Skutečné osudy – život píše smutně i vesele

kniha a káva
V dnešní knižní nabídce můžete vybírat z titulů, jež napsal život sám. Jednotlivé příběhy prostupují prostorem i časem – okusíte v nich atmosféru pohnutého 20. století, procestujete Evropu i část Ameriky a poznáte inspirativní osudy zajímavých lidí.

Úvodní titul vám poodhalí jednoroční životní putování americké zpěvačky a básnířky Patti Smith. Autorka ve svých memoárech umně přechází mezi realitou a fikcí, zatímco čtenáře seznamuje s prostředím západního pobřeží USA a vzpomíná.

Rok Opice

V podmanivých memoárech můžeme s Patti Smith, autorkou knih Just Kids a M Train a držitelkou prestižní americké knižní ceny National Book Award, prožít jeden rok jejího života, stráveného osamělým bloumáním po západním pobřeží Spojených států i po krajinách vlastních snů. Konkrétní místa, která s ní postupně navštěvujeme, evokují v hlavě autorky dávné vzpomínky i místa zcela imaginativní. Hranici mezi těmito světy překračuje naprosto svobodně, a rozmazává tak naše ponětí o tom, kde končí skutečnost a začíná fikce – v zorném úhlu vypravěčky se i obyčejná událost může proměnit v neuvěřitelnou podívanou. Není tu nouze o nečekané, avšak ani o zármutek a deziluzi. Z přibývajícího stáří, ztráty blízkých i dramatické politické situace. Ale zatímco se Patti Smith vydává vstříc nové dekádě svého života, předkládá čtenářům jako balzám svou zkušenost, důvtip, pronikavé oko a především neochvějnou naději na lepší svět.

Autorka: Patti Smith
Přeložil: Martin Pšenička

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 150×188 mm
ISBN: 978-80-7363-518-3
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Rok Opice vydalo nakladatelství Dokořán.

Přečtěte si ukázkovou kapitolu z knihy, informace o autorce a také jejich dalších dílech: M TrainJust KidsSbírání vlny, Oddanost.

————————————————

O leteckých tragédiích občas slýcháváme z nejrůznějších koutů Země. Víte ale, že i naše, respektive tehdejší Československé aerolinie, mají na svém kontě jeden smutný křížek? Začtěte se do publikace, která mapuje okolnosti letecké havárie z roku 1976, při níž zahynulo 76 lidí.

Katastrofa letu 001

Nejznámější letecká tragédie v Československu si vyžádala 76 lidských životů. To letní dopoledne 28. 7. 1976 nikdo z rekreantů, kteří odpočívali u jezera Zlaté písky, netušil, že se brzy stane svědkem náhlého pádu letadla ČSA a následné zoufalé snahy zaměstnanců letiště o záchranu možných přeživších. Komunistický režim nikdy nezveřejnil závěry vyšetřovací zprávy. Pozůstali dodnes netuší, co se v kokpitu letadla odehrálo během posledních sekund letu nad Bratislavou. Směsice článků a svědectví přinesla po roce 1989 pravdivé i konspirační teorie. Autor této knihy strávil rok studiem dokumentů v archivech i rozhovory s pamětníky a s odborníky na dobové letectví, aby mohl případ letu číslo 001 uzavřít a odpovědět na otázku: Proč letadlo Il-18 OK-NAB havarovalo?

Skutečný příběh letadla IL-18 OK-NAB na lince z Prahy do Bratislavy
Autor: David Púchovský
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3276-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Katastrofa letu 001 vydalo nakladatelství Argo.

Začtěte se do ukázky a medailonku autora.

————————————————

Zlínský rodák, spisovatel a autor divadelních her Benjamin Kuras vás v následující publikaci vtáhne do komunistického Československa, abyste následně emigrovali do Londýna a započali úplně novou osudovou pouť. Ohlédněte se společně s ním za jeho životem.

Malá paměť

V knize zažíváte s autorem komedii českého komunismu, emigrujete do Londýna, vysíláte v české redakci BBC, bavíte se recesistickým humorem maďarských kolegů a pouštíte se do psaní her v angličtině, podle osobních rad anglo-maďarského humoristy George Mikese. Poznáváte zevnitř anglické divadlo, cestujete s ním po Evropě a Izraeli a potkáváte všude inspirující osobnosti. A sledujete jeho zdráhavé vstupy do postkomunistického Česka a českého písemnictví, vnímané ne jako návrat domů, ale jako nová pozvolná emigrace do neznámé země.

Autor: Benjamin Kuras

Počet stran: 382
Vazba: brožovaná
Formát: 118×200 mm
ISBN: 978-80-7645-118-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Malá paměť vydalo nakladatelství Dauphin.

Více o autorovi a jeho dílech naleznete na stránkách nakladatele.

————————————————

Emigrovat se během normalizace rozhodla i česká lékařka Eva Hnízdová. Ve svých pamětech vzpomíná na útrapy spojené s přesunem i na nelehké počátky lékařské kariéry ve Velké Británii, kde nakonec jako doktorka působila po tři dekády.

Diagnóza Londýn

V této útlé knížce je zaznamenán příběh české lékařky Evy Hnízdové, která se v době normalizace rozhodla k emigraci do Velké Británie. V Londýně pak téměř třicet let působila jako rodinná doktorka. Útrapy odchodu z komunistického Československa a těžké začátky za „Kanálem“ jsou dnes, v době otevřených hranic a volného pohybu osob, minulostí. Ale právě proto stojí za to její příběh číst. Připomíná, jak nesmyslný tehdejší režim u nás byl a jakou odvahu a píli museli prokázat ti, kteří chtěli na Západě začít nový život.

aneb příběhy české doktorky
Autorky: Eva Hnízdová, Lucie Weissová

Počet stran: 134
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7492-445-3
Doporučená cena: 200 Kč

Knihu Diagnóza Londýn vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Mnoho lidí na českou policii pohlíží skrze prsty a policisté se nezřídka stávají terčem nejrůznějších vtipů. Co však policejní profese u nás skutečně obnáší a jakým úskalím musí strážci zákona dennodenně čelit? To už prozradí bývalý policista Jan Duda.

Můj příběh jménem policie

Jak doopravdy funguje česká policie, na jakých principech stojí její každodenní činnost, jaké nároky jsou kladeny na práci řadových policistů? Každým dalším odslouženým rokem jsem nabýval silnějšího přesvědčení, že tu něco není v pořádku. A opravdu. Není!
Otevřená výpověď docela obyčejného policisty, který byl příslušníkem Policie České republiky necelých dvanáct let. Autor vychází ze svých osobních zkušeností a přibližuje postupný proces, kterým se z něj stal policista. Informuje o všem, s čím se průběžně seznamoval, co policejní práce skutečně obnáší. Objasňuje, proč vlastně došel k rozhodnutí odejít do civilu. Svůj vlastní obrázek o české policii a její současné podobě čtenářům předkládá nezastřeně a bez příkras.
Kniha zcela bez okolků vysvětluje ty nejzásadnější důvody, proč je v dnešní době a v této zemi tak těžké být policistou. Je určena komukoli, kdo se chce o Policii ČR dozvědět něco, co je záměrně skrýváno, a autor věří, že to musí být řečeno.

Autor: Jan Duda

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-271-3016-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Můj příběh jménem policie vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Prolistujte si ukázku a seznamte se s autorem blíže.

————————————————

Následující autobiografie patrně nebude úplně vhodná pro slabší povahy. Napsala ji totiž malířka, která přežila holocaust. Nepíše však pouze o sobě, ale také o svých známých a blízkých, kteří podobné štěstí neměli. V neposlední řadě mluví také o poválečných letech a o traumatech, jimž musela čelit.

Nikdo nás nečekal

Výjimečný životní příběh autorky bestselleru Deník 1938–1945.
Autobiografie akademické malířky, přeživší holocaustu,
Helgy Hoškové-Weissové je vpravdě fascinující čtení. Vzpomíná na své idylické dětství v předválečné Praze, na své rodiče, prarodiče a širší rodinu. Vypráví příběhy těch, kteří se již nikdy nevrátili z nacistických táborů a pochodů smrti. Kteří, stejně jako její tatínek, zahynuli neznámo kde.
K válce samotné se vrací jen okrajově, celý svůj příběh vypověděla v knize Deník 1938–1945, který byl přeložen do mnoha světových jazyků a stal se součástí učebnic historie. Pro naše poznání poválečných osudů přeživších je klíčová druhá část knihy. Paní
Hošková-Weissová se v ní vrací do období návratu. Do poválečné Prahy, ve které na ní a její maminku nikdo nečekal. Píše o lidech, kteří jim pomohli, ale i o těch, kteří se k nim obrátili zády. Popisuje atmosféru v poválečném Československu, údiv sousedů z jejich návratu a nepochopení jejich příběhu, toho, čím prošly. Provádí čtenáře svým poválečným životem, studiem dvou středních škol a školy vysoké, vzpomíná na své ideály a snahu začlenit se plnohodnotně do společnosti, která ji ale odmítá. Po překonání největších těžkostí ale dostuduje, vdá se, porodí děti. Cele se ponoří do malování, vyrovnává se s traumatem holocaustu vlastní tvorbou. Po roce 1989 spoluzakládá Terezínskou iniciativu, cestuje po světě, přednáší.
To bylo před válkou, to bylo po válce. Mezitím byl holocaust. První a určující věta knihy Nikdo nás nečekal. Je těžké mluvit o tom, co zažila, čím musela projít, aby se vrátila a vydala svědectví o době, která se již nikdy nesmí vrátit. Ale přežila. A pro své děti, vnuky, pravnuky a všechny ty, kdo chtějí naslouchat, teď vypráví svůj příběh.

Autorka: Helga Hošková-Weissová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 168×237 mm
ISBN: 978-80-7565-780-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nikdo nás nečekal vydalo nakladatelství Jota.

Přečtěte si ukázku a krátkou biografii autorky.

————————————————

Vašim uším možná zalahodí příběh ženy, která se v rámci snahy o nutnou životní změnu stala vášnivou včelařkou. Jak autorka popisuje, včely jsou fascinující a inspirativní tvorové, kteří dokážou člověku změnit život k nepoznání…

Srdce včely má pět komor (audiokniha)

Na prahu třicítky se Helen Jukes cítí uvězněná v městském kolotoči kancelářského pletichaření a dočasných adres. Snaží se usadit ve své nové práci v Oxfordu a tu jí dojde, že aby prožila smysluplný život naplněný láskou a prací, musí se sama změnit. Tehdy jí kamarádi darují včelstvo (podle starých mýtů darované včelstvo přináší štěstí) a Helen začíná svůj první včelařský rok. Co ale obnáší „chovat“ tyto divoké tvorečky? Jak mohou nové vědomosti o včelách přispět k objevování sebe sama? A přinese jí cesta do útrob úlu uvolnění?
Zatímco Helen hledá svou roli v úžasném ekosystému úlu, samotný akt chovu jí přináší nový pohled na život, prohlubuje její přátelství (stará i nová) a oživuje její svět. Její vyprávění je fascinující cestou ve stopách včel a jejich úlu i dějinami našeho pozorování včel. Jde o úchvatné zamyšlení nad zodpovědností a péčí, nad zranitelností a důvěrou, nad tvorbou nových pout a vstupem na pole dosud neprozkoumaná.

Autorka: Helen Jukes
Přeložila: Vendula Hlavová

Vazba: CD
ISBN: 8594201410055
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Srdce včely má pět komor vydalo nakladatelství Kazda.

Poslechněte si krátkou ukázku.

————————————————

Závěrem si přiblížíme osud a dílo notoricky známého českého a francouzského spisovatele, který v době komunistického běsnění emigroval. Tvorba Milana Kundery budí nadšené ohlasy i kontroverze. Jak se vyvíjel jeho život v letech 1948–1989?

Milan Kundera: Život spisovatele

Francouzský autor ve svém díle přibližuje čtenářům komplikovanou osobnost světoznámého českého a francouzského romanopisce. Popis jeho neméně spletité umělecké, intelektuální, politické i literární pouti Jean-Dominique Brierre zasadil do kontextu československých dějin, rámovaného lety 1948 (únorový puč) a 1989 (sametová revoluce). Čerpal přitom ze zápisků, rozhovorů a doposud nezveřejněných svědectví, například ze vzpomínek Kunderova přítele Alaina Finkielkrauta a jeho překladatele Françoise Kérela. Pohled „zvnějšku“ na naše dějiny vztažené k životu spisovatele, jenž stále budí zvědavost, ať v kladném, či záporném smyslu, je bonus, přidaný k dalšímu z mnoha Kunderových portrétů.

Autor: Jean-Dominique Brierre
Přeložila: Lucie Šavlíková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3327-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Milan Kundera: Život spisovatele vydalo nakladatelství Argo.

Přečtěte si krátký medailonek autora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRok Opice

Smith, Patti

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeKatastrofa letu 001
Skutečný příběh letadla IL-18 OK-NAB na lince z Prahy do Bratislavy

Púchovský, David

Argo, 2020

zobrazit info o knizeMalá paměť

Kuras, Benjamin

Dauphin, 2020

zobrazit info o knizeDiagnóza Londýn
aneb Příběhy české doktorky

Hnízdová, Eva - Weissová, Lucie

Galén, 2020

zobrazit info o knizeMůj příběh jménem policie

Duda, Jan

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeNikdo nás nečekal
Vzpomínky malíířky, která přežila holocaust, autorky knihy Deník1938 - 1945

Hošková-Weissová, Helga

Jota, 2020

zobrazit info o knizeSrdce včely má pět komor (audiokniha)
Jak jsem se stala včelařkou

Jukes, Helen

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeMilan Kundera: Život spisovatele

Brierre, Jean-Dominique

Argo, 2020

Napsat komentář