Románová cesta kolem světa

globus
Ačkoliv současná doba nepřeje cestování, my pro vás našli řešení! Začtěte se do románů, s nimiž procestujete kus světa, a navíc okusíte pěknou porci napětí, zábavy i historie a poznání.

Na úvod zavítáme do nedávné minulosti. V Severním Irsku panují nepokoje. Osmnáctiletá dívka se ocitá uprostřed nevyhlášené války a je pod drobnohledem na každém kroku. Tento stav se vystupňuje v momentě, kdy ji začne sledovat „mlíkař“, člen odboje. A ona nemá kam utéct…

Mlíkař

Mlíkař je intimní příběh z dramatického období konfliktu v Severním Irsku. Osmnáctiletá hrdinka žije stejně jako všichni ostatní bez přestání pod drobnohledem okolí – všichni sledují, s kým mluvíte, kam chodíte, co čtete, protože každé sebemenší gesto má svůj význam a napovídá, jestli jste „náš“, nebo patříte „k nim“, nebo jste „zrádce“. Když se o ni začne zajímat o hodně starší ženatý muž, „mlíkař“, známý účastí v odboji, nemá úniku v doslovném ani přeneseném slova smyslu. Není kam odejít a nemůže už hledat útěchu ani v četbě za chůze, ani v běhu po místních parcích – „mlíkař“ je všude a zlé jazyky se nezastaví. Kniha v roce 2018 obdržela prestižní Man Bookerovu cenu.

Ohlas na knihu

„Mlíkař je fantastický. Předčítala jsem si pasáže nahlas jen pro to potěšení z jazyka. Je to současně děsivé, srandovní, promyšlené i radostné.

– Lisa McInerneyová, autorka Nádherných kacířství.

Autorka: Anna Burnsová
Přeložila: Ester Žantovská

Počet stran: 416
Vazba: flexi
Formát: 120×198 mm
ISBN: 978-80-257-3307-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mlíkař vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

V ten den, kdy mi Někdo McNěkdo zabořil pistoli do prsou a řek, že jsem kočka prašivá, a vyhrožoval, že mě zastřelí, v ten samý den zabili mlíkaře. Zastřelilo ho policejní komando a mně bylo fuk, že ho zastřelili. Některým lidem to ale fuk nebylo, mimo jiné těm, kteří mě, jak se říká, „znali akorát vod vidění“, a tak jsem se dostala do řečí, protože o mně začali šířit drby, nebo teda spíš můj první švagr s tím začal, že prý mám s tímhletím mlíkařem poměr, a že mi je osmnáct a jemu jednačtyřicet. Věděla jsem, kolik mu je, ne proto, že ho zastřelili a říkali to pak v televizi, ale proto, že už se o tom šuškalo dlouho, že místní drbny už pár měsíců před tím, než ho zastřelili, roznášely, že jednačtyřicet a osmnáct je nechutný, že rozdíl třiadvacet let je nechutnej, že je ženatej a že mi na lep neskočí, protože je tu spousta tichých, nenápadných lidí, co to všechno bedlivě sledujou. Navíc se zdálo, že celý tenhle poměr s mlíkařem je moje chyba. Jenže já s mlíkařem žádný poměr neměla. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Anna Burnsová se narodila v dělnické katolické čtvrti Ardoyne v Belfastu, po střední škole se odstěhovala do Londýna a v Anglii už zůstala. Ve svém kritikou ceněném prvním románu No Bones (2001) popisuje dívčí dospívání v Belfastu v době vyhroceného náboženského konfliktu. Už tehdy zaujala originálním využitím jazyka odposlouchaného na belfastských ulicích. I druhý román Little Constructions (2007) se odehrává v prostředí sektářského násilí. Za třetí román Mlíkař (Milkman; 2018) získala Anna Burnsová jako vůbec první severoirský autor Man Bookerovu cenu.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Byli jste někdy v Arménii? Kouzlem nechtěného v době, kdy sledujeme válku Armenů takřka v přímém přenosu, přichází pohádkový román popisující historii Arménů ve 20. století. Přes všechna protivenství v něm přetrvává naděje ve vítězství lásky.

Tři jablka spadlá z nebe

Román arménské spisovatelky líčí podivuhodný a magický život horské vesnice kdesi v Arménii, jejíž obyvatelé, často podivíni odvyklí spojení s okolním světem, věří v kouzla a nadpřirozeno. Největším zázrakem zde však je láska, která doslova vrátí život nejen lidem, ale také jejich zapomenuté pustině. Přestože román popisuje arménskou historii 20. století a dramatické události v životech vesničanů, je také nadčasovým obrazem koloběhu zemědělského života, který se opakuje po staletí, a pohádkou, v níž láska vítězí nad smrtí a neštěstím.

Autorka: Narine Abgarjanová
Přeložila: Kateřina Šimová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 121×195 mm
ISBN: 978-80-7260-457-9
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Tři jablka spadlá z nebe vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Oblečení položila na nejviditelnější místo ve světnici – na těžký dubový stůl pokrytý ubrusem z režného plátna (kdyby ho člověk nadzvedl, uviděl by dvě výrazné, hluboké rýhy od sekery). Na kupičku oblečení položila obálku s penězi na pohřeb, vytáhla z prádelníku starý voskovaný ubrus a odešla do ložnice. Tam rozestlala postel, ubrus rozřízla napůl, jednu polovinu rozložila na prostěradlo, lehla si, druhou polovinou se přikryla, přehodila přes sebe peřinu, sepjala ruce na hrudi, hlavou se pohodlně zavrtala do polštáře, zhluboka vydechla a zavřela oči. Vzápětí rychle vstala, otevřela dokořán obě křídla okna, zapřela je květináči s muškáty, aby se nezabouchla, a znovu si lehla. Teď už se nemusí bát, že by duše bezradně bloudila po pokoji, až opustí její smrtelné tělo. Jen co bude volná, vyletí z otevřeného okna rovnou do nebe. (str. 10)

————————————————

V následujícím titulu okusíte Tibet – díky slavné Dalajlamově kočce můžete čerpat z tibetské moudrosti a nahlédnout do tajů buddhismu. Čtyřnohý chlupatý mazlíček vás ochotně provede vybranými aspekty tibetského buddhismu, které rovnou aplikuje do praxe.

Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu

Dalajlamova kočka je zpět se svými pozoruhodnými postřehy a pronikavými vhledy!
Když dalajlamovi nejbližší stojí před úkolem pořídit Jeho Svatosti knihu, kterou by mohl rozdávat návštěvám, přihlásí se o něj všemi čtyřmi tlapkami nečekaný dobrovolník. Kniha má shrnovat čtyři klíčové složky tibetského buddhismu – a zároveň zprostředkovávat pocit hlubokého klidu a důvěry, jaký vyvolává prostá přítomnost Jeho Svatosti. Kdo povolanější by se k tomuto poslání našel než jeho milovaná kočka?
Na základě zajímavých setkání s váženými hosty a svých vlastních poutavých dobrodružství vám v této knize dalajlamova kočka přibližuje čtyři klíčová témata nejen teoreticky, ale především v jejich praktické rovině. Díky tomu, jak probírané aspekty tibetského buddhismu aplikuje do vlastního života, získává dokonce nový titul – terapeutická kočka. Jestliže hledáte shrnutí tibetské moudrosti, ovšem z nečekaného úhlu a zdroje, mohla by vás tato kniha možná dokonce dovést k předení!

Autor: David Michie
Přeložila: Petra Vlčková

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 128×195 mm
ISBN: 978-80-7370-549-7
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

Ukázka z knihy

Dalajlama se na pár okamžiků zamyslel a pak pokrčil rameny: „Hm, je to užitečná kniha a možná si ji přečte. Ale pro něj asi není ideální.“
Oliver s Tenzinem si na pohovce vyměnili významné pohledy. Téma jakou knihu nabízet návštěvníkům probírali za poslední roky už mnohokrát.
Oliver jakožto muž Západu byl při jednání s  Jeho Svatostí často přímočařejší než ostatní z dalajlamových kruhů. Teď živě poposedl, naklonil se dopředu a se zájmem se zeptal: „Vaše Svatosti, jak by měla vypadat taková ideální kniha?“
Dalajlama přikývl, zamyslel se a potom odpověděl: „Musí obsahovat klíčové prvky stezky.“ Oběma rukama do  vzduchu před sebou opsal kruh a  vyjmenoval témata, která jsem už dobře znala. Počítala jsem je a byly čtyři. (str. 13)

O autorovi

Michie_DavidDavid Michie (* 1962, Zimbabwe) je spisovatel a propagátor buddhismu, žijící v Austrálii. Autor se narodil v Zimbabwe, vystudoval v Jižní Africe, několik let žil v Londýně, kde pracoval v tiskové agentuře, a nyní bydlí v Austrálii. O meditace se začal zajímat v době, kdy pracoval v Londýně. Často se dostával do stresu, začínaly mu různé zdravotní potíže, až se dostal ke komplementárnímu terapeutovi, který ho nasměroval na meditování. Zdravotní obtíže mizely, a tak se během učení meditování dostal až k tibetským buddhistickým učitelům – Les Sheehy, Geshe Thubten Acharya Loden a Zasep Tulku Rinpoche. Autor píše knihy o rozjímání, buddhismu a vnímání. V této době je jedním z nejprodávanějších spisovatelů tohoto žánru. Knihy jsou vydávány ve 25 jazycích a ve více než třiceti zemích světa. Pod záštitou The Australia Institut of Management – University of Western Australia Business School, pořádá školící semináře, na kterých bývá hlavním řečníkem. Michie je autorem knih Dalajlamova kočka, Dalajlamova kočka a síla meditace, Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda, Buddhismus pro zaneprázdněnéPes Jejího Veličenstva a jeho miseKouzelník ze LhasyPospěš si a medituj atd.

Zdroj informací: Knižní klub

————————————————

Na závěr zamíříme na Island. Co může mít společného patnáctiletý kluk, který sotva dostal svůj první mobilní telefon jako symbol dospělosti a odpovědnosti, s bubeníkem slavné kapely? S odstupem času, kdy se tito dva setkají, to možná vypluje na povrch.

Zas a zas

Je v dnešním nevypočitatelném a přetechnizovaném světě jedinec odsouzený k smrti?
Román oceňovaného islandského autora o hledání smyslu života.
V den teroristických útoků na newyorská Dvojčata dostane patnáctiletý Arnmundur svůj první mobilní telefon a vzápětí se vrhá do prvního vážného vztahu. Zhruba ve stejnou dobu se Stefán, bubeník slavné kapely, vybourá v autě a při nehodě zemře jeho výrazně mladší spolujezdkyně. O patnáct let později se cesty těchto dvou mužů protnou. Na povrch vyplouvá téměř zapomenutá minulost, ožívají stará tajemství, jitří se rány po zklamání a roste touha po pomstě.

Autor: Halldór Armand
Přeložila: Martina Kašparová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 110×185 mm
ISBN: 978-80-7593-242-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Zas a zas vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Vlny, systém, cosi, co září za nocí.
Až doteď byl outsider. Sledoval, jak něco vyťukávají na mobilu, duchem nepřítomní, vyměňují si čísla na chodbě před třídami nejstarších žáků nebo si o přestávkách vybírají vyzváněcí tóny, díval se, jak kluci posílají zprávy holkám z jiných škol a stojí přitom před kioskem, jednu ruku v kapse, batoh pokreslený bílým korekčním perem jim visí až u zadku, čepici mají staženou přes obočí. Čas od času se objeví něco tak vtipného, že mobil nechají kolovat mezi sebou, holky se chichotají, a v takových okamžicích si důvod veselí v rychlosti prohlédne s ledabylým úsměvem na rtech, jako by byl součástí téhle reality. Teď tomu tak ale skutečně je, konečně, konečně, konečně, už nemusí nic předstírat a cítí moc toho, kdo patří do nejužšího kruhu, do skupiny, která se ujala úkolu vytvářet nepsaná pravidla a návyky počítačového věku. Bůh je dobrý. Daroval stydlivému klukovi novou zbraň do boje o oblíbenost.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMlíkař

Burnsová, Anna

Argo, 2020

zobrazit info o knizeTři jablka spadlá z nebe

Abgarjanová, Narine

Prostor, 2020

zobrazit info o knizeDalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu

Michie, David

Synergie Publishing SE, 2020

zobrazit info o knizeZas a zas

Armand, Halldór

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář