Porazí pistolníci Vlky z Cally?

Vlci_z_Cally
V románu Vlci z Cally se pistolníci tentokrát postaví tajemným Vlkům, kteří trýzní obyvatele města Calla. Těm kradou vždy jedno z narozených dvojčat – dítě je po čase vráceno zpět, ovšem s doživotními následky.

Titul Vlci z Cally, který vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA roku 2020, je pátým dílem série Temná věž světoznámého spisovatele Stephena Kinga. Stephen King, americký autor hororů a jeden z nejproduktivnějších a nejúspěšnějších literátů současnosti, má na svém kontě několik desítek románů, povídkových sbírek i naučných knih. Mnoho Kingových děl bylo zfilmováno (některá dokonce několikrát) – jmenujme například romány Carrie, To a Řbitov zviřátek anebo novelu Vykoupení z věznice Shawshank. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na předcházející díly série Temná věž, jmenovitě na tituly Pistolník a Tři vyvolení.

Děj se opět odehrává ve Středosvětě (jde o podivnou krajinu, která je jen jedním vesmírem z mnoha, jež všechny propojuje Temná věž), kde pistolník Roland a jeho ka-tet („ka“ v ušlechtilé řeči znamená osud a „tet“ označuje skupinu) cestují do Cally Bryn Sturgisu. Obyvatelé tohoto města jsou již po několik generací trýzněni Vlky. Vlci, bytosti neznámého původu jezdící na koních, unášejí vždy jedno dítě z dvojčat (v Calle se rodí až na výjimky pouze dvojčata). Ačkoli jsou tyto unesené děti později navráceny, jsou z nich fyzicky přerostlí, mentálně zaostalí, nemocní a předčasně umírající jedinci. Když se obyvatelé Cally dovědí, že smečka Vlků opět vyrazila unést jejich děti, požádají Pistolníky o pomoc.

Na Temné věži mne baví skutečnost, že každý její díl je jedinečný. Autor jako by experimentoval a střídal žánry – zatímco v jednom románu čtenář rozpozná fantasy, v druhém zase milostný román a v třetím western (což je případ románu Vlci z Cally). Autor si hraje i s postavami, které mají složitou psychologii. Fanoušci Stephena Kinga se v ději opět setkají s hrdiny z autorových dalších knih, například s otcem Callahanem, který se objevil v hororu Prokletí Salemu. Dalším oživením děje jsou četné odkazy na slavná literární i filmová díla, například na kultovní film Sedm statečných, kterým se King pravděpodobně nechal inspirovat při psaní svého příběhu.

Knihu Vlci z Cally doporučuji čtenářům, kterým nestačí „jen“ číst dobrý příběh, ale kteří chtějí u četby zažít kvalitní umělecký zážitek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemná věž V. – Vlci z Cally
Temná věž V

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář