Vyhrajte publikaci o špionech a šifrách druhé světové války

tajna-valka-perex
To, zda se podaří rozšifrovat zprávy nepřítele a odhalit tím jeho bojovou taktiku nebo vývoj nové zbraně, zásadně ovlivňovalo kroky obou stran v druhé světové válce. Jaké prostředky k tomu byly využívány? Prozradí vám to Max Hastings ve své nové knize.

Válka o informace

Kniha Maxe Hastingse rozhodně není vyčerpávajícím líčením tajné války ve druhé světové válce. Autor se zaměřil na konkrétní přiblížení prostředků, jaké obě strany v této tajné válce používaly, a postav, které je ovlivnily. Je málo pravděpodobné, že se odtajní další skutečnosti – možná kdyby Vladimír Putin zveřejnil sovětské archivy…

Většina publikovaných děl se zaměřuje na výzvědnou činnost té které země. Autor se v této knize rozhodl zkoumat otázku výzvědné činnosti v celosvětovém měřítku.
Četné knihy o zpravodajské činnosti za druhé světové války se zaměřují na to, čeho špioni (nebo osoby, které se snažily prolomit šifrovací kódy) dosáhli, záleží však pouze na tom, do jaké míry změnily získané tajné informace vývoj událostí. Sovětská špionáž byla svým rozsahem mnohem větší, než jakou se mohla pochlubit kterákoliv jiná bojující strana, a poskytla Rusům nesmírně cenné informace technického charakteru pocházející z Británie a ze Spojených států, nicméně Stalinova paranoia využívání tajných politických a vojenských materiálů nepřátel ochromovala.

Kniha Maxe Hastingse je skvěle propracovaná a především historicky podložená a přesná. Ačkoli mnohé akce popisuje velmi detailně, je čtivá a nechybí v ní (na pozadí tragických událostí druhé světové války) ani humor.

 

Tajná válka

tajna-valka-obalkaAutor: Max Hastings

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Lubomír Sedlák
Počet stran: 640
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2020
ISBN: 978-80-7565-232-4

Přečtěte si více o knize Tajná válka, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1 a ukázka 2.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Max Hastings je autorem čtyřiadvaceti knih, tématem mnoha z nich je právě válka. Studoval na univerzitě v Oxfordu, po roce ovšem odešel. Stal se zpravodajem, hlásil pro BBC televizi ze šedesáti čtyř zemí – v roce 1973 podával zprávy o arabsko-izraelské válce, o Vietnamu a v roce 1982 o bitvě o Falklandy. V letech 1986 až 2002 byl šéfredaktorem novin Daily Telegraph, poté vydavatelem v Evening Standard. Získal mnoho cen v oblasti žurnalistiky i za své knihy, naposled literární ocenění za mnohaleté příspěvky k vojenské historii a medaili za mezinárodní bestseller All Hell Let Loose. Jeho poslední kniha Katastrofa: Evropa jde do války 1914 se stala bestsellerem a byla vyhlášena knihou roku v oboru historie sedmi prestižními novinami. Má dvě dospělé děti, Charlotte a Harry, a se svou ženou Penny žije ve West Berkshiru.
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Tajná válka

Na pozadí druhé světové války se odehrávala ještě jedna bitva – tajný boj o informace o chystaných krocích nepřítele, které by se daly použít pro vlastní vítězství. Obě strany se proto snažily vyvinout co nejlepší výzvědné nástroje, vycvičit dokonalé špehy a najít ty nejchytřejší mozky, které dokáží rozšifrovat tajné zprávy. Kniha Maxe Hastingse, která vychází ze svědectví válečných veteránů a je historicky podložená, vám přiblíží konkrétní prostředky obou stran i klíčové osobnosti.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tajná válka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajná válka
probíhá od 24. do 30. ledna 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 publikace Tajná válka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajná válka
Špioni, šifry a odbojová hnutí

Hastings, Max

Jota, 2020

Vyhrajte publikaci o špionech a šifrách druhé světové války - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. SONIKA napsal:

    Dnes jsem dostala knihu Policie,to je rychlost,Děkuji

  2. ilasan napsal:

    Kniha Tajná válka dorazila. Děkuji za výhru

Napsat komentář