Pro děti, ale i dospělé

rodina
Dnešní příběhy osloví jak dětské, tak i dospělé čtenáře. Jejich síla totiž spočívá v jedinečnosti, poutavosti a zajímavém ději. O tom svědčí i obdržené knižní ceny nebo filmová či seriálová zpracování. Vydejte se na cestu stejně jako hlavní hrdinové. Nebudete litovat!

Sirotek Mary opouští Indii a míří k příbuzným do Anglie. Spolu s bratrem a kamarádem vzkřísí tajemnou zahradu, díky čemuž poznají sílu a nádheru přírody. Loni se příběh dočkal i muzikálového zpracování.

Knížka, jejíž anotaci právě prohlížíte, je až neskutečně krásná a pronikavě silná. Je z toho šafránově mála vyprávění, jimž člověk podlehne, ať je mu devět, třicet dva nebo sedmdesát osm let. Výjimečná knížka, příběh psaný pro čtenářky a právě tak pro čtenáře! Hned na počátku prožijeme hrůzu:
Z Mary se během několika hodin stává sirotek a za několik dní musí opustit koloniální Indii – jediný domov, který dosud poznala. Vydává se ke vzdáleným příbuzným do Anglie, jenže v jejich velkém tmavém domě, který má snad stovku většinou nepoužívaných, zamčených pokojů – nejméně jeden z nich ovšem ukrývá tajemství – se cítí, jako by zůstala na světě úplně sama. Zvlášť když člověk všude kolem narazí napřed na lány nudných zelinářských záhonů a za nimi pak na nekonečná pustá vřesoviště.
Ještě věříte, že je to výjimečně krásná kniha?
Život malé Mary a jejího bratrance Colina – ještě před chvílí to byli docela otravní a sobečtí jedinci – se navždy promění. Zláká je zahrada a život v ní se všemi nástrahami a háčky. Podaří se jim kdysi krásnou, ale teď zanedbanou zahradu s pomocí zkušenějšího kamaráda Dickona tajně vzkřísit, poznají ji jako živoucí a umíněnou bytost a pak zjistí, že rozkvétají spolu s ní a že se vlastně stal zázrak.
Tajemná zahrada je příběh o skrytých silách a zřejmých nádherách přírody, o jejím ohrožení a o úsilí, jež ji dokáže navrátit k novému životu, je to vyprávění plné tajemných náznaků, znepokojivých psychologických momentů, překvapivých odhalení a hlubokých, fantastických záhad. Vyprávění, jež se staví s porozuměním ke složitostem života, k otázkám dobra a zla a hlavně k nám, kteří ono dobro i zlo zosobňujeme.
Příběh dostal už mnohokrát filmovou i televizní podobu a jeho muzikálové provedení okouzlilo Broadway. V nejnovější filmové verzi (2020) vynikají Colin Firth a mladinká Dixie Egerickx.

Ukázka z knihy

Když Mary Lennoxová přijela na anglické panství, kde měla žít u strýčka, všichni tvrdili, že tak protivné děcko v životě neviděli. A byla to pravda! Mary měla vychrtlou tvářičku a hubené tělíčko, řídké světlé vlasy a pořád se tvářila kysele. Vlasy měla žluté stejně jako obličej, protože se narodila v Indii a neustále trpěla nějakými nemocemi. Její tatínek byl anglický státní úředník, měl pořád hodně práce a i on stále churavěl. Maminka, veliká krasavice, se starala jen o to, aby mohla chodit na večírky a povídat si tam se zábavnými lidmi. (str. 5)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Tajemná zahrada

Autorka: Frances Hodgson Burnett
Přeložil: Lumír Mikulka
Ilustrovala: Kateřina Ktaiwanita Bažantová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 152×231 mm
ISBN: 978-80-7335-624-8
Doporučená cena: 340 Kč

 

Knihu Tajemná zahrada vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

Frances Hodgson Burnettová (1849–1924) byla anglo-americká prozaička a dramatička. Napsala více než padesát knih pro děti i dospělé. V její tvorbě najdeme i divadelní hry.

————————————————

Příběh Felixe je plný utrpení, násilí a smrti, přesto se hoch nikdy nevzdal naděje.  Kvůli svému židovskému původu přišel o rodiče, válka mu vzala jeho blízké a i po jejím skončení není poválečné Polsko ideální místo k žití. Ale brzy se má vše zlepšit…

Kdysi dali rodiče malého Felixe do odlehlého katolického sirotčince, aby jej zachránili před fašistickým zlem. Bylo mu šest. Po čase ze sirotčince utekl, aby našel maminku a tátu. Nenašel je, ale zachránil malou Zeldu. Potom oba uprchli z transportu jedoucího do koncentračního tábora a potkali statkářku Geniu, která jim vybělila vlasy, dala německá jména a nebála se starat o dvě židovské děti. Když nacisté Zeldu i Geniu zabili a statek, kde se teď už třináctiletý Felix schovával, shořel, dal se hrdina k partyzánům, aby pomohl nacisty porazit.
Brzy, doufá Felix, ta strašná válka skončí a on i jeho ochránce Gabriek budou žít v bezpečí. V poválečném zbědovaném Polsku však vládne chaos, hlad, bezpráví a krutost. Nikdo na nikoho nebere ohledy, platí tu pravidlo kdo s koho. Felix překonává obrovské zklamání i velká nebezpečí – často je v ohrožení života. Potkává Anyu, dívku skrývající neblahá tajemství. Přesto hrdinovo dobré já vždycky zvítězí a naděje ještě neumírá. Země se začne uzdravovat a lidé se budou cítit lépe… už BRZY!
Objevit v lidech to dobré, nenechat v sobě zvítězit zlo – to je naděje pro Felixe i ostatní. BRZY se odehrává těsně po druhé světové válce, ale je navýsost aktuální!
Kniha byla vyznamenána cenou Children’s Book Council of Australia, která patří k nejvýznačnějším australským literárním oceněním a uděluje se od roku 1945.

Ukázka z knihy

Brzy bude svět, doufám, bezpečné a radostné místo.
Dnes ráno to ale neplatí.
Třeba tamhle, na střeše vedlejšího činžáku.
Jsou dva? Nebo tři? Nevidím je, protože máme okna zakrytá pytlovinou, ale slyším jejich hlasy.
Snažím se mluvit co nejtišeji.
„Gabrieku,“ špitnu nervózně. „Probuď se.“
Gabriek něco zamumlá, ale spí dál.
Kéž bych ho nemusel budit. Až uslyší, co právě slyším já, jeho ubohý opotřebovaný srdeční sval dočista ochabne.
Ten můj pracuje jako písty motoru rachotícího nacistického bombardéru. (str. 9)

 

Brzy

Autor: Morris Gleitzman
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-3320-2
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Brzy vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Morris Gleitzman (1953) se narodil v britském Sleafordu, od roku 1969 žije v Austrálii. Zpočátku psal filmové a televizní scénáře, než se začal plně věnovat dráze spisovatele. Jeho početné knihy pro děti a mládež byly přeloženy do mnoha jazyků a vyznamenány bezpočtem cen. Příběh Felixe začíná románem Kdysi.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nezdravá soutěživost, tajemství, pomluvy či střepy v botách. Vítejte v baletní škole, kde se slabost nepřipouští. Pro tři hrdinky představuje tanec celý jejich život a každá z nich je pro něj ochotná obětovat cokoliv… Na základě knižní předlohy běží na Netflixu seriál Krasotinky.

Je možné zajít příliš daleko?
Na jedné z nejprestižnějších baletních škol na Manhattanu skrývají dokonalé, krásné baletky nepěkná tajemství a ohavné lži.
Na privilegované Bette by nikdo nenašel jedinou chybu – je jako baletka z hrací skříňky. Ale život ve stínu sestry, která je jednou z největších hvězd baletního světa, v ní probouzí temnou stránku. Perfekcionistka June má už po krk toho být věčnou náhradnicí. Tenhle školní rok se spokojí jen s tím nejlepším – i kdyby to znamenalo, že bude muset sáhnout po nějakých ne zcela čistých prostředcích, aby toho dosáhla. A nová studentka Gigi zatím předčila všechny tanečnice z konzervatoře, ale samotný tanec by ji mohl zabít.
Soutěživost je s každým blížícím se představením silnější a z nevinných naschválů se stává něco čím dál tím temnějšího, takže je jen otázkou času, kdy se jedna z mnoha jisker vznítí – a popálí se i ty nejlepší.

Ukázka z knihy

Pokaždé to je jako umírání. Přinejmenším ze začátku. Vaše svaly pálí a napínají se až k prasknutí. Vašim kyčelním kloubům hrozí, že vyklouznou z jamek. Vaše páteř se natahuje a kroutí do nemožných formací. Žíly na vašich pažích jsou nateklé, pulzuje v nich krev. Prsty na vašich rukou se třesou, jak se je pokoušíte držet v napětí, ale zároveň půvabně, tak akorát. Vaše prsty na nohou jsou napěchované do malé růžové krabičky, která na vašich chodidlech zanechá souhvězdí modřina puchýřů. (str. 7)

Tiny Pretty Things

Krása, která bolí…
Autoři: Sona Charaipotra, Dhonielle Clayton
Přeložila: Anežka Mann

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 130×212 mm
ISBN: 978-80-7529-634-4
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Tiny Pretty Things vydalo nakladatelství #BOOKLAB. Prolistujte si ukázku.

————————————————

Členky Athénina klubu se vrací na scénu a opět na ně čeká nestvůrné dobrodružství. Jejich poklidné soužití naruší únos Lucindy van Helsingové. Po tomto zjištění se vydávají na její záchranu napříč Evropou, která vyvrcholí střetem se Společností alchymistů.

Ve druhém příběhu o dobrodružstvích Athénina klubu se dcery šílených vědců vydávají na nebezpečnou cestu přes celou Evropu, aby zachránily další nestvůrnou dívku a jednou provždy zhatily nekalé plány Společnosti alchymistů.
Mary Jekyllová vedla od doby, kdy Sherlocku Holmesovi a doktoru Watsonovi pomohla vyřešit Whitechapelské vraždy, docela poklidný život. Pod střechu svého londýnského domu přijala Beatrici Rappacciniovou, Catherinu Moreauovou, Justinu Frankensteinovou i svou sestru Dianu Hydeovou, a přestože mezi nimi občas dochází ke sporům, vycházejí spolu členky Athénina klubu tak dobře, jak je to jen u pěti mladých žen natolik rozdílných povah možné. Jakmile však Mary obdrží telegram se zprávou o únosu Lucindy van Helsingové, musí se Athénin klub neprodleně vypravit do Rakousko-uherského císařství, aby zachránil další dívku, jež se stala obětí hrůzných pokusů.
Členky Athénina klubu tak čeká náročné cestování Evropou. V Paříži, Vídni i Budapešti si Mary a její přítelkyně najdou nové přátele, budou čelit starým protivníkům, a nakonec se postaví děsivé Společnosti alchymistů, neboť je nevyšší čas, aby nestvůrné mladé dámy překonaly minulost a začaly si samy utvářet vlastní osud.

Ukázka z knihy

Mary hleděla do modrošedých vod průlivu, které vypadaly. jako by se hnaly kolem trajektu, ačkoli ve skutečnosti se samozřejmě po hladině pohyboval trajekt a odvážel je dál a dál od Anglie. Na hřebenech vlnek za zádí se dělaly bělavé čepičky. Mary si konečně mohla vydechnout. Posledních pár dní proběhlo v bláznivém víru příprav. Zašla do banky, aby měly ve Vídni a v Budapešti nějaké peníze. Prostudovala si kurzovní tabulky, aby měla jistotu, že je nikdo neošidí.  (str. 81)

Nestvůrné dámy na cestách

Autorka: Theodora Gossová
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 600
Vazba: vázaná
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-257-3356-1
Doporučená cena: 598 Kč

 

Knihu Nestvůrné dámy na cestách vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Americká spisovatelka maďarského původu Theodora Gossová je kritikou i čtenáři oslavována především pro svůj vypravěčský talent, kterým jakoby přirozeně navazuje na dávné umění lidových příběhů a balad. Její povídky jsou povětšinou ukázkou neobyčejného citu pro příběh, jenž umí nejen pohladit po duši, ale také pokládat znepokojivé a provokativní otázky. Publikuje od roku 2002 a své kratší práce nedávno shrnula spolu do sbírky Snow White Learns Witchcraft (2019). I přes veškerou pozornost věnovanou její povídkové tvorbě je jejím bezesporu největším literárním úspěchem románová trilogie Podivuhodná dobrodružství Athénina klubu, kterou započala románem Případ alchymistovy dcery (2017).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemná zahrada

Burnett, Frances Hodgson

Leda, 2020

zobrazit info o knizeBrzy

Gleitzman, Morris

Argo, 2020

zobrazit info o knizeTiny Pretty Things
Krása, která bolí…

Charaipotra, Sona - Clayton, Dhonielle

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeNestvůrné dámy na cestách

Gossová, Theodora

Argo, 2020

Napsat komentář