Pohádkové příběhy

tipy_pohadky-na-dobrou-noc
Letem světem, z pohádky do pohádky – přesně taková cesta čeká na milovníky kouzelných ilustrovaných příběhů bez ohledu na věk. Spolu s hlavními hrdiny zažijí plno dobrodružství i magie. Nechybí dobré víly či dráček, který hlavní hrdince ukáže důležitost přátelství.

Jiří Žáček si pro dětské čtenáře připravil nůši plnou veršovaných pohádek, které doprovází krásné ilustrace. Rýmy se navíc dají lehce naučit, a tak si můžete pohádky přeříkat sami na dobrou noc.

Veršovaná pohádka má rýmy a v nich se střídá vtip i vzlyk, radost i smutek, tichá legrace i pohroma, a ať už je konec šťastný nebo poučný, vždy ho pečetí krásný rým. Rým za rýmem plynou verše a znějí jako píseň, jako tóny pohádkové píšťaly, ve které se žádné slovo nezkalí. Jsou to pravdomluvné verše, jaké v pohádce mají být, ať se to někomu líbí nebo ne. A proč vám píše Jiří Žáček pohádky v rýmech jako básničky? Abyste si je dobře zapamatovali a mohli si je sami přeříkat, třeba na dobrou noc. A k tomu vám pomůžou i překrásné ilustrace Veroniky Balcarové, které budete mít při tom před očima.

Ukázka z knihy

Nuse plna pohadek

Nůše plná pohádek poskládaných do řádek

Autor: Jiří Žáček
Ilustrovala: Veronika Balcarová

Počet stran: 140
Vazba: vázaná
Formát: 225×218 mm
ISBN: 978-80-7244-451-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nůše plná pohádek poskládaných do řádek vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorovi

Básník, spisovatel, dramatik, autor četných knih pro děti Jiří Žáček dokázal ve své tvorbě zkřížit lyriku a humor a díky tomu patří k nejčtenějším českým autorům. Proslavil se svými knihami pro děti a je nejuznávanější a nejznámější současný český básník. Na svém kontě má rovněž úspěšný slabikář pro prvňáčky a dětskou Encyklopedii pro žáčky.
Získal řadu nakladatelských cen, mezi nimi tři Zlaté stuhy za nejlepší dětskou knížku. Své veselé hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a nejzajímavější luštěniny s ilustracemi Olgy Ptáčkové vložil do jedné knihy Hádanky a luštěniny, s níž se děti nejen pobaví, ale i mnoho naučí. Dále napsal knihy: Jiří Žáček dětemJak se chodí do světaMaličkosti z láskyTati, kup mi slona!Chytrolíni z HloupětínaHrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky a další. Více informací o autorovi a jeho knihách najdete na www.jirizacek.cz.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

Plašmyška je ostatním pro legraci, protože se všeho bojí a zůstává raději doma. Jednoho dne se proto rozhodne sebrat odvahu a vydat se na dobrodružnou pouť s cílem strach překonat.

Seznamte se s myšákem, který se bojí úplně všeho, na co si vzpomenete. Bojí se tak moc, že raději jen sedí doma. Všichni mu říkají Plašmyška a mají z něho legraci.
„Musíš najít odvahu!“ slyší ze všech stran. A tak se vydá na dobrodružnou výpravu, na které ho čekají zlomyslné krysy, ustrašení zajíci i zákeřné lasičky.
Podaří se mu nakonec strach překonat, najít nebojácnost a stát se hrdinou?
Příběh o velkém putování malého myšáka napsala rozhlasová redaktorka a moderátorka Kateřina Kubalová.

Ukázka z knihy

Budu vám vyprávět příběh – příběh o velké odvaze a malé myšce, tedy vlastně myšákovi. Tak tenhle myšák se jmenoval… Jak on se vlastně jmenoval? Víte, že už ani nevím? Nikdo mu totiž neřekl jinak než Plašmyška, protože to byl pěkný strašpytlík, bojínek a bázlivec. Zkrátka, všeho se bál. Bál se ráno otevřít oči, jestli se náhodou neprobudil v cizím pokojíčku, bál se jít do myší školky plné neznámých myšátek, bál se jít do obchodu, že zapomene, co má koupit, a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.

Plasmyska ukazka

Můžete si přečíst pokračování naší ukázky.

Plašmyška

Jak malý myšák hledal odvahu
Autorka: Kateřina Kubalová
Ilustrovala: Zdeňka Študlarová 

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-1774-1
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Plašmyška vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si přečíst další ukázku.

O autorce

Kateřina Kubalová chtěla být už jako malá novinářkou a ten sen se jí splnil. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a od roku 2005 pracuje v Českém rozhlase. Právě do rádia ji srdce vždy nejvíc táhlo. Už více než deset let si tu hýčká pořad Až na dřeň, kam si zve zajímavé hosty. Ve volných chvílích ráda natáčí reportáže pro Českou televizi. V rádiu se potkala i se svým manželem. Mají spolu čtyři děti, o zábavu je tak u nich doma postaráno. Její kniha Kouzelné karamelky na dobrou noc (naše ukázka) vznikla spontánně, když přemýšlela nad zajímavými příběhy, u kterých by její děti (pokud možno rychle) usnuly.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Parta kamarádů se rozhodně nenudí! V jejím okolí se totiž začnou dít podivné až magické věci. Ať už se jedná o oživlou houpačku nebo proměnu v žábu. Pátrání, kdo za tím stojí, může začít…

Děti z obyčejného dvorku jsou svědky neobyčejných událostí. Někdo se promění v žábu, v ponožce vyroste černá díra, objeví se záhadný pán s bouřkovým mrakem na provázku, ožije houpačka a z krabice paní Dory uteče nuda. Může v tom mít snad prsty jedna stará paní a její kocour? Přečtěte si o dobrodružství party kamarádů, která se vypořádává s nevídanými magickými událostmi.

Ukázka z knihy

Když se do činžáku vedle Lopuchového pole přistěhoval nový chlapec, ostatní kluci se zaradovali, že jim přibyl spoluhráč pro fotbalová utkání. Poněvadž jich na dvorku bylo jedenáct, nikdy se nemohli spravedlivě rozdělit na dvě mužstva. Jasně, že vždycky někdo mohl dělat rozhodčího, ale obvykle to skončilo hádkou. Koho by totiž bavilo pískat a křičet, aniž by s tím hráči byli spokojeni? Všichni přece dobře vědí, že rozhodčí je mrkve! (str. 10)

Lopuchové pole

Autorka: Katarzyna Ryrychová
Ilustrovala: Grażyna Rigallová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7639-023-2
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Lopuchové pole vydalo nakladatelství Bookmedia, kde najdete další ukázky.

————————————————

Kašpárek a Jozífek se vydají do světa dopadnout loupežníka, který ukradl babičce mlýnek. Čeká na ně dobrodružství v loupežnické jeskyni i na zámku černokněžníka. A co by to bylo za správnou pohádku bez pomoci dobrých víl.

Víte, na co se Kašpárek a Jozífek vždycky celý týden těší ze všeho nejvíc? Až jim babička upeče švestkový koláč se šlehačkou a uvaří kafíčko, čerstvě namleté v mlýnku, co vyhrává krásnou písničku.
Ovšem jednoho krásného dne se z křoví na babiččině zahrádce vynořil ošklivý hromotluk a babičce mlýnek ukradl. Vyděsil ji tak, až z toho chuděra omdlela! Kašpárek s Jozífkem to tak samozřejmě nemůžou nechat! Naštěstí nemají tušení, co je v loupežnické jeskyni a později v černokněžnickém zámku čeká… Ještě že na světě nejsou jen mocní černokněžníci a zlí loupežníci, ale i laskavé a dobré víly.
Nejznámější pohádkový příběh od autora Čarodějova učně a Anděla v kulichu.

Ukázka z knihy

Loupežník Zuřivous jí ještě na rozloučenou podržel pod nosem pistoli. Pak se přehoupl přes plot zahrádky a byl pryč.
Kašpárkova babička seděla na lavičce před domečkem bledá jako smrt a celá se třásla. Loupežník byl pryč – a mlýnek taky!
Trvalo dost dlouho, než se vůbec dokázala pustit do počítání.
„Jedna, dvě, tři, čtyři…“ Ani moc pomalu, ani moc rychle.
Ale byla z toho všeho tak rozčílená, že se občas přepočítala, takže musela nejméně desetkrát začít znovu od začátku. (str. 11)

Loupeznik Zurivous

Loupežník Zuřivous

Autor: Otfried Preußler
Ilustrovala: Sofie Helfertová

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 190×190 mm
ISBN: 978-80-7553-793-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Loupežník Zuřivous vydalo nakladatelství Triton. Nezapomeňte si prohlédnout ukázku.

O autorovi

Otfried Preußler pocházel ze severních Čech, kam jeho předci přišli už v 15. století coby skláři. Narodil se v Liberci v roce 1923 jako syn učitele. Za války se dostal do sovětského zajetí, v němž strávil pět let. Po propuštění odešel do Bavorska, kam byla jeho rodina odsunuta. Zemřel v roce 2013. Preußler patří k nejznámějším světovým autorům dětské literatury, napsal přes třicet knih, které byly přeloženy do více než padesáti jazyků. Obdržel za ně bezpočet cen a vyznamenání. Mezi jeho díla patří Malá čarodějnice, Anděl v kulichu či Čarodějův učeň.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Lidské tělo se mění, roste a dospívá. Během toho se děje řada fyzických i duševních proměň. A právě o nich pojednávají komické a výchovné pohádky.

Slyšel jsi o tom, že jistému Vojtovi ukradl strýc pupík a pak ho ztratil? Ošemetná situace! A slyšel jsi o Pepovi, který se chtěl zbavit pupínku a když na něj máčkl, vypustil se celý jako balón? A co teprve o Kátě, která zjistila, jak přestat růst!? I tvoje tělo se zvětšuje, zmenšuje, bolí, hýbe se a funí – zkrátka se furt mění – a ty se teď dozvíš, jak podivnými, poučnými, nechutnými, ba i parádními způsoby se to může dít! Metamorfórky jsou příhody, které se nejspíš nikdy nestaly, ale třeba se už brzy stanou, a dost možná zrovna tobě! Tak se připrav!
Metamorfórky představují soubor komických – a zároveň výchovných – pohádek. Každá s hravostí vypráví o proměně, a to především fyzické (hlavní hrdina se vyzvrací z podoby, vyfoukne se při mačkání pupínku nebo se promění v rostlinu, protože miluje přírodu), výjimečně o duševní (z odpůrce náhody se stane fanoušek náhody). S tímto bytostným tématem literatury oslovují Metamorfórky dětského čtenáře, pro kterého představuje proměna rychle rostoucího těla významný problém – a to obzvlášť v současnosti, kdy se na fyzický vzhled klade velký důraz. Metamorfórky jsou pro každého s tolerancí vůči hravosti a teoreticky pro každého, kdo má tělo.

Ukázka z knihy

Mírné zlepšení přišlo až se zjištěním, že ačkoliv nemůže jíst, může alespoň kuchtit! Jenže při vaření do jídla pořád ukapával. Ať už pekl bábovku nebo uvařil lečo, skoro vždycky to chutnalo jako po zvratkách. Rodiče ho nechtěli zklamat, tak ochutnávali, jenže za prvé jim nechutnalo a za druhé si připadali jako kanibalové. Prosili ho, ať radši nevaří. (str. 10)

Metamorforky

Metamorfórky

Autor: Lukáš Csicsely
Ilustroval: Jaromír Plachý

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 165×250 mm
ISBN: 978-80-7252-843-1
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Metamorfórky vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Lukáš Csicsely vystudoval estetiku a filmovou vědu na FF UK a scenáristiku na FAMU, učí scenáristiku na SPŠ Panská a krom toho píše scénáře pro film, rozhlas či Bilderbuchy. Pro rozhlas napsal řadu krátkých historických her, povídku (pro Vltavu) a nedělní pohádku Lucka, nebo Peška? Část Metamorfórků vysílal ČRo v rámci Hajaji. Na knižním poli Csicsely debutoval knihou Svátek (Revolver Revue) a pro děti napsal knihu Předvečer svatého Mikuláše (Meander), která byla spolu s knihou Pan Bartoš, listonoš a Oskare, Plav! (obojí POP-PAP) zařazena mezi Nejlepší knihy dětem. Je autorem knihy Životaběh.

Zdroj informací: nakladatelství Práh

————————————————

Hlavní hrdinka Mari miluje vědu, a až dospěje, chce se stát vědkyní. Při hledání fosilií objeví dráčka, kterého se rozhodne na vlastní pěst prozkoumat. Tvoreček však přitahuje jeden malér za druhým a Mari postupně zjišťuje, že věda není všemocná a nejdůležitější.

„Když nejsi běžně žijící zvíře a když nejsi vyhynulý tvor, tak co vlastně jsi?“
Mari Jonesové je sice teprve jedenáct, ale zoufale touží stát se vědkyní. Maminka by chtěla, aby byla zvěrolékařkou, jenže jediná zvířátka, která Mari zajímají, jsou ta zkamenělá. A právě při hledání fosilií najde Mari malého dráčka a ví, že jde o největší objev jejího života. Mohl by změnit celou vědu! Rozhodne se tvorečka důkladně prozkoumat, než ho ukáže světu.
Naneštěstí pro Mari, její okřídlené tajemství nehodlá zůstat skryto. Možná je to prcek do kapsy, ale má obrovský talent dostat se do maléru. A to jsou s Mari dva. Malá vědkyně rychle zjistí, že když jde o přátelství, věda nemusí mít odpověď na všechno.

Ukázka z knihy

Duc, duc, duc.
Mari ducala hlavou do okýnka otlučeného Land Roveru, poskakujícího po nerovné cestě. Lhostejně upírala zrak kamsi před sebe. Nechtěla tady být.
Duc. duc, duc.
Koutkem oka viděla svou maminku Rhianu, jak se usilovně snaží vymyslet téma k hovoru.
„Kdybys…“
„… tak měla rozum,“ povzdychla si Mari. (str. 9)

Prolistujte si celou ukázku.

Drak do kapsy

Autor: Ed Clarke
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-271-2879-2
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Drak do kapsy vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Ed Clarke je autorem knih pro děti, filmovým a televizním výkonným producentem a producentem. Žije v severním Londýně se svou ženou a dvěma mladými dcerami.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNůše plná pohádek poskládaných do řádek

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2020

zobrazit info o knizePlašmyška
Jak malý myšák hledal odvahu

Kubalová, Kateřina

bambook, 2020

zobrazit info o knizeLopuchové pole

Ryrychová, Katarzyna

Bookmedia, 2020

zobrazit info o knizeLoupežník Zuřivous

Preussler, Otfried

Triton, 2020

zobrazit info o knizeMetamorfórky

Csicsely, Lukáš

Práh, 2020

zobrazit info o knizeDrak do kapsy

Clarke, Ed

bambook, 2020

Napsat komentář