Napětí a strach jdou ruku v ruce

Napeti s nadechem nadprirozena
V dnešním článku potěšíme především ty, kteří se rádi bojí. Spojujícím motivem všech dnešních tipů totiž bude strach a napětí. Ať už jde o romány pro mladší generaci, nebo o psychologická dramata, vždy budete na stránkách těchto knih rozplétat děsivé tajemství.

Kniha Návod na vraždu pro hodné holky, která potěší příznivce Young Adult žánru, vypráví o dívce, která vezme spravedlnost do svých rukou a začne vyšetřovat již uzavřený zločin. Stal se před lety na její škole a ona nevěří, že byl vrah opravdu potrestán. Snaha odhalit toto tajemství ji ale může stát i vlastní život. Zůstane minulost utajena?

Návod na vraždu pro hodné holky

Autorka: Holly Jacksonová
Přeložila: Karolina Medková

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 146×210 mm
ISBN: 978-80-271-2882-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Návod na vraždu pro hodné holky vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Zmizela oblíbená středoškolačka. Tělo se nenašlo, ale všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha odsoudili všichni, kromě soudu. Sal totiž spáchal sebevraždu a odpovědi nikdo nehledá. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Pravdu chce někdo zoufale utajit. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem? YA detektivní thriller stejně působivý jako Riverdale a návykový jako Jeden z nás lže. Knihu jednoduše nedokážete odložit, dokud ji nepřečtete.

Ukázka z knihy

Pipa se zastavila a položila ruku na branku, takže se ihned stala odvážnější než půlka dětí z města. Očima přeběhla po cestičce ke vchodovým dveřím. Mohlo by to vypadat jako pár metrů, ale mezi místem, kde stála, a dveřmi se rozevírala propast. Možná, že to byl opravdu špatný nápad; i to už zvážila. Ranní slunce bylo horké a Pipa už teď cítila, jak se začíná v džínách pod koleny potit. Špatný nápad, nebo odvážný nápad. Jenže největší myslitelé v dějinách vždy upřednostňovali odvahu před bezpečím. Jejich slova byla dobrým polstrováním i pro ty nejhorší nápady.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Holly Jacksonová se narodila v roce 1992. Vyrůstala v Buckinghamshire a už v mládí začala psát první příběhy. Svůj první pokus o knihu dokončila v patnácti letech. Její debutový román Návod na vraždu pro hodné holky je YA mysteriózní thriller. Žije v Londýně a kromě čtení a psaní ráda hraje videohry a upozorňuje na gramatické chyby v ulicích.

Zdroj informací: goodreads.com

————————————————

Do jaké míry může člověk ovlivňovat životy druhých lidí? Toto zajímavé téma otevírá kniha Řekni mi všechno, kterou napsala Cambria Brockmanová. Stejně jako v prvním případě se i s druhou knihou podíváme do školního prostředí, kde vládnou mezi spolužáky napjaté vztahy. Hlavní hrdinka se je bude snažit zlepšit a každému pomoci – často ale i za cenu toho, že o to ten dotyčný nestojí…

Řekni mi všechno

Thriller z prostředí studentského kampusu
Autorka: Cambria Brockmanová
Přeložila: Gisela Kubrichtová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 150×233 mm
ISBN: 978-80-7335-656-9
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Řekni mi všechno vydalo nakladatelství Leda.

Smrtí studenta na elitní univerzitě v Nové Anglii vrcholí rozkol ve skupině přátel, z nichž jeden hraje nebezpečnou hru…

Malin Ahlbergová si vybrala školu co nejdál od domova, aby se odpoutala od traumatizujících zážitků z dětství. Když si v osmi letech hrála s bratrem v domečku na stromě, chlapec vypadl a zabil se. Byla to nešťastná náhoda? Malin si tehdy předsevzala, že rodičům vynahradí bolest ze smrti syna. Od té doby se ze všech sil snaží být dokonalá.
Ve škole má skvělé výsledky, stane se důležitou součástí party a důvěrnicí všech jejích členů. Zdání pohodového studentského života však postupně naruší vážné trhliny. Snad každý z jejích kamarádů má své tajemství, a to nejděsivější skrývá právě Malin. Nedokáže se jen tak dívat, jak trpí lidé, na kterých jí záleží, a usmyslí si, že jejím životním posláním bude bránit ty, kteří jsou příliš slabí, než aby to dokázali sami. Hodlá je bránit za cenu jakýchkoliv obětí, zcela bez ohledu na všechno a na všechny… ale dokáže ovlivnit život někoho, kdo o to ve skutečnosti nestojí? Opravdu může člověk zasahovat do životů lidí kolem sebe, aniž by narazil na nenávist? Co když se Malininým přičiněním váhy jen zhoupnou na opačnou stranu?

Ukázka z knihy

Nadechnu se, až se mi zvedne hruď. Nad námi se schyluje k pořádné chumelenici, chlad nám proniká do morku kostí. Stojatá temná voda pod našima nohama šeptá naše jména a už se těší, jak se nám vsákne do pórů. Ztěžka funíme, od úst nám stoupá pára a shlukuje se do hustého mračna. I kdybychom chtěli utéct, nemůžeme.

Skandování je čím dál hlasitější. Všech šest se nás drží za ruce, jsme nemotorní, opilí a polonazí, houfujeme se k sobě. Dotýkáme se rameny. Ježí se mi chloupky na předloktí, trčí vzhůru, jako by se natahovaly po mracích. Gemma a Khaled zhluboka dýchají – nervózně, plni úzkosti.

Skoč.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z této knížky.

O autorce

Cambria Brockmanová vyrůstala v Houstonu, Londýně a Skotsku. Absolvovala Holderness School v New Hampshire, poté vystudovala anglickou literaturu na Bates College v Lewistonu ve státě Maine. Založila a vlastní oceňovanou fotografickou firmu Cambria Grace, která se specializuje na portrétní fotografie, a spravuje velmi populární osobní instagramový účet. Žije s manželem, synem a psem v Bostonu. Řekni mi všechno je její první román.

Zdroj informací: nakladatelství LEDA

————————————————

Co všechno vydrží jedno přátelství? Snese i krutou pravdu o velkém tajemství? Kniha Podej mi ruku rozehrává psychologické drama o dvou kamarádkách, které na sebe ví až příliš. Když se ke všemu navíc přidá ctižádostivost, na problém je zaděláno…

Podej mi ruku

Podej_mi_rukuAutorka: Megan Abbottová
Přeložila: Radka Knotková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-737-4
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Podej mi ruku vydalo nakladatelství Jota.

Neodolatelný psychologický thriller o příšerném tajemství, které zničí neobvyklé přátelství a jednou provždy změní kamarádkám život.

Říkaly jste si úplně všechno. Ale pak ti toho řekla příliš. Kit ve svém oboru vystoupala na samý vrchol. Mnoho neschází a dosáhne všeho, po čem kdy toužila. Nehodlá dopustit, aby ji cokoli zastavilo. Někdo jí však zastoupí cestu: Diane. V sedmnácti byly nejlepší kamarádky a sdílená ctižádostivost z nich učinila nerozlučnou dvojku. Až do chvíle, kdy Diane prozradila Kit své tajemství – tu nejhorší věc, jakou udělala, jakou si Kit uměla představit – a rozmetala jejich přátelství na kousky. Do dnešního dne je Kit jediná, kdo ví, co Diane provedla. A Diane zase ví něco, co by mohlo zničit vše, o co Kit tak dlouho usilovala. Kam až je Kit ochotná zajít, aby se jí všechna ta dřina, všechny ty oběti vyplatily? A čeho se naopak nevzdá? Diane si myslí, že je úplně stejná jako ona. Ctižádostivost: člověk ji má v krvi.

Ukázka z knihy

Stalo se to před dvanácti lety. Bylo nám sedmnáct, Diane a mně, a ve čtvrťáku nás asi osm nebo devět měsíců pojila energie, která v obou jiskřila, verva, hlad, zpěv ctižádosti.

A pak, jednou večer, se všechno pokazilo.

Byly jsme u mě doma, v mámině stísněném domě páchnoucím po dezinfekci, čpícím zvířaty z útulku a prostém jakéhokoli zdání soukromí. Ani jedny dveře se nedovíraly, jak bylo jejich nabobtnalé dřevo zasazené do laciných rámů a ty shrnovací vyjely z drážky. Ale ona mi to stejně pověděla.

Prolistujte si celou ukázku z titulu.

O autorce

Megan Abbottová je oceňovanou autorkou sedmi románů, včetně Horečky (Nakladatelství JOTA, 2020), která získala několik ocenění za nejlepší román a umístila se na žebříčku bestsellerů obchodu Amazon, rozhlasové stanice National Public Radio nebo deníků The Boston Globe a The Lost Angeles Times. Abbottová získala doktorát z anglické a americké literatury na Newyorské univerzitě a její texty vyšly v The New York TimesThe Wall Street JournalSalonLos Angeles Review of BooksNew StatesmanLos Angeles Times MagazineThe Guardian a The Believer. Zabývá se i literaturou faktu, napsala například pojednání o americké drsné škole. Podílela se na scénáři seriálu The Deuce: Špína Manhattanu. Žije v New York City.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Les se stal námětem už nejednoho thrilleru. Těžko byste totiž hledali místo, kde se jde tak snadno ztratit, kde se dá tak lehce zamaskovat něco, co by nikdo neměl vědět. A v Kanadě jsou lesy obzvlášť hluboké… Je zmizení děvčat kolem jezera náhodou, nebo tam opravdu obchází vrah? To už se dozvíte v knize Bandury, která vyšla v nakladatelství Argo.

Bandury

Autorka: Andrée Michaudová
Přeložila: Jana Chartier

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-257-3283-0

 

Knihu Bandury vydalo nakladatelství Argo.

Je léto 1967, u jezera ztraceného v hloubi hustého quebeckého lesa zmizí děvče. Najdou ji mrtvou, s nohou rozervanou od zrezlé lovecké pasti. Vyšetřováním se dojde k závěru, že šlo o nehodu: Zaza Mulliganová se prý stala obětí tichého lesa. Když se ale ztratí další dívka, je všem jasné, že kolem jezera obchází zabiják. Vybroušený styl ve službách tísnivé atmosféry a jemné psychologické sondy – to mnohé kritiky i čtenáře vede ke srovnání s Twin Peaks Davida Lynche. Autorka za román Bandury (Bondrée, 2014) získala několik literárních ocenění, především prestižní kanadskou Cenu Generálního guvernéra.

Ukázka z knihy

Bandury jsou místem, kde stíny odolávají i tomu nejpronikavějšímu světlu, enklávou bujné vegetace připomínající nedotčené hvozdy, které ještě před pár stoletími pokrývaly celý severoamerický kontinent. Jejich název je zkomoleninou anglického slova boundary, hranice. Není tu ovšem žádná demarkační linie, která by označovala, že jsou něčím jiným než jen územím pokrytým smíšenými lesy táhnoucími se z amerického státu Maine až do jihovýchodní části regionu Beauce v kanadské provincii Quebec. Bandury jsou zemí nikoho, no man’s land, kde leží jezero zvané Boundary Pond a hora, které trapeři začali říkat Moose Trap, Losí past, když zjistili, že zvířatům, jež se vydala na západní břeh jezera, brzy odřízne cestu zpět tento strmý skalnatý masiv, který večer stejně nezúčastněně polyká zapadající slunce.

Celou ukázku z knihy najdete na webu nakladatelství.

O autorce

Andrée A. Michaudová (* 1957) je frankofonní kanadská spisovatelka. Publikovat začala hned po studiích. Je autorkou románů psychologických a kriminálních, za dva z nich (Le Ravissement, 2001, a Bondrée, 2013) získala prestižní kanadské literární ocenění – Cenu Generálního guvernéra Kanady. Pracuje též jako knižní redaktorka.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Ne každá žena zvládne být až tou druhou v pořadí. Své o tom ví hlavní hrdinka románu Ať zemře, která se kvůli jiné ženě začne obávat o své postavení. Aby si svého muže i svůj svět plný okázalého majetku udržela, bude muset začít jednat. Kam až je ale ochotná zajít?

Ať zemře

Být ta druhá, může být vražedné
Autor: Sarah Pinboroughová
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 130×204 mm
ISBN: 978-80-7625-095-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Ať zemře vydalo nakladatelství Metafora.

Být ta druhá může být vražedné.

Říká se „jednou záletník, vždycky záletník“. Marcie Maddoxová tvrdě pracovala, aby se dostala tam, kde je teď. Po aféře, která proběhla před několika lety, vede úplně jiný život, ale její nový svět – svět venkovských klubů, jacht a okázalých domů v Savannah v Georgii – není jednoduché udržovat bez ohledu na to, jak moc se snaží. Stejně tak jako není snadné udržet si manžela Jasona, který jí k tomu všemu otevřel dveře. Když se Jasonův šéf vrátí z návštěvy Londýna s novou manželkou, mladá paní Radfordová není vyloženě suvenýr, který si ostatní představovali. Keisha je sexy, neskutečně nádherná a černoška… a rychle převezme Marciino místo krásné druhé manželky. A ve chvíli, kdy Marcie zahlédne nezaměnitelné jiskření mezi Keishou a Jasonem, je načase začít jednat.

Pomsta se prý nejlépe podává zastudena, ale během rozpáleného léta se v Savannah krev vaří tak, že by snadno mohla někoho smrtelně spálit. Thriller o prohnané druhé manželce, která pro své postavení udělá takřka cokoliv. Pro čtenáře Sedmilhářek od Lianne Moriarty a fanoušky Lisy Jewell. 

Ukázka z knihy

Co se nedá zkrotit, nemůžeš spoutat.

Ta myšlenka vybublala odněkud z hloubi Marciina nitra, jako by vlnka zčeřila klidnou hladinu, kterou připomínal její život. Skoro cítila, jak Eleanor, která je ještě teď všechny zastiňovala, ze svého zlatě zarámovaného portrétu pověšeného na stěně nad schodištěm hodnotí hosty kritickým pohledem. Zemřela ani ne před rokem. Co by si asi pomyslela o tom, co se tady děje?

Šum tichého hovoru se tetelil v teplém vzduchu nad hloučkem lidí okolo Marcie. Všude jinde tušila napětí, potlačovaný smích a postranní pohledy.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

O autorce

Sarah Pinboroughová, narozená roku 1972, je uznávaná britská autorka knih pro dospělé, děti a mládež a úspěšná scénáristka. Publikovala více než 20 románů pro děti a mládež. Kniha Ví o tobě byla jejím prvním thrillerem pro dospělé. Za své kratší texty obdržela v letech 2009, 2010 a 2014 cenu British Fantasy Award a čtyřikrát na ni byla nominována v kategorii románu. V roce 2018 u nás vyšel její druhý román Tiché lži. Jako scénáristka spolupracuje s BBC a zároveň se podílí na několika dalších projektech jiných televizních stanic. Je svobodná a žije v Londýně.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto napínavé knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávod na vraždu pro hodné holky
Školní práce, která vás může zabít…

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeŘekni mi všechno
Thriller z prostředí studentského kampusu

Brockmanová, Cambria

Leda, 2020

zobrazit info o knizePodej mi ruku

Abbottová, Megan

Jota, 2020

zobrazit info o knizeBandury

Michaudová, Andrée A.

Argo, 2020

zobrazit info o knizeAť zemře
Být ta druhá může být vražedné

Pinborough, Sarah

Metafora, 2020

Napsat komentář