Vyhrajte mýty a legendy, které inspirovaly Hru o trůny

hra-o-truny-mytologie-perex
Patříte mezi fanoušky knižní série Píseň ledu a ohně nebo seriálu Hra o trůny a přemýšleli jste, jak se jejímu autorovi povedlo vymyslet tolik fantazijních bytostí, zvířat a zemí? Inspiroval se ve starých legendách a mytologii, do nichž můžete nahlédnout díky nové knize…

Hra o trůny z jiného úhlu

Když George R. R. Martin vytvářel svět pro svou nepřehlédnutelnou románovou ságu, jež si podmanila fanoušky po celém světě, inspiroval se mnoha slavnými mýty. Svět Hry o trůny je plný odkazů na mytologii: lidé bůhvíjakým zázrakem vstávají z mrtvých, další zase neuhoří v ohni či umějí měnit své vzezření, jsou tu draci a zlovlci i hordy na kost zmrzlých oživlých mrtvol… Ostatně čím by byla Daenerys bez svých draků? Koho by zajímala Noční hlídka, kdyby se na druhé straně Zdi nevyskytovali Bílí chodci? A odkud se vlastně vzala Melisandra?

Ve Hře o trůny najdeme nepřebernou spoustu odkazů na řecké a římské legendy a mýty (ale také na ty severské, anglosaské či artušovské). Stejně tak na nás při čtení a sledování neustále pomrkávají rozličná náboženství a lidové kulty, které této sáze dodávají jedinečný ráz. A proto ji všichni také tak milujeme!

Gwendal Fossois vás zve, abyste se (znovu a jinak) seznámili s mytologickým světem Hry o trůny. A vězte, že o překvapení na této cestě nebude nouze…

 

Hra o trůny – Mytologie

Autor: Gwendal Fossois

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Petr Christov
Počet stran: 183
Vazba: pevná
Vydáno: 9/2020
ISBN: 978-80-7565-731-2

Přečtěte si více o knize Hra o trůny – Mytologie, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Ve Hře o trůny se mísí mnoho různých vlivů. Symbolika její Zdi čerpá také z evropských dějin, v nichž se zeď obecně stala synonymem porobení společnosti. Přirozeně máme na mysli zejména Berlínskou zeď, která na základě výsledků jednání jaltské konference v roce 1945 rozdělila německé hlavní město na dvě zóny. Případně se nabízí téma železné opony, která ve východní Evropě vytyčila hranice SSSR a zemí pod sovětským vlivem.
Ale zdí, která byla přímou inspirací pro tu naši, není žádná jiná než Hadriánův val. Podobnost je očividná. Více než 80 římských mil kamene, tedy dobrých 115 kilometrů, se 300 věžemi a 17 pevnostmi rozdělilo sever Anglie na dvě části. Účelem zdi vybudované ve 2. století n. l. byla ochrana římské provincie před barbary, kteří by snad chtěli vniknout na sever romanizované Anglie. V historii najdeme rovněž paralelu k založení Noční hlídky: mocenská role opevnění postupně upadala, vojáci pak opouštěli své pozice a přesouvali se na venkov v okolí. (str. 28)

 

Vyhrajte knihu Hra o trůny – Mytologie

Fantasy série Hra o trůny si podmanila tisíce fanoušků po celém světě – některé už ve své knižní podobě vydané pod názvem Píseň ledu a ohně, další potom po uvedení seriálu. Patříte mezi ně i vy? A věděli jste, že řada postav i událostí vychází z mytologie nebo přímo odkazuje na staré legendy, které se vyprávějí v různých koutech světa? Pokud si chcete přečíst, kde konkrétně George R. R. Martin čerpal inspiraci, máte k tomu příležitost v knize od Gwendala Fossoise.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Hra o trůny – Mytologie vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hra o trůny – Mytologie
probíhá od 20. října do 2. listopadu 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Hra o trůny – Mytologie

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHra o trůny – Mytologie

Fossois, Gwendal

Jota, 2020

Napsat komentář