Zen, hygge a styl

Rady_a_tipy_pro_lepsi_zivot
Dnešní odpočinkové tipy vám jistě vnesou klid do duše a špetku kreativity do vašeho domova. Dozvíte se více o buddhismu, zenovém buddhismu i o bydlení ve stylu hygge. Nakonec vás čeká hezký a stylový diář, který se vejde do kabelky.

Zajímáte se o buddhismus, ale jste v této oblasti nováčkem a potřebujete poradit, kudy kam? Knížka Buddhismus pro začátečníky je tu přesně pro vás.

Buddhismus pro začátečníky

V otázkách a odpovědích
Autorka: Thubten Chodronová
Přeložila: Dora Lukášová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 160×160 mm
ISBN: 978-80-7364-053-8
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Buddhismus pro začátečníky vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Buddhismus pro začátečníky je kniha, která původně vzešla z nejčastějších dotazů, se kterými se autorka při své letité výuce setkávala, a to jak na Východě, kde je buddhismus tradičním náboženstvím, tak na Západě, kde je buddhismus něčím neznámým. Buddhismus pro začátečníky je knihou nejen pro ty, kteří se začínají o buddhismus zajímat, ale i pro ty, kteří jsou již na cestě, a potřebovali by sami systematičtější poučení ohledně některých témat. Kniha je uspořádána do 21 kapitol. V každé kapitole autorka odpovídá na nejčastěji kladené otázky v rámci daného tématu. V knize naleznete jak kapitoly zabývající se klasickými buddhistickými tématy, jako jsou třeba cíle buddhismu, karma, meditace, tak kapitoly, které se zabývají otázkami, které jsou nám na Západě bližší – jako např. vědou a znovuzrozením, emocemi v našem každodenním životě, dharmou a sociálním aktivismem. Na otázky Chodronová odpovídá jednoduchým a srozumitelným jazykem, aby pomohla čtenářům porozumět daným tématům a zároveň je navedla k tomu, jak mohou jednotlivé buddhistické principy vnést do každodenního západního způsobu života. Na tuto knihu lze tedy nahlížet i jako na příručku, která radí, jak vést mírumilovnější, ohleduplnější a spokojenější život, aniž by se člověk ihned musel stát buddhistou.

Jsem šťastný, že znám knihu Buddhismus pro začátečníky od Thubten Chodronové. Tato kniha je napsána především pro ty, kteří chtějí porozumět základním buddhistickým principům a začlenit je do svých životů.

Jeho Svatost čtrnáctý Dalajláma

 

Thubten Chodronová

Thubten Chodronová je od roku 1977 buddhistickou mniškou, je přímou žačkou dalajlamy a dalších známých učitelů, jako jsou například Cenžab Serkong Rinpočhe a Zopa Rinpočhe, a také dalších tibetských mistrů. Chodronová zdůrazňuje praktické uplatnění Buddhova učení v každodenním životě. A díky tomu, že sama pochází ze Západu, umí velmi dobře vyložit Buddhovo učení právě lidem ze Západu. Je známá svým vřelým, humorným a přehledným přístupem k učení. Přednáší po celém světě, propaguje dialog mezi náboženstvími.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

Co je to vlastně zen? A co je zenový buddhismus? Osobitý a inspirující text Kódó Sawakiho, který naleznete v knížce Zen je ta největší lež všech dob, vám dá potřebné odpovědi.

Zen je ta největší lež všech dob

Autor: Kódó Sawaki
Přeložili: Šimona Grimmich, Vítězslav Štembera

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-271-1020-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Zen je ta největší lež všech dob vydalo nakladatelství Alferia.

Chcete vědět, co je zen? Přečtěte si tuto vzácnou knihu. Že jste po jejím přečtení nic nepochopili? Přečtěte si ji znova. Možná vás prostě inspiruje k tomu se posadit a v klidu dýchat. V 60. letech dorazila na Západ velká vlna zenového buddhismu, především prostřednictvím překladů knih takových autorů, jakými byl D. T. Suzuki. Zen se stal populárním a zenová centra se rozrůstala jako houby po dešti, zenová estetika dokonce pronikala i do užitkového designu a interiérů. Od té doby uplynulo 60 let a módní vlny orientální duchovnosti se přelévaly ze strany na stranu. Sawakiho kniha nám znovu připomíná, co je na zenu tak přitažlivé. Zen je přímočarý, kolmý a jde „rovnou na věc“, do prožitku. A to je přesně to, co západní člověk, přetížený myšlenkami a spekulacemi, hledá. A Sawakiho text tuto přímou cestu doslova krystalicky zosobňuje. Předkládáme vám tedy knihu zcela výjimečného zenového učitele linie Sótó, Kódó Sawakiho, žijícího mezi lety 1880 a 1965. Sawaki nepatřil mezi osobnosti známé pouze úzkému okruhu zasvěcenců, ba právě naopak. Svými častými cestami po celém Japonsku, na kterých se věnoval šíření zazenu a Buddhova učení, a také díky svému charismatu, byl znám i široké veřejnosti. Jeho zásluhou bylo povědomí o zazenu velmi rozšířeno. Byl znám mimo jiné důrazem na intenzivní praxi prostého sezení, což se v jeho domovském klášteře Antaidži mimo jiné projevilo zavedením intenzivních týdenních „seššinů“, pořádaných jednou měsíčně. Během těchto soustředění dosahovala intenzita sezení čtrnácti padesátiminutových zazenů denně! Jeho promluvy k žákům byly zapisovány, vycházely v novinových sloupcích na pokračování a daly též vzniknout japonskému originálu této knihy. Kvalitní literatury o zen-buddhismu není mnoho, a kvalitní literatury o zen-buddhismu v českém jazyce je ještě méně. Věříme, že vás živý a osobitý text Kódó Sawakiho zaujme a inspiruje.

Hórjúdži je nejlepší klášter v Japonsku. Navzdory tomu tam žádný buddhismus nenajdeš. Buddhismus najdeš jen sám v sobě. Aby ses uvnitř sebe setkal skutečně s Buddhou, musíš do toho jít naplno. Jdeš do toho naplno, až se ho konečně můžeš dotknout – jsi ale jen hladovým duchem. Znovu do toho jdeš naplno – a slyšíš Buddhův hlas někde zdáli. Ještě jednou do toho jdeš naplno – a Buddhy znovu nedosáhneš. Buddha je dál než daleko od tebe. Co jiného ti zbývá, než „jednoduše zapomenout na sebe sama a krok za krokem pokračovat s cvičením?“ (Gakudojodžinšu).

Citát z knihy

 

Kódó Sawaki Róši

Kódó Sawaki Róši byl jedním z nejvlivnějších zenových učitelů dvacátého století. Získal přezdívku „bezdomovec Kódó“, protože se nechtěl natrvalo usadit v žádném klášteře a stále putoval z místa na místo. Proslul důrazem na praxi prostého sezení bez myšlenek na jakýkoli prospěch. Kódó Sawaki se narodil v roce 1880. Matka mu zemřela, když mu byly čtyři roky, a otec, když mu bylo sedm. Byl vychován rodinným přítelem, který se živil provozováním hazardních her ve čtvrti  nevěstinců a kapsářů. V patnácti utekl z domova a o rok později vstoupil do kláštera Eiheidži, kde byl v sedmnácti letech ordinován na mnicha a obdržel mnišské jméno Kódó. Krátce po druhé světové válce se rozhodl se svým žákem Kóšó Učijamou proměnit opuštěný klášter Antaidži v místo zasvěcené čisté praxi zazenu a stal se jeho opatem. Klášter byl v šedesátých letech velmi populární, sjíždělo se do něj mnoho lidí z Japonska i ze zahraničí. „Bezdomovec Kódó“ ale v klášteře příliš nepobýval, cestoval po celé zemi. Pořádal na různých místech seššiny (intenzivní meditace zazenu) a letní tábory, vyučoval mnichy i laiky, přednášel na univerzitách i ve věznicích. Mezi Sawakiho žáky patřil mimo jiné i Jasuo Dešimaru, jeden z hlavních misionářů zenového buddhismu na Západě. V roce 1963 přestává cestovat a vrací se do Antaidži, kde v roce 1965 umírá. Kódó Sawaki věřil v důležitost samotného zazenu, který nelze nahradit rituály a ceremoniemi. Svojí činností vdechl nový impulz do upadající praxe a rozšířil zazen v čerstvé podobě nejen v Japonsku, ale také na Západě.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia

————————————————

Proměňte svůj domov v kouzelné místo plné klidu a pohody díky bohatě ilustrovanému a přehlednému průvodci HausMagick.

HausMagick

Kouzelné bydlení ve stylu hygge
Autorka: Erica Feldmannová
Přeložila: Jana Kordíková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 161×225 mm
ISBN: 978-80-7565-729-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu HausMagick vydalo nakladatelství Jota.

Kouzelné bydlení ve stylu hygge. Využijte síly magie a vytvořte si příjemný a léčivý životní prostor s pomocí tohoto jedinečného ilustrovaného průvodce. Je to kniha pro každého, kdo si touží vybudovat krásný a pohodlný domov plný pozitivní energie. Nemusíte kupovat drahé designové věci, HausMagick vás naučí, jak používat jednoduché, levné a nápadité triky a postupy, které zkrášlí každý příbytek a přinesou do něj pohodu. Erica Feldmannová vám předvede, jak si můžete jakýkoli prostor proměnit na soukromou svatyni pomocí čarodějnických praktik a rituálů, které ona sama používá již od doby svého dospívání. Tyto praktiky zahrnují propojení magie Země a různých meditací, bylinářství, jungiánskou psychologii, tarot, astrologii, ženskou spiritualitu a přeměnu obytného prostoru v duchu všech těchto prvků. V knize se naučíte využívat různé recepty z bylin, jako jsou například vonné spreje na pročišťování prostor, koupelové soli či éterické oleje. Inspirujete se zajímavými tipy na harmonizaci interiéru prostřednictvím nejrůznějších předmětů či vlastní tvořivosti, naučíte se základy tarotu, seznámíte se se symbolikou krystalů a po generace předávanými „domácími kouzly“. HausMagick je promyšlený moderní průvodce proměnou obytného prostoru a je doprovozen více než stovkou nádherných, inspirativních barevných fotografií.

Harmonizujte energii vašeho domova, aby vypadal dokonale, stylově a útulně.

METRO

Ať už budete kouzlit anebo ne, kniha vás inspiruje k tomu, aby váš domov znovu zazářil. Posilněte sebe i svůj okolní prostor.

NYLON

 

Erica Feldmannová

Erica Feldmannová díky své intuici uzdravuje a očišťuje nejrůznější interiéry. Narodila se v Chicagu, ale v roce 2010 se přestěhovala do Salemu, kde založila firmu HausWitch, jež je obchodem, ale zároveň místem setkávání spřízněných duší. Svoji firmu založila s cílem pomáhat lidem s uzdravováním domovů, aby jim v nich bylo znovu dobře. Díky zařizování bytů a domů klientům s velmi omezeným rozpočtem pochopila, jakým problémům lidé ve svých domácnostech čelí, a společně s nimi pak hledá cesty, jak vybudovat útulný domov na míru. Když v roce 2015 otevřela i obchod, splnil se jí sen, aby každému, kdo má zájem, pomohla přinést domů malý kousek magie.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Na závěr dnešních tipů tu máme stylový a krásně ilustrovaný diář plný chytrých myšlenek, motivujících citátů a prostoru pro všechny vaše nápady či povinnosti.

A Cup of Style 2021 – Diář A5

Autoři: Lucie Ehrenbergerová, Nicole Ehrenbergerová
Ilustrovala: Barbora Svrčinová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-276-0117-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu A Cup of Style 2021 – Diář A5 vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Stylový minidiář pro rok 2021 od Lucie a Nicole z blogu A Cup of Style se vejde do každé (mini) kabelky, a přesto nabízí spoustu možností, jak si šikovně naplánovat povinnosti, volnočasové aktivity a úkoly. Pomůžou v tom třeba to do listy. Letos v něm najdete krásné ilustrace a motivační citáty, které nakreslila ilustrátorka Bára z Nikolajky. Diář má elegantní obálku a praktickou černou gumičku.

 

Ukázka z knihy

A Cup of Style 2021_ukazka

Prohlédněte si další ukázky.

 

Nicole a Lucka Ehrenbergerovy

Sestry Nicole a Lucka Ehrenbergerovy odmalička dělají všechno spolu. Když před víc než desetiletím objevily možnost založit si blog, nenapadlo je, že by se mohly dostat takhle daleko. Tehdy psaly internetový deníček pro pár lidí z okolí. Jak dospívaly a měnily se jejich zájmy, promítalo se to i na jejich blogovacích aktivitách. V roce 2009 se rozhodly zkusit psát blog o svém osobním stylu v oblékání. Lucka založila A Cup of Style a Nicole vlastní blog s názvem Let it inspire you. Po chvíli se ale rozhodly spojit síly a blogovat společně. Ukázalo se to jako skvělý nápad, protože to mnohem víc baví jak je, tak čtenáře. V létě roku 2014 ke svým článkům přidaly videa a založily si YouTube kanál. K módním tématům se přidalo i cestování, jejich zážitky, a celkově se více vyprofilovaly do A Cup of Style, jak ho znáte nyní. Jejich hlavním cílem je předávat sledovatelům pozitivní energii, inspirovat je k tomu, aby šli za svými sny, zkoušeli nové věci a byli sami sebou. Zní to možná trochu jako klišé, ale podle nich je i to někdy potřeba! Kromě diářů stojí například za knihou Móda, krása a životní styl.

Více informací najdete na stránkách autorek.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše stylové tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZen je ta největší lež všech dob

Sawaki, Kódó

Alferia, 2020

zobrazit info o knizeBuddhismus pro začátečníky
V otázkách a odpovědích

Chodronová, Thubten

Lukáš a syn, 2017

zobrazit info o knizeA Cup of Style 2021 – Diář A5

Ehrenbergerová, Lucie - Ehrenbergerová, Nicole

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeHausMagick
Kouzelné bydlení ve stylu hygge

Feldmannová, Erica

Jota, 2020

Napsat komentář