Temná věž je již na dosah ruky

zpev-susannah-temna-vez-vi
Předposlední díl ságy Temná věž jako by připravoval půdu pro velkolepé vyvrcholení. Kniha se věnuje zejména postavě Susannah, která patří mezi členy Rolandova ka-tet.

Autorem knihy Zpěv Susannah, kterou vydalo roku 2020 nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, je světoznámý autor fantasy, sci-fi a hororů Stephen King. Právě sérii Temná věž (Zpěv Susannah tvoří její šestý a tedy předposlední díl) považují kritici za jeden z Kingových nejvýznamnějších literárních počinů. Za svou magnus opus považuje ságu i sám King, který k tomuto dílu vztahuje různé příběhy, znaky nebo pojmy ve svých dalších knihách. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na některé z předcházejících dílů série, konkrétně na tituly Pistolník, Tři vyvolení a Vlci z Cally.

Jak již název románu napovídá, děj se točí zejména kolem Susannah Deanové. Tato členka ka-tet (ka-tet tvoří Roland a jeho společníci) byla do Středosvěta, kde se příběh Temné věže nejčastěji odehrává, vtažena Rolandem z New Yorku roku 1964. Susannah vznikla spojením osobností Odetty Holmesové a její zlé dvojnice Detty Walkerové, která se do Odetty dostala zásahem cihly. Vdala se za jiného člena ka-tet, Eddieho Deana. V šestém díle Temné věže je Susannah těhotná. Ovládá ji Mia (démon), která ji využívá k transportu do New Yorku roku 1999. Zbytek ka-tet musí Susannah zachránit, aby se mohli konečně společně vydat k věži. Čas se jim krátí, protože praskl další paprsek svazující několik světů, které drží Temná věž pohromadě.

Oproti předcházejícím dílům série je Zpěv Susannah dějově poměrně chudý. Čtenář se sice dovídá mnoho informací, ale samotný příběh se neposunuje příliš dopředu. To budí dojem, že si autor připravuje půdu, aby v posledním díle série ukončil jednotlivé dějové nitky, které v průběhu předcházejících románů vytvořil. Zajímavou odbočku tvoří dějová linka, kde se čtenáři podívají na návštěvu k spisovateli Stephenu Kingovi do Maine roku 1977. Autor ze sebe tedy udělal jednu z důležitých postav příběhu (nutno dodat, že sám k sobě přistupoval s notnou dávkou nadhledu).

Kniha mne bavila o něco méně než předcházející díly série. Většina děje se věnovala schizofrenní Susannah a jejímu porodu. Ačkoli tato postava je tajemná a složitá, tentokrát mne její příběh spíše nudil. Naopak dějová linie týkající se Rolanda a Eddieho, která mne zajímala nejvíce, byla upozaděna.

Z knihy mi po jejím přečtení zůstaly lehce rozporuplné pocity – na jednu stranu oceňuji, že se autor snažil čtenářům vysvětlit některé z principů svého světa, na stranu druhou mi však připadalo, jako by těchto informací bylo do jedné knihy „nacpáno“ až příliš najednou. Zpěv Susannah je jakýmsi úvodem k poslednímu dílu série, v čemž tkví jeho důležitost pro celou Temnou věž. Čtenáři, kteří očekávali nějaký výrazný posun v ději, či dokonce akční scény, však budou nejspíše zklamáni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemná věž VI – Zpěv Susannah
Temná věž VI.

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář