Za zdmi

Goffa_Sekta_audio
Odvěká touha člověka po příslušnosti ke komunitě přirozeně otevírá prostor i pro více či méně samozvané proroky. Po sametové revoluci se i u nás objevilo nemalé množství společenstev tyjících z jedincova pocitu osamocení a sociální nejistoty. Pod různými názvy vznikaly skutečné sekty.

Jednou z listopadových novinek serveru Audioteka.cz se stala i další do audia převedená kniha Martina Goffy Sekta. Interpretace zvukové verze byla svěřena Janu Maxiánovi.

S Martinem Goffou jsme se potkávali poměrně pravidelně až do předloňského roku, kdy u Mladé fronty vyšel prozatím poslední díl série s českým kriminalistou Mikem Syrovým pod názvem Primární důvěra – úhel pohledu (2019). Ve stejném roce vydalo nakladatelství Euromedia první knihu ze zatím čtyřdílné série případů novináře Marka Vráze alias Terence nazvanou Přiznat vinu (2019). Svůj dosavadní rekord tří titulů ročně (pod tímto pseudonymem) z roku 2018 Martin Goffa loni (2020) právě u Terencových případů vyrovnal. Pod hlavičkou Euromedia vychrlil minulý rok další tři pokračování: Muž z chatrče, Děvčátko a konečně Sekta. Plány na rok následující působí také směle, a nelze vyloučit, že dosavadní metu pokoří.

Pokud jste se s Terencovými příběhy, jimiž nás Martin Goffa nově zásobuje, ještě neměli příležitost setkat, pak vězte, že profesí hlavního hrdiny je novinařina (na vlastní noze). Jeho prioritní charakteristiku představuje schopnost nachomýtnout se k nějakému zapeklitému kriminalistickému případu, nejčastěji s vazbou na více či méně vzdálenou minulost. Nebudeme se nyní pouštět do líčení obsahů předchozích knih, naše dnešní pozornost míří ke čtvrtému případu nazvanému Sekta. Ten se, podobně jako první z „terencovské“ série s názvem Přiznat vinu, dočkal i své audioknižní varianty.

Téma Sekty plně naplňuje její název. Stará paní poprosí Terence, aby jí pomohl vypátrat jejího vnuka. Nemá o něm již dlouho žádné zprávy. Policejní šetření nepřineslo žádný výsledek. Novinář se případu po jistém váhání chopí a pátrání ho postupně zavede až do italského Bolzana. Ne každá komunita však touží být odhalena, a tak se čtenáři/posluchači mohou těšit na celou řadu akčních a napínavých scén. Příběh je vyprávěn z pohledu samotného Terence, tedy v první osobě. Díky tomu získává publikum jistý pocit sounáležitosti s vypravěčem. Stejně jako ve všech předchozích případech Marka Vráze čerpá autor i tentokrát ze situací, jež vám mohou připadat povědomé. Mě alespoň pocit déjà vu provázel hned na několika místech. Pravděpodobně za to může schopnost Martina Goffy vybrat ze skutečného života okamžiky, jež míváme tendenci z mnoha důvodů spíše přehlížet. V Sektě se navíc setkáme s odkazy na předchozího Goffova literárního hrdinu – detektiva Mikuláše Syrového –, konkrétně na jeho pobyt v Itálii (viz Štvanice, 2017). I takové narážky patří mezi osvědčené metody posílení pocitu propojení se zbytkem spisovatelovy tvorby.

Jan Maxián se po boku Jitky Ježkové a Jana Vondráčka podílel na namluvení už prvního Terencova příběhu. Tentokrát připadla interpretace celé knihy jen jemu samotnému. Jakkoli mám jeho projev v oblibě, stále mladě znějící hlas mi zpočátku ke zhruba o deset let staršímu knižnímu hrdinovi tak docela neseděl. Snad k onomu dojmu přispěl i fakt, že kromě animované žluté postavičky SpongeBoba jsem si Jana Maxiána až dosud spojoval spíš s audioknihami pro děti a mládež. Za všechny připomenu třeba Kouzelníky z pradávna od Cressidy Cowell z produkce vydavatelství OneHotBook (2019). Nicméně je pravda, že Jan Maxián participoval i na načtení audioknihy Vladimíra Mertlíka V první linii Armádní generál Petr Pavel, jež se ostatně v nabídce serveru Audioteka.cz objevila také v listopadu 2020. Má prvotní nejistota ale díky interpretově naprosté profesionalitě velmi rychle zmizela.

Sektu v její zvukové podobě nabízí Audiotéka ke stažení v jednačtyřiceti souborech formátu mp3. Dvě stovky tištěných stránek se tak proměnilo v šest hodin a osm minut poslechu. Jinými slovy čtenář/posluchač dostává do rukou klíč k příjemně strávenému večeru či dvěma. Jakmile totiž začnete poslouchat, je opravdu těžké s tím přestat.

Martin Goffa patří nade vši pochybnost ke stálicím českého knižního trhu. Ostatně vychrlit během sedmi let dvě desítky titulů se v Čechách mnoha dalším spisovatelům nepodařilo. Goffovy tituly navíc přinášejí témata vysoce propojená s aktuální situací ve společnosti. Do jisté míry bychom mohli říct, že svým dílem nás tento autor varuje před celou řadou nebezpečí, jež na nás, ať se nám to líbí nebo ne, venku číhají. Přidejme ještě, že co kniha, to nepřehlédnutelný úspěch, a máme před sebou jasný důvod, proč si Sektu (a případně i ostatní tituly) pořídit. A díky audioknize se už ani nemůžete vymlouvat na zrak unavený po pracovním dni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSekta

Goffa, Martin

Audioknihy Témbr, 2020

Napsat komentář