si tzv. radikální laskavosti, jež by dle Angely Santomerové měla představovat základ lidského jednání a bytí. Dosažení takového stavu je potom klíčem ke šťastnému a smysluplnému životu.

Radikální laskavost

Většina z nás se chce chovat k druhým lidem laskavě, jen neví, že je třeba začít u sebe. A musí jít o laskavost radikální. Pojem radikální je totiž odvozen z latinského výrazu radix pro kořen, základ. Laskavost by měla být základem a doslova u kořene všeho, co říkáme a děláme. Je pravda, že doporučovat laskavost k vlastní osobě může působit jako propagace sobectví. Vždyť laskavost by měla být něčím, co nabízíme těm druhým. Leč péče o sebe sama je nezbytnou podmínkou šťastného a účelného života. Pokud nebudeme nakládat láskyplně sami se sebou, nebudeme ani dostatečně vybaveni k láskyplnému jednání s druhými lidmi.
Kniha Angely Santomerové je napsána s hlubokým vhledem. Je nejen inspirativním průvodcem po otázkách osobní transformace, ale zejména praktickým návodem k získání zkušenosti, kterou bychom mohli nazvat laskavým vědomím. Bez ohledu na své náboženské či jiné přesvědčení se čtenář vydá na pouť, během níž zaměří pozornost na potřebu vnitřního a vnějšího pokoje – na potřebu vést život na základě niterné shovívavosti, laskavosti a ohleduplnosti, a to k sobě samému, ostatním lidem i světu. To, že si laskavost osvojit lze, potvrzuje i moderní výzkum lidského mozku, který dokazuje, že změnou způsobu uvažování lze do jisté míry transformovat i samotný mozek.

Umění dávat a přijímat
Autorka: Angela Santomero
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-838-3
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Radikální laskavost vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Pan Rogers kdysi řekl: „Ke konečnému úspěchu vedou tři cesty: první spočívá v laskavosti, druhá v laskavosti, třetí v laskavosti.“ Ráda bych předpokládala, že všichni víme, co znamená chovat se k  sobě navzájem laskavě. Znamená to říci děkuji vám, podržet druhému dveře, nakrmit zatoulanou kočičku nebo utěšit milovaného bližního, když se mu doma, v práci či ve škole nevedlo dobře. Laskavost je to, co se po vás chce, když vám říkají „buďte milí“, a je to jeden z prvních pojmů, jež se vštěpují předškolním dětem. Dokonce i nejposlednější členové společnosti vědí, co je laskavost, i když jen skrze bolestné vědomí toho, že jim samotným se laskavosti v životě nedostává.
Co se však myslí pojmem radikální laskavost? Radikální laskavost znamená, že všechno, co řeknete a uděláte, tkví svými kořeny v laskavosti, v trvalé a nezištné laskavosti ke každému. Neznamená to příležitostnou laskavost podle okolností či pouhé „udělat správnou věc“, nýbrž žít na základě niterného soucitu. (s. 23–24)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Návod na spokojený život z trochu jiného úhlu pohledu nabízí i bývalá klinická psycholožka Alice Boyes. Zaměřuje se ovšem na konkrétní skupinu lidí trpících úzkostmi a radí, jakými způsoby těmto stavům čelit a jak identifikovat a eliminovat jejich spouštěče.

Nástroje proti úzkosti

Stále aktuálnější kniha reaguje na současný velmi rušný svět, který je pro lidi s úzkostmi náročný.
Sužují vás úzkostné stavy? Představujete si, co hrozného by se vám mohlo ještě přihodit? Bojíte se, že selžete a váš výkon nebude dokonalý? Nedokážete se vyrovnat s negativní zpětnou vazbou a jste přehnaně sebekritičtí? Nezoufejte, nejste v tom sami.
Pomocí této knihy se naučíte úspěšně identifikovat to, co spouští vaši úzkost. Rozpoznáte nástup spouštěčů úzkosti a naučíte se je v klidu zpracovat. Autorka, vystudovaná psycholožka, nezahlcuje čtenáře odborným výkladem, ale nabízí praktické tipy a triky, které můžete využít v každodenním životě.
Ať už trpíte úzkostnou poruchou, nebo jste jen k úzkostem svou povahou náchylní, zjistíte, jak úzkost funguje a jak se s ní vyrovnat ve svém osobním i pracovním životě.

Vyladění vaší mysli a zvládání problematických situací v každodenním životě
Autorka: Alice Boyes
Přeložila: Lenka Štěpáníková

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 139×205 mm
ISBN: 978-80-271-1219-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nástroje proti úzkosti vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Zdají se vám některá z následujících tvrzení povědomá?

  • Než začnete jednat, pokaždé dlouze přemýšlíte.
  • Máte sklony vytvářet si negativní očekávání.
  • Zpravidla se obáváte toho nejhoršího, co by se mohlo stát.
  • Velmi těžce snášíte kritiku okolí.
  • Jste sebekritičtí.

Jakékoliv jiné než mimořádné výsledky považujete za vlastní selhání.
Pokud ano, pak vězte, že nejste sami a že s největší pravděpodobností trpíte některým z možných typů úzkosti. Úzkost je emoční stav charakterizovaný pocity strachu, nervozity a neklidu. Úzkostné poruchy postihují 40 milionů Američanů starších osmnácti let a s každodenními úzkostmi se jich potýká ještě mnohem více. (s. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Alice Boyesová, PhD, je bývalá klinická psycholožka, v současné době spisovatelka, autorka knih Nástroje proti úzkosti (The Anxiety Toolkit) a The Healthy Mind Toolkit. Řadí se mezi populární blogerky amerického portálu Psychology Today, kde si její články přečetlo už přes deset milionů lidí, ale přispívá i do jiných blogů a různých časopisů. Výsledky jejich průzkumů byly zveřejněny Americkou psychologickou společností (The American Psychological Association).

Informace: ukázka z knihy

————————————————

Jistě každý z vás někdy čelil zátěžové situaci. Někdo se s takovými příhodami vyrovnává snáze, citlivější jedinci naopak mohou mít problémy. Chcete vědět, jak po vypětí rychle a efektivně nalézt ztracenou rovnováhu a dopřát si patřičnou péči? Návody a rady nejen k těmto otázkám nabízí švédská terapeutka Asa-Saga Hammarstedt.

První pomoc pro vysoce citlivé

Potřebujete se dát rychle znovu dohromady po náročné situaci?
„Přeskakují“ na vás snadno emoce ostatních a potřebujete se proti tomu obrnit?
Je pro vás nezbytné vytvořit si hojivé, podpůrné a bezpečné prostředí k životu?
Švédská terapeutka ve své knize nabízí množství praktických návodů, jak může vysoce citlivý člověk svou citlivost konstruktivně využít. Radí, jak se vyrovnat s tzv. přestimulováním a jak o sebe skutečně do hloubky pečovat, abychom zase nabyli ztracené rovnováhy, uvádí praktické rady z vlastní zkušenosti, příklady různých vhodných cvičení zaměřených na ponoření do sebe a uklidnění a užitečné fyzické i duševní strategie (jak se dát dohromady po náročném dni, jak se „uzemnit“, vyjadřovat verbálně své pocity). Najdeme zde i návody, jak coby vysoce citlivá osoba zvládat společenský kontakt, jak poznávat nové lidi, jak se vymezovat, jak vytvořit potřebné pauzy na oddech, jak chránit svůj prostor, jak podnikat, a několik rozhovorů s vysoce citlivými jedinci, kterým se podařilo úspěšně změnit svůj život.

Autorka: Asa-Saga Hammarstedt
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 145×203 mm
ISBN: 978-80-262-1736-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu První pomoc pro vysoce citlivé vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Všichni víme, co se stane, když svému tělu nenasloucháme. Reaguje na stres tím, že mnoha různými způsoby oznamuje ne-moc. Možná najdeme na tyto symptomy nějaké léky nebo je nějak překonáme a budeme „fungovat“ dál, ale víme, kam to vede – k nevysvětlitelným symptomům spojeným se stresem, jako jsou například trávicí potíže, svalové bolesti a napětí, únava, nespavost, migrény nebo opakovaná rýma či viróza v důsledku oslabené imunity.
Pokud bychom se vydali cestou udržitelného rozvoje, přijali bychom své tělo za svého spojence. Koneckonců, nejlépe ví, jak se cítíme. Když se naučíme rozpoznávat jeho signály a dávat mu, co potřebuje (často mnohem něžněji, než jsme zvyklí), budeme lépe vybaveni na střetnutí se světem. (s. 72)

Prohlédněte si všechny ukázkové náhledy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadikální laskavost
umění dávat a přijímat

Santomero, Angela

Triton, 2020

zobrazit info o knizeNástroje proti úzkosti
Vyladění vaší mysli a zvládání problematických situací v každodenním životě

Boyes, Alice

Grada, 2021

zobrazit info o knizePrvní pomoc pro vysoce citlivé

Hammarstedt, Asa-Saga

Portál, 2021

Napsat komentář