A co nový životní styl?

Tipy_S knihou za sebezdokonalenim
Odstartujte nový rok s novým životním stylem! Naše knižní tipy vás přimějí podívat se na svět jinýma očima, osvobodí ve vás Jamese Bonda, pomohou vám čelit problémům dnešní doby a poskytnou špetku japonské moudrosti.

Můžeme si myslet, že vyznat se v cizích lidech je snadné, a pak jim také snadno důvěřujeme. Co když nás ale náš úsudek zklame? K jakým důsledkům to povede? Přečtěte si Gladwellovu knížku Proč si nerozumíme a pak se možná začnete na svět a ostatní lidi dívat jinak.

Proč si nerozumíme

Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme
Autor: Malcolm Gladwell
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 170×237 mm
ISBN: 978-80-7363-998-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Proč si nerozumíme vydalo nakladatelství Dokořán v edici Zlom.

Co si myslet o ostrém přístupu americké policie, který často vede k masovým protestům? Jak dokázal Hitler obalamutit tolik cizích státníků? Proč se na největší investiční podvod v dějinách Spojených států přišlo až v době, kdy škoda dosáhla desítek miliard dolarů? Proč si italští vyšetřovatelé mysleli, že má Amanda Knoxová něco společného s vraždou své spolubydlící, přestože důkazy říkaly něco jiného? A co všechno mají tyto zdánlivě nesouvisející příběhy společného? Jde o to, že si často myslíme, že porozumět cizím lidem je snadné, a tímto dojmem se dennodenně bez hlubšího zamýšlení řídíme. Náš úsudek je však až příliš často chybný a důsledky mohou být tragické, a to nejen pro nás, ale i pro naše okolí. Gladwellovy pečlivě vyargumentované názory možná čtenáři nebudou vždy příjemné, ale o to hlouběji k němu proniknou a bezpochyby způsobí, že se po přečtení knihy bude na svět dívat jinak než doposud.

 

Ukázka z knihy

Podívejme se na jiný příběh o kubánské špionáži.
V raných 90. letech začaly tisíce Kubánců prchat před režimem Fidela Castra. Nasoukali se na primitivní lodě – sestavené z duší, plechových sudů, dřevěných dveří a všelijakých dalších věcí, jež byly k dispozici – a vydali se na zoufalou cestu napříč stopadesátikilometrovým Floridským průlivem do Spojených států. Při pokusech vykonat tuto cestu zahynulo podle jednoho z odhadů až 24 000 lidí. (str. 49)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell (* 1963) se narodil v Anglii, ale vyrůstal v Kanadě. Po studiu historie na University of Toronto pracoval téměř deset let jako reportér ve Washington Post, kde se zabýval různými tématy: obchodem, sociologií, psychologií, novými technologiemi či psychologií spotřebitele. Od roku 1996 je kmenovým spisovatelem The New Yorker magazine. V roce 1999 získal cenu National Magazine Award a v roce 2005 byl zařazen do seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa, který každoročně zveřejňuje časopis Time. Je autorem knih Bod zlomu, David a Goliáš a Mžik.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Stéphane Garnier, autor knihy Chovejte se jako kočka, přichází s novou příručkou z oblasti osobního rozvoje: Chovejte se jako James Bond. Agent 007 je, jak známo, charismatický a má smysl pro humor. Rozviňte v sobě tyto i další Bondovy kladné vlastnosti.

Chovejte se jako James Bond

Autor: Stéphane Garnier
Přeložila: Kateřina Štáblová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-7565-773-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Chovejte se jako James Bond vydalo nakladatelství Jota.

Mým koučem je Bond, James Bond! Od autora bestselleru Chovejte se jako kočka. Co je tajemstvím Jamese Bonda? Co způsobuje, že je tak magneticky přitažlivý, přesvědčivý, tak úžasný? Jak je možné, že stále nevychází z módy? Existuje jediný člověk, který by aspoň na malou chvíli nezatoužil být v kůži Jamese Bonda? Nejslavnější agent na světě nás zcela jistě má co naučit o svém způsobu jednání a myšlení. A právě to najdete v této knize osobního rozvoje, jíž se žádná jiná nemůže podobat! James Bond je charismatický, ale také citlivý a má smysl pro humor. Má však ještě mnoho dalších skvělých vlastností, které můžeme my všichni (a všechny) najít i v sobě a rozvíjet je, abychom se alespoň trochu přiblížili ikonické postavě, jakou James Bond bezpochyby je. ​Kniha Chovejte se jako James Bond zaručeně pobaví jak fanoušky Jamese Bonda, tak příznivce koučinkových metod. Dovolte Jamesi Bondovi, skrytě dřímajícímu ve vás samotných, aby vystoupil na povrch!

 

Ukázka z knihy

Nikdo si nezaslouží větší respekt než ti, kdo jsou věrní svým myšlenkám, svým cílům a svým ideálům
Být zásadový v každodenním životě i v práci znamená zajistit si, že nás lidé v našem okolí i naši kolegové budou poslouchat, znamená to být důvěryhodný. A stejně tak to platí i v našem osobním životě.
Důvěřovali byste tomu, kdo je jako korouhvička?
Chtěli byste patřit k těm, kdo jsou kam vítr, tam plášť, a za všech okolností jdou s proudem? (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stéphane Garnier

Stéphane Garnier (*1974) je muž mnoha profesí a už jejich výčet sám o sobě je poetický: zvukař, textař, sloupkař, truhlář, návrhář webových stránek, copywriter, třídič balíků, vlastník a správce penzionu, prodavač konvalinek, realitní makléř, vařič kávy a vyprazdňovač popelníků, bazénář-začátečník, básník, portrétista… Zuřivě a nenasytně se vrhl i na psaní: vydal jeden román a množství humoristických knih. Z jeho fascinace kočkami se zrodily například knihy Chovejte se jako kočka a Chovejte se jako kočka 2 (a nejen ty). Sám o sobě říká, že je „výkonný pozorovatel lidského druhu“. Žije v Lyonu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Klima se mění, ekonomika kolabuje a vzácné přírodní zdroje se stále ztenčují. A to není vše! Svět je plný problémů a zmatků, ze kterých by se jeden zbláznil. Naštěstí si ale můžete přečíst knihu Aktivní naděje od Joanny Macyové a Chrise Johnstonea. Posilněte sami sebe a udělejte něco dobrého i pro lepší svět.

Aktivní naděje

Jak čelit zmatku naší doby a nezbláznit se
Autoři: Joanna Macyová, Chris Johnstone
Přeložila: Hana Bernardová

Počet stran: 256
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-1042-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Aktivní naděje vydalo nakladatelství Alferia.

Jak čelit zmatku dnešní doby a nezbláznit se? Jak se vyrovnávat se změnou klimatu, mizejícími přírodními zdroji, ekonomickými kolapsy a environmentálním žalem? Ekofilosofka Joanna Macyová a psychiatr Chris Johnstone nabízejí cestu, která obnovuje spojení se Zemí i sebou samými. Kniha Aktivní naděje reflektuje současné globální výzvy v rámci ekofilosofického konceptu, pojmenovává jednotlivé kroky na cestě k sebeposílení i praktická cvičení k objevení vlastního tvořivého vkladu pro svět, v jakém si přejeme žít. Shrnuje zkušenosti z programu, jenž autoři knihy vedou desítky let pod názvem práce obnovující spojení (Work That Reconnects). Provází čtenáře čtyřmi stadii transformačního procesu opírajícího se o mýtickou cestu hrdiny, moderní psychologii, spiritualitu, hlubinnou ekologii a integrální vědu. Aktivní naděje předpokládá spojitost mezi současnou společenskou, ekonomickou a ekologickou krizí a nárůstem pocitů bezvýchodnosti, deprese a osamělosti. Co se děje se světem, úzce souvisí s kvalitou našeho života a pocitem vnitřního naplnění. Vděčnost a soucit mohou být lékem pro západní společnost, která většinově vyznává konzum a soutěživost bez ohledu na důsledky.

 

Ukázka z knihy

Co je to aktivní naděje?
Ať už čelíme jakékoli situaci, můžeme si zvolit, jak na ni budeme reagovat. Když stojíme před ohromujícími výzvami, můžeme mít pocit, že naše činy nemají příliš velkou váhu. Nicméně způsob, jakým reagujeme, a míra naší víry v to, nakolik důležité jsou naše skutky, jsou určovány tím, jak smýšlíme o naději a zda ji cítíme. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Joanna Macyová

Joanna Macyová (*1929) představuje respektovaný hlas hnutí za mír, spravedlnost a životní prostředí. Vychází ze vzdělání v systémové teorii a hlubinné ekologii a letité buddhistické praxe. Coby ekofilosofka reflektuje, jak západní člověk osciluje mezi uzavíráním se v individualistickém a konzumním přístupu k životu a prožíváním autentického vztahu s přírodou a lidským společenstvím. Více informací najdete na webu nakladatelství Alferia.

 

Chris Johnstone

Chris Johnstone je lékař, spisovatel a kouč. Téměř dvacet let pracoval jako odborník na léčbu závislosti v Národní zdravotní službě Spojeného království. Působil jako docent na lékařské fakultě Bristolské univerzity. Školí zdravotnické pracovníky v behaviorální medicíně a vede kurzy zabývající se psychologickými aspekty planetární krize. Více informací najdete na webu nakladatelství Alferia.

————————————————

Všichni se občas honíme za kariérou, penězi a úspěchem, ale víme vůbec, v čem tkví skutečné štěstí? Připomene nám to knížka prodchnutá japonskou moudrostí Wabi sabi autorky Beth Kemptonové.

Wabi sabi

Japonská moudrost pro dokonale nedokonalý život
Autorka: Beth Kemptonová
Přeložila: Alena Švomová

Počet stran: 311
Vazba: vázaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-7565-757-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Wabi sabi vydalo nakladatelství Jota.

Tady a teď! Naprosto nový pohled na náš život a svět kolem, inspirovaný několik století starou japonskou moudrostí. Wabi sabi je japonské slovní spojení vyjadřující krásu prostého, nedokonalého a měnícího se v čase. Ve svých životech plných honby za kariérou, bohatstvím nebo neobvyklými zážitky často přehlížíme, v čem spočívá skutečné štěstí. Úsměv, který nám někdo neznámý věnoval na ulici; sněhové vločky, jedna za druhou se tiše snášející k zemi; vůně bylinkového čaje ze staré odřené konvice. Wabi sabi je japonská představa krásy v pomíjivosti okamžiku, souznění s přírodou a radosti z prostých, neokázalých věcí. Vydejme se s Beth Kemptonovou na cestu do Japonska. Poznáme historii čajového obřadu, zavítáme do chrámů, zahrad a řemeslnických dílen, nahlédneme přes rameno mistru kaligrafie, ponoříme se do horkého pramene i do lesní koupele. Osvojíme si japonské umění přijmout sami sebe i své blízké se všemi nedokonalostmi, povýšit cestu na cíl a zažít štěstí právě teď a tady. Jednotlivé kapitoly se věnují bydlení, vztahu k přírodě, přijetí chyb a negativních pocitů, mezilidským vztahům, hledání naplňujícího povolání a plnému prožívání přítomných okamžiků. Kromě praktických návodů na uvedení japonské inspirace do každodenního života a výzev k zamyšlení je kniha i sugestivní pozvánkou k návštěvě Japonska.

 

Ukázka z knihy

V posledních letech se naše společnost zrychlila, úroveň našeho stresu dosáhla astronomických výšin a my jsme stále více posedlí penězi, pracovními pozicemi, vzhledem a nekonečným hromaděním věcí. Zatímco vynakládáme stále větší úsilí a zvládáme toho stále více najednou, dostavuje se stále silnější pocit nespokojenosti. Jsme přepracovaní, přepínáme se a je toho na nás příliš. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Beth Kemptonová

Beth Kemptonová je britská japanistka, koučka a spisovatelka. V Japonsku několik let žila, studovala a pracovala jako překladatelka a televizní moderátorka. V současnosti žije s rodinou v Anglii a Japonsko často navštěvuje. Jako koučka pomáhá lidem zvládnout zásadní a zlomové okamžiky v jejich soukromém nebo pracovním životě, o tomto tématu také napsala motivační knihu Freedem Seeker: Live More. Worry less. Do what you love.; další knihou je Calm Christmas and a Happy New Year. Kniha Wabi Sabi byla přeložena do 24 jazyků. Kemptonová se věnovala také podpoře žen-podnikatelek. Publikuje v různých časopisech, na svém blogu a sociálních sítích, vede přednášky, workshopy a on-line kurzy.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o nových životních stylech? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč si nerozumíme
Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme

Gladwell , Malcolm

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeChovejte se jako James Bond

Garnier, Stéphane

Jota, 2020

zobrazit info o knizeAktivní naděje
Jak čelit zmatku naší doby a nezbláznit se

Macyová, Joanna - Johnstone, Chris

Alferia, 2020

zobrazit info o knizeWabi sabi
Japonská moudrost pro dokonale nedokonalý život

Kemptonová, Beth

Jota, 2020

Napsat komentář