Od klasické krimi až po historickou

detektivka2
Krimi romány dokážou své čtenáře vtáhnout do děje tak, že knížku nejednou odkládáme až po jejím kompletním přečtení. Dnes vám přinášíme tipy hned na pět detektivních románů – na své si přijdou milovníci klasické krimi, ale třeba i té historické.

Nakladatelství Argo vydalo novou knihu jednoho z nejúspěšnějších britských spisovatelů Anthonyho Horowitze. Tentokrát jde vlastně o takový „román v románu“, hlavním hrdinou knihy je totiž spisovatel, který své redaktorce právě předkládá nový rukopis. Co když se ale mezi řádky objeví ještě jeden, velice děsivý příběh…

Mnoho strak věští vraždu

Autor: Anthony Horowitz
Přeložila: Lucie Mikolášková

Počet stran: 452
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-3343-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Mnoho strak věští vraždu vydalo nakladatelství Argo.

Tento brilantní, strhující thriller od autora románů Moriarty, Dům hedvábí a bondovek Modrý diamant, Navždy a den propojuje klasickou detektivku hodnou Agathy Christie se stejně geniální moderní zápletkou, díky níž se čtenář stává detektivem.

Alan Conway je úspěšný autor detektivních románů. Jeho redaktorka Susan Ryelandová s ním pracuje už řadu let a důvěrně zná jeho detektiva Atticuse Pünda, který řeší případy narušující život v ospalých anglických vesničkách. Alanovo tradiční vyprávění je poctou královnám klasické britské detektivky, jako jsou Agatha Christie a Dorothy L. Sayersová a je nesmírně úspěšné. Tak úspěšné, že Susan musí dál snášet jeho problematické chování, pokud si chce svou práci udržet. Když Susan dostane nejnovější Alanův rukopis, ve kterém Atticus Pünd vyšetřuje vraždu v anglickém panském domě Pye Hall, není důvod si myslet, že by se měl nějak lišit od ostatních. Jsou zde mrtvá těla, řada neobvyklých podezřelých a také množství falešných stop a vodítek. Ale čím víc Susan z románu přečte, tím víc si uvědomuje, že mezi řádky rukopisu je ukryt ještě další příběh plný žárlivosti, chamtivosti a bezohledných ambicí, který brzy povede k vraždě.
Rafinovaně temný, inteligentní a nemilosrdně napínavý román Magpie Murders je mistrovským pojednáním detektivky ze starých dob.

O autorovi

Anthony Horowitz patří k nejplodnějším a nejúspěšnějším britským spisovatelům. Jeho romány Dům hedvábí a Moriarty se zařadily mezi desítku největších bestsellerů na žebříčku listu Sunday Times a prodávaly se ve víc než třiceti pěti zemích. Jeho knížek pro děti o Alexi Riderovi se ve světě prodalo přes devatenáct milionů výtisků. Jako televizní scenárista stvořil seriály Vraždy v Midsomeru a Foylova válka. Ten získal cenu od Britské akademie filmového a televizního umění. K Horowitzovým dalším televizním dílům patří Poirot a uznávané miniseriály Kolize a Injustice. Anthony Horowitz je členem správní rady londýnského divadla Old Vic a pravidelně přispívá do nejrůznějších britských novin a časopisů. V lednu 2014 se stal důstojníkem Řádu Britské říše za služby prokázané literatuře.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

S detektivkou od spisovatelky Johany Kral se podíváme do hlubokých švýcarských lesů, kde je nalezena mrtvá dívka. Místní policie se hned ujímá vyšetřování, ale vrah je o krok před nimi – nezůstane totiž u jediné oběti. Knihu vydalo nakladatelství Alpress.

Tvář

Autorka: Johana Kral

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 205×135 mm
ISBN: 978-80-7633-230-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tvář vydalo nakladatelství Alpress.

Uprostřed švýcarských lesů objeví běžkař tělo brutálně zavražděné dívky s odříznutým obličejem. Vyšetřování se ujímá dvojice mladých kriminalistů – ambiciózní Simon a jeho krásná kolegyně Camilla. Zavražděná dívka ale nezůstane jedinou obětí a Camilla se brzy začne obávat, že se její lehkovážná sestra může stát vrahovým dalším terčem.

————————————————

 

Dominik Dán patří mezi nejúspěšnější slovenské autory a i u nás už získal mnoho příznivců. Určitě je tak potěšíme, protože v nakladatelství Slovart nedávno vyšel nový krimi román Klubko zmijí, který čtenáře zavede do nevyzpytatelných kruhů politiky a korupce.

Klubko zmijí

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 137×215 mm
ISBN: 978-80-276-0138-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Klubko zmijí vydalo nakladatelství Slovart.

Zatknout a usvědčit pachatele vraždy je dřina i pro detektivy z oddělení vražd. Do cesty se občas postaví nedostatek použitelných stop z místa činu, neochota svědků a další nepředvídatelné okolnosti. Nejhorší ze všeho je zrada někoho z vlastních řad, tlak pokřivených nadřízených funkcionářů, kterým vidina snadného zisku zatemnila mozek, vymazala veškeré principy slušnosti a korektnosti. Tak tomu bylo i v případě dvou vražd, které spolu zdánlivě nesouvisely. Neznámý střelec popravil doma v posteli okresního prokurátora a o dva dny později kandidáta na starostu okrajové městské části. Korupční aféra kolem zavražděného prokurátora dostane jasnější kontury, až když se detektivům podaří najít prokurátorovu asistentku. Po jejím výslechu nabere vyšetřování nový směr, který musejí detektivové z oddělení vražd před nadřízenými tajit. Podezření, že se jim někdo shora dívá přes rameno a snaží se s nimi manipulovat, přeroste v jistotu. Detektiv z oddělení vražd Richard Krauz tuší, že přímý úder na zkorumpované papaláše jim dá pořádně zabrat a že bude vyřešení záhady dvou bestiálních vražd víc než bolestivé.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací: www.dominikdan.com

————————————————

S románem Lydie Kangové se podíváme do New Yorku na konci 19. století. Městem otřásla vražda mladé dívky, jejíž smrt působí, jako by ji měl na svědomí upír. Je to ale opravdu tak? Sestra zemřelé se snaží přijít záhadě na kloub, a nezastaví ji ani stále podivnější události, které se kolem ní dějí.

Opium a absint

Autorka: Lydia Kang
Přeložila: Lucie Libovická

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1301-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Opium a absint vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Má tajemné vraždy v New Yorku na svědomí člověk, nebo upír? Sestra Tillie Pembrokeové je nalezena mrtvá a bez kapky krve. Jen dvě malé ranky na krku naznačují, kudy z ní unikl život. Právě tou dobou, na konci 19. století, vyšel v Americe Stokerův Dracula, a tak se představivost mnoha lidí upřela k možnosti, že v New Yorku začal řádit upír. Tillie je náruživá a zvídavá čtenářka, proto ji takové vysvětlení sestřiny smrti nemůže uspokojit. Nedá si pokoj, dokud záhadě nepřijde na kloub. V pátrání ji brzdí ošklivé zranění, které utrpěla při pádu z koně. Na zmírnění bolestí jí lékař předepíše laudanum, opiovou tinkturu, a někteří lidé z jejího okolí ji drogou až podezřele ochotně zásobují. Do pátrání se snaží zapojit logiku a vědu, objevuje dokonce další oběti podivného vraha, jenže stále vyšší dávky opia jí zastírají mysl. I pro dívku spoléhající na vlastní rozum je tak stále těžší rozlišit, co je skutečné a co ne, a hlavně komu ze svých blízkých může věřit.

Ukázka z knihy

Je lepší být zbabělec než mrtvola.
Tato věta zněla Tillie Pembrokeové v hlavě k její nelibosti pořád dokola. Dopáleně se ohnala po závoji, který ji šimral na tváři. Dneska se proti ní spiklo snad úplně všechno.
Zbabělec, mrtvola, zbabělec, mrtvola.
„Tillie! Pospěš si, za chvíli odjíždíme!“ zavolala na ni Dorothy Harimanová. Seděla už na koni venku před stájí. Cylindr měla dokonale nasazený a závoj upravený, v týlu se jí zpod klobouku vlnily kaštanově hnědé vlasy. Její klisna v barvě ebenového dřeva se nádherně leskla ve slunečním svitu. Dorothy byla ve všem dokonalá, i v peskování své kamarádky.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Ondřej S. Nečas vydal další knihu s vyšetřovatelem Mojmírem Mrázem ze Žezlic. V románu Zrnko v soukolí se společně s ním vydáte po stopách proroctví, které je ukryté ve verších starobylého pergamenu.  Vypadá to totiž, že toto proroctví předpovědělo vraždu a že pravděpodobně nezůstane u jediné…

Zrnko v soukolí

Autor: Ondřej S. Nečas

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-227-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zrnko v soukolí vydalo nakladatelství Mystery Press.

Až vražedný mechanismus dokončí své dílo, naplní se starobylé proroctví… Mojmír Mráz ze Žezlic, vyšetřovatel Moravského zemského soudu, přijíždí společně se svým mladým pomocníkem Kristiánem do Brna užít si pár klidných dní. Vítaným rozptýlením může být pozvání výstředního sběratele na slavnost, kde má být představena vzácná relikvie – ztracené listy Misálu probošta Mikuláše. Během oslavy však dojde k vraždě a vypadá to, že tato smrt přesně naplňuje proroctví ukryté ve verších na starobylém pergamenu. A je-li tomu tak, pak vše neskončí u jedné vraždy – báseň mluví o dalších, které už se chystají, ale vodítka k nim jsou nejasná. Jde skutečně o dávný rituál Dračího řádu, který našel svého vykonavatele, nebo vrah sleduje jiný cíl? Mojmír bude muset rozplést nitky záhady dříve, než všechna kolečka vražedného mechanismu zapadnou na své místo…

Ukázka z knihy

„Sloužíme Bohu, svému pánu, své rodině, svým vlastním potřebám, svým ideálům o tom, jaký by svět měl být, až v něm nebudeme. Chceme, aby naše činy měly účel, laská nás pomyšlení, že budeme pochváleni, trpíme, když naše snažení nemá smysl. Můžeme zničit sami sebe a je to v pořádku, jen když to posloužilo řádu. Touha sloužit je druhá nejsilnější moc, která nás pohání a která řídí naše životy od matčina lůna až do posledního vydechnutí. Díky ní se zvedáme z prachu, usmíváme se na své bližní, rodíme děti, klaníme se nádheře kdejaké sochy světce, smyšleným příběhům, snům o velikosti a dokonalosti božího plánu, který jednou vyvrcholí a všechna kolečka do sebe zapadnou a my budeme jeho součástkami, báječně fungujícími v souladu s naším účelem až do skonání světa.“
Postavu velmistra osvětlovala jen záře ohně, který hořel hluboko uvnitř železného válce. Ten byl rozpálený a vzduch se plnil pachem horkého kovu, tak podobným vůni čerstvé krve. Spousta drobných otvorů propouštěla světlo do všech stran a jeho střípky se jako světlušky mihotaly na stěnách, závěsech a nahé kůži.

Celou ukázku z knihy si můžete přečíst na stránkách nakladatele.

O autorovi

Ondřej S. Nečas vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně, v současnosti pracuje v univerzitním vydavatelství zaměřeném na publikace v Brailleově písmu a občas také učí logiku. Jako autor se nejprve prosadil v žánru fantasy (trilogie o hejtmanu Ambrožovi – Případy hejtmana Ambrože, Zkažené séměZlaté zrcadlo, dvě epizody z populární série Kladivo na čaroděje – Kruté strojeSíť přízraků), v poslední době se pak zaměřil na pohádky (O princezně trochu zakletéČarodějův odkaz). Většinou Nečasovy tvorby se ve větší či menší míře prolínají detektivní a historické prvky, jichž naplno využil v sérii historických detektivek s rytířem Mojmírem Mrázem ze Žezlic (například Noční motýl). Ondřej S. Nečas žije v Brně s manželkou a třemi dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOpium a absint

Kang, Lydia

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeZrnko v soukolí

Nečas, Ondřej S.

Mystery Press, 2020

zobrazit info o knizeTvář

Kral, Johana

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeMnoho strak věští vraždu

Horowitz, Anthony

Argo, 2020

zobrazit info o knizeKlubko zmijí

Dán, Dominik

Slovart, 2020

Napsat komentář