Jak na to?

Jak-na-to-perex
Dnešní knižní tipy budou, jak již nadpis naznačuje, tituly návodné. Zaměříme se na nástrahy vnějšího i digitálního světa, ochranu dětí, ale i zábavu s nimi, veganské stravování a v neposlední řadě také nahlédneme do svého nitra.

Cloumá propaganda nynějším světem, nebo jsme tento fenomén už dávno překonali? Jak dokládá Peter Pomerantsev, minimálně Moskva stále zůstává propagandistickou velmocí. A nejen Rusko se pokouší otřásat naší realitou…

Tohle není propaganda

Žijeme ve zrychlené době plné nejrůznějších vlivů. Cílené reklamy, hackeři, internetoví boti, ISIS, Putin, trollové, Trump – ti všichni se snaží otřást naším vnímáním reality. V této surreálné atmosféře, jejímž cílem je nás dezorientovat a podkopat náš smysl pro pravdu, jsme ztratili nejen víru v mír a demokracii, ale i představu o tom, co tato slova znamenají. Peter Pomerantsev nás zavede do předních linií dezinformační války, kde se setkáváme s twitterovými revolucionáři, populisty, identitáři, džihádisty, hlídači pravdy a mnoha dalšími. Čtyřicet let poté, co byli jeho rodiče jakožto disidenti pronásledováni KGB, Pomerantsev dokládá, že se Moskva opět stala propagandistickou velmocí. Jeho výzkum ho proto zavedl zpět do Ruska – ale odpovědi, kterých se dopídil, nebyly takové, jaké očekával. Kniha Tohle není propaganda je zčásti reportáž, zčásti intelektuální dobrodružství – zkoumá, jaká je role politiky i nás samých v době, kdy je pravda často obracena vzhůru nohama.

Válka proti realitě
Autor: Peter Pomerantsev
Přeložila: Petruška Šustrová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 155×218 mm
ISBN: 978-80-7363-999-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Tohle není propaganda vydalo nakladatelství Dokořán.

Přečtěte si ukázku z knihy a nahlédněte do životopisu autora, kterého můžete znát i díky titulu Nic není pravda a všechno je možné.

————————————————

Pokud předchozí kniha byla návodem pro přežití zdravého rozumu dospělých ve virtuálním i skutečném světě, je náš druhý knižní tip z virtuálního prostředí věnován dětem. Není však jen o nástrahách, ale i o možnostech a rozvoji dětí při využívání digitálních technologií.

Nové dětství

Kniha Nové dětství nabízí nový, revoluční pohled na moderní technologie, kterým jsou naše děti denně vystavovány. Ve světě, kde hraní videoher a používání internetu dětmi vzbuzuje obavy a inspiruje k množství výzkumů, zabývajících se dopadem těchto vlivů na vývoj našich děti, nabízí Jordan Shapiro na první pohled až překvapivě tolerantní přístup.
Skutečně dělá hraní videoher z dětí zombíky a připravuje je o poctivé dětství?
Nebo je naopak může jistým způsobem rozvíjet?
Vždyť mezi jejich a naším dětstvím vlastně ani nemusí byt takový zásadní rozdíl. Shapiro nejenže nabízí jiný úhel pohledu, navíc dobře vysvětlený a podložený fakty, ale v jisté části se jeho kniha mění na povinnou příručku pro rodiče.
Oddělit děti od moderních technologií a sociálních sítí je dnes nemožné. Ale díky autorovým postřehům a radám můžeme děti naučit využívat je zodpovědně a bez negativních následků.
Kniha Jordana Shapiro vám neřekne, že máte dětem všechna moderní lákadla vzít, protože jsou špatné. Naučí vás však, jak děti do digitálního světa vyslat natolik připravené, aby na ně tento svět nepůsobil destruktivně.

Jak vychovávat děti, aby prospívaly v digitalizovaném světě
Autor: Jordan Shapiro
Přeložila: Jarmila Doubravová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-8111-556-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Nové dětství vydalo nakladatelství Noxi.

————————————————

U dětí ještě na okamžik zůstaneme. V momentě, kdy malé slečny opouští virtuální svět, je pro mnohé z nich důležité, aby se v tom skutečném líbily. Jenny Strebeová proto připravila knihu plnou jednoduchých návodů na 50 krásných účesů, které rodiče hravě zvládnou.

Super účesy pro malé slečny

Potřebujete, aby vaší malé slečně vydržel účes celý den, byl šmrncovní a jeho česání vám přitom nezabralo příliš času? Pak je tahle knížka ideální právě pro vás! Najdete tu padesát podrobných návodů na jednoduché dívčí účesy pro všední den i zvláštní příležitosti.

50 jednoduchých účesů s podrobnými návody
Autorka: Jenny Strebeová
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 185.2×238 mm
ISBN: 978-80-271-1794-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Super účesy pro malé slečny vydalo nakladatelství bambook.

————————————————

Kreativní milovníci módy a kreslení jistě ocení publikaci Christophera Harta. Díky němu získají přístup k předlohám pro nejrůznější oděvní modely, s jejichž pomocí si budou moci nakreslit a vytvořit svoje vlastní.

Kreslení módy

Základy kreslení módy od slavného a oblíbeného kreslíře Christophera Harta.
Nejlepší průvodce pro všechny, kteří se chtějí naučit kreslit ty nejstylovější návrhy současné módy, je právě tady! S tímto nezbytným manuálem od renomovaného autora řady knížek o kreslení
Christophera Harta získáte přístup k jednoduchým předlohám, díky kterým budete brzy kreslit módní návrhy svých snů. V této knížce se naučíte nejen základní principy kreslení šatů, topů, spodních dílů a venkovního oblečení, ale také objevíte kouzelné detaily, díky kterým je móda tak zábavná. Klasické střihy oblíbených kousků poslouží jako odrazový můstek pro rozvoj kreativity každého začínajícího návrháře. V knize najdete i pánské návrhy, takže budete mít kompletní přehled o kreslení pánských i dámských módních póz a oděvů. Díky snadnému přístupu, všestrannosti a vytříbenému stylu je tento průvodce nepostradatelným společníkem všech začínajících návrhářů, kteří se chtějí naučit kreslit úžasné módní kousky.

Průvodce módního návrháře
Autor: Christopher Hart
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 218×290 mm
ISBN: 978-80-7413-430-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kreslení módy vydalo nakladatelství Zoner Press.

Prolistujte si ukázku a zjistěte více i o dalších autorových knihách, například Anime – tipy a triky (recenze), Prostě Postava!, Kreslení anime, Naučte se kreslit Manga – Svět hrůzy a temné magie, Staň se módní návrhářkou a mnoha dalších.

————————————————

Jídlo představuje neopomenutelnou součást našich dní. Následující titul ukazuje rozmanitost vegetariánské a veganské stravy prostřednictvím více než 50 receptů, které si může vyzkoušet každý milovník jídla a vaření.

Veganská kuchařka

Ať už jste vegetariány, začínáte s veganskou stravou nebo máte chuť přidat do své stravy více zeleniny a ovoce, tato kuchařka pro vás bude tou pravou inspirací. Vyberete si z více než 50 zdravých receptů, které se skládají čistě ze zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin.
Vyzkoušejte celozrnné pečivo s výběrem pomazánek, snídaňové kaše a smoothie, špaldovou pizzu a chleba, polévky a omáčky na těstoviny, ovocné koláče, mandlové mléko nebo domácí tempeh a seitan. Každý recept má svoji fotku.
Dozvíte se, že rostlinná strava je rychlá, jednoduchá a příprava rodinného oběda pro vás bude hračkou, stejně tak jako svačina do práce.

Báječné recepty pro všechny mlsouny
Autorka: Monika Ševčíková

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 212×153 mm
ISBN: 978-80-271-1267-8
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Veganská kuchařka vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Když už jsme vám ukázali několik veganských receptů, není od věci seznámit se podrobněji s tímto typem stravování. Pavel Houdek, dlouholetý vegan, vysvětluje, jak provozovat veganství správně a zdravě a především předejít nechtěným komplikacím.

Jak na veganství

Praktický, čtivý a velmi důkladný průvodce veganským stravováním, čerpající jak z kvalitních vědeckých studií, tak z bohaté praxe dlouholetého vegana – autor je veganem již přes dvacet let, veganství se věnuje také na největším tematickém webu veganka.cz, na svých přednáškách pro veřejnost a v dalších aktivitách (spojených se zdravým životním stylem, sportem a v neposlední řadě s tématy etickými a ekologickými).
Kniha není postavena jako přesvědčovací propagace veganství, jejím hlavním tématem je, jak praktikovat veganství zdravě, dlouhodobě a bez zbytečných komplikací. Funguje jako maximálně užitečný nástroj pro každodenní praxi. Vyvrací řadu klišé a dezinformací, které o veganství kolují, současně se ale pečlivě věnuje skutečně kritickým místům ve stravování, na které je potřeba si pro dlouhodobé prospívání organismu dávat pozor.
Kniha je velmi čtivá a srozumitelná a nabízí jak přehledy zásadních informací, které lze využít pro rychlou denní orientaci, tak detailní rozbory pro všechny čtenáře, kteří chtějí problematiku prozkoumat opravdu do hloubky.

Zásadní kniha pro každého, kdo se o veganství a veganské stravě chce a potřebuje dozvědět více
Autor: Pavel Houdek

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 162×235 mm
ISBN: 978-80-88244-16-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Jak na veganství vydalo nakladatelství Smart Press.

Nahlédněte do ukázky a přečtěte si více o autorově životě.

————————————————

Na závěr dnešních knižních tipů se ponoříme se do hlubin vlastní duše. Udržet si vyrovnanost a přijímat vlastní emoce není jednoduché, a co teprve radování ze života? Tato kniha by měla pomoci zvládnout obojí.

Když není úniku

Kniha Když není úniku: Umění milovat tento svět učí čtenáře říci životu ano. A to ve všech jeho podobách, i těch, které nám nepřijdou lákavé nebo je dokonce považujeme za bolestné. Lidský život tvoří mix radosti, utrpení, okamžiků jasného nahlédnutí podstaty věcí i totálního zmatení.
Říká se, že skutečně milovat druhé můžeme až ve chvíli, kdy umíme milovat sami sebe. A že skutečnou radost můžeme zažít, až když se naučíme neutíkat před bolestí. Důležité je otevřít se životu se všemi jeho aspekty. Oblíbená buddhistická mniška učí čtenáře skutečné laskavosti k sobě samým i druhým. Když se naučíme přijmout radostné i bolestné věci stejným způsobem, pochopíme tanec života ve všech jeho přirozených cyklech a můžeme ve svých srdcích objevit pramen odvážné lásky s pochopením, že v nás je odjakživa.

Umění milovat sebe a tento svět
Autor: Pema Čhödrön
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-271-2512-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Když není úniku vydalo nakladatelství Alferia.

Přečtěte si ukázku a zjistěte více informací o buddhistickém autorovi, k jehož dalším titulům patří Žít s lehkostí, Místa, která vás děsí a Jak meditovat.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž není úniku
Umění milovat sebe a tento svět

Čhödrön, Pema

Alferia, 2020

zobrazit info o knizeJak na veganství
Zásadní kniha pro každého, kdo se o veganství a veganské stravě chce a potřebuje dozvědět více

Houdek, Pavel

Smart Press, 2020

zobrazit info o knizeVeganská kuchařka
50 báječných receptů pro všechny mlsouny

Ševčíková, Monika

Grada, 2020

zobrazit info o knizeKreslení módy
Průvodce módního návrháře

Hart, Christopher

Zoner Press, 2020

zobrazit info o knizeSuper účesy pro malé slečny
Copy, copánky, drdoly – 50 jednoduchých účesů s podrobnými návody

Strebeová, Jenny

bambook, 2020

zobrazit info o knizeNové dětství
Jak vychovávat děti, aby prospívaly v digitalizovaném světě

Shapiro, Jordan

Noxi, 2020

zobrazit info o knizeTohle není propaganda
Válka proti realitě

Pomerantsev, Peter

Dokořán, 2020

Napsat komentář