Skutečné osudy

autobiografie
Život každého člověka je jedinečný a plný malých i větších dobrodružství. A tak je občas fajn si přečíst o osudech druhých, ať už jde o významné osobnosti světového dění, nebo lidi žijící zdánlivě všední životy. Dnes si proto představíme biografie či autobiografie plné inspirativních lidských příběhů.

Madeleine Albrightová patří mezi jedny z nejvýznamnějších českých rodaček. Stala se první ženou, která stanula v čele ministerstva zahraničí USA. Jak ale její život pokračoval po ukončení politické kariéry? To právě sepsala do své nové knihy Peklo a jiné destinace a se čtenáři se tak podělila o mnoho zajímavých i zábavných historek.

Peklo a jiné destinace

Autorka: Madeleine Albrightová
Přeložil: Michael Žantovský

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-3333-2
Doporučená cena: 448 Kč

 

Knihu Peklo a jiné destinace vydalo nakladatelství Argo.

Nová kniha Madeleine Albrightové, rozverně nazvaná Peklo a jiné destinace, nabízí nesmírně zábavnou, čtivou a osobně laděnou rekapitulaci autorčina „života po politické smrti“; někdejší ministryně zahraničí se tu ochotně dělí o důvěrné historky, a přitom zcela konkrétně a neuhýbavě píše o tom, že současnému světu chybí odvážní političtí lídři, že lži je třeba potírat ze všech sil a že starší generace jsou těm mladším leccos dlužny. Sebe sama považuje za „optimistu, který má plno obav“, a nabádá své čtenáře, aby si navzájem věřili. „Neměli bychom se bát našich sousedů,“ konstatuje, „nýbrž těch, kteří se nás pokoušejí rozeštvat.“

Kniha Peklo a jiné destinace je působivou kronikou naší doby a zároveň fascinujícím autoportrétem ženy, jež krom všech svých politických zásluh rovněž hrála na bubny před mnohatisícovým davem v Kennedyho centru, tančila ve svém obýváku s Robertem Redfordem a proměnila svou sbírku broží v nástroj mezinárodní diplomacie. Madeleine Albrightová se tu představuje se vším svým vtipem, šarmem, moudrostí a upřímností – a v oslnivé formě.

Ukázka z knihy

V lednu 2001 začalo nové století a skončila moje služba ve funkci šedesáté čtvrté státní tajemnice čili ministryně zahraničí Spojených států. Málokdy se přiznávám k únavě, ale v té chvíli už jsem byla trochu utahaná. Léta uspěchaných cest letadlem, nedostatek pohybu, příliš mnoho oficiálních večeří a misek s mexickým salátem po cestě letadlem domů si vybraly daň na mé středoevropské postavě. Rostla jsem způsobem, jakým roste dospělý strom: ne do výšky, ale do šířky. Jeden washingtonský komentátor, který chtěl být vtipný, mě přirovnal k eskymáckému iglú.

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatele.

O autorce

Madeleine Albrightová se narodila v Praze roku 1937 v rodině českého diplomata Josefa Korbela. Během dětství odešla s rodinou hned dvakrát do exilu, poprvé před Hitlerem do Londýna, podruhé – a nadobro – před komunistickou totalitou do Spojených států. Tam vystudovala a zahájila oslnivou akademickou a politickou kariéru, jež vyvrcholila v křesle americké ministryně zahraničí ve vládě Billa Clintona. Madeleine Albrightová je nositelkou řady významných ocenění, včetně českého Řádu Bílého lva či americké Prezidentské medaile svobody.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Kniha Útěk do divočiny, která se stala předlohou stejnojmenného slavného filmu, vypráví fascinující příběh mladíka, který opustil svůj dosavadní život a začal zcela nanovo – zbavil se veškerých peněz a vydal se vstříc divočině. Bohužel o pár měsíců později zemřel, jeho příběh ale zaujal novináře Jona Krakauera, který se rozhodl zmapovat jeho cestu.

Útěk do divočiny

Autor: Jon Krakauer
Přeložil: Jiří Martínek

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×206 mm
ISBN: 978-80-262-1670-4
Doporučená cena: 375 Kč

 

Knihu Útěk do divočiny vydalo nakladatelství Portál.

Ihned poté, co Christopher McCandless dostudoval vysokou školu, věnoval všechny své peníze na dobročinné účely, sbalil si věci a začal se toulat po Americe. Když v dubnu 1992 dorazil na Aljašku, opustil své auto, spálil hotovost, která mu ještě zbývala, a bez mapy a dalších pomůcek se vydal do divočiny – žít po vzoru Londona, Tolského nebo Thoreaua. O čtyři měsíce našli v rozbitém odstaveném autobuse jeho vychrtlé mrtvé tělo.

Jeho příběh hluboce zaujal novináře, spisovatele, horolezce a dobrodruha Jona Krakauera, který mapuje celé McCandlessovo putování, dává slovo lidem, s nimiž se mladík setkal, cituje jeho deník, dopisy či podtrhaná místa v knihách. Hledá mladíkovy motivy i důvody jeho selhání. Útěk do divočiny není pouhou rekonstrukcí možných událostí. Je napínavým příběhem, který dokládá autorovo dokonalé vcítění – rozpravou o lidské touze po riziku, volnosti a čistém životě v souladu s přírodou. Kniha se také stala předlohou slavného filmu Seana Penna.

Ukázka z knihy

Opuštěné vozidlo – veterán International Harvester ze čtyřicátých let – se nachází dvacet pět mil vzdušnou čarou západně od Healy vedle stezky Stampede, hned za hranicemi Národního parku Denali. Postupně rezaví a jaksi nezapadá do divokých rostlin, které ho obklopují. Motor je dávno nefunkční. Několik oken je prasklých či chybí úplně a na podlaze se válejí rozbité láhve od whisky. Zelenobílý lak je těžce zoxidovaný. Větrem a deštěm ošlehaný nápis říká, že toto staré vozidlo patřilo dopravnímu podniku Fairbanks City Transit System – byl to autobus číslo 142. V současné době není nijak neobvyklé, že uběhne šest či sedm měsíců, aniž by se u autobusu objevil nějaký člověk, avšak na začátku září roku 1992 šest lidí patřících ke třem různým skupinám toto vzdálené vozidlo náhodou navštívili v jednom a tomtéž odpoledni.

Na webu nakladatele najdete celou ukázku z knihy.

O autorovi

Jon Krakauer je autorem osmi knih a od Americké akademie umění a literatury obdržel cenu Academy Award in Literature. Krakauer spojuje houževnatost a odvahu tradiční investigativní žurnalistiky se stylovou jemností a hlubokým vhledem rozeného spisovatele.

Zdroj informací: www.jonkrakauer.com

————————————————

Donald Trump patří mezi nejkontroverznější americké prezidenty vůbec a právě vrcholí jeho boj o druhý prezidentský mandát. Vyšlo o něm mnoho článků i knih, nyní si ale můžete přečíst jednu přímo od člena jeho rodiny. V nakladatelství Zoner Press totiž vyšel titul, který sepsala Trumpova neteř. A co o svém strýci prozradila?

Příliš mnoho a nikdy dost

Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa
Autorka: Mary Trumpová
Přeložil: kolektiv překladatelů

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-427-2
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Příliš mnoho a nikdy dost vydalo nakladatelství Zoner Press.

Kniha „Příliš mnoho a nikdy dost“ (Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man) je odhalujícím a věrohodným portrétem nejenom samotného Donalda J. Trumpa, ale také jeho toxické rodiny, která jej stvořila. Autorka Mary L. Trumpová, vystudovaná klinická psycholožka a jediná Donaldova neteř, vrhá jasné světlo na temnou historii jejich rodiny s cílem objasnit, jak se její strýc mohl stát člověkem, který dnes ohrožuje světové zdraví, ekonomickou bezpečnost a strukturu společnosti. Velkou část svého dětství strávila ve velkém impozantním domě svých prarodičů v samém srdci Queensu v New Yorku, kde Donald a jeho čtyři sourozenci vyrostli. V knize poutavým stylem popisuje hrozivá traumata, destruktivní vztahy a tragickou kombinaci zanedbávání péče o děti a trýznění. Vysvětluje, jaké konkrétní události a obecné rodinné vzorce chování vedly ke stvoření člověka, který v současné době okupuje Oválnou pracovnu, a to včetně popisu zvláštního a neblahého vztahu mezi Fredem Trumpem a jeho dvěma nejstaršími syny, Freddym a Donaldem.

Mary L. Trumpová má potřebné odborné vzdělání, vhled a hlubokou obeznámenost se situací, aby mohla odhalit, co žene Donalda a zbytek jejího rodinného klanu kupředu. Jen ona může podrobně vyprávět tuto fascinující a znepokojující ságu, a to nejen díky svému pohledu zasvěceného účastníka, ale také proto, že je vlastně jediným členem Trumpovy rodiny, který je ochoten říct pravdu o rodině, která patří k nejmocnějším a zároveň nejvíce dysfunkčním na světě.

Ukázka z knihy

Moje příjmení se mi vždy líbilo. V 70. letech, když jsem jako dítě byla na jachtařském táboře, mi všichni říkali Trumpová. Byl to zdroj pýchy, ale ne proto, že by tohle příjmení bylo spojováno s mocí a nemovitostmi (v této době moje rodina nebyla známá nikde jinde než v Brooklynu a Queensu), ale protože na něm bylo něco, co mi vyhovovalo. Mně, drsné šestileté holce, která se ničeho nebála. V 80. letech, když jsem už byla na vysoké škole a můj strýc Donald začal svým příjmením označovat všechny své budovy na Manhattanu, se moje pocity ohledně příjmení, které nosím, staly poněkud složitějšími.

Prolistujte si i zbytek ukázky z knihy.

————————————————

Nemusíte být ale americký prezident, aby váš příběh vydal na celou knihu. Své o tom ví Veronika Lechnerová, která do svého De(bil)níčku popsala, jak se cítila po rozchodu s partnerem a návratu k rodičům – když vám táhne na třicítku, je to opravdu nezáviděníhodná situace. A to ještě nemusí být všechno…

De(bil)níček

Autorka: Veronika Lechnerová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 130×183 mm
ISBN: 978+-80-7650-167-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu De(bil)níček vydalo nakladatelství Pointa.

Rozchod s partnerem a návrat k rodičům. To s třicítkou téměř na krku vážně nechceš. Jednou rukou vybaluju oblečení, který jsem v rychlosti naházela do hnědýho kufru. Druhou sahám do útrob matčiny lednice po láhvi vína, přestože jsou teprve tři hodiny odpoledne. Tohle byl přesně ten moment, kdy jsem si myslela, že už nemůže být hůř. Jenže jsem ještě netušila, že se kolotoč plný pochybných známostí teprve roztáčí. A že to bude jízda!

Ukázka z knihy

Milý debilníčku,

sedím na rozkládací posteli v bytě svých rodičů. Otevřeným oknem ke mně z pískoviště doléhají lehce neurotické hlasy vrstevnic, které snažně prosí svoje ratolesti, aby si vzájemně necpaly hrabičky do uší. V ruce třímám skleničku vína a groteskně se utápím v sebelítosti.
Nejsem deníkový typ, a přesto teď druhou rukou žmoulám tvou papírovou obálku. A říkám si, jestli tohle sebemrskačství v podobě pravidelné dávky emoci, kterou se ode dneška chystám přenášet na tvoje stránky, je vážně nutný.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Veronika Lechnerová je autorka blogu a podcastu s názvem Čas kávičky, kde se špetkou humoru vypráví příběhy z běžného života. Kromě toho vystudovala obor pedagogika se zaměřením na vzdělávání na Univerzitě Karlově a nyní působí jako personalistka. Ve své podstatě je ale kreativní duše, která má talent pro navazování bizarních známostí. A proto se rozhodla dát pár nejlepších příběhů ze svého života dokupy v podobě románu a vydat jej knižně tady na Pointě.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

O tom, jak mu malý ježek dokázal změnit život, už psal Massimo Vacchetta ve své knize 25 gramů štěstí. Nyní vydal její pokračování Srdce pro ježky a opět se rozepsal o životě s těmito malými tvorečky, které snad nejde nemilovat a kteří nás mohou mnohému naučit.

Srdce pro ježky

Příběh malé učitelky, která dostala odvahu žít
Autor: Massimo Vacchetta
Přeložila: Barbora Šupíková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×220 mm
ISBN: 978-80-88316-86-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Srdce pro ježky vydalo nakladatelství Kazda.

Pokračování knihy 25 gramů štěstí. Ani jsem se netroufl přiblížit se ke krabici. Co kdyby Lisa zemřela? Sebral jsem odvahu a pomalu odkryl ručník. Paráda: žila a ležela schoulená v rohu. Naše pohledy se setkaly. Tentokrát ke mně navíc pomalu a trochu neobratně natáhla tlapku. Bez dlouhého přemýšlení jsem ji lehce vzal mezi tři prsty, načež natočila hlavu ještě víc mým směrem a začala mě očichávat.

Ukázka z knihy

KDO nějaké místo miluje, dřív nebo později ho začne považovat za svůj ráj na zemi. Stejně tak se to stalo i u mě v případě dvaceti hektarů pozemku, na které jsem se měl jet kdysi podívat na přání svého drahého přítele Mattea. Nechal jsem se přesvědčit, částečně ze zvědavosti a částečně, abych ho neurazil, načež jsem se tam jednoho dne ocitl a dvě stě metrů čtverečných nádhery, rozprostírající se v oblasti široké náhorní plošiny Langhe, mi vyrazilo dech. Silné a sukovité buky, duby, habry a staleté kaštany se tyčily do výšky a vlnící se kopečky pokrývaly překrásné zelené údolí, jako by ho chtěly před něčím ochránit. A ten pozemek byl na prodej. Měl jsem pocit, že se mi to jen zdá.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky z knihy.

O autorovi

Massimo Vacchetta žije v severoitalském městě Novello, poblíž francouzských hranic. Jako veterinář se přes dvacet let specializoval na dobytek. V roce 2014 otevřel Záchrannou stanici pro ježky s názvem „Ninna“ (Centro di Recupero Ricci „La Ninna“). Spolu s Antonellou Tomaselli napsal knihu 25 gramů štěstí, která se úspěšně prodává v USA, Velké Británii, Francii, Německu, Japonsku a mnoha dalších zemích.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených biografií vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeklo a jiné destinace

Albrightová, Madeleine

Argo, 2020

zobrazit info o knizeÚtěk do divočiny

Krakauer, Jon

Portál, 2020

zobrazit info o knizePříliš mnoho a nikdy dost
Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa

Trumpová, Mary L.

Zoner Press, 2020

zobrazit info o knizeDe(bil)níček

Lechnerová, Veronika

Pointa, 2020

zobrazit info o knizeSrdce pro ježky
Příběh malé učitelky, která dodala odvahu žít

Vacchetta, Massimo

Kazda, 2020

Napsat komentář