Současná česká tvorba

Z-pera-ceskych-autoru
Poznejte současnou českou tvorbu. Na úvod týdne jsme si pro vás připravili čtveřici titulů, mezi nimiž najdete román, novelu, soubor povídek i návod a inspiraci k vlastní tvorbě. Společným jmenovatelem všech jednoznačně zůstává život.

Začneme mysteriózním románem, určeným zejména něžnému pohlaví, jehož středobodem je milostný čtyřúhelník. Proč se někdy chováme jinak, než bychom jednali v jakékoli jiné situaci? Co všechno dokáže člověka změnit k nepoznání? Čtěte a zjistěte to.

Ustláno na betonu

Mysteriózní román nejen pro dívky. Životy dvou hrdinek, které spolu zdánlivě nemají nic společného. Jenže všechno je jinak, než se zdá.
Proč David zmlátil Sirku? Proč přišla Šárka v úterý domů až v šest ráno? S kým strávil Lukáš večer po silvestru? Jak se Sandra dozvěděla o tom znásilnění?
David je ten nejhodnější kluk na světě. Než se napije. Šárka by si nikdy nevzala perník. Než se zamiluje. Lukáš by Šárce nikdy neublížil. Než se sjede. Sandra by se nikdy nemotala Šárce do života. Než se objeví.
David miluje Šárku. Šárka miluje Lukáše. Lukáš miluje Sandru. Kdo je sakra Sandra?

Autor: Elen An

Počet stran: 324
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-251-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ustláno na betonu vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Padám.
Propadám se do hlubiny. Cítím, jak můj naivní pud sebezáchovy nutí ruce k marnému pohybu připomínajícímu mávání křídel. Jenže na tenhle pád mě prostě matka příroda nedokázala dostatečně vybavit.
Napadá mě, že by mi teď měl před očima proběhnout celý můj život. Začínám se na to představení těšit, nad sebou však vidím jen obličej rozmazaný v mlze, co na mě shlíží odněkud shora.
A náhle je ten obličej mým vlastním a já pozoruji tělo směšně a bezradně mávající rukama, jak se ztrácí ve tmě. Jako bych zaslechla dunivé žuchnutí. (s. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Elen An, pravým jménem Tereza. Svou první knihu, Ustláno na betonu, začala psát asi v osmnácti. Patnáct let je dlouhá doba a těžko by se v dnešní podobě knížky dala najít pasáž, která si neprošla důkladnou úpravou. Jak kniha rostla, zažila autorčino úspěšné absolvování vysoké školy, pár měsíců v Řecku, pár let v Barceloně a pár let v Plzni. Viděla její menší i větší úspěchy a pády. Její menší i větší lásky. I ty největší, co má to štěstí mít dnes u sebe doma!

Zdroj informací: Pointa

————————————————

Od románu zamíříme k novele, v níž český autor Jan Pavel pojednává o nelehkosti bytí. Hlavní hrdina a zároveň vypravěč zažívá mnoho těžkostí. Dokáže se s nimi popasovat a zůstat sám sebou?

Bleší cirkus

O bleším cirkusu psal ve svých Pražských dobrodružstvích před stoletím Egon Ervín Kisch. Teď o něm píše Jan Pavel. Navenek má každý z nich to své: Kisch zábavu, pouťovou kuriozitu, lehce bizarní atrakci pro děti, Pavel pak tísnivou procházku po vlastním osudu, stopování sebe sama labyrintem, v jehož srdci se trochu škodolibě pošťuchují láska a smrt. Společný jmenovatel obou je ale jednoznačný: bleší cirkus řídí vždycky někdo jiný. Stejně jako v tolika případech naše životy. Nevyrostli jsme z ničeho, jsme větve v koruně stromu s mohutným kmenem a kořeny hluboko v zemi. Rezonuje v nás nejen současnost, ale taky minulost; a někdy brutální, nelítostnou silou. Zbývá jediné: sundat si ohlávku, ať je jakkoli pozlacená, a zmizet z toho cirkusového plácku co nejrychleji pryč – k sobě. Zbavit se závislostí, přestat přijímat i předávat vinu. Narovnat se a být už jen sám sebou.

Autor: Jan Pavel

Počet stran: 120
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-624-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Bleší cirkus vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Zní to jako nepovedený vtip. Opilce srazí ožralý řidič, tomu se říká ironie.
V tu chvíli už se mi hlavou valí, jak přestanu pít, začnu žít zdravě, budu cvičit, běhat, zajdu každý týden do posilovny, abych si vypěstoval tělo atleta… Možná bych měl začít hrát golf… Jo a koupím si sadu na bělení zubů, budu mít zářivý hollywoodský úsměv… Už sám sebe vidím coby uhlazeného elegána, mám jiskru a šmrnc… Není nad to, když se člověku v kocovině zjeví nespočet možných životních cest a nepřeberné množství zářných budoucností.
Blíží se k nám bílý plášť. Máma vyskočí a jde k němu.
„Teď je manžel po operaci hlavy, odsáli jsme mu otok…“ slyším skřípavý hlas.
„Dobrý den,“ připojím se k matce. (s. 16)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Po románu a novele následuje soubor čtyřiadvaceti povídek Toma Odpada. Reálně, až naturalisticky vykreslené celky reflektují běžný život mnoha z nás. Nechybí ovšem ani peprná špetka svérázného humoru.

Umím s ním mrskat a jiné povídky

Někdo sbírá známky, někdo onanuje. Jedno i druhé je relax, kde na konci je uspokojení a pro druhej případ ještě srdíčkový toaleťák. Koho svede dohromady perverzní erotická seznamka? Nenechat se udolat zhrzeným nábytkem, no a hlavně nepřemýšlet o původu slepičích brků mezi pětkou a šestkou vlevo dole…
Dvacet čtyři originálních povídek nové knihy
Toma Odpada, s názvem UMÍM S NÍM I MRSKAT, jejichž hrdina vás vtáhne a provede svými příběhy pitoreskních situací, které vznikají na první pohled, na obyčejných pěšinkách běžného žití.
Jejich pojítkem je úžasný nenucený a jakoby samozřejmý humor, který sem tam vybafne ze zatáčky, za kterou by ho nikdo nečekal.

Autor: Tom Odpad

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 132×178 mm
ISBN: 978-91-7413-390-0
Doporučená cena: 200 Kč

Knihu Umím s ním mrskat a jiné povídky vydalo nakladatelství Ears & Wind Records.

Ukázka z knihy

Šel přede mnou loudavou chůzí a dlouhé vlasy se mu natřásaly na sedmnáctileté lebce.
„Budeš muset chvíli počkat, máti se sprchuje,“ řekl Jiří a sednul si ke stolu. Měl ho celý pokrytý igelitem a na něm rozdělanou hnědou hmotu. Prostorem prostupoval naprosto přesný zápach. Člověk se ale občas zdráhá uvěřit vlastním smyslům. Vzal do rukou dvě dřevěné špachtle a jimi potom velice bystře tvořil.
Odstoupil jsem kousek dál. Obracel se mi žaludek.
Zručně uplácával hmotu a špachtlí do ní rychle a přesně ryl rysy. Jako by mu pod rukama vyvstávaly obrazy. Měl talent chlapec. Pak jsem se osmělil.
„Hele, není to náhodou…“
„Myslíš hovno?“

O autorovi

Tom Odpad, vlastním jménem Tomáš Vít, pochází z Hořic u Blanska. Vystudoval střední průmyslovou školu a současně pracuje v technickém odvětví. Mimo své hlavní profese se věnuje psaní, hudbě a dalším koníčkům.

Zdroj informací: Tom Odpad

————————————————

Závěrem možná potěšíme naše dědečky a babičky. Literární salón U stříbrných lišek nabízí inspiraci k zajímavé činnosti i potenciálnímu zájmu. Vybízí totiž k nenásilnému rozpomínání a svěřování svých vzpomínek listu papíru s přispěním odborných rad a fíglů, které lze při psaní využít.

Literární salón U stříbrných lišek

Ernest Hemingway byl přesvědčený, že nejprve je třeba se naučit tomu, o čem chceme psát, a poté si osvojit spisovatelské řemeslo. Obojí nám prý nezabere méně než celý život. Také proto někteří drahnou chvíli otálejí, než začnou svěřovat své myšlenky a nápady papíru či paměti počítače, a vlasy jim mezitím čas obarví na stříbrno. A jak to nakonec dopadne? Dá se překonat ostych, zkrotit strach a začít psát? Inu, dá. V literárním salónu U stříbrných lišek o tom vědí své. Shromáždila se v něm pestrá společnost, která čeká, až vstoupíte. Nabídnou vám malou ochutnávku ze svých autorských dílen a spisovatelka Daniela Fischerová přidá hrst rad a fíglů, které se při psaní mohou hodit. Publikace je určena jak pro seniory a rodinné příslušníky, tak pro terapeuty a sociální pracovníky. Jejím cílem je iniciovat rozpomínání a tvůrčí zachycení vzpomínek literární formou. Nabízí základy tvůrčího psaní a přináší zajímavé texty píšících autorů-seniorů, které slouží jak pro inspiraci, tak pro pobavení i pro vybídnutí k vlastnímu tvůrčímu vyjádření. V neposlední řadě může kniha posloužit rodinným příslušníkům a pečujícím jako nenásilná forma vybídnutí prarodičů a rodičů ke sdílení jejich životních zkušeností a k ozřejmění rodinného příběhu.

… když senioři píší
Autorka: Daniela Fischerová

Počet stran: 108
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88290-78-0
Doporučená cena: 230 Kč

Knihu Literární salón U stříbrných lišek vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

Nemám nic proti lidem bez domova, protože dnes už vím, že život někdy přináší různá překvapení a člověk se tak může dostat někam, kam vůbec neměl namířeno. Vždycky jsem si v metru kupovala časopisy, které prodávali bezdomovci, občas se s někým, kdo prohledává popelnice, domlouvám, co potřebného mu mám na druhý den na určené místo připravit. Mám zkrátka s těmito svými spoluobčany soucit.
Na Vánoce pravidelně dávám do krabice trochu cukroví, rybu i salát a všechno to připevním v igelitce ke stromu pod svým oknem. Protože ale v tomto období fungují mnohá sociální zařízení, kde je teplo a dostatek jídla, nikdo možná nemá důvod shánět něco na ulici. Večer už většinou ven nechodím, takže nevím, s jakým úspěchem se moje akce setkala. (s. 30)

Více ukázkových náhledů najdete na stránkách nakladatele.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUstláno na betonu

An, Elen

Pointa, 2020

zobrazit info o knizeBleší cirkus

Pavel, Jan

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeUmím s ním mrskat a jiné povídky

Odpad, Tom

Ears a Wind Records, 2021

zobrazit info o knizeLiterární salón U stříbrných lišek … když senioři píší

Fischerová, Daniela

Pasparta, 2021

Napsat komentář