Rozšiřte své obzory

vzdelani
Touha po vědění, po zjišťování nových informací je lidem blízká, a tak určitě každý z nás čas od času rád sáhne po nějaké naučné knížce. Dnes si představíme hned čtyři – na své si přijdou milovníci historie, automobilů, ale třeba i módy.

Odbojová skupina Maffie je považována za jeden ze symbolů boje za vznik samostatného Československa. Bylo tomu tak ale vždy? Jak byla tato odbojová činnost vnímána v průběhu 20. století? To poodhaluje publikace Jana HálkaBorise Moskoviče Fenomém Maffie.

Fenomén Maffie

Český (domácí) protirakouský odboj v proměnách 20. století
Autor: Jan Hálek, Boris Moskovič

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 160×238 mm
ISBN: 978-80-200-3154-9
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Fenomén Maffie vydalo nakladatelství Academia.

Jako Maffie se dodnes obecně označuje ústřední organizace českého domácího protirakouského odboje z let 1914–1918. Je tak vnímána jako jeden z klíčových symbolů boje za vznik samostatného československého státu. Maffie se postupem času stávala běžně užívaným a v podstatě plně akceptovaným pojmem z českých moderních dějin. Historiografické bádání ovšem dosud zcela ignorovalo, jakým způsobem se obraz Maffie konstruoval a vyvíjel v desetiletích po skončení první světové války. Přitom výzkum tohoto „druhého života“ se ukazuje jako zcela klíčový. Umožňuje nám jednak zachytit proměny paměti české protirakouské rezistence, stejně jako analyzovat, jak se měnilo vnímání řady událostí let 1914–1918 v průběhu „krátkého“ 20. století. Tímto novým přístupem se z Maffie stává podstatně vrstevnatější, konfuzní, ale o to zajímavější fenomén, na jehož odlišné intepretaci se v průběhu desetiletí různou měrou podílela dobová publicistika, historiografie i aktuálně aplikovaná politika dějin. V tomto kontextu tak můžeme sledovat, za jakých okolností a za použití jaké argumentace se formovalo převládající vnímání cesty k 28. říjnu 1918.

Ukázka z knihy

V příběhu Maffie byl, a to alespoň v prvních letech existence Československa, zakódován nejen romantizující příběh domácího protirakouského odboje, ale také výrazný morální kredit, jenž byl respektován velkou částí české veřejnosti. Tato skutečnost se mimo jiné odrážela i v ustavení a krátkém působení tzv. čestného soudu Maffie v letech 1918—1919. Koncem listopadu 1918 obvinil hudební kritik Zdeněk Nejedlý na stránkách časopisu Smetana houslistu, hudebního skladatele a zakladatele Českého kvarteta Josefa Suka, že „ve chvílích největšího utrpení národa přijímal od rakouské vlády spolu s klerikálními a německými zrádci české věci rakouské řády“, a dodával: „Pro takovou osobnost není v tomto ovzduší místa, i kdyby se nyní sebe více zdobila trikolorou.“ Na Nejedlého slova reagovaly vzápětí Národní listy článkem „Nepovolané hrdinství“, v němž Sukovu vinu rozhodně odmítly. Nejedlý pak v odpovědi otištěné na stránkách Českého slova své obvinění rozšířil na celé kvarteto.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Následující knihu ocení všichni milovníci psů. Zábavnou formou se v ní totiž dozví, že tito čtyřnozí mazlíčci sehráli často zcela zásadní roli ve světových dějinách. Mackenzi Leeová vám představí 50 psích hrdinů, kteří se zapsali do historie. A samozřejmě mezi nimi nebude chybět kosmonautka Lajka či Martha, vlčák Paula MacCartneyho.

Dějiny světa v 50 psech

Autorka: Mackenzi Leeová
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-7565-717-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Dějiny světa v 50 psech vydalo nakladatelství Jota.

Pes je od nepaměti nejlepším přítelem člověka, a tak není divu, že byl nejenom svědkem převratných dějinných událostí, ale často v nich sehrál důležitou roli.

Většina milovníků psů zná Fida, symbol psí věrnosti až za hrob, nebo statečnou první psí kosmonautku Lajku, ale co Martha, starý anglický vlčák Paula McCartneyho, či velšský corgi, psík, který by nejspíš soutěž krásy nevyhrál, ale stal se majestátním symbolem britské koruny? Pes domácí (Canis lupus familiaris) stál ale věrně po boku člověka již mnohem dříve – například srdnatý Peritas doprovázel svého pána Alexandra Velikého na vojenských taženích.

Vydejte se tedy s bestsellerovou autorkou Mackenzi Leeovou na zábavnou a inspirativní cestu světovou historií – padesát psích hrdinů vás přesvědčí, že nebyli jenom nepostradatelnými společníky svých majitelů, ale že v dějinách zanechali nezapomenutelnou stopu svých psích tlapek.

Ukázka z knihy

Ještě předtím, než Alexander Graham Bell vynalezl telefon, kovovou plíci, křídlový člun, detektor kovu a hromadu dalších věcí, pokoušel se naučit mluvit svého psa.
Bez onoho mluvícího psa bychom vlastně dost možná žádný telefon neměli.
Alexander se narodil v roce 1847 ve skotském Edinburghu. Když mu bylo asi dvanáct, začala jeho matka ztrácet sluch. Alexander přišel na to, že s ní může nejlépe komunikovat tak, že jí mluvil na čelo, kterým mohla vnímat vibrace jeho hlasu. Jeho otec, uznávaný elokucionista, navíc vymyslel systém přepisu slov a vokalizací do symbolů znázorňujících tvar a pohyb rtů a jazyka při jejich tvorbě. Obě tyto věci vedly Alexe k výzkumu, jak může metoda „viditelné řeči“ pomoci hluchým lidem komunikovat hlasem, aniž by kdy slyšeli, jak vyřčená slova zní, a to jednoduše tak, že jim ukázal, jak pohybovat ústy.
Své pokusy zahájil na svém skajteriérovi jménem Trouve.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z knihy.

O autorce

Mackenzi Leeová je bestsellerová autorka beletrie a populárně naučných knih pro děti, mládež i dospělé. Za debut v podobě románového převyprávění příběhu o Frankensteinovi This Monstrous Thing (2015) získala prestižní ocenění Susan P. Bloom Children‘s Book Discovery Award. Její druhý román The Gentleman‘s Guide to Vice and Virtue se stal bestsellerem deníku The New York Times. Mackenzi Leeová je velmi aktivní na sociálních sítích, mimořádně populární jsou například její twitterové příspěvky (hashtag #BygoneBadassBroads), v nichž sdílí biografie slavných žen. Tato aktivita vyústila v roce 2018 v knižní projekt o dvaapadesáti zapomenutých ženách, které změnily svět – Bygone Badass Broads: 52 Forgotten Women Who Changed the World. Leeová vystudovala historii a literární tvorbu na Simmons College v Bostonu, kde žije i v současnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Potěšíme ale také nadšence do aut. V nakladatelství Argo totiž nedávno vyšel titul Tatra, který popisuje příběh legendární české automobilky a designéra Hanse Ledwinky, který vytvořil unikátní konstrukci podvozku, jejíž nadčasovost potvrzuje fakt, že se používá do dnešních dnů.

Tatra

Odkaz Hanse Ledwinky
Autor: Ivan Margolius
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 230×270 mm
ISBN: 978-80-257-3066-9
Doporučená cena: 998 Kč

Knihu Tatra vydalo nakladatelství Argo.

Publikace o významné české automobilce a legendárním designérovi Hansi Ledwinkovi, tvůrci unikátní konstrukce podvozku (tzv. koncept Tatra, užívaný dodnes) i elegantních aerodynamických karoserií – modely Tatra 77 a 87 jsou dnes vozy ceněné sběrateli. Knihu doprovází bohatý ilustrační doprovod – vedle fotografií i technické nákresy či dobové reklamní materiály.

Ukázka z knihy

 Automobily se ve společnosti Tatra se sídlem v Kopřivnici vyrábějí nepřetržitě od roku 1897, firma tedy patří do exkluzivní skupiny nejstarších automobilek na světě. Bouřlivé dvacáté století přečkala díky velkému technickému mistrovství a nadání lidí ze střední Evropy, zejména Hanse Ledwinky (1878–1967). Tatra je mimořádná značka s pověstí, jejíž základy položil především tento pozapomenutý geniální inženýr, jeden z nejvynalézavějších a nejplodnějších průkopníků automobilismu.

O autorovi

Ivan Margolius (* 1947) se narodil v Praze, roku 1966 přesídlil do Velké Británie. Vystudoval architekturu, spolupracoval pak mj. s Janem Kaplickým. V Británii publikoval řadu knih šířících povědomí o české moderní kultuře, architektuře a technice, k nimž patří i právě přeložená Tatra. Odkaz Hanse Ledwinky.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pro mnohé je móda velkým koníčkem, mnozí jí zase opovrhují jako povrchní záležitostí. Dawnn Karenová se jí ale ve své knize Šaty dělají člověka zabývá z pohledu psychologie a snaží se ukázat, proč si vybíráme konkrétní oblečení a jak si na základě vhodně zvoleného oděvu ovlivnit náladu.

Šaty dělají člověka

Jak vám psychologie módy může pomoci osvojit si svůj styl
Autorka: Dawnn Karenová
Přeložila: Iva Havlíčková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 152×213 mm
ISBN: 978-80-7625-105-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Šaty dělají člověka vydalo nakladatelství Metafora.

Móda je nedílnou součástí našich životů a nově se rozvíjející obor psychologie módy to dokládá. Průkopnice Dawnn Karenová ve své knize popisuje vliv oblečení nejen na nositele, ale i na jeho okolí. Ukazuje, proč si vybíráme konkrétní oblečení, a vysvětluje, jak se obléci podle nálady nebo abychom si náladu ovlivnili.

Na základě průzkumu a skutečných příkladů ukazuje, jak využít oblečení k transformaci svého života.
V této knize vás naučí:

  •  jak volit oblečení podle nálady, nebo jak si díky němu náladu naopak vylepšit
  •  jak díky barvám zmírnit pocity úzkosti nebo nervozity
  •  jak si díky oblečení udržet svou kulturní identitu
  •  jak vyzařovat sílu v pracovním i osobním životě

Vstupte do světa módní psychologie a Dawnn vám pomůže posunout váš vzhled i život na vyšší úroveň.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFenomén Maffie
Český (domácí) protirakouský odboj v proměnách 20. století

Hálek, Jan – Moskovič, Boris

Academia, 2020

zobrazit info o knizeDějiny světa v 50 psech

Leeová, Mackenzi

Jota, 2020

zobrazit info o knizeTatra
Odkaz Hanse Ledwinky

Margolius, Ivan

Argo, 2020

zobrazit info o knizeŠaty dělají člověka
Jak vám psychologie módy může pomoci osvojit si svůj styl

Karenová, Dawn

Metafora, 2020

Napsat komentář