Posedlost

Weaver_UdoliMrtvych_audio
Živit se hledáním zmizelých osob není jen o mravenčí práci, nekonečné trpělivosti a schopnosti logického uvažování. Často při takové aktivitě může jít nejen o zdraví, ale i o život. Zvlášť, když se objeví i přízraky minulosti.

Jednou z lednových novinek serveru Audioteka.cz se stala další z knih Tima Weavera Údolí mrtvých (The Dead Tracks, 2011, česky prvně 2018). Interpretace Igora Bareše vychází z českého překladu Alžběty Lexové.

Se sérií David Raker z dílny britského autora Tima Weavera jsme se naposledy setkali u recenze audioknihy Nikdo není doma (No One Home, 2019, česky 2020). Ta nese pořadové číslo deset, zatímco dnes představované Údolí mrtvých je teprve druhým titulem celé série. Není tajemstvím, že nakladatelství Mystery Press zahájilo vydávání překladů rovnou pátou knihou Bez slitování (Fall From Grace, 2014, česky 2016), následovanou čtvrtým titulem Není cesty zpět (Never Coming Back, 2013, česky 2016). První díl Hon na mrtvého (Chasing the Dead, 2010) se spolu s Údolím mrtvých dočkal své české verze až o dva roky později. Zvukové verze obou vydala Audioteka.cz v lednu 2021.

Weaverův hlavní hrdina David Raker pracoval kdysi jako novinář. Jak se dozvíme v Honu na mrtvého, a opakovaně je nám to připomínáno i v ostatních dílech, původní profesi vyměnil za kariéru soukromého vyšetřovatele specializovaného na hledání pohřešovaných osob. Učinil tak ve chvíli, kdy jeho ženě diagnostikovali rakovinu, jíž později podlehla. V Údolí mrtvých David, s ještě ne zcela zhojenými ranami z pátrání v prvním příběhu série, přijme zakázku na nalezení sedmnáctileté dívky. Jednoho dne ji matka vysadila před školou, odpoledne už ji tam nenašla. Policie rozjela standardní procedury, ale ani po několika měsících nedospěla k žádnému výsledku. Rozhodně ne k takovému, o němž by zoufalým rodičům řekla. David se tedy pustí do práce. Jak je u Tima Weavera obvyklé, vyprávění se ubírá hned několika dějovými liniemi. Vlastní pátrání po ztracené Megan autor prokládá pohledy do komunity podpůrné skupiny pro vdovy a vdovce. Nezanedbatelnou částí celého příběhu se stává i Rakerův střet se zájmy kriminalistů. Setkáme se se jmény, jež se pak objevují i v dalších pokračováních série. Za všechna zmiňme alespoň postavu Colma Healyho – tento svérázný detektiv sehraje významnou roli nejen v Údolí mrtvých, ale i v mnoha dalších Rakerových dobrodružstvích, již zmíněnou knihu Nikdo není doma nevyjímaje.

Konstrukce příběhů z dílny Tima Weavera má nezaměnitelnou charakteristiku. Vyprávění převážně v první osobě, několik paralelních větví, jež spolu na první pohled nesouvisejí, a postupné odkrývání zpravidla nečekaných detailů – to jsou jen některé z prvků stojících za autorovým úspěchem. Znalost obsahu ostatních knih série není nezbytnou podmínkou pro to, aby si čtenáři Údolí mrtvých vychutnali s plnou parádou. Správně bych měl tuto referenci činit jen ve vztahu ke svazku jedna, ale ono prapodivné pořadí, v němž u nás Rakerova dobrodružství vycházela, rovnici trochu zkresluje.

Hlasem Davida Rakera se opět stal Igor Bareš. Představovat tuto stálici české herecké scény, jíž bude letos v dubnu krásných pětapadesát let, je asi zbytečné. Jeho příjemně modulovaný hlas je ostatně známý i na poli dabingu. Rozvážný přednes a precizní intonace představují trvalé lákadlo pro tvůrce audioknih, protože za jejich úspěchem stojí kromě předlohy právě osobnost a projev interpreta. V případě Igora Bareše v kombinaci s napínavým stylem Tima Weavera můžeme bez ostychu mluvit o dokonalé kombinaci.

Ze zprvu nenápadné série se Timu Weaverovi podařilo vytvořit rozsáhlou sadu, jež zanedlouho načne druhou desítku. Jako novinku tohoto autora mimo rakerovské příběhy chystá nakladatelství Mystery Press na polovinu května letošního roku pod názvem Ztracené střípky (Missing Pieces). To by mělo být jen půl druhého měsíce po oficiálním uvedení originálu, plánovaném na prvního dubna 2021. Milovníci audioknih pak budou jistě netrpělivě vyhlížet i „svou“ zvukovou verzi. Věřím, že se máme na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚdolí mrtvých

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeÚdolí mrtvých

Weaver, Tim

Mystery Press, 2018

Napsat komentář