Skrytý motiv

Ahnhem_MotivX_audio
Obecně se soudí, že za každým zločinem stojí nějaký více či méně pochopitelný motiv. Co když ale je tak skrytý, že jako by ani neexistoval? Naštěstí se do vyšetřování pouští i ti, kdo dají víc na svůj instinkt než na strohá data. Padouchu, třes se.

Na sklonku července 2020 rozšířila Audioteka.cz svou nabídku o titul Stefana Ahnhema Motiv X (2018, česky 2019). Za překladem tištěné předlohy stojí Vendula Nováková a interpretem této zvukové knihy se stal Pavel Soukup.

Švédský spisovatel Stefan Ahnhem zahájil svou publikační činnost v roce 2014, kdy světu představil kriminalistu Fabiana Riska v první části série, jež k dnešnímu dni čítá pět titulů. Úvodní kniha nese název Oběť bez tváře (Offer utan ansikte, česky 2017). S ročními odstupy vyšly další dva díly Devátý hrob (Den nionde graven, 2015, česky 2018) a Osmnáct pod nulou (Arton grader minus, 2016, česky 2019). Motiv X se objevil až po dvouleté odmlce a více méně tvoří i první část rozsáhlejšího příběhu dokončeného až v páté knize X způsobů smrti (X sätt att dö, 2019, česky 2020). Ne náhodou bývá tato dvojice označována jako minisérie Kostkový zabiják.

Motiv X navazuje tam, kde titul Osmnáct pod nulou skončil. Po měsíci a půl se Riskova třináctiletá dcera pobírá z komatu, do něhož upadla po průstřelu břicha. Jak k tomu došlo? To se čtenáři mohou dozvědět právě ve třetí knize série. Přestože na ni na mnoha místech Stefan Ahnhem odkazuje, není znalost jejího obsahu nezbytně nutná. I tak si lze čtvrtý díl užít. Tentokrát švédští policisté řeší hned několik vražd, jež spolu na první pohled nesouvisejí. Příběh nás zavádí na různá místa i do nových komunit. Poměrně obsáhle nám dává nahlédnout do prostředí švédských nacionalistů a na citlivou otázku přistěhovalectví. Velká část Motivu X se ale nese i v nečekaně erotickém duchu. A tak nás snad ani nemůže překvapit, když se před námi otevře i zákoutí swingers komunity. Významnou dějovou linku představuje, podobně jako v předchozích částech, i těžce narušený rodinný život Fabiana Riska. Právě v této rovině je autorova schopnost vykreslit psychologii postav do nejmenšího detailu nejviditelnější. Víc si ale prozrazovat nebudeme, poslechněte si vše na vlastní uši.

Interpretace dosavadních pěti audioknih riskovské série připadla na Pavla Soukupa. Vypočítat filmové, televizní a divadelní role tohoto sedmdesátníka by nám zabralo mnoho času. A vyjmenovat stovky jeho dabingových příležitostí by trvalo ještě déle. Za všechny připomeňme třeba fakt, že svůj hlas pravidelně propůjčuje Arnoldu Schwarzeneggerovi. A jako perličku přidejme, že majitelé autokamer Mio Mivue se s ním setkávají během jejich používání, pokud mají jazyk přepnutý do naší mateřštiny. Od někoho jeho formátu lze tedy očekávat naprosto dokonalý projev, a přesně toho se čtenářům/posluchačům také dostává. Já osobně bych měl jen jednu výhradu: některé anglické texty, jež se v knize sem tam objevují, jsou vysloveny vysloveně špatně. Nejste-li tímto světovým jazykem příliš poznamenáni, nebude vás to rušit, ale v opačném případě chybné formulace trochu zabolí. Vzpomínám si, že stejnou výtku jsem před dvěma lety pronesl i na adresu Jiřího Žáka v roli interpreta jím samotným přeložené knihy Bernarda Miniera Noc ze sady příběhů detektiva Martina Servaze.

Za vydáním namluvené verze Motivu X stojí vydavatelství Témbr. Prostřednictvím Audiotéky získáme přístup k osmdesáti devíti souborům formátu mp3, jejichž celková doba přehrávání zabere téměř šestnáct hodin a čtyřicet pět minut. Hudební intermezza, jež slovo prokládají, jsou přesně v duchu i předchozích tří audioknih; působí velice příjemně a do textu se vysloveně hodí.

Až dosud stály jednotlivé knihy série více méně samostatně. To ale příchodem Motivu X skončilo. Jeho provázanost s následujícím titulem je více než zřejmá. Naštěstí, jak už jsem naznačil v úvodu, čeká už přímé pokračování s názvem X způsobů smrti v mém přehrávači. Sám jsem zvědavý, jak se co vyvine. Protože upřímně řečeno, tyto dvě publikace jsou opravdu jen jedna velká rozdělená do dvou menších… možná i z kapacitních důvodů. V každém případě kombinace Stefan Ahnhem a Pavel Soukup je jasným úspěchem. Máte-li rádi propracované severské detektivky, Motiv X je přesně to, co hledáte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMotiv X

Ahnhem, Stefan

Audiotéka.cz, 2020

Napsat komentář