Příručky pro rodiče a děti

Prirucky-pro-soucasne-i-nastavajici-rodice
Vztah dětí a rodičů může být často komplikovaný, přesto by v něm neměla chybět láska a vzájemné pochopení. Budoucí maminky dnes získají praktické rady ohledně kojení, ty zkušenější se připraví na nástup ratolesti do školky či školy. A dospívající děti zjistí, jak zvládnout stres.

Hned první příručku plnou fotografií a praktických návodů ocení nastávající maminky. Týká se totiž kojení – ukazuje, jak ho zvládnout krok za krokem bez stresu.

Existuje propastný rozpor mezi tím, jak by kojení mohlo být jednoduché a jak jsou mnohé ženy šokovány problémy v prvních hodinách kojení. Počátky kojení je mnohdy zaskočí víc než porod. Z otázky „Co může být na kojení tak složité?“ se stane zoufalý dotaz „Jak to, že nestačí miminko přiložit k prsu a proč mi každý radí něco jiného?“. Tato kniha vám díky spoustě fotografií názorně ukáže, co máte dělat krok za krokem od prvních chvil po narození miminka. Je to průvodce kojením pro všechny, a to nejen pro matky, ale i pro ty, kteří jim s kojením pomáhají. Budete mít po ruce překvapivě jednoduché postupy, které nedělají z kojení vědu. Kniha vám ukáže, jaké potřeby miminka mají, jak na ně reagovat a jak díky kojení můžete s dítětem navázat úzký vztah. Odhalí vám, jak první hodina po porodu ovlivní celé kojení a co můžete dělat, když miminko pláče nebo neprospívá, či jak poznat, jestli má hlad. V těhotenství tuto knížku neodložíte, dokud ji nedočtete. Po porodu se k ní budete vracet a pořád vám bude ležet na nočním stolku, protože ji tam budete jednoduše potřebovat.

Ukázka z knihy

Prakticky navod na kojeni

Praktický návod na kojení

Autorka: Andrea Poloková

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 210×150 mm
ISBN: 9788027601790
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Praktický návod na kojení vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete další ukázky.

————————————————

Prvním velkým mezníkem v životě dítěte, potažmo celé rodiny, je jeho nástup do školky či do školy. Malý školáček se musí začlenit do kolektivu, ale i pro jeho rodiče je nová situace výzvou. Jak zvládnout toto období, poradí následující kniha.

Vstup do školky nebo školy je pro děti velkou změnou z hlediska vývojového, zdravotního a sociálního a je náročnou výzvou i pro rodiče. Jak rodinu na takovou událost připravit? Je dítě dostatečně zralé? Vyvíjí se správně?
Když v minulosti vstupovalo dítě do školního kolektivu z početné rodiny, nebývala to zlomová událost ani pro rodinu, ani pro jeho imunitní systém – z menšího kolektivu přešlo plynule do většího. Dnes je tomu jinak. Rodiny se často rozpadají a téměř polovina dětí vyrůstá bez sourozenců. Na otázky, jak dobře zvládnout toto zlomové období v životě dítěte i celé rodiny, odpovídají renomovaní odborníci – dětský lékař a dětský psycholog.

Ukázka z knihy

Zatímco první roky a následné asi dvouleté období jsme se ženou pečlivě mapovali, ona fotodokumentací, já sepisováním příběhů, které se tehdy udály, v následujících letech jsem jaksi zlenivěl. Zapisoval jsem mnohem méně, jako by nepřicházela žádná překvapení, jako by se nic převratného neudálo. Když Linda začala chodit do školky, uvědomil jsem si, jaká je to škoda, a začal jsem pátrat v paměti a znovu psát alespoň krátké postřehy z čistého a tak neobyčejně barevného života malého dítěte… Ono to tak to většinou bývá.

Zjistěte, jak pokračuje naše ukázka.

Jdeme mezi děti

Co nás čeká v předškolním a školním kolektivu
Autoři: Martin Gregora, Václav Mertin

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-247-5590-8
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Jdeme mezi děti vydalo nakladatelství Grada. Můžete si přečíst další ukázku.

O autorech

MUDr. Martin Gregora, primář dětského oddělení nemocnice ve Strakonicích, je autorem řady populárně-naučných knih o péči o kojence a malé děti a o problematice jejich výživy. Pravidelně přispívá do časopisů pro rodiče, na internetové portály, ale i do odborných periodik. V textech zúročuje své profesní i rodičovské zkušenosti. V rámci poslaneckého mandátu působil jako člen Zdravotního výboru a Komise pro rodinu a rovné příležitosti Parlamentu ČR. Občasně píše básně a tvoří dřevěné skulptury.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Václav Mertin  se narodil se 21. září 1951. Působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde na katedře psychologie vede Oddělení pedagogické psychologie a psychologie pro učitele. Je autorem řady knih, například Pedagogická a psychologická diagnostika pro učitele na ZŠVýchovné maličkosti: průvodce výchovou dítěte do 12 let či Výchova bez trestů.

Zdroj informací: Denik.cz

————————————————

Dva psychologové se zaměřili na teenagery, kteří se během dospívání musí vypořádat s celou řadou problémů. Jedním z nich je i schopnost zvládnout stres. K tomu mohou posloužit metody založené na mindfulness.

Občasný pocit frustrace ze školy, ze vztahů s kamarády a rodičů, nebo dokonce ze života je docela normální. A za to, že dospívající někdy ztratí hlavu a reaguje hněvem, se nemusí stydět, to se stává. Dospívání je složité období a je třeba se během něj vypořádávat s mnoha výzvami, ovšem je to ještě složitější, pokud teenager nedokáže během stresujících situací zachovat klid. Naštěstí existují možnosti, jak se tomu naučit. Jednou z možností je využití účinných metod redukce stresu založených na mindfulness v kombinaci s dialektickou behaviorální terapií.
Aktivity v této knize pomohou dospívajícím rozlišit mezi zdravými a nezdravými formami hněvu, naučí se díky nim vhodným rozhodovacím dovednostem, dokážou nalézt emoční rovnováhu a dokážou lépe vnímat své pocity tady a teď. Také se díky aktivitám naučí, jak lépe navazovat vztahy s vrstevníky, kamarády a rodinou.

Ukázka z knihy

V různých situacích prožíváme celou řadu pocitů – vzrušení, radost, bolest nebo strach. S těmito různými pocity zacházíme typickým způsobem. Nazvěme to zvládáním. Některé způsoby zvládání mohou být zdravé, například smích, máme-li radost. Jindy na silné pocity reagujeme  nezdravými postupy, například únikem za pomoci chemických látek, jsme-li rozčilení, anebo vojem, když nás někdo kritizuje. (str. 54)

Mindfulness pro zvládání hněvu

Pro teenagery
Autoři: Mark Purcell, Jason Murphy
Přeložil: Ivo Müller

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1726-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Mindfulness pro zvládání hněvu vydalo nakladatelství Portál, kde jsou k nahlédnutí další ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraktický návod na kojení

Poloková, Andrea

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeJdeme mezi děti
Co nás čeká v předškolním a školním kolektivu

Gregora, Martin - Mertin, Václav

Grada, 2020

zobrazit info o knizeMindfulness pro zvládání hněvu
Pro teenagery

Purcell, Mark C. - Murphy, Jason R.

Portál, 2021

Napsat komentář