Knihy s bohatým fotografickým materiálem

Zamereno-na-fotografie-perex
V dnešních tipech se zaměříme na tituly doplněné bohatým obrazovým materiálem. Pronikneme do mýtů starověkých říší, zmapujeme páteř pozemních operací nacistického Německa a na závěr zavítáme do naší domoviny, ztvárněné v dechberoucích fotografiích.

V úvodním titulu našich dnešních tipů se seznámíme se starověkými mýty a pověstmi, tentokrát ale prostřednictvím soch, maleb a jiných památek předků. Obrazně i písemně je zdokumentoval český archeolog Jan Bouzek. Díky jeho práci se můžeme přenést tisíce let nazpět.

Mýty Řeků a dalších národů starověku

Výklad a interpretace mýtů v dnešním světě stejně jako postup mnoha jiných vědeckých specializací zápasí o svou úzkou cestu vpřed mezi Skyllou přízemního hyperkriticismu a Charybdou roztříštěnosti, beztvarosti libovolného výkladu. Většina bájí má důvod svého vzniku jak v době, ve které báje coby pokus o projekci současnosti do minulosti vznikaly, tak v určitých historických událostech; fabulace potřebuje jako podklad mýtu osoby a jejich příběh, látku ke zpracování.
Mýty byly po dlouhou dobu živé, byly obměňovány a vyprávěny v nových, upravovaných variantách, kterým se nedostalo obecné závaznosti, a petrifikovány byly až moderními filology.
Jan Bouzek, hlavním zaměřením klasický archeolog, vypráví mýty starých Řeků a jejich sousedů pomocí odkazů na památky hmotné kultury, na sochy, fresky a malby na keramice, na něž jejich (pro nás dnes většinou neznámí) autoři zaznamenali mytické události beze slov.
Čtenář má díky bohatému obrazovému doprovodu možnost nejen číst, ale také sledovat obrazové vyprávění o hrdinech, bozích a příbězích dávných dějů.
Tím je Bouzkova kniha výjimečná.

Autor: Jan Bouzek

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 216×217 mm
ISBN: 978-80-7553-816-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mýty Řeků a dalších národů starověku vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Myty-Reku-a-dalsich-narodu-staroveku

Prohlédněte si celou ukázku.

————————————————

Každodennost života a smrti v podání jednoho z technicko-taktických divů druhé světové války – německé tankové divize – přináší publikace Historie německého tankového vojska. Autor v ní nešetří na bohatém doprovodném materiálu, ať už ve formě map, dobových dokumentů či fotografií.

Historie německého tankového vojska

Tato kniha se zaměřuje na strukturu a organizaci nejznámější jednotky druhé světové války – tankové divize (Panzerwaffe). Německá tanková divize čítala asi třináct tisíc mužů a představovala soběstačnou bojovou sílu, která byla schopná proniknout do nepřátelských obranných linií, vyčistit obsazenou oblast od všech zbývajících nepřátel a vytvořit novou frontu.
Tato kniha se věnuje fascinující historii těchto divizí od předválečného vývoje až k jejich postupnému nasazení v průběhu války. Kniha se navíc zabývá všemi specializovanými jednotkami, jež byly součástí tankových divizí.
Díky vzácným, dříve nezveřejněným fotografiím a velkému množství původních dokumentů je tato kniha jedinečný zdroj informací o struktuře, organizaci a rozvoji nejobávanějších sil nacistického Německa.

Tankové divize
Autor: Thomas Anderson
Přeložil: Stanislav Mareš

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 175×225 mm
ISBN: 978-80-271-1761-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Historie německého tankového vojska vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Historie-nemeckeho-tankoveho-vojska

Nahlédněte do knihy podrobněji.

O autorovi

Thomas Anderson, známý německý odborník na obrněnou techniku, je také autorem knih Tiger (Grada, 2014), Stíhač tanků Ferdinand/Elefant (Grada, 2016), Historie německého tankového vojska 1939–1942 (Grada, 2016), Sturmartillerie (Grada, 2017), Lovci tanků (Grada, 2019) a Samohybné dělostřelectvo Wehrmachtu (Grada, 2020).

————————————————

Na závěr se přesuneme do naší domoviny, kde budeme objevovat krásy nejrůznějších zákoutí naší vlasti. Některá patří ke známějším, o jiných jste možná zatím neslyšeli. Více než padesát autorů spojilo své síly, aby vytvořilo unikátní fotokoláž jedinečných míst, sloužících také jako inspirace k návštěvě.

Čarovné Česko

Země česká – domov náš. Prohlédněte si jej pohledem desítek těch nejlepších fotografů, kteří ten svůj kus domoviny znají nejlépe. Kniha vás provede čarovným Českem od svěžího jara přes slunečné léto a barevný podzim až po bílou zimu.
Tato kniha vznikla ve spolupráci s amatérskými i profesionálními fotografy z celé České republiky. „Nejkrásnější fotografie svého vlastního regionu většinou udělají místní nadšení fotografové, kteří mají fotografování pouze jako svůj koníček. Mnohdy ale nemají příležitost své snímky ukázat světu v knižní podobě. Proto jsme se rozhodli vydat speciální edici fotoknih s názvem „Čarovné Česko“, kde představíme ty nejlepší „čarovné“ fotografie krás Čech, Moravy a Slezska od těchto fotografů,“ říká autor myšlenky Milan Paprčka.
Na 135 snímcích od 55 autorů si v knize prohlédnete krásy Česka tak, jak je vnímají lokální fotografové. Uvidíte, jaká kouzla skrývají památky při západu slunce, příroda zahalená mlhou, ale třeba i malebný vinný sklípek v srdci Moravy.
Tato kniha je určená milovníků naší krásné vlasti a je vhodná i pro zahraniční čtenáře – popisky fotografií a texty v knize jsou ve dvou jazycích – v českém a anglickém. Užijte si, prosím, čarovné pohledy na skutečné historické skvosty. Přejeme Vám příjemný kulturní a estetický zážitek.
Kniha vznikla i díky partnerům, kteří tento projekt podpořili a o kterých si můžete přečíst v druhé části knihy.

Autor: Martin Kmeť

Počet stran: 208
Vazba: pevná
Formát: 252×171 mm
ISBN: 978-80-88259-82-4
Doporučená cena: 629 Kč

Knihu Čarovné Česko vydalo nakladatelství CBS v edici Čarovné Česko.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Carovne-Cesko

Prolistujte si ukázku online a nahlédněte také do našeho článku, který o knize pojednává.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarovné Česko

Kmeť, Martin

CBS nakladatelství, 2020

zobrazit info o knizeHistorie německého tankového vojska
Tankové divize

Anderson, Thomas

Grada, 2020

zobrazit info o knizeMýty Řeků a dalších národů starověku

Bouzek, Jan

Triton, 2020

Napsat komentář