Inspirace do dílny i kuchyně

doma-kutil
Říká se, že Vánoce jsou časem zastavení se a klidu domova. Letos však už máme asi všichni svých domovů plné zuby. Tím spíš se ale podívejme na pět knih, které mají potenciál udělat z našich příbytků opět krásné a zdravé místo poskytující vytoužený odpočinek.

Jídlo léčí! Zdravá strava nemůže nahradit moderní medicínu, ale o to je důležitější si uvědomit, že zdravá strava a medicína nejdou proti sobě, ale měly by se navzájem doplňovat. Kniha Vyměň chemii za jídlo ukazuje, jak i v době supermarketů a chemických potravin vařit chutně a zdravě.

Vyměň chemii za jídlo

Víš, co obsahují tvoje oblíbené jogurty, kečupy, sušenky?

Autorka: Julita Batorová
Přeložila: Mirka Polová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-247-3735-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vyměň chemii za jídlo vydalo nakladatelství Alferia.

Julita Batorová si myslela, že její děti nedokáže nic úplně uzdravit a že se nikdy nezbaví alergií a častého užívání anitibiotik. Ale ukázalo se, že stačí změnit stravu: jídlo může skutečně léčit!
Teď si sama peče chléb i krájí šťavnatá rajčata. Nezabere jí to až tak moc času, ani to moc nestojí. Zatímco všichni kolem zastávají názor, že „produktům jídlupodobným“ se nedá uniknout, Julita tento stereotyp boří. Vaří své rodině chutně a zdravě, a tím i zajišťuje nejlepší prevenci před rakovinou nebo cukrovkou.
O své zkušenosti se Julita dělí v této knížce. Vysvětluje, které produkty jsou bezpečné a kterých je lepší se vyvarovat. Sdílí recepty na nenákladná a zdravá jídla, která můžete uvařit z produktů dostupných v nejbližším obchodě. Teď hned se můžete vydat na cestu jezení bez chemie.

 Ukázka z knihy

Pojmy jako racionální výživa či zdravý životní styl dnes mají úplně jiný význam, než mívaly ještě před dekádou. Během té doby se dietetická doporučení týkající se zásad zdravé výživy měnila, objevovaly se nové potravinové pyramidy a matky, které postupně rodily děti, dostávaly v porodnici společně s výbavičkou pokaždé nové instrukce ohledně zavádění prvních pokrmů.
Všeobecné direktivy týkající se zdravého životního stylu, zejména výživy, byly ještě donedávna každému kdo se s nimi seznámil, jasné a jednoznačně srozumitelné.
Dnes, kdy se „nefalšované“ jídlo stalo úzkoprofilovým, těžko dostupným luxusním zbožím, hledíme na otázku zdravé výživy spíš jako na realitu, která se stala naším údělem.

Zaujala-li vás tato ukázka, přečtěte si i pokračování.

————————————————

Kniha Kalorické Tabulky navazuje na stejnojmennou mobilní aplikaci, kterou používají miliony uživatelů z celého světa. Ať už tuto aplikaci aktivně používáte nebo jste o ní doteď neslyšeli, tato nová publikace pro vás bude přínosná. Nabízí totiž nejen tipy k používání aplikace, ale i rady předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl.

Kalorické Tabulky

Nejlepší recepty na vyvážená jídla po celý den
Rady předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl
12 tipů díky nimž bude používání aplikace KT ještě snadnější

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 195×238 mm
ISBN: 978-80-7565-775-6
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Kalorické Tabulky vydalo nakladatelství Jota.

Aplikaci Kalorické Tabulky pravidelně používá více než milion lidí všech věkových skupin k tomu, aby zhubli, přibrali nebo „jen“ dodali svému tělu chybějící živiny. Aplikace má více než 4 miliony registrovaných uživatelů a je jednoduchým, ale přitom efektivním pomocníkem pro každého, kdo chce změnit svůj jídelníček a mít přehled o přijatých živinách a kaloriích.

Kalorické Tabulky se nyní z virtuálního prostoru dostávají i do světa ryze fyzického, a to v podobě knihy, která je pro zkušené KT uživatele příjemnou třešničkou na dortu, a pro začínající či neznalé je pozvánkou do světa vyváženého stravování. A nejen to. V knize najdete rady předních českých odborníků na stravování a zdravý životní styl, jako jsou MUDr. Marie Skalská, Olga Šípková, Jana Havrdová nebo Andy Pavelcová. O svou zkušenost se s vámi podělí pětice uživatelů, kterým se díky KT podařilo upravit svou váhu a zlepšit zdravotní stav. Dozvíte se tipy, díky nimž bude používání aplikace ještě snadnější. A co rozhodně nechybí, jsou recepty na vyvážená jídla po celý den. Receptů je sto jedna, a kromě obvyklého výčtu ingrediencí a popisu vlastní přípravy jsou u každého uvedeny i hodnoty makroživin a energie, abyste si mohli snadno spočítat, jak na tom s příjmem tuků nebo bílkovin jste. A kdo nebude chtít počítat, může si jednoduše naskenovat QR kód, jež je součástí každého receptu, a dané množství živin se mu načte přímo do aplikace.

Autory receptů jsou samotní uživatelé aplikace Kalorické Tabulky a také výživoví poradci a odborníci na zdravý životní styl. Doplněny jsou fotografiemi foodblogerky Lucie Švorcové, která vybrané recepty nejen nafotila, ale i s láskou připravila.

Ukázka z knihy

Prolistujte si také online ukázku z této knihy!

————————————————

I v době globální pandemie se můžeme těšit, že brzy přijde jaro a léto a vyrazíme opět s dětmi do lesů. Snad ani není třeba napovídat, čeho se kniha Richarda Irvinea Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě týká.

Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě

Autor: Richard Irvine
Přeložila: Jana Petrásková

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-271-2918-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vyřezávání dřeva s dětmi v přírodě vydalo nakladatelství Grada.

Dny strávené s dětmi v přírodě budou mnohem záživnější, když je ještě obohatíte a děti zabavíte nějakou činností – třeba vyřezáváním dřeva.
Prozkoumejte s dětmi les, naučte je něco nového o stromech kolem sebe a užijte si společné odpoledne třeba při vyřezávání hudebních nástrojů – frkačky, bezové píšťalky, rytmických dřívek, anebo vtipných figurek, miniaturního nábytku, vábničky na kachny a dalších nápaditých předmětů.

Ukázka z knihy

drevo-ukazka

Podívejte se i na další ukázkové strany z této knihy!

————————————————

Pokud vás neláká dřevo, třeba se raději pustíte do světa drátenictví! Tímto uměním vás v nové knize Velká kniha drátenictví provede Ladislav Jurovatý.

Velká kniha drátenictví

Autor: Ladislav Jurovatý

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 215×276 mm
ISBN: 978-80-247-3188-9
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Velká kniha drátenictví vydalo nakladatelství Grada.

Jedinečnost Velké knihy o drátenictví spočívá v její komplexnosti, s kterou autor podrobně a uceleně mapuje drátenické řemeslo a zpracování drátu s možnostmi jeho využití v umělecké tvorbě i při výrobě praktických předmětů. Seznamuje zájemce se současným drátováním jako s projevem kultivovaného umění, o které je stálý zájem.
V úvodní kapitole je popsaná historie slovenského drátenictví s životopisy nejvýznamnějších postav tohoto řemesla.
V praktické části knihy autor popisuje nutné vybavení a vhodné nástroje pro tvorbu s drátem.
K popisu základních technik jsou ještě připojeny podrobné návody na zhotovení 12 výrobků, z nichž se každý váže k jednomu měsíci v roce. Autor se věnuje i konečným povrchovým úpravám zhotovených drátovaných výrobků.
Závěr knihy patří současným tvůrcům, kteří k svému uměleckému vyjádření používají drát a techniky vycházející z drátenického řemesla.

O autorovi

Ladislav Jurovatý ml. je slovenský umělecký dráteník, který před několika lety získal titul „majster ľudovej umeleckej výroby“. Více o jeho řemesle a životě se můžete dozvědět v tomto krásně zpracovaném krátkém videu:


Zdroj informací a videa: uluv.sk

————————————————

A co by to bylo za seznam předvánočních knižních tipů, pokud bychom si nepředstavili aspoň jednu publikaci týkající se nadcházejících svátků. Kniha Aleny Grimmichové Vánoční ozdoby a dekorace přináší bezpočet návodů a tipů, jak si vyrobit vánoční dekorace od adventních věnců až po ozdoby na stromeček ze starých knih.

Vánoční ozdoby a dekorace

z přírodnin a recymateriálů

Autorka: Alena Grimmichová

Počet stran: 80
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-1248-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Vánoční ozdoby a dekorace vydalo nakladatelství Grada.

Spoustu vánočních ozdob, dekorací a malých dárků lze vytvořit z materiálů, které najdeme doma, na zahradě nebo na procházce v přírodě. Projekty jsou snadné, ale nápadité a k jejich realizaci nepotřebujeme žádné zvláštní znalosti nebo schopnosti, jen chuť to zkusit.
Co všechno lze vytvořit z krabice od mléka, plat od vajec, z kapslí z kávovaru, stránek ze starých knih, zbytků svíček, nepotřebných formiček, zbytků stuh a krajek, starých časopisů, kartonu, kamení, písku, mušlí, přírodnin a dalšího materiálu, který je zdarma všude kolem nás?
Jak toto vše znovu upotřebit a jak z použitého materiálu vyrobit hezkou vánoční výzdobu je popsané v názorných postupech.
Většina z nás chce mít krásné Vánoce, tak proč si je takové snadno a levně neudělat?

O autorce

Alena Isabella Grimmichová se déle než dvacet let profesionálně věnuje výtvarným činnostem. V roce 1990 založila výtvarný GGArt atelier, v roce 2000 přejmenovaný na atelier Grimmich. V letech 1995–2005 vedla Galerii N°9 v Praze na Malé Straně. Její tvorbu naleznete na www.grimmich.cz a www.vytvarnetechniky.cz.

Zdroj: grimmich.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoční ozdoby a dekorace
z přírodnin a recymateriálů

Grimmichová, Alena Isabella

Grada, 2020

zobrazit info o knizeVelká kniha drátenictví

Jurovatý, Ladislav

Grada, 2020

zobrazit info o knizeVyřezávání dřeva s dětmi v přírodě

Irvine, Richard

Grada, 2020

zobrazit info o knizeKalorické Tabulky

Jota, 2020

zobrazit info o knizeVyměň chemii za jídlo
Víš, co obsahují tvoje oblíbené jogurty, kečupy, sušenky?

Batorová, Julita

Alferia, 2020

Napsat komentář