Vyhrajte příběh vypravěčky ze Šalamounova harému

zena-ktera-napsala-bibli-perex
Harém krále Šalamouna byl plný krásných žen, které mezi sebou soupeřily o jeho přízeň. Jedna z nich však vynikala tím, že uměla číst a psát, a právě proto dostala od krále důležitý úkol. Vy si můžete přečíst, jak si s ním poradila.

Biblické příběhy s nadhledem

Vtipný příběh o ženě, která v harému krále Šalamouna soupeří s ostatními konkubínami o místo v loži slavného krále. Vzhledem k tomu, že jako jediná žena u Šalomounova dvora uměla číst a psát, způsobilo, že po několika humorných i napínavých peripetiích tuto inteligentní ženu král pověřil, aby v příbězích sepsala dosavadní dějiny lidstva. V jejím podání je řada biblických pasáží vyprávěna s neodolatelným humorem a ironickým nadhledem, ale vlastně bez jakéhokoliv zásadního zkreslení nebo posunu významu. Šalomounova intelektuálka sepisuje své vyprávění od počátků lidstva, ale hlavním obdobím, které má popsat, je doba krále Šalomouna a jeho otce, krále Davida. Své texty pak předkládá Šalomounovi k redaktorskému posouzení, s nímž nad leckterou formulací živě diskutuje v obhajobě svých autorských postupů.

 

Žena, která napsala Bibli

Autor: Moacyr Scliar

Vydalo: nakladatelství Garamond
Překlad: Lada Weissová
Počet stran: 200
Vazba: pevná
Vydáno: 9/2020
ISBN: 978-80-7407-476-9

Přečtěte si více o knize Žena, která napsala Bibli, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Garamond.

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

 

O autorovi

Moacyr Scliar (1937–2011) je považován za nejznámějšího a nejpřekládanějšího brazilského prozaika současnosti. Jeho rodiče přišli do Brazílie z Ruska. Scliar byl povoláním lékař, což se odrazilo i v jeho literární tvorbě. Jeho tvorbu ovlivnily především tři výrazné konkrétní zdroje: magický realismus, který mu ukázal, jak se dá cestou fantazie odpoutat od všední reality, a s odstupem jí tak lépe porozumět. Dále laické čtení Bible jako nevyčerpatelného zdroje podobenství. A konečně Franz Kafka jako autor i jako člověk, který se, podobně jako Moacyr Scliar, neustále vyrovnával se svým židovstvím. V českém překladu vyšla v roce 2010 Scliarova novela Leopardi Franze Kafky.
(Zdroj informací: nakladatelství Garamond)

 

Vyhrajte knihu Žena, která napsala Bibli

Všechny ženy v harému krále Šalamouna oplývaly velkou krásou, ale jen jedna z nich byla tak vzdělaná, že uměla číst i psát. Proto byla pověřena důležitým úkolem – sepsat dějiny lidstva a hlavně období vlády krále Šalomouna a jeho otce, krále Davida. Přečtěte si vtipný příběh o tom, jak se se svým úkolem poprala, v knize nejpřekládanějšího brazilského prozaika současnosti Moacyra Scliara.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Garamond vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Žena, která napsala Bibli vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Žena, která napsala Bibli
probíhá od 29. října do 11. listopadu 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 románů Žena, která napsala Bibli

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena, která napsala Bibli

Scliar, Moacyr

Garamond, 2020

Napsat komentář