Biografické inspirace pro soužití s přírodou

cestovani2
Většina následujících autorů má jedno společné. Opustili pohodlí dosavadního života a vydali se objevovat krásy přírody a kouzlo cestování. I když to někdy nebylo lehké, nevzdali to a nakonec byli za své úsilí odměněni. Kromě knih, které o jejich životech vypráví, v dnešních tipech nechybí rozhovor s biochemikem o aktuální koronavirové situaci, která nyní limituje právě naše cestování.

Zaposlouchejte se do příběhu o zrodu přátelství mezi veterinářem a opuštěným ježkem. Neobvyklé setkání s drobným tvorečkem obrátilo muži život naruby a vyústilo v založení záchranné stanice pro ježky.

„Tak proč to děláš? Co máš z ježků?“
„Mám z nich radost.“
„Mohl by ses o něj teď na ty dva dny postarat?“
Takhle nějak začalo přátelství veterináře Massima, specializujícího se na dobytek, s opuštěným ježečkem. Mláďátko staré sotva pár dní je celé červené a na hřbetu má proužek bílých, měkkých a trochu rozcuchaných bodlin. Váží pouhých 25 gramů a slabounce kňourá: má hlad, je mu zima anebo se možná cítí osaměle. Plakání je tak zoufalé, že pronikne i skrz Massimův obranný štít tvořený apatií a silou zvyku. A tak se stalo, že Ninna – rozcuchaný ježeček byla samička – obrátila kouzlem své osobnosti jeho život naruby. Je zvědavá a jakmile vycítí něco nového, vystrčí čumáček ze svého úkrytu; je velmi hravá a baví se tím, že čenichem převrací misku s vodou; je něžná a když Massima delší dobu nevidí, samou radostí ho pak olíže. Zároveň je to ale volně žijící zvíře, které potřebuje svobodu: klec je mu čím dál těsnější a štěstí nachází venku v lesích…
Massimo Vacchetta v této knize vypráví o neobvyklém setkání, které mu pomohlo překonat špatné období a vnuklo mu nový smysl: založit záchrannou stanici pro ježky, vinou naší nepozornosti ohrožený druh, a postarat se o ty, kteří pomoc potřebují. Tak jako Trilly, zapřísáhlý donchuán, nebo křehká Lisa, jež si všechny okolo získala svým pohledem, nebo Zoe, jemuž se podařilo odrazit všechny rány osudu. Zraněná, týraná, bezbranná zvířátka, která ovšem překypují touhou po životě.

25 gramů štěstí (audiokniha)

Jak vám maličký ježek může změnit život
Autoři: Massimo Vacchetta, Antonella Tomaselli
Přeložila: Barbora Šupíková
Interpret: Petr Gelnar

Vazba: CD
ISBN: 8594201410048
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu 25 gramů štěstí vydalo nakladatelství Kazda. Můžete si přehrát ukázku a prohlédnout si knižní předlohu.

O autorech

Massimo Vacchetta žije v severoitalském městě Novello, poblíž francouzských hranic. Jako privátní veterinář se přes dvacet let specializuje na dobytek. V roce 2014 otevřel Záchrannou stanici „Ninna“ (Centro di Recupero Ricci „La Ninna“), odloučené pracoviště záchranné stanice v Brenezzu. Je předsedou asociace „Domov pro ježky“ (La Casa dei ricci), jejímž záměrem je ochrana ježků a přírody.
Antonella Tomaselli  je spolupracovnicí týdeníku Confidenze tra amiche (Důvěrná sdělení mezi kamarádkami; Mondadori) a literárního blogu věnujícího se ochraně zvířat ioleggoconjoy.com. Jakožto odvěká kynoložka se postarala o režii mnoha tematických dokumentů. Aktivně se věnuje zvyšování povědomí lidí o opouštění domácích mazlíčků (Alegra Yes I Am). Je čestnou předsedkyní italské společnosti milovníků jorkšírských teriérů (Società Italiana Amatori Yorkshire Terrier). Napsala řadu knih o různých psích rasách a tematických článků do časopisů.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Tak zvaný Ledový muž se rozhodl podělit o svůj návod, jak aktivovat naše schopnosti bez ohledu na zdravotní stav či věk. Nemalou roli v tom hraje nastavení mysli a spirituální cesta. Za příklad mu slouží jeho vlastní rekordy.

Jediná autorizovaná kniha Wima Hofa o převratné metodě, díky které se můžeme naučit využít svůj fyzický i duševní potenciál.
„Zastavte se, dýchejte a udělejte z chladu svého přítele a učitele!“ Wim Hof
Wim Hof, přezdívaný
Ledový muž, je známý svými fyzickými kousky, kterými ohromuje celý svět a posouvá hranice vědy. Je schopen strávit téměř dvě hodiny v ledové vodě, běžel naboso maraton napříč pouští bez kapky vody nebo maraton v kraťasech za polárním kruhem, v letním oblečení také vylezl na Mount Everest do výšky 7 000 metrů nad mořem, a to bez kyslíkové bomby, a na jeden nádech uplaval více než 60 metrů pod ledem… To je jen malý výčet jeho rekordů, které jsou pro běžného člověka naprosto nepochopitelné. A co je na tom všem ještě úchvatnější, je fakt, že něčeho takového je schopen každý z nás. Opravdu. Wim na základě vlastních zkušeností vytvořil metodu, která je naprosto přelomová, pokud jde o pohled na lidské možnosti a na náš potenciál. Díky ní můžeme aktivovat schopnosti, které jsou u nás běžně nevyužité, a to bez ohledu na věk a zdravotní stav. O tom se přesvědčily již tisíce lidí po celém světě, kterým Wim Hof změnil život.
O Wimu Hofovi toho bylo napsáno hodně. V této knize ale najdete vše vyprávěné samotným Wimem. Nahlédneme jak do jeho soukromého života, tak do zákulisí jeho převratných rekordů. Vysvětlí nám základní principy své metody, bude mluvit o dechu, chladu, nastavení mysli a také o vědě, zdraví, výkonnosti a spirituální cestě. Ukáže nám, že vše je možné. Limitováni jsme jen hloubkou své představivosti a silou svého přesvědčení.
Pokud jste připraveni objevovat svůj potenciál a překračovat hranice svých fyzických možností, pak je tato kniha přesně pro vás.

Ukázka z knihy

Dech je brána. Co by bylo bez dechu? Právě tady jsme já i vy všichni ostatní započali. Tady začíná veškerý život.
Pocházím z dvojčat, ale v době mého narození v roce 1959 v Nizozemsku neexistovala žádná ultrazvuková zařízení, kterými by se dalo zjistit, že je v děloze ještě jedno dítě. Takže když odvezli mou matku zpátky na lůžko, aby se zotavila z porodu mého bratra Andreho, stále jsem si hověl uvnitř. (str. 21)

Wim Hof. Ledový muž

Autor: Wim Hof
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-7565-778-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Wim Hof. Ledový muž vydalo nakladatelství Jota. Můžete si přečíst další ukázku.

O autorovi

Wim Hof je držitelem 21 rekordů zapsaných v Guinessově knize rekordů a tvůrcem převratné metody, která učí ovládat mysl a tělo, a to způsoby, které popírají některé dosud zažité vědecké teorie, čímž posouvají hranice možného. Wim pracuje s chladem a dechem a je schopen vědomě ovlivnit svůj krevní tlak, tělesnou teplotu, cirkulaci krve. Jeho metodu používají tisíce lidí po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Žena v nejlepších letech za sebou nechala klidný život a vyrazila na Špicberky za manželem. Po prvotním šoku podlehla krásám severské přírody a své zážitky sepsala do příběhu okořeněného špetkou humoru.

„Všeho nech a přijeď za mnou!“
Právě tohle napsal své ženě její manžel, který se v té době živil jako lovec kožešin na Západním Špicberku. A Christiane, sedmatřicetiletá vzdělaná umělkyně ze zámožné rodiny, skutečně opustila klidný život u rodičů i dospívající dceru a vydala se na nehostinný Sever.
Příběh vznikl ve třicátých letech dvacátého století. Autorka své zážitky popisuje s neobyčejným pragmatismem a humorem, který tu a tam připomene slavnou knihu Vejce a já. Christiane, jako správná hospodyňka vybavená například sušenou petrželkou do polévky, připluje na Špicberky. Po počátečním šoku při spatření dřevěné chýše potřené dehtem, kterou jí manžel připravil spolu s mladým Norem, který dvojici pomáhá a má jim během polární noci dělat společnost, zjišťuje, že téměř jediným zdrojem potravy a vitaminů pro ně bude tulení maso. Poté, co se Christiane podaří polidštit a zútulnit staromládeneckou domácnost, začne vnímat ohromující krásu a sílu severské přírody a oceňovat samotu poskytující možnost hluboké kontemplace. Později se dokáže nadchnout i nádherou půl roku trvající polární noci, popisuje různé zajímavé aspekty existence v severských podmínkách a životy obyvatel Špicberků a s odhodlaností sobě vlastní se přenáší přes drsné stránky života na Severu.
Příjemné, vtipné čtení, psané stále živým jazykem, které poutavě zachycuje dobové reálie a v Německu se dočkalo již šestnácti vydání.

Ukázka z knihy

Můj manžel odjakživa snil o tom, že bude žít v chatě kdesi v Arktidě. Kdykoli se u nás doma, v našem bytě uprostřed Evropy, něco porouchalo, ať už vypadly pojistky, praskla trubka nebo nám zvýšili nájemné, pokaždé prohlašoval, že v chatě v Arktidě by něco takového nikdy nemohlo nastat.
Pak se připojil k jedné vědecké expedici a zůstal na Špicberkách. Lovil s kutrem ryby v Severním ledovém oceánu, a když všechno zamrzlo, věnoval se v zimě na pevnině lovu kožešinových zvířat. Z dalekého severu mi stále přicházely dopisy a telegramy: „Všeho nech a přijeď za mnou do Arktidy!“

Žena v polární noci

Rok na Špicberkách
Autorka: Christiane Riiter
Přeložila: Viola Somogyi

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1673-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Žena v polární noci vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorce

Christiane Ritter (1897–2000), rodačka z Karlových Varů, se proslavila knihou Žena v polární noci, přeloženou do mnoha světových jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Starší pár přišel o dům i o práci, a muži byla navíc diagnostikována nevyléčitelná nemoc. Manželé utratili poslední peníze za vybavení a vyrazili na Jihozápadní pobřežní cestu. Během ní si uvědomili nejzákladnější věci a našli i naději.

Teprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilometrů. Chtějí projít Jihozápadní pobřežní cestu, která vede po anglickém pobřeží, ze Somersetu přes Devon a Cornwall až do Dorsetu. Putují přímoř­skou krajinou, po útesech mezi mořem a oblohou a v batozích si nesou jen to nejnutnější. S každým krokem, každým dalším setkáním a potížemi, jimž musejí čelit, se z prosté pěší výpravy stává životní pouť.
Popis jejich putování je až brutálně upřímný. Raynor a Moth mají často hlad, nemají se kde umýt, ostatní se od nich s nedůvěrou odvracejí. Zároveň si ale stále dokážou uvědomovat krásu okolní krajiny. Jejich cesta je zároveň cestou k sebeuvědomění, k čirému prožitku těch nejzákladnějších věcí, k naději.

Ukázka z knihy

Když jsem se rozhodla vydat se na cestu pěšky, seděla jsem zrovna pod schody. V tu chvíli jsem si nijak zvlášť nepromyslela, jaké to bude pochodovat tisíc kilometrů s batohem na zádech, nepřemýšlela jsem o tom, jestli si to budu moci dovolit anebo že strávím téměř sto nocí pod širým nebem ani co budu dělat potom. A muži, se kterým jsem strávila dvaatřicet let, jsem neřekla, že půjde se mnou.
Ještě před pár minutami mi schovat se pod schody připadalo jako dobrý nápad. V devět ráno nám začali bušit na dveře muži v černém, ale my jsme na to nebyli připravení. Nebyli jsme připravení se všeho vzdát. Potřebovala jsem ještě trochu času: ještě aspoň hodinu, aspoň týden, aspoň celý život. Nikdy to nemohlo stačit. A tak jsme se společně skrčili pod schody, přitiskli se k sobě, šeptali si jako dvě vystrašené myšky nebo jako zlobivé děti, které jen čekají, až je někdo přistihne.

Přečtěte si další ukázku.

Pobřežní cesta

Autorka: Rayonor Winnová
Přeložila: Lucie Mikolajková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-88316-94-7
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Pobřežní cesta vydalo nakladatelství Kazda.

O autorce

Raynor Winnová i po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty se stále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem a jejich psem Montym.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Koronavirus postavil člověka před neznámou věc a vyvolal vlnu strachu. Nejen o epidemii a virech si povídal publicista Aleš Palán s biochemikem Janem Konvalinkou.

Může virus zemřít? A jak se z virů chcípáčků stávají světoví šampióni? Máme se obávat silného státu? A jaký smysl má mýlit se? Pandemie nemoci covid-19 přináší záplavu otázek, ale málo jasných odpovědí. Komu věřit, když je všude plno „odborníků“? Publicista Aleš Palán se rozhodl „uvěřit“ člověku, který s viry žije skoro celý profesní život. Rozhovor s předním českým biochemikem a prorektorem Karlovy Univerzity Janem Konvalinkou je výletem do světa vědy, smrtících virů, i nevědeckých fám; do zákulisí koronavirové pandemie i chyb, kterých jsme se dopustili. V neposlední řadě nahlédneme do života kluka ze severu Čech, který se původně chtěl stát egyptologem, aby se nakonec ocitl ve světě neviditelných zabijáků. Jeho nadhled i humor ale dávají naději, že vědění je silnější než strach. S fotografem Janem Šibíkem se autor rozhovoru Aleš Palán sešel poprvé na Šumavě při práci na bestselleru Raději zešílet v divočině a knize esejů Návrat do divočiny. Knihu rozhovorů s Janem Konvalinkou rámují fotografie karantény z jara 2020, které Šibík pořizoval od prvního do posledního dne.

Ukázka z knihy

Zvyšuje podle vás pocit ohrožení, které nyní prožíváme, pozici objektivního vědeckého bádání, nebo naopak víc lidí propadá bludům?
Já se hrozně bojím (opravdu bojím, fakt z toho mám strach), že procento lidí, kteří propadají bludům, stále roste. Jak jsem napsal nahoře, podle mne je to ale neslučitelné s otevřenou, svobodnou společností a strašně na to doplatíme. Bude za tím ale víc věcí. Jedna z nich je, že se nám zbortil starý, hierarchický svět předávání a ověřování vědomostí. Dřív byla pravda to, co se říkalo v kostele, případně ve škole, nebo co napsala Encyklopeadia Britannica. Měli jsme kánon. Podivín, který by lidem vykládal, že je Země placatá, by byl všem k smíchu a se svým bludem by byl zcela osa – mocen. Teď tomu tak není. Všichni ti osamocení podivíni, co si myslí, že je Země placatá, si vytvářejí webové stránky, online časopisy a diskusní fóra, a protože jsou jich na světě celkem desetitisíce, dělá to dohromady docela velký klub. (str. 27)

Spánek rozumu plodí příšery

Jan Konvalinka v rozhovoru o covidu, právu na omyl a historickém optimismu
Autor: Aleš Palán

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×235 mm
ISBN: 978-80-7260-466-1
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Spánek rozumu plodí příšery vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Aleš Palán je český novinář, publicista a spisovatel. V Brně nedokončil studium pedagogické fakulty, několik let se pak toulal po Československu. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host, …) Vedl kurz tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Ve svých knihách se zabývá zejména literaturou, výtvarným uměním, vírou a sportem. Mezi jeho díla patří např. Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádechRatajský les, Raději zešílet v divočině, Jako v nebi, jenže jinak (naše recenze), Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět či Lager.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Zvěrolékař těžký chleba má! O tom se na vlastní kůži přesvědčil Julian Norton, který už za svou praxi zažil mnohé. A nejkurióznější případy shrnul ve své knize.

Že je práce veterináře opravdová dřina, ale i radost, o tom Julian Norton nikdy nepochyboval. Vypořádat se s telící se krávou je oproti ošetření velkého hada, i když má Julian z plazů tak trochu fobii, ještě dobré. Hlavní je ničemu se nedivit, třeba vypranému kotěti nebo labradorovi, který sežral páníčkovi celý umělý chrup.

Ukázka z knihy

Den po promoci jsem zase seděl ve svém červenooranžovém Mini Metru a pospíchal po A1 (autíčko by tuhle cestu už zvládlo snad i samo), tentokrát přes Pennines, abych se stal svědkem na svatbě, která následovala po zmíněné pánské jízdě a zároveň rozlučce se svobodou v Peak District. Pete, jeden z mých nejoblíbenějších spolužáků z univerzity, si bral Rachel, dívku, s níž se seznámil hned první semestr v Pembroke, tedy před šesti lety. Byl to báječný den a první z mnoha svateb, které postupně následovaly, a jichž jsem se o víkendech účastnil, pokud jsem jako novopečený zvěrolékař zrovna neměl službu. Na odpočinek nezbýval čas. (str. 1)

Zjistěte, jak ukázka pokračuje.

Zvěrolékař z Yorkshiru

Autor: Julian Norton
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-200-3
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Zvěrolékař z Yorkshiru vydalo nakladatelství Alpress.

————————————————

Příroda člověka odpradávna fascinovala. Někteří v ní našli úlevu od všedních starostí, jiní zase vítané zpestření. Načerpejte inspiraci na výlety do divočiny díky milovníkům přírody a ekologicky smýšlejícím podnikatelům a odhalte její krásu.

Co je na přírodě tak zvláštního, že sotva se vracíme domů z jednoho dobrodružného výletu, už plánujeme další? Snad to dělá čerstvý vzduch, drsná krása volné krajiny, osudová setkání, nebo možnost vystoupit z našeho každodenního kolotoče – divočina zkrátka nabízí něco každému z nás.
Tato kniha představuje nejrůznější milovníky přírody a ekologicky smýšlející podnikatele, kteří svými originálními nápady pomáhají utvářet nový postoj veřejnosti k životnímu prostředí. Poznejte společenství nadšenců, samorostů a nespoutaných duší, vydejte se s nimi na výpravy do nejodlehlejších končin nebo se podívejte, jak vymýšlejí špičkové oblečení a vybavení do přírody – přičemž mají neustále na paměti udržitelnost a společenskou odpovědnost.
Kniha Novodobí dobrodruzi v přírodě ukazuje místa, která stojí za to navštívit, a líčí neobvyklé zážitky od Islandu až po Patagonii, jež nepochybně zaujmou všechny, kdo považují volnou přírodu za svůj druhý domov. Sbalte si batoh a vyrazte ven – je načase nechat se inspirovat a zažít něco neobyčejného pod širým nebem.

Ukázka z knihy

Snem průkopníků cykloturistiky ze společnosti Pannier je umožnit cestovatelům na kole stále odlehlejší, náročnější a krásnější terény. Pomáhají těmto dobrodruhům nalézt svobodu na neprobádaných stezkách.
Firma Pannier vznikla v roce 2011 jako technologický start-up; její zakladatel Stefan Amato vyvinul mapovou a cestovatelskou aplikaci, jelikož byl „fanda do aktivit v přírodě, kartografie, plánování a dokumentace výletů“. (str. 22)

Novodobi dobrodruzi

Novodobí dobrodruzi

Autor: Jeffrey Bowman
Přeložila: Veronika Lásková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 210×262 mm
ISBN: 978-80-271-1772-7
Doporučená cena: 699 Kč

 

Knihu Novodobí dobrodruzi vydalo nakladatelství Grada. Můžete si přečíst ukázku.

————————————————

Stopař Slávek Král za osm let procestoval značnou část světa, a to bez velkých finančních nákladů. Stopování nepovažuje za nebezpečné a se svými zážitky se rozhodl svěřit papíru. Nechybí ani tipy na cestování a základní slovníček řádného cestovatele.

Slávek Král cestuje už osm let, dal dvě cesty kolem světa stopem a na každém obydleném kontinentu strávil minimálně půl roku. Peněz moc nepotřebuje. Stopuje, kempuje a často dobrovolničí. Jak sám říká: „Nastopoval jsem přes 250 tisíc kilometrů v 84 zemích světa a 21 státech USA, a lidi mi pořád říkají, že je to nebezpečné. Podle mě je svět bezpečné místo pro život a rozhodně to není takové, jak nám cpou v televizi.“
V knize najdeš nejzajímavější příběhy, které se mu za jeho stopařskou kariéru staly. Otevři na libovolné stránce, přečti si krátký příběh, a pochopíš. Příběhy budou doplněny základními pojmy, tipy na cestování a QR kódy s odkazy na videa.

Ukázka z knihy

Proč sakra bratra?!
No nic, netrvá to ani půl hodiny a bratr je tady.
„Tak že vy chcete na safari?“
„Ne, to bude omyl, já bych jenom potřeboval heslo na wi-fi, abych poslal jednu důležitou zprávu.“
„Aha, bratr to popletl. Tak že chcete vidět masajskou vesničku?“
„Neee! Mám žízeň, nemáte nějaký koláčky?“
Tahle hláška zabrala a dostal jsem heslo!
Na Hamadiho jsme čekali venku před kanceláří a střídal se u nás jeden somrák za druhým.
„Mzungu, give me money!“ Mzungu znamená běloch, money je to, čeho má každý mzungu plný kapsy. (str. 14)

Stopařův průvodce zeměkoulí

Autor: Slávek Král

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7650-267-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Stopařův průvodce zeměkoulí vydalo nakladatelství Pointa. Prolistujte si ukázku.

O autorovi

Slávek Král má za sebou sedm „výletů“, z toho pět půlročních cest a dvě roční cesty kolem světa. Navštívil osm divů světa, dobrovolničil na více než čtyřiceti místech, pracoval v devatenácti státech a celkově jich procestoval čtyřiaosmdesát. Stopnul si autobus, pohřební auto, několik lodí a trajektů, motorky, drogové dealery, ambulance, policisty, koně i letadlo. Přednáší o cestování, vystupuje na cestovatelských festivalech a pořádá svůj vlastní – Travel Stand-Up Festival. Má podcast Cestování nové generace a je zapsán v knize rekordů za nejdelší ustopovanou vzdálenost.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize25 gramů štěstí (audiokniha)
Jak vám maličký ježek může změnit život

Vacchetta, Massimo - Tomaselli, Antonella

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeWim Hof. Ledový muž

Hof, Wim

Jota, 2020

zobrazit info o knizeŽena v polární noci
Rok na Špicberkách

Riiter, Christiane

Portál, 2020

zobrazit info o knizePobřežní cesta

Winnová, Rayonor

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeSpánek rozumu plodí příšery
Jan Konvalinka v rozhovoru o covidu, právu na omyl a historickém optimismu

Palán, Aleš

Prostor, 2020

zobrazit info o knizeZvěrolékař z Yorkshiru

Norton, Julian

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeNovodobí dobrodruzi

Bowman, Jeffrey

Grada, 2020

zobrazit info o knizeStopařův průvodce zeměkoulí

Král, Slávek

Pointa, 2020

Napsat komentář