Malí čtenáři a jejich knižní zábava

knihy-pro-deti-nahled
Malí čtenáři mohou najít v knihách jak užitečné rady, tak i zpestření a zajímavé příběhy. Pomocí kartiček se naučí pracovat se svými emocemi a dále odhalí podstatu přátelství a spolupráce. Také si užijí zábavu s vláčky a pohádkovými bytostmi. A to vše za doprovodu barevných ilustrací.

Zatímco dospělí už vědí, jak si poradit s různými emocemi, malé děti v tom tápou. Mohou je rozhodit pocity strachu a vzteku, ale i radosti. Aby k tomu nedošlo, prostřednictvím karet a jejich správným seřazením zjistí, jak se s emocemi vyrovnat a proč je vlastně cítí.  Vhodné pro děti od 3 do 6 let.

Pocity nepadají z nebe!
Tato sada 32 karet obsahuje série obrázků k základním emocím, kterými jsou radost, strach, vztek a smutek, ale i k dalším pocitům, se kterými se děti setkávají a někdy si s nimi nevědí rady. Každý „emocionální příběh“ se skládá ze čtyř obrázků; podstatou hry je čtveřice správně seřadit tak, aby utvářely děj. Děti pomocí práce s jednotlivými ději a díky navrhovaným aktivitám rozvíjejí logické myšlení a jazykové kompetence a objevují, že pocity nevznikají samy od sebe, ale často jim něco předchází a mají své „spouštěče“.
V doprovodném sešitě jsou shrnuty varianty her, metodické pokyny a otázky, které vybízejí k rozhovorům na téma pocity. Tuto sadu karet lze využít při práci ve školkách, školách nebo i doma při společné hře.

Ukázka z knihy

Radost smutek nebo vztek

Radost smutek nebo vztek 1

Radost, smutek nebo vztek?

Sada karet pro hru a povídání o emocích
Počet stran: 32 barevných karet
Formát: 130×90 mm
ISBN: 978-80-88290-63-6
Doporučená cena: 290 Kč

 

Knihu Radost, smutek nebo vztek? vydalo nakladatelství Pasparta, kde najdete i další ukázky.

————————————————

Hlavní hrdinka vždy toužila po zeleném třpytivém kameni. Když ho uviděla ve třídě, neodolala a vzala si ho. Nejdříve cítila radost, tu ale postupně nahradil pocit viny a špatné svědomí. Zachová se nakonec Eliška správně?

Když Eliška uvidí na stole ve třídě zelený třpytivý kámen, její srdce poskočí radostí. Je přesně tak krásný a tak veliký a tak zelený, jaký vždycky chtěla. Nemůže bez něj být, nemůže bez něj žít! A tak jej ukradne! Z velké radosti je ale najednou velká tíha. Co se to stalo? Eliška chce diamant vrátit, ale co když ji někdo uvidí?! Elišce za zády stojí špatné svědomí.

Ukázka z knihy

Jsem zlodejka

Jsem zlodejka 1

Jsem zlodějka?

Autorka: Abibail Rayner
Přeložila: Daniela Krolupperová
Ilustrovala: Molly Ruttan

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 220×282 mm
ISBN: 978-80-262-1640-7
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Jsem zlodějka? vydalo nakladatelství Portál, kde jsou k nahlédnutí další ukázky.

O tvůrkyních

Abigail Rayner je novinářka a autorka dětských knih, pochází z Anglie a v současnosti žije v USA.
Molly Ruttan pochází z USA a je vystudovaná grafická designérka a ilustrátorka.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

V jednom údolí spolu spokojeně žila různá zvířata. Sice se stýkala jen s vlastními druhy, ale nedocházelo k žádným konfliktům. Až se jednoho dne zjevil pes a obrátil jejich život naruby. A obyvatelé údolí neměli jinou možnost, než spolu začít spolupracovat.

„Dole v údolí sedala vrána k vráně, medvěd rybařil s medvědem a lišák hrál na housle liškám. Jejich písně a smích se pokojně nesly korunami stromů… dokud se jednoho dne neobjevil pes.“
Zvířata žijí pohromadě v údolí, sice v míru, ale ne tak docela spolu… dokud se jednoho dne neobjeví pes. Spolyká, co může, a nikdo ho nedokáže zastavit. Celý jejich svět se ocitne ve tmě a zvířata nemají jinou možnost, než spojit síly a začít znovu.
Působivá obrázková kniha spisovatelky a ilustrátorky
Sandry Dieckmann (v češtině dříve vyšla kniha Pady, 2018) hýří barvami a vzory a vypráví silný příběh o důležitosti přátelství a solidarity v těžkých časech.

Ukázka z knihy

Pes ktery spolkl svet

Pes, který spolkl svět

Autorka a ilustrátorka: Sandra Dieckmannová
Přeložila: Háta Kreisinger Komňacká

Počet stran: 24
Vazba: vázaná
Formát: 273×235 mm
ISBN: 978-80-7252-856-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pes, který spolkl svět vydalo nakladatelství Práh.

O autorce

Sandra Dieckmannová je ilustrátorka, autorka a tvůrkyně. Její práce je hluboce inspirována vším, co je v přírodě divné a úžasné. Pochází ze severu Německa, ale žije ve východním Londýně. Za své knihy získala řadu ocenění, napsala např. knihu Pady. Více informací najdete na jejím webu.

————————————————

Přátelství je krásné, ale někdy i složité. Je potřeba umět se vcítit do kůže toho druhého. O tom se přesvědčí i Malý Gepard a jeho stín v okamžiku, kdy se jejich cesty rozdělí.

Stín Malého Geparda zmizel, už měl dost toho, že musel svého pána všude doprovázet. Malého Geparda nikdy nenapadlo, že by věci mohly být jinak. Malý Stín nikdy nepomyslel na to, že být první není vždycky tak snadné. Příběh o přátelství a schopnosti vcítit se do kůže toho druhého.

Ukázka z knihy

Stin maleho geparda

Stin maleho geparda 1

Stín Malého Geparda

Autorka a ilustrátorka: Marianne Dubuc
Přeložil: Ondřej Kavalír

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 205×255 mm
ISBN: 978-80-86803-62-3
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Stín Malého Geparda vydalo v edici Raketa nakladatelství Labyrint, kde jsou další ukázky.

O autorce

Marianne Dubuc (1980) je francouzsky píšící spisovatelka, výtvarnice a ilustrátorka z Kanady. Grafický design vystudovala na Université du Québec v Montrealu. Autorsky se podílela na mezinárodně oceňovaných knihách různých žánrů a pro všechny věkové skupiny, které dosud vyšly ve více než 30 jazycích. V letech 2014 a 2018 obdržela literární cenu Kanadské rady pro umění. V edici Raketa vyšly česky její knihy pro děti Ptáček a lev (2015), Já nejsem tvoje maminka (2017) a Horská cesta (2019).

Zdroj informací: nakladatelství Labyrint

————————————————

Inspirací pro nadcházející příběh se stal pobyt ilustrátorky na farmě na norském ostrově. Holčička žije na opuštěném ostrově se svými rodiči a krávami. Touží si najít kamaráda. Jakou roli v tom sehraje tajemné slovo „mukumú“ ozývající se každý den?

Mukumú. Tajuplně znějící slovo, a přece se na maličkém ostrůvku ztraceném kdesi na severu ozývá každý den. Žije tady jen jedna rodina: táta, máma a holčička. A jsou tu ještě krávy. Z vody tu a tam vykoukne hlava tuleně. Holčička by si moc přála najít tu kamaráda. Podaří se jí to?
Celobarevná obrázková kniha s ilustracemi Pavly Baštanové a textem
Lucie Šavlíkové má předchůdce v animovaném filmu, kterým Pavla ukončila studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Inspirací se jí stal pracovní pobyt na farmě na norském ostrově. Snímek si svou podmanivou poezií a zádumčivou atmosférou vydobyl přístup na řadu mezinárodních festivalů, sklidil pochvalné kritiky a pozitivní ohlasy dětí i dospělých.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Ukázka z knihy

Náš ostrov vypadá zdálky jako kus holé skály. Stejně jako všechny ostrovy okolo.
Zblízka ale vůbec není holý. Je na něm tráva, domy, lidi a zvířata.
Těch lidí není zrovna moc. Táta, máma a já.
Naši nejbližší sousedi bydlí na jiném ostrově.
Kdybych k nim chtěla na návštěvu, asi bych se uveslovala. A taky bych nejspíš zmokla. Tady hodně prší.
Takže nejvíc času trávíme doma.

Mukumu

Mukumú

Autorka: Lucie Šavlíková
Ilustrovala: Pavla Baštanová

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 240×215 mm
ISBN: 978-80-257-3282-3
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Mukumú vydalo nakladatelství Argo.

O tvůrkyních

Lucie Šavlíková (1970) je dlouholetá nakladatelská redaktorka, překladatelka a autorka knih pro děti: Pro maminku na památku (2017) a Černobílé prázdniny (2018), za kterou byla nominována na výroční cenu Zlatá stuha 2019 za text.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Pavla Baštanová je absolventka zlínské Univerzity Tomáše Bati, oboru klasická animovaná tvorba, a pražské UMPRUM, oboru televizní a filmová grafika. Věnuje se animaci a ilustraci, mj. pro časopis Aargh! a Nový prostor. Ilustracemi přispěla také do knih Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství či Kapky na kameni.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pohádkové příběhy přenesou čtenáře do světa lokomotiv a mašinek, které se ve výtopně a na kolejích rozhodně nenudí. Během svých cest totiž potkaly řadu nadpřirozených bytostí…

Není to tak dávno, co krajinou uháněly parní mašinky, pískaly na své píšťaly a doprovázela je oblaka hustého dýmu. Lokomotiva Třistadesítka vypráví společně s ostatními mašinkami pohádkové příběhy o setkání s vílou, vodníkem a dalšími nadpozemskými bytostmi. Nechybí ani povídání o starostech i radostech ve výtopně a na železniční trati.
Součástí knížky jsou vystřihovánky papírového modelu nádraží s železniční stanicí, parní lokomotivou a vagóny, které si děti můžou okopírovat na tvrdší papír a sestavit dle návodu v knížce.

Ukázka z knihy

Na víkendy se mašinka moc těšila. Hlavně o letních prázdninách. Těšila se proto, že v takové dny vozila výletníky na piknik. Lidé z velkého města totiž neměli žádné zahrádky, a protože si chtěli po těžkém pracovním týdnu odpočinout, vozila je Třistadesítka do přírody. Kousek za městem byla velká prostorná louka s nízkou sametově zelenou trávou, vysoké vzrostlé stromy nabízely v parných dnech stín a lidé se toho snažili využít. Nastupovali s dekami a proutěnými košíky plnými nejrůznějších dobrot, jídla a pití do osobních vagónů a celý vlak voněl jako o posvícení.

Plnou parou do pohadky ukazka

Plnou parou do pohádky

Autorka a ilustrátorka: Iva Hoňková

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 166×243 mm
ISBN: 978-80-271-1211-1
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Plnou parou do pohádky vydalo v edici Pohádkové čtení nakladatelství Grada. Můžete si prolistovat další ukázku.

O autorce

Iva Hoňková je česká spisovatelka, ilustrátorka a malířka. Od dětství kreativně tvoří, píše knihy a maluje. Zajímá se o kosmonautiku, astronomii, letectví a výtvarné umění, zejména staré mistry. Maluje akvarelem, pastelem, temperou a tuší. Je autorkou knih jako Čarodějnická kuchařka pro dětiAndělský herbář či Veselé pastelky kuklinky ZuzinkyVíce informací lze nalézt na webu autorky.

Zdroj informací: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadost, smutek nebo vztek?
Sada karet pro hru a povídání o emocích

Pasparta, 2020

zobrazit info o knizeJsem zlodějka?

Rayner, Abibail

Portál, 2020

zobrazit info o knizePes, který spolkl svět

Dieckmannová, Sandra

Práh, 2020

zobrazit info o knizeStín Malého Geparda

Dubuc, Marianne

Labyrint, 2020

zobrazit info o knizeMukumú

Šavlíková, Lucie

Argo, 2020

zobrazit info o knizePlnou parou do pohádky

Hoňková, Iva

bambook, 2020

Napsat komentář