Zasoutěžte si o příběh účastníka experimentu s IQ

ruze-pro-algernon-audiokniha-perex
Charlie Gordon je sice mentálně retardovaný, ale to neznamená, že netouží mít se lépe. Vědecký experiment, jehož cílem je účastníkům zvýšit IQ, mu připadá jako jeho životní šance, ale brzy zjistí, že ani vysoká inteligence není zárukou štěstí.

Vysoké IQ neznamená šťastný život

Pekařský pomocník Charlie Gordon je mentálně retardovaný, což nutně neznamená, že by si jako kdokoli jiný nechtěl v životě polepšit. A protože vyniká úžasnou motivací k učení, vybere si ho věda jako první lidskou bytost, jejíž inteligence se zvýší operativně.

V laboratorním prostředí dostane mladík za úkol psát si deník a také společnici: myš Algernon, která mu bude při pokusech kontrolním vzorkem a sparingpartnerkou.

Experiment se vydaří. Charlie nejenže v pekárně vymýšlí zlepšováky a odhaluje zloděje, ale dokonce předčí i strůjce svého pronikavého intelektu. Vysoká inteligence však zároveň obnáší větší pochyby a osamění. Co si teď geniální robinson ducha počne? To byl jen hříčkou v rukou behaviorálních psychologů, kteří ho zneužili jako krysu pro ověření hypotézy?

 

Růže pro Algernon

Autor: Daniel Keyes

Vydavatel: vydavatelství OneHotBook
Interpret: Jan Potměšil
Délka: 8 hodin 20 minut
Vydáno: 8/2020
EAN: 8594169483153

Přečtěte si více o audioknize Růže pro Algernon, kterou do soutěže věnovalo vydavatelství OneHotBook. A nezapomeňte si také poslechnout krátkou ukázku.

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

 

O autorovi

Daniel-KeyesBrooklynský rodák, absolvent psychologie a anglistiky na Newyorské univerzitě a středoškolský pedagog Daniel Keyes – vyučoval též žáky se zvláštními potřebami – od mládí publikoval ve čtvrtletníku Marvel Science Stories, a to vše ho inspirovalo k napsání povídky Růže pro Algernon (1959, česky poprvé 1976). Text otištěný v The Magazine of Fantasy & Science Fiction získal rok nato nejvyšší žánrové ocenění Hugo a po rozšíření na plochu románu (česky 2000) i elitní cenu Nebula 1967. Dílo ze zlatého fondu SF přesto chtěly konzervativní státy Unie kvůli údajnému napadání seriózní vědy z veřejných knihoven vyštípat. Byť se pak autor věnoval spíš thrillerům a detektivkám, zaměřil se v románech The Fifth Sally (1980), The Minds of Billy Milligan (1981), The Milligan Wars (1994) a The Asylum Prophecies (2009) na téma rozdvojené osobnosti.
(Zdroj informací a fotografie: vydavatelství OneHotBook)

 

Vyhrajte audioknihu Růže pro Algernon

Charlie Gordon pracuje jako pekařský pomocník, protože s jeho podprůměrným IQ na lepší zaměstnání nedosáhne, i když by si to moc přál. Má totiž obrovskou motivaci k učení a stejně jako ostatní lidé touží po lepším životě, přátelství a uznání. Proto když je vybrán jako první lidský účastník experimentu, jehož cílem je účastníkům zvýšit IQ, vnímá to jako životní výhru. Brzy však zjistí, že ani vysoká inteligence není nutně zárukou šťastného života. Poslechněte si v audio verzi úspěšného sci-fi románu Daniela Keyese, co si Charlie počne.

Ve spolupráci s vydavatelstvím OneHotBook vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát audioknihu Růže pro Algernon, kterou si stáhne z portálu Audiolibrix. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o audioknihu Růže pro Algernon
probíhá od 1. do 14. října 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 stažení audioknihy Růže pro Algernon

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRůže pro Algernon (audiokniha)

Keyes, Daniel

OneHotBook, 2020

Zasoutěžte si o příběh účastníka experimentu s IQ - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. flastr napsal:

    Dobrý den, děkuji za rychlé doručení kódu pro stažení audioknihy, kterou jsem vyhrála. Už se těším, až si audioknihu poslechnu.

Napsat komentář