Nevšední fantasy romány

Tipy_Zridlo_Brloh_Mesto duchu
V dnešních fantasy tipech vás seznámíme se samými zajímavými lidmi – s Adou, v jejímž těle se sváří více duší, s Jalmarim, jenž má bujnou fantazii, a nakonec s Cassidy, která vídá duchy.

Přečtěte si nevšední příběh Zřídlo o dívce, v jejímž těle soupeří o nadvládu duchové. Tento nezvyklý souboj se nakonec pro mladou Adu zvrtne v boj o život.

Zřídlo

Autorka: Akwaeke Emezi
Přeložila: Tereza Marková Vlášková

Počet stran: 229
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0294-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zřídlo vydalo nakladatelství Host.

Ada se narodila uvězněná mezi dvěma světy – duchové odjinud bojují s Adinou duší o nadvládu nad jejím tělem. Malou Adu si rodiče doslova vymodlili, brzy však zjistí, že s jejich dítětem něco není v pořádku. Postupně se ukazuje, že duše mladé dívky není v těle sama. Když Ada odjede studovat do Spojených států, duchové postupně sílí. Každá z osobností se chová i cítí jinak, přesto musejí koexistovat v jednom těle, i s Adou samotnou. Jejich pokusy o ovládnutí Adina těla se změní v boj o její život. Příběh mladé ženy, vyprávěný střídavě všemi duchy uhnízděnými v jejím těle, vychází z mytologie nigerijského kmene Igbo i z autorčiných vlastních zkušeností. Zřídlo vyvěrá z nezvyklého vidění světa a rozkrývá způsoby budování vlastní identity.

 

Ukázka z knihy

Když si po nás matka přišla poprvé, křičeli jsme.
Byli jsme tři a ona byla had, ležela na dlaždičce v koupelně stočená do klubíčka a čekala. My jsme ale posledních pár let naprosto důvěřovali našemu tělu – domnívali jsme se, že naše matka je někdo jiný, ta štíhlá paní s růží na tvářích a obřími půllitry na očích. A tak jsme křičeli. Nováčci ty hranice ještě tolik nevnímají. Byly doby, kdy jsme žádné tělo neměli, kdy se nám teprve buňku za buňkou utvářelo uvnitř té štíhlé paní, s úzkostlivou pečlivostí si pěstovalo orgány a zasazovalo je do soustav. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Před Akwaeke Emezi se v jejím strhujícím debutu Zřídlo rozestupuje moře lidského já.

Vanity Fair

Na tento odvážný a dráždivý debut mi nestačí slova chvály. Syrové i lyrické poloautobiografické vyprávění se zabývá sexualitou, spiritualitou, rodinou a mnohým dalším – a to natolik duchaplně, až se nechce věřit, že to napsal někdo, komu je teprve třicet.

The Guardian

 

Akwaeke Emezi

Akwaeke Emezi (nar. 1987) pochází z Nigérie, věnuje se psaní, performancím a videoartu. Ve svých projektech se zabývá černošskou spiritualitou a vlastními životními prožitky, které reflektuje i v románu Zřídlo (2018). Ten byl v časopisech The New YorkerEntertainment WeeklyLiterary Hub a mnoha dalších vyhlášen knihou roku, připravuje se také seriálová adaptace. Její další román Pet (2019), tentokrát ze žánru young adult, připravuje nakladatelství Host k vydání na podzim 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Ponořte se do jedinečného grafického románu Brloh, kde se fantastická dobrodružství mísí s drsnou realitou a nelítostnými vzpomínkami.

Brloh

Autorka: Katja Kettu
Přeložila: Jitka Hanušová
Ilustrace: Jan Andersson

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 211×250 mm
ISBN: 978-80-257-3392-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Brloh vydalo nakladatelství Argo.

Jalmari je starý mládenec žijící poklidným pomalým životem. Bydlí se stařičkou matkou ve starém rozvrzaném dřevěném domě a zabíjí čas výrobou hodin ze stromových nádorů. Avšak pod nehybným povrchem je Jalmariho život plný dobrodružství: v duchu se stává mladým hrdinou, neporazitelným dobrodruhem, který se vydává na jednu tajnou misi za druhou. Když se do domu vetře sama Smrt, Jalmariho představy se srazí se zklamáními z minulosti. Brloh je úžasný grafický román Katji Kettu a Jana Anderssona, vyprávějící o souboji mezi silou fantazie a nemilosrdným sevřením vzpomínek. Podmanivý vizuální styl vytváří magické prostředí, které nedostanete z hlavy.

 

Katja Kettu

Finská spisovatelka a animátorka Katja Kettu (* 1978) vystudovala režii animovaných filmů na Akademii umění v Turku a finskou literaturu na univerzitě v Tampere. Nakonec oklikou přes Tallinn a Londýn skončila v Helsinkách, kde vyučuje scenáristiku, natáčí videoklipy a píše knihy. V jejích příbězích se mísí krása s ošklivostí, vznešenost s nízkostí. Osobitý jazyk jejích literárních děl čerpá ze severské vypravěčské tradice okořeněné magickým realismem. Za svůj román Porodní bába (Kätilö, 2011) získala Katja Kettu nejvýznamnější finské literární ocenění, Runebergovu cenu. Příběh „nemožné lásky v nemožné době“ se stal pravou literární senzací, byl přeložen do třinácti jazyků a vznikla také filmová verze. Zatím poslední román Rose zmizela (Rose on poissa, 2018) se odehrává v Americe.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Cassidy má schopnost nahlédnout a vstoupit do světa duchů, dokonce se i s jedním duchem kamarádí. Když se spolu s ním a svou rodinou vydá do Edinburghu, pozná celé Město duchů, které může být pořádně nebezpečné.

Město duchů

Cassidy Blakeová 1
Autorka: Victoria Schwabová
Přeložila: Elizabet Kovačeva

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7529-629-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Město duchů vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých… a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší. Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela. První díl úspěšné série Cassidy Blakeové od mistryně strašidelných příběhů Victorie Schwabové nyní poprvé v českém překladu.

 

Ukázka z knihy

Lidé si myslí, že duchové vychází ven jen v noci nebo na Halloween, kdy světu vládne tma a stěny jsou tenké. Jenže duchové jsou všude. U regálu s pečivem v supermarketu, uprostřed babiččiny zahrady, na předním sedadle autobusu.
To, že je nevidíte, neznamená, že tam nejsou.
Máme zrovna dějepis, když vtom ucítím na rameni ťuk-ťuk-ťuk , jako kapky deště. Někdo tomu říká intuice, někdo šestý smysl. Takové to lechtání na hraně smyslů, které vám říká, že existuje něco víc. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Victoria Schwabová

Victoria Schwabová je americká autorka. Začala publikovat v roce 2011 a tvrdí o sobě, že má toulavé boty, ale pokud se neprohání po Paříži nebo nesupí do anglických kopců, je obvykle zalezlá v koutku nějaké kavárny v Nashvillu, upíjí čaj a konstruuje do svých knih nejrůznější příšery. Victoria je mj. autorkou knih: Archiv a jeho druhého dílu Dveře do prázdnotyDivoká píseňNeobyčejní Temnější tvář magie, Zaklínání světla, dále napsala sérii Můj anděl strážný – Nové začátkyDruhá šancePoslední přání aj.

Zdroj informací: Albatros Media


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše fantasy tipy? Napište nám názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto duchů
Cassidy Blakeová 1

Schwabová, Victoria

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeBrloh

Kettu, Katja

Argo, 2020

zobrazit info o knizeZřídlo

Emezi, Akwaeke

Host, 2020

Napsat komentář