Pozorujte přírodu

Prirode na stope_uvodni
Rozhlédněte se kolem sebe! Příroda vám dává nejrůznější znamení, podle kterých můžete odhadnout, jaké bude počasí nebo kolik je právě hodin. Zajímá vás, jaká znamení to jsou? Peter Wohlleben vám je ve své knize odhalí.

Jakmile vykročíme ze dveří, obklopí nás příroda. Všude probíhají tisíce malých i velkých dějů, které jsou často fascinující a krásné – pokud si jich vůbec všimneme. V dobách minulých bylo životně důležité je rozpoznat, dnes se spoléháme na odborníky a sledujeme předpověď počasí. Peter Wohlleben nás ve své knize zve, abychom se sami stali odborníky, abychom se důkladně rozhlíželi kolem sebe a dokázali rozklíčovat znamení, která nám poskytují vítr, mraky, rostliny a živočichové. Ze sedmikrásek se tak mohou stát naši domácí „meteorologové“ a podle měsíčku lékařského zase třeba poznáme, kolik je hodin. Autor vyvrací mýty a poskytuje vědecké vysvětlení některých známých pranostik. Fakta přitom nepodává nudně, všímá si jejich užitečnosti na zahradě a využitelnosti při pobytu v přírodě.

 

Přírodě na stopě

Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Dagmar Heeg

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-000-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Přírodě na stopě vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Jednou z prvních předzvěstí nepříznivého počasí jsou umělé oblaky – kondenzační čáry od letadel. Pokud se za strojem nerozpouštějí, znamená to, že se blíží vlhký vzduch (a s ním i oblast nízkého tlaku) a obloha se brzy zatáhne.
Přitom platí následující pravidlo: počasí se mění vždy ve chvíli, kdy mraky přicházejí z jiného směru než vítr při zemi. Může to věstit i krásné počasí, jehož předzvěstí jsou třeba drobné mráčky, kterým se říká beránky. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Peter Wohlleben

Peter Wohlleben (*1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků. Přečtěte si také náš článek o knize Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřírodě na stopě
Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě

Wohlleben, Peter

Kazda, 2020

Napsat komentář