Když píše život…

Biografie-pro-kazdeho
Někdy život píše takové příběhy, které by žádný romanopisec nikdy nevymyslel. Přesvědčit se o tom můžete v našich dnešních tipech, jimž vévodí agentky v utajení, spisovatelé, známá herečka i lidé spjatí s přírodou.

Ač během nešťastné nehody přišla o nohu, bálo se jí i samotné gestapo. Řeč je o Virginii Hallové, která navzdory svému postižení zvládla prorazit u britské rozvědky a stanout coby ústřední postava v čele francouzského odboje.

Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové

Dosud nezveřejněný příběh špionky, ze které mělo strach i samotné gestapo.
Virginia Hallová pocházela z majetné rodiny původem z amerického Baltimoru. Studovala jazyky a ekonomii, nejprve ve Spojených státech a později ve Francii, Německu a Rakousku. Nakonec získala práci na americké ambasádě ve Varšavě a doufala v kariéru na Ministerstvu zahraničí. Když ale po nehodě při lovu v roce 1932 přišla o nohu, sen o diplomatické kariéře se rozplynul. Virginii to však nezlomilo.
Vzdor handicapu se dokázala prosadit ve službách Oddělení pro zvláštní operace (SOE) u britské rozvědky. Stala se tak první ženou na straně koalice států bojujících proti Hitlerovi nasazenou za nepřátelskou linií, kde vybudovala rozsáhlé špionážní sítě po celé Francii, stala se klíčovou osobou odboje, organizovala shozy zbraní a výbušnin a stala se průkopnicí tajného bojiště.

Přestože po ní gestapo neúnavně pátralo, plakáty s její podobiznou visely téměř všude a byla na ni vypsaná odměna, odmítala z Francie odejít. Až když byla odhalena, uprchla přes Pyreneje do Španělska… jen aby se, nezlomná v odhodlání dál zachraňovat životy, o několik měsíců později mohla vrátit a po zahájení invaze v Normandii vést proti nacistům úspěšnou partyzánskou válku.
Sonia Purnellová jako první na základě nových informací a rozsáhlého výzkumu zcela odhaluje tajný život Virginie Hallové v inspirativním a ohromujícím příběhu o hrdinství a osobním vítězství nad šokující nepřízní osudu; příběhu o tom, jak vytrvalost jedné ženy pomohla vyhrát nejdůležitější válku v dějinách.

Skutečný příběh špionky, ze které mělo strach i samotné gestapo
Autorka: Sonia Purnellová
Přeložila: Jitka Jiterská

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-100-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Virginia si libovala ve vzpouře vůči společenským konvencím. Na lovu střílela puškou, stahovala králíky z kůže, jezdila na neosedlaném koni a jednou přišla do školy se živým hadem omotaným kolem ruky. Bylo patrné, že to nebojácné mládě „Dindy“, jak jí doma říkali, toužilo po dobrodružství stejně jako jeho dědeček námořník. I kdyby to mělo znamenat věčné nepohodlí. Skutečnost, že v Park Country usilovně, až dickensovsky vyžadovali, aby okna budovy zůstávala otevřená i v mrazivém počasí – což znamenalo, že dívky chodily na vyučování v kabátech, rukavicích a čepicích –, ji osobně vůbec netrápila. (str. 24)

Pokračujte ve čtení.

———————————————

Ve vzducholodi Graf Zeppelin se zúčastnil polární expedice. Působil jako novinář a spisovatel, byl komunistou i antikomunistou, několikrát skončil ve vězení a v koncentračním táboře. Svůj život ukončil sebevraždou po boku své manželky. Jak vypadal vztah Arthura a Cynthie Koestlerových?

Cizinec na náměstí

Dne 1. března 1983 byla v domě na Montpelier Square v Londýně nalezena těla Arthura Koestlera a jeho manželky Cynthie. Jemu bylo 77, jí 55 let. Byla to sebevražda. Arthur Koestler trpěl Parkinsonovou nemocí a leukémií. Cynthia, jeho třetí žena, bývalá sekretářka, se těšila naprostému zdraví, a poté, co svému muži věnovala celý svůj aktivní život, obětovala se mu i ve smrti. Jejich rodinný přítel Harold Harris našel mezi písemnostmi na Koestlerově pracovním stole rukopis třetího svazku Arthurovy autobiografie. Harris byl vykonavatelem poslední vůle a rozhodl se toto dílo, které vytvořili střídavě oba manželé, připravit k vydání. Svazek pokrývá velkou část jejich společného života a odhaluje jejich výjimečný vzájemný vztah a také jejich společnou smrt.

Autoři: Arthur Koestler, Cynthia Koestlerová
Přeložila: Eva Poskočilová

Počet stran: 308
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-200-3115-0
Doporučená cena: 460 Kč

Knihu Cizinec na náměstí vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Když na konci září 1950 Arthur odjel do New Yorku, netušil, jak dlouho bude pryč. Mamaine se chystala zůstat s Celií v Londýně a připojit se k němu později. Já se zasmušile také rozhodla odcestovat do Londýna a najít si jinou práci. O Verte Rive a psy se měli starat Maxim s Annou.
Když Arthur odjel, jen tak tak jsem přežívala. Ráno jsem vstala a  večer jsem si šla lehnout a  bylo mi jedno, jestli usnu, nebo ne. Cítila jsem jenom obrovskou bolest u srdce, která jako by vyzařovala i do plic, žaludku a jater. Dá se bolest u srdce zakoušet nejenom v přeneseném smyslu, ale také doslova? Po nějaké době se mi v podpaží objevil vřed. Odjela jsem metrem do Americké nemocnice v Neuilly a nechala si ho vyříznout. Dodnes mi mé churavé srdce připomíná kratičká jizvička. (str. 138)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Známá česká vypravěčka, divadelní a filmová herečka Jiřina Bohdalová oslaví příští rok 90 let. Za svou přes osm dekád trvající hereckou kariéru zažila opravdu mnoho. Ve spolupráci s Jiřím Janouškem vytvořila autobiografii, jejíž prostřednictvím nechává fanoušky nahlédnout do svého soukromí.

Můj život mezi slzami a smíchem

Knižní událost podzimu – Jiřina Bohdalová téměř v devadesáti letech vypráví o svém životě. Poprvé knižně. Fotografie z osobního archivu. Jak Jiřina Bohdalová bilancuje svůj život? Čeho si považuje ve své herecké dráze, kterou začala před 81 lety jako osmiletá? Co cítí, když se ohlédne za svým soukromým životem, který se snažila tak přísně střežit? Jak prožívala žalářování otce za vlastizradu a v jakých podmínkách vychovávala dceru Simonu? Proč nad ní držel ochrannou ruku Jan Werich? Kolikrát jí do života vstoupila StB – od zatčení přes návrhy na donášení až k soudnímu rozhodnuté provést výmaz jejího jména ze seznamů spolupracovníků? Proč jí prezident Novotný děkoval za to, že si ho nevzala, zatímco prezidentova manželka jí chtěla vystrojit svatbu s Radkem Brzobohatým? Jiří Janoušek ke spolupráci s Jiřinou Bohdalovou říká: „Pokusili jsme se spolu vylíčit tu klikatou životní pouť a přiblížit ji fotografiemi i dokumenty z rodinného archivu. Doufal jsem, že v jejím věku nechce nic předstírat a nepotřebuje si nic namlouvat. Že se nebojí přiznat, co jak bylo, a že se nebude ohlížet na to, co tomu kdo řekne. Nezklamal jsem se.“

Autoři: Jiřina Bohdalová, Jiří Janoušek

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 172×233 mm
ISBN: 978-80-7252-860-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Můj život mezi slzami a smíchem vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Muj-zivot-mezi-slzami-a-smichem

————————————————

Všichni vědí, že původem divoká zvířata chovaná v zajetí by po vypuštění do volné přírody nepřežila. Nebo ne? Občas se mezi námi najdou lidé, kteří obecně zažité pravdy odmítají. Patří k nim třeba Elisa, která se rozhodla navrátit lesu dvě mladá vlčata, jež měla zůstat do konce svého života v zajetí.

Děti lesa

Ulisse s Achillem jsou dva mladí vlci.
Opuštěné je našli v lese, poté byli svěřeni do péče Elise a dobrovolníkům ve stanici Monte Adone – zařízení v Apeninách u italské Boloni, v němž se o nalezená zraněná divoká zvířata starají. Vlčata by tak měla zůstat v zajetí až do konce svého života, protože pokud vlci vyrůstají v blízkosti člověka, neosvojí si jazyk a zákony smečky a bez jejich znalosti by v přírodě nepřežili. Elisa s kolegy ze záchranné stanice se o to ovšem chtějí pokusit. Možná trochu bláhově se snaží vrátit lesu jeho děti a umožnit tak vlkům žít volně ve svém přirozeném prostředí.
Jejich odvážné úsilí vrátit vlky na svobodu Giuseppe Festa sleduje krok za krokem. Patnáct měsíců s nimi stráví v takřka nedotče­ných Apeninách, sdílí jejich nadšení a hluboce prožívá zklamání. Ulisseovo a Achillovo dobrodružství citlivě zachycuje až k nečekanému závěru.
Dokumentární příběh
Děti lesa se čte stejně poutavě jako román. Giuseppe Festa detailně přibližuje chování vlků, divokých a často mytizovaných zvířat, a opěvuje kouzlo přírody, kterou ovšem nepopisuje nijak romanticky, dokáže ukázat i její drsnou tvář, a to bez mýtů a jakýchkoliv předsudků. Autor zachycuje touhu vlků po svobodě a čtenáře si umí získat svou láskou, obavami a pochybnostmi stejně jako velkým porozuměním a respektem, který si tato fascinující zvířata zaslouží.

Autor: Giuseppe Festa
Přeložila: Barbora Šupíková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-88316-96-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Děti lesa vydalo nakladatelství Kazda. Začtěte se do ukázky z knihy.

Ukázka z knihy

Tři hrsti mandlí. Šálek cukru. Oříšek másla. Recept na mandlový krokant podle mé babičky. Když jsme si ho připravovali naposledy, mohlo mi být tak deset. Babička žila ještě ve starém domku na břehu jezera vedle trosek středověké věže Mezza Torre. Ptám se sám sebe, kde se krokant přes třicet let schovával a v jakém koutku paměti trpělivě čekal na to, aby mohl vyskočit a zaměstnat mě myšlenkami na zkaramelizovaný cukr.
Dnes ráno mrzne a vše je zahaleno v mlze. Dávám pozor, abych na polní cestě neuklouznul. Tenká vrstva jinovatky obalující kamínky mi křupe pod nohama. Bílé a nazlátlé mandle. Krokant. (str. 11)

Podívejte se na trailer ke knize:

————————————————

Dle Terezy je definice dokonalosti jasná. V průběhu života ale zjišťuje, že zvládat roli skvělé milenky, manželky, matky a dcery není úplně samozřejmé – zvlášť v případě, kdy srdce velí jinak než hlava, potažmo okolí…

Drzá líná neschopná

Tereza by ráda byla nejen vzornou dcerou, ale také dokonalou milenkou, a nakonec i bezchybnou manželkou a matkou. Prostě tak, jak si to její nejbližší okolí představuje. Ale už od dětství tuší, že jí to dá pořádně zabrat. Zvlášť když radši leze po stromech, sukním se vyhýbá obloukem, nohy se jí nevejdou do lodiček a žádný z chlapů, co se kolem ní točí, se nikdy nevyrovná Ludvíku Vaculíkovi. A ona se vážně snaží – peče, bojuje s pletacími jehlicemi, zkouší rtěnku či sukni, občas i boty na podpatkách. A pořád to nestačí. Hlasy žen jejího rodu nedají se svými nároky pokoj a dál jí sedí za krkem. Řešení přichází nečekaně – porodí syny a dosud tak pevná pouta babiček, matek a dcer se začínají trhat. Ve vtipné, svižné, autobiograficky laděné próze Terezy Límanové se najde nejen každá nedokonalá dcera, milenka, manželka nebo matka.
Drzá líná neschopná je opatřena autorskými ilustracemi a fotografiemi z autorčina archivu.

Autorka: Tereza Límanová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-257-3303-5
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Drzá líná neschopná vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Máma se mnou zase promrskává české krále. Ty králové se zlatou korunou na hlavě se mi před očima sami od sebe mění v kohouty se zářivým hřebenem. Sedí jeden vedle druhého jako slepice na hřadě. Najednou je z nich řada zabezpečených slepiček. Máma doufá, že se v jednu z nich proměním… asi je to legrace. Zatím to moc nechápu, ale třeba to pochopím, až budu velká, to se prý stává. Že by to bylo něco jako never say never (což mi taky není moc jasné), jak jsem si tajně přečetla v babiččině sešitku anglických slovíček ve skříni pod televizí? Má jich tam mraky; ty nejzajímavější se snažím si zapamatovat, i když jsem zapomnětlivá. Schválně, kdo s koho. Z minula si nejlíp pamatuju smoke screen – záminka nebo zástěrka (jak si babička do sloupečku vedle pečlivě zapisuje v češtině). Složeniny mám nejradši, ale má tam i celé věty, kterým moc nerozumím ani v češtině. (str. 8)

Přečtěte si kompletní ukázku.

————————————————

Dnešní knižní tipy otevřela agentka v utajení a v podobném duchu se náš článek uzavírá. Z okupované Francie se ale přesuneme do současnosti a společně s Amaryllis Fox procestujeme půlku planety. Přečtěte si svědectví ženy, která patřila k elitní operační jednotce CIA.

Život v utajení

Amaryllis Fox vypráví ve svých fascinujících pamětech o výcviku a nasazení v elitní tajné operační jednotce CIA, o osmi letech pronásledování nebezpečných mezinárodních teroristů v šestnácti zemích, ale také o manželství a narození první dcery během doby, kdy stále pracovala v utajení.
Kniha Život v utajení je výjimečnou výpovědí o životě zasvěceném službě, o vášni a o téměř nepochopitelné odvaze. Současně vypráví intimní, syrový a spletitý příběh o lidských vztazích, lásce a přátelství. Tyto paměti nadané začínající autorky si zkrátka musíte přečíst.
Amaryllis byla po vystudování mezinárodního práva a teologie na Oxfordu přijata na Georgetownskou univerzitu ve Washingtonu, kde vytvořila algoritmus umožňující předvídat pravděpodobnost aktivace buňky teroristické organizace kdekoli na světě. V jednadvaceti letech vstoupila do služeb CIA. Zpočátku zde analyzovala tajné depeše a zpracovávala z nich výstupy pro prezidenta USA. Následně působila v irácké sekci protiteroristického centra CIA, kde měla za úkol lokalizovat zajatce unesené al-Káidou.
O rok později už usilovala o to, aby se zbraně hromadného ničení nedostaly do rukou teroristů, cestovala po celém světě a vyjednávala o nákupech chemických a biologických zbraní s překupníky na mezinárodním černém trhu. Po završení náročného špionážního výcviku byla nasazena na špionáž ve zvláštním režimu utajení v nejodlehlejších částech severní Afriky, jihovýchodní Asie a Blízkého a Středního východu.

Příběh agentky CIA
Autorka: Amaryllis Fox
Přeložila: Ivana Sýkorová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-271-1313-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Život v utajení vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Ve skle výlohy zahlédnu muže, který mě pronásleduje. Od chvíle, kdy jsem si ho všimla, jsem už párkrát odbočila. Naše cesty se protnuly ve špinavých bočních uličkách Karáčí. Odrazy našich postav se míhají ve výkladu krejčovské dílny. Má protáhlý obličej a je vysoký. Při chůzi otevírá a zatíná pěsti. „Bezpečí závoje,“ čtu slogan na plakátu propagujícím burky a hidžáby.
Před sebou zahlédnu mizet autobus, kterým jsem chtěla jet, pomalovaný přehnaně nápadnými barvami a vzory. Každý centimetr kapoty je vyzdobený tvary a spirálami v křiklavých tónech, spletitými a nekonečnými, a tak připomíná spíš alegorický vůz, dieselový chrám pro potěchu oka. (str. 9)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové
Skutečný příběh špionky, ze které mělo strach i samotné gestapo

Purnellová, Sonia

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeCizinec na náměstí

Koestler, Arthur - Koestlerová, Cynthia

Academia, 2020

zobrazit info o knizeMůj život mezi slzami a smíchem

Bohdalová, Jiřina – Janoušek, Jiří

Práh, 2020

zobrazit info o knizeDěti lesa
Dva vlci na cestě za svobodou

Festa, Giuseppe

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeDrzá líná neschopná

Límanová, Tereza

Argo, 2020

zobrazit info o knizeŽivot v utajení
Příběh agentky CIA

Fox, Amaryllis

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář