Velké problémy obyčejného života

uvod-obrazek-obycejnyzivot
Už Karel Čapek věděl, že žádný „Obyčejný život“ není tak úplně obyčejný. Knihy, které si dnes představíme, pohlíží na svět očima zdánlivě obyčejných lidí. Právě díky tomu ale přináší nevšední pohled, který potěší i poučí.

Není pravda, že velké problémy naší doby musí být celospolečenské. Často ty nejtěžší problémy, se kterými se musíme potýkat, vychází z běžných mezilidských vztahů. Román Vše o mé dceři je příběhem generace, která se ocitla ve světě, který nepoznává. Zároveň je to ale také příběh jedné matky a jedné dcery.

Vše o mé dceři

Autorka: Kim Hjedžin
Přeložila: Petra Ben-Ari

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-3378-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Vše o mé dceři vydalo nakladatelství Argo.

Hlavní hrdinkou románu je stárnoucí vdova, bývalá učitelka základní školy, která nyní pracuje jako ošetřovatelka v domově důchodců. Žije s dcerou a její přítelkyní. Jako by nestačil fakt, že vdova musí ve svém bytě trpět lesbický pár, dcera se zapojí do demonstrace proti diskriminaci homosexuálních kolegů na univerzitě. Vdova těžko snáší, že její vzdělaná dcera protestuje v ulicích a je kvůli své orientaci vystavena odsouzení společnosti. Přitom je denně svědkem spolužití lesbiček, o kterém by raději nevěděla.
Svůj hněv a zklamání si vylévá na dceřině přítelkyni. Jak moc lze porozumět generaci s odlišnými názory? Skrze konflikty se odhaluje nepřekročitelný limit vzájemné tolerance
Autorka knihy skvěle vystihla pocity nepatřičnosti stárnoucí generace v rychle se rozvíjejícím světě, obzvláště pak v zemi, kde překotné změny a rychlost životního stylu, které od jedince vyžadují sílu a pružnost, nejsou vyvážené určitým bezpečím, jež v našich končinách poskytuje systémem zaručená jistota důchodu. Generační míjení je pak o to bolestnější.
Proč zrovna moje dcera musí být na holky?!
Příběh o ženách, o násilné povaze diskriminace a o iracionální nenávisti.

O autorce

Kim Hjedžin (* 1983) se narodila v Tegu v jihokorejské provincii Severní Kjongsang. Poté, co v roce 2012 získala za svou povídku Slepičí úprk ocenění v literární soutěži deníku Tonga ilbo, se literatuře začala věnovat profesionálně. Další cenu, tentokrát v soutěži deníku Čungang ilbo, obdržela v roce 2013 za román Centrální stanice.

Zdroj informací: Argo

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Pět let po svatbě Davidu Finchovi diagnostikovali Aspergerův syndrom. Objasnilo se tak jeho podivné chování. David si začal psát zvláštní deník. Omluvy, které zařveš, se nepočítají jsou příběhem nejen jeho manželství, ale hlavně jeho snahy o pochopení sama sebe.

Omluvy, které zařveš, se nepočítají

Deník manžela s aspergerem
Autor: David Finch
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1732-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Omluvy, které zařveš, se nepočítají vydalo nakladatelství Portál.

Téměř v každém manželství se žena občas zeptá: „Co to do p*#!%?+ s tím mým chlapem je?!“ Manželka Davida Finche nešla nikdy pro tuhle otázku daleko. Pět let poté, co se David oženil s Kristen, láskou svého života, zjistili, že má Aspergerův syndrom. Diagnóza objasnila, proč se David někdy chová divně, ale rozhodně Kristin život s ním neusnadnila.
Rozhodnut ke změně, snažil se David s neutuchajícím zápalem pochopit Aspergerův syndrom a stát se lepším manželem. Jeho metoda pro vylepšení vztahu obnáší podrobné poznámky, sebehodnocení, a především deník dobrých způsobů, který je kolekcí stovek prohlášení jako „Nepřelaďuj rádio, když slyšíš, že si s ním zpívá“ a „Omluvy, které zařveš, se nepočítají“.
David se tak za dva roky změnil z náročného manžela na takového, který obstojí i nejvyšším nárokům. Stal se manželem, jakým chtěl vždycky být.

Ukázka z knihy

Když Kristen odešla na vysokou, už jsme se tak často nevídali. Ale naše přátelství bylo stále pevnější. Občas jsem jí volal, abych jí pověděl něco legračního, a ona mi volala jen tak, aby se zeptala, jak se mám. O svátcích a letních prázdninách jsme se s ní a s Mikem pravidelně scházeli.

Ale už jsem se o ni nemusel místo Mikea starat. Měla svoji partu z univerzitního sesterstva a hromadu přátel. Měla vysokou a pak i specializační studium. Potom ji Mike požádal o ruku a najednou měla snoubence. A potom, stejně náhle, ho jednoho dne zase neměla.

Pár měsíců před tím, než se s Mikem měli brát, se on i jeho mladší bratr Jason zabili při autonehodě. Kristeniny kamarádky z vysoké se u ní prvních pár týdnů po nehodě v rodičovském domě střídaly. Já právě dokončil vysokou na Floridě, před několika měsíci se vrátil do Illinois a začal pracovat jako inženýr. Navštěvoval jsem Kristen, kdykoli jsem mohl, ačkoli moje přítomnost byla spíš jenom projevem podpory. Neměl jsem tušení, jak někoho utěšit, ani když šlo o blízkou přítelkyni. Chtěl jsem se o ni starat, ale když na tom záleželo nejvíc, nevěděl jsem, co dělat. A navíc jsem se cítil divně, protože jsem byl očitý svědek té autonehody.

Pokračování této ukázky naleznete přímo na stránkách nakladatele.

O autorovi

David Finch vyrostl na farmě v severním Illinois a studoval na University of Miami hudební technologie. V roce 2008 mu byl diagnostikován Aspergerův syndrom.

Zdroj informací: portal.cz

O nakladateli

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVše o mé dceři

Hjedžin, Kim

Argo, 2021

zobrazit info o knizeOmluvy, které zařveš, se nepočítají
Deník manžela s aspergerem

Finch, David

Portál, 2021

Napsat komentář