Biografie a rozhovory o životě

biografie-perex
Lidské osudy bývají různé a v historii nezřídka zanechávají nesmazatelné stopy. Stejně tak tomu bylo u osobností, jejichž biografie či rozhovory s nimi si dnes představíme – někteří z nich se zapsali do lidských dějin černým písmem, na jiné naopak dodnes vzpomínáme s pokorou a úctou.

Heinrich Himmler bezesporu patří mezi ty, které si připomínáme především proto, aby se jejich činy nemohly už nikdy opakovat. V biografii tohoto říšského vůdce SS a velitele gestapa od Petera Longericha se dozvíte více jak o osobním, tak politickém životě Himmlera a poodkryjete i jeho podíl na nacistickém teroru.

Heinrich Himmler

Úplná biografie říšského vůdce SS
Autor: Peter Longerich
Přeložila: Hana Geussová

Počet stran: 720
Vazba: vázaná
Formát: 175×246 mm
ISBN: 978-80-247-3959-5
Doporučená cena: 899 Kč

 

Knihu Heinrich Himmler vydalo nakladatelství Grada.

Skutečně epochální práce německého historika a proslulého odborníka na nacismus Petera Longericha odhaluje poslední nevyjasněné otázky kolem říšského vůdce SS Heinricha Himmlera (1900 -1945) – autor jedinečným způsobem poskládal mozaiku Himmlerovy osobní životní historie, politické biografie a dobových nacistických reálií a otevřel nám tak překvapivý pohled na celkovou historii nacistické diktatury.

O Himmlerovi panuje spousta stereotypů: někdy je pedantským byrokratem, jindy je zase vylíčen jako ponurý ideolog tzv. konečného řešení. Petr Longerich však čtenáři poskytuje celkový přehled ze všech oblastí, které s Himmlerovou zodpovědností a působením nějakým způsobem souvisí, a ukazuje, jak neuvěřitelným způsobem zosobňuje tento muž strukturu a destruktivní dynamiku nacistické diktatury.

Tato první skutečně důkladná biografie říšského vůdce SS a velitele zbraní SS, šéfa Gestapa, komisaře pro upevnění německé národnosti, ministra vnitra a organizátora hromadného vyvražďování Židů rozkrývá Himmlerův podíl na teroru, pronásledování a vyhlazování – byl zodpovědný jak za represivní systém uvnitř Říše, tak za zločiny v koncentračních a vyhlazovacích táborech, zvěrstva páchaná SS na východní frontě nebo vykořenění a vysídlení milionů lidí pod německou správou.

————————————————

Edvarda Beneše, druhého československého prezidenta, asi není třeba připomínat. Znáte ale Bohuše Beneše, jeho synovce? V osobních pamětech, které psal původně pouze pro svoji rodinu, můžete poznat jeho osudy a poodhalit zákulisí vysoké diplomacie – působil totiž na misích v Ženevě, Montrealu či Londýně.

Synovcem prezidenta

Autor: Bohuš Beneš

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-200-3095-5
Doporučená cena: 425 Kč

 

Knihu Synovcem prezidenta vydalo nakladatelství Academia. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Bohuš Beneš (1901–1977) byl synovcem muže, který se stal jedním z nejdůležitějších politiků Československa. Edvard Beneš na Bohuše od mládí dohlížel a pomohl mu ke kariéře na ministerstvu zahraničí. Během ní působil na diplomatických misích v Ženevě, Montrealu či Londýně. Po Mnichovu se Bohuš stal sekretářem, tajemníkem a blízkým důvěrníkem prezidenta v londýnském exilu. V roce 1942 byl jmenován konzulem v San Francisku, rezignoval v den strýcovy smrti 3. září 1948. Paměti psal pro svou rodinu, nikoli primárně za účelem vydání. Na některých místech se proto nechává unášet emocemi a má sklony přibarvovat realitu, přesto se jedná o zcela unikátní pramen, který vedle zajímavých detailů ze zákulisí vysoké diplomacie přibližuje také osobu a myšlenkové pochody Edvarda Beneše.

————————————————

Nica Rothschildová byla potomkem slavné zámožné rodiny. Místo světa financí jí ale jednoho dne učarovala hudba, konkrétně jazz. V tom okamžiku se její život změnil a z Nicy Rothschildové se stala uznávaná jazzová patronka. Více už si ostatně můžete přečíst v titulu nazvaném výstižně Jazzová baronka.

Jazzová baronka

Autorka: Hannah Rothschildová
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-063-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Jazzová baronka vydalo nakladatelství Metafora. Koukněte i na ukázku z tohoto titulu.

Nica Rothschildová měla vznešený původ, rodinu i bohatství. To vše se ale změnilo, když uslyšela hudbu Theloniouse Monka a jako uhranuta kouzlem se vypravila do USA geniálního jazzmana vyhledat. Newyorská společnost ji mezi sebe nepřijala, to ale vzpurnou Evropanku nezlomilo. Své místo našla mezi hudebníky, které podporovala dalších třicet let.

————————————————

První žena Václava Havla, prvního porevolučního prezidenta, byla noblesní dáma, která si získala úctu svých spoluobčanů. Pavel Kosatík se v rozhovorech s jejími nejbližšími přáteli snažil najít nějaké nové informace, které by osobu Olgy Havlové ještě více přiblížily širší veřejnosti. V této nové audioknize tak najdete plno zajímavých faktů ze soukromého, ale i veřejného života Olgy Havlové.

Člověk má dělat to, nač má sílu

Život Olgy Havlové
Autor: Pavel Kosatík
Interpret: Jiří Ornest

Vazba: CD
ISBN: 8590236108622
Doporučená cena: 269 Kč

Audioknihu Člověk má dělat to, nač má sílu vydalo nakladatelství Radioservis. Na jejich webu si můžete poslechnout i ukázku.

Než se stal Václav Havel prezidentem, znal Olgu Havlovou jen málokdo. Stačilo pár let, a získala si úctu tisíců spoluobčanů. Dodnes se hovoří o její noblese a aristokratičnosti ducha, o síle její osobnosti. Lze říci o Olze Havlové ještě něco nového, hlubšího a zajímavějšího? Pokouší se o to tento životopis, který vznikl na podkladě desítek rozhovorů s jejími nejbližšími přáteli, rodinnými příslušníky, kamarády z dětství a mládí, prominentními i obyčejnými chartisty a spolupracovníky z Hradu nebo Výboru dobré vůle. Autor v něm přináší množství širší veřejnosti dosud neznámých informací ze soukromého života Olgy Havlové a charakterizuje ji jako ženu, mezi jejíž základní vlastnosti vždy patřily věcnost, odpovědnost a pevnost v názorech. Nemalá část knihy pojednává také o působení v roli první dámy, ale autor směřuje především mimo sféru oficialit a tradovaných mýtů k zachycení otevřenosti a konkrétnosti životního dramatu.

O autorovi

Pavel Kosatík (1962), spisovatel a scenárista, je autorem řady monografií význačných osobností české historie a kultury (jmenujme například díla Člověk má dělat to, nač má sílu, Fenomén Pavel KohoutVěra Čáslavská – Život na Olympu, Tigrid, poprvé či třeba Jan Masaryk – Pravdivý příběh), televizních scénářů a originálních sond do české historie, jako jsou knihy České snění (2010) nebo České okamžiky (2011). Bestsellerem se stala i Sběrná kniha (2017), jeho knižní rozhovor s Helenou Třeštíkovou. Získal mnohá ocenění, mj. Cenu Toma Stopparda (2001) či Cenu Ferdinanda Peroutky (2009).

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Marta Fenclová pokládá ve své nové knize otázky Jakubu Kroulíkovi, hypnotizérovi a mentalistovi. A vy se tak díky tomu můžete dozvědět plno zajímavostí z fascinujícího světa hypnózy. Určitě i vás zajímá, zda může být hypnóza nebezpečná, v čem nám naopak může pomoci, nebo kdo se může stát hypnotizérem.

Hypnotizér – Hypnóza, její moc a síla

Autoři: Marta Fenclová, Jakub Kroulík

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 158×232 mm
ISBN: 978-80-906845-8-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Hypnotizér – Hypnóza, její moc a síla vydalo nakladatelství Autreo. Přečtěte si ukázku z knihy nebo koukněte na videorozhovor s autorem.

Rozhovor Marty Fenclové s Jakubem KroulíkemHypnóza – všichni jsme o ní slyšeli, ale kdo z nás ji zažil na vlastní kůži? Jakub Kroulík vám poodhalí její tajemství.

  • K čemu může sloužit?
  • Může být nebezpečná?
  • Dá se zneužít?
  • Má něco společného s magií?
  • Umí nás zbavit fobií?
  • Pomůže nám zhubnout a přestat kouřit?
  • Jakou má historii?
  • Kdo se může stát hypnotizérem?

Otevřete tuto knihu a zažijte moc a sílu hypnózy!

————————————————

Žen, které byly u nás vysvěceny na katolického kněze, opravdu moc není. O to cennější zpověď najdete v knize Ty jsi kněz navěkyZdeněk Jančařík si povídal s Ludmilou Javorovou, ženou, jejíž životní příběh si literární zpracování opravdu zaslouží. Přestože své povolání nikdy nemohla vykonávat veřejně, stále je považuje za životní poslání, a to je zajisté postoj hodný obdivu.

Ty jsi kněz navěky

Rozhovor s Ludmilou Javorovou
Autoři: Zdeněk Jančařík, Ludmila Javorová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1666-7
Doporučená cena: 319 Kč

 

Knihu Ty jsi kněz navěky vydalo nakladatelství Portál. Nezapomeňte si přečíst ukázku z knihy.

Ludmila Javorová (1932) je jedna z mála žen, které byly vysvěceny na katolické kněze. Od roku 1964 byla pravou rukou tajně vysvěceného biskupa Felixe M. Davídka (1921–1988), vůdčí osobnosti skryté církve u nás. Ten po návratu z vězení (1950–1964) v šedesátých a sedmdesátých letech připravil a vysvětil na kněze řadu mladých mužů, a to celibátních i ženatých. Ludmilu Javorovou vysvětil na kněze západního obřadu římskokatolické církve v prosinci 1970 přes značný odpor v řadách biskupů a kněží skryté církve z okruhu Koinótés. Ludmila Javorová nemohla své kněžské povolání nikdy vykonávat zcela veřejně, ale dodnes je vnímá jako své životní poslání, byť stále ve skrytosti. Knižní rozhovor s ní je nejen unikátním svědectvím o životě skryté církve, ale především rozpravou o kněžství, jeho spiritualitě, o postavení žen v církvi a o možném přínosu ženství do všeobecně mužského prostředí katolického kléru.

O autorovi:

Zdeněk Jančařík je salesián, kněz a autor spirituální literatury. V Portále vyšly jeho knihy Plátno z Turína a Miláček Páně.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHeinrich Himmler
úplná biografie říšského vůdce SS

Longerich, Peter

Grada, 2020

zobrazit info o knizeJazzová baronka
Rotchildová původem. Baronka sňatkem. Svobodomyslná duší.

Rothschildová, Hannah

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeČlověk má dělat to, nač má sílu (audiokniha)
Život Olgy Havlové

Kosatík, Pavel

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeSynovcem prezidenta

Beneš, Bohuš – Nekola, Martin (ed.) – Carbol, Pavel (ed.)

Academia, 2020

zobrazit info o knizeHypnotizér – Hypnóza, její moc a síla

Fenclová, Marta – Kroulík, Jakub

Autreo, 2020

zobrazit info o knizeTy jsi kněz navěky
Rozhovor s Ludmilou Javorovou

Jančařík, Zdeněk – Javorová, Ludmila

Portál, 2020

Napsat komentář