Ukázka z knihy Plašmyška (Kateřina Kubalová)

Plasmyska
Mít strach není žádná ostuda. Ale Plašmyška se bojí úplně všeho, tak sedí doma. Ostatní si z něj dělají legraci. Nakonec se Plašmyška rozhodne vydat se na velkou výpravu, během které zažije nespočet příhod. Podaří se mu strach překonat a stát se hrdinou?

Knihu Plašmyška od autorky Kateřiny Kubalové
vydalo nakladatelství Grada.

Jak to všechno začalo

Budu vám vyprávět příběh – příběh o velké odvaze a malé myšce, tedy vlastně myšákovi. Tak tenhle myšák se jmenoval… Jak on se vlastně jmenoval? Víte, že už ani nevím? Nikdo mu totiž neřekl jinak než Plašmyška, protože to byl pěkný strašpytlík, bojínek a bázlivec. Zkrátka, všeho se bál. Bál se ráno otevřít oči, jestli se náhodou neprobudil v cizím pokojíčku, bál se jít do myší školky plné neznámých myšátek, bál se jít do obchodu, že zapomene, co má koupit, a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Seděl raději doma a koukal se z okna.
„Ten sníh se krásně třpytí,“ zajásal Plašmyška jednou ráno. „To je nádhera.“
„Tak pojď, půjdeme postavit sněhuláka,“ nabídla mu jeho maminka.
„Hm, to radši nééé. Já se bojím, že by mě zábly nožičky,“ nedal se sněhovou nádherou zlákat myšáček a raději si vzal pastelky a sněhuláka nakreslil.
„Je to moc hezký obrázek,“ pochválil ho tatínek, když se večer vrátil z práce. „Ale měl bys sebrat odvahu a postavit opravdového sněhuláka.“
Jednou chtěla vzít Plašmyšku sestřička Eliška na jarní slavnost.

Plasmyska ukazka
„Jen pojď s námi,“ přemlouvala ho i Eliščina kamarádka myška Anežka. „Budeme zdobit květinami slavobránu a tancovat kolem ohně.“
Plašmyška se rozhodl, že půjde. Už skoro hledal boty, ale pak si uvědomil, že se vlastně bojí ohně, a tak šly Eliška s Anežkou jako obvykle samy.
Koncem léta u dveří myšího domečku zaklepal velký, neznámý myšák. Plašmyška strachem ani nedutal. Seděl schoulený pod stolkem v obýváku a třásl se. Maminka se ale naštěstí nebála a dveře otevřela, takže jejich nový soused myšák Hubert nemusel dlouho čekat.
„Dobrý den, sousedko,“ pozdravil maminku s úsměvem. „Chtěli bychom se poznat se všemi sousedy, proto pořádáme v sobotu slavnost a rádi bychom vás na ni pozvali. Přijdete?“
„Moc rádi,“ odvětila maminka a hned se s tatínkem domlouvali na dárku, který novým sousedům přinesou.
A Plašmyška? Ten se rozhodně netěšil, ani dárek ho vůbec nezajímal. V jeho malé hlavince už se totiž začaly rojit obavy z návštěvy. Co když se mu v jejich domě nebude líbit? Co když jsou to zlí myšáci a chystají na všechny past? Co když mu nebude chutnat jídlo, které připraví? No, můžete si sami domyslet, jak to dopadlo. Ano, správně. Maminka, tatínek i Eliška šli svátečně nastrojeni na slavnost sami a Plašmyška zůstal doma. Seděl u okna a napínal uši, aby škvírkou v okenním rámu něco z té slávy zaslechl.

——————–

Nezapomeňte si přečíst další ukázku, kterou doprovází bohaté ilustrace.

——————–

O autorce

Kateřina Kubalová chtěla být už jako malá novinářkou a ten sen se jí splnil. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a od roku 2005 pracuje v Českém rozhlase. Právě do rádia ji srdce vždy nejvíc táhlo. Už více než deset let si tu hýčká pořad Až na dřeň, kam si zve zajímavé hosty. Ve volných chvílích ráda natáčí reportáže pro Českou televizi. V rádiu se potkala i se svým manželem. Mají spolu čtyři děti, o zábavu je tak u nich doma postaráno. Její kniha Kouzelné karamelky na dobrou noc (naše ukázka) vznikla spontánně, když přemýšlela nad zajímavými příběhy, u kterých by její děti (pokud možno rychle) usnuly.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlašmyška
Jak malý myšák hledal odvahu

Kubalová, Kateřina

bambook, 2020

Napsat komentář