Všechno, co jste chtěli vědět o první světové válce

dejiny-prvni-svetove-valky
V nakladatelství Jota vyšel ucelený pohled na jeden z největších mezníků světových dějin očima věhlasného historika Liddella Harta. Tato kniha potěší jak běžného čtenáře, tak skalní nadšence do historie vojenství.

„Skvělé… nejlepší historie první světové války v jednom svazku, jaká kdy byla napsána a sotva kdy bude překonána.“

– The Naval Review

„Vždy vynikal jedinečnou schopností působivě vyjádřit vojenskou situaci, krystalicky jasně definovat její podstatu – a natrvalo ji tak jako živý obraz vtisknout do mysli čtenáře.“

– The Daily Telegraph

Nové vydání jedinečné publikace o historii první světové války od významného britského armádního spisovatele.
Toto klasické dílo v oboru historie první světové války napsal významný vojenský analytik, nadaný soucítěním a jedinečnou originalitou. Sir Basil Liddell Hart je autorem více než třiceti knih a řady přednášek na téma vojenské strategie a taktiky, čemuž se jako světově uznávaná autorita celý život věnoval. Časopis The Economist o něm napsal: „Nevyniká jen kritickým myšlením, je prorokem příštího vývoje, je to historik velkého formátu.“
Na téměř sedmi stech stranách se dozvíte podrobnosti a analytické komentáře všech událostí, které měly v období první světové války význam, a to se zvláštním důrazem na vojenskou strategii. Publikace je doplněna bohatou obrazovou přílohou a pětapadesáti podrobnými mapami vojenských operací.

Dějiny první světové války 1914–1918

Autor: Liddell Hart
Přeložil: Věra Vystavělová

Počet stran: 528
Vazba:
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-740-4
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Dějiny první světové války 1914–1918 vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Proces, jenž proměnil Evropu ve vysoce výbušný kontinent, trval padesát let. K explozi pak stačilo pouhých pět dní. Zkoumání vzniku a vývoje výbušných látek – jež tvoří základní příčiny konfliktu – přesahuje rozsah i prostor stručné historie světové války. Na jedné straně bychom museli sledovat vliv Pruska na vytvoření Říše, politické koncepce Bismarckovy, filozofické tendence v Německu a jeho hospodářskou situaci – směsici faktorů, které proměnily přirozenou touhu Německa po obchodních odbytištích, jejichž získání pro ně nešťastnou souhrou okolností bylo tak obtížné, ve vizi o světové velmoci. Na straně druhé bychom museli zkoumat zvláštní směs ctižádosti a idealismu, jež ovládala politiku Ruska, a strach, který vzbuzovala za jeho hranicemi, zejména u německých sousedů – možná nejvražednější ze všech ingrediencí konečného výbuchu. (str.1)

Prolistujte si zbytek ukázky.

O autorovi

Sir Basil Henry Liddell Hart (1895–1970) byl jeden z nejvýznamnějších učitelů a historiků zabývajících se vojenskými dějinami. Pocházel z Paříže, studoval na škole v Cambridge. Vstoupil do armády a bojoval v první světové válce, později byl ale jako invalida propuštěn a v hodnosti kapitána odešel do důchodu. Vypracoval několik teorií vojenské taktiky a byl jedním z prvních obhájců letectva a obrněné techniky. V roce 1937 se stal osobním poradcem ministra války, ale reorganizace armády probíhala tak pomalu, že o rok později odstoupil z funkce, aby mohl naléhat na řešení požadavků veřejně.
V letech 1925–1935 byl vojenským korespondentem Daily Telegraph a po vypuknutí druhé světové války pracoval pro The Times. V mnoha zemích vyučoval na školách pro štábní důstojníky strategii a taktiku a napsal přes třicet knih, zabývajících se vojenskou tematikou.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny první světové války 1914–1918

Hart, Liddell

Jota, 2020

Napsat komentář