Pohádkové příběhy

Skutecne_lidske_pribehy
Než zazvoní zvonec a pohádky je konec, zažijí hrdinové spoustu dobrodružství a zábavy. Nejinak je tomu v dalších pohádkových příbězích. Na scénu se vrací kamarádi z Medového lesa, Matěj se musí postarat o malého dinosaura a nechybí ani lidsko-duší svatba!

Kastelán zámku Hrubý Rohozec se ve svém volném čase věnuje psaní humorných a dobrodružných příběhů pro děti. Oboustranná kniha sleduje osudy úředníka Kroupy a půvabného strašidla Kristýny.

Na zámku Červená Lhota se dobře daří kastelánu Pivoňkovi a jeho mlsné kočce Matyldě. Bývalý baletní mistr provází návštěvníky po zámku a žije v poklidu s místními strašidly. Jejich soužití je navýsost spokojené, vzájemně si pomáhají. Bohužel jen do okamžiku, kdy dorazí v rámci výletu emeritní pedagogové. Vede je matematik Bušta, kterému se nelíbí, když během prohlídky spatří nevysvětlitelné věci. Jeho protesty vyústí v souboj se strašidly a následný dopis na ministerstvo. Na zámek se vypraví úředník Josef Kroupa, který má zasáhnout a strašidla jednou provždy zrušit. Vývoj vůbec nevypadá dobře do okamžiku, kdy bývalá chůva Kristýna přesvědčí zavilého úředníka, že některé zákony a příkazy lze obejít…
V druhé části sledujeme soužití Josefa Kroupy s krásnou Kristýnou v Praze. Půvabnému strašidlu se stýská po Lhotě a po přátelích. Pozve je na návštěvu, zažijí společně návštěvu Národního divadla a pak naplánují první lidsko-duší svatbu, která se odehraje na jihu Čech. Jenže cesta spanilé nevěsty neproběhne docela bez nehody, naštěstí je to bojovnice a nikdy se nevzdává.
Veselé vyprávění o strašidlech, umanutých úřednicích a zavilých gengstrech humorem nešetří. Kniha je oboustranná, když čtenář dočte první díl do konce, stačí knihu obrátit a zase je na začátku. Rozverný jazyk Jiřího Holuba zručně podbarvil svými obrázky Juraj Martiška.

Ukázka z knihy

Teď konečně pochopil. Za okamžik z první lóže mezi ohromné baletky vylétl přestrojený Krásný princ. Mno, řekněme, že o pár desítek let starší a podstatně méně krásný, než byl předchozí, jenž v mžiku vystřihl první bezchybnou piruetu.
Hudba začala na popud dirigenta opět hrát, diváci se jako přikovaní usadili a sledovali to nejpodivnější představení Labutího jezera, jaké kdy kde bylo odehráno. (str. 45)

Vzpoura strasidel

Vzpoura strašidel / Kristýna se (ne)v(z)dává!

Autor: Jiří Holub
Ilustroval: Juraj Martiška

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 160×195 mm
ISBN: 978-80-87654-27-9
Doporučená cena: 260 Kč

 

Knihu Vzpoura strašidel / Kristýna se (ne)v(z)dává! vydalo nakladatelství JaS.

O autorovi

Jiří Holub vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu v Žatci. Magisterský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, kde studoval u Daniely Fischerové, Ivony Březinové a Arnošta Goldflama. Inspiraci pro své knížky čerpá z předchozích i současného zaměstnání – byl prodavačem, hlídačem, průvodcem, moderátorem v rozhlase, instruktorem přechodu přes žhavé uhlíky, kuchařem, cestovatelem, recepčním a nyní je kastelánem na zámku Hrubý Rohozec a v zimním období tráví pracovní dovolené v Latinské Americe a Africe, kde pracuje pro cestovní kancelář a píše. Je spoluautorem úspěšných sborníků tvůrčí skupiny Hlava nehlava – Zuby nehty (2007), Tisíc jizev (2008), Ruce vzhůru (2009) a Noční můry nespí (2011) a autorem knih Kolik váží Matylda (2009), Vzpoura strašidel (2010), Zádušní mše za hraběnku (2011) a Jak se zbavit Mstivý Soni (2012) či Prostě na mě zapomněli. V almanachu Povídka roku 2006 publikoval svou vítěznou povídku Čas jít a čas jít domů. Ve stejném roce zvítězil s povídkou Ta Čtvrtá na Pražském festivalu spisovatelů a cenu za ni si odvezl i ze zlínského Literárního května. Od roku 2014 mu vyšly všechny dětské knihy ve slovenštině.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Kdo z vás toužil po domácím mazlíčkovi, ale rodiče byli proti? Ve stejné situaci je i Matěj, který si jednoho dne domů donese podivný kámen. Nakonec zjistí, že se jedná o vajíčko, ze kterého se vyklube upovídaný dinosaurus. Podaří se mu ho ochránit před vědci?

Matěj by si moc přál nějakého domácího mazlíčka, ale rodiče mu to nechtějí dovolit. A navíc si z něj kvůli tomu dělá legraci otravný spolužák Pepík. Jenže pak si Matěj přinese domů zvláštní kámen a ukáže se, že jde o vajíčko, ze kterého se vylíhne zvědavý a upovídaný dinosaurus. A začnou se dít věci.
Podaří se Matějovi ochránit malého dinosaura před všemi zvědavci a vědci, kteří ho chtějí zkoumat?

Ukázka z knihy

„Ach jo, to je pěkná otrava,“ zlobil se Matěj a mračil se na paní učitelku jako sto čertů.
„Chichi,“ posmíval se mu Pepík z vedlejší lavice. „To jsem moc zvědavý, o čem budeš psát.“
Matěj na něj vyplázl jazyk a sklonil hlavu k čistému papíru. To měla paní učitelka zase jednou hloupý nápad! Dnes přišla do třídy s dobrou náladou. „Mám pro vás, milé děti, speciální úkol a myslím si, že se vám bude moc líbit,“ řekla a tajuplně se usmívala. „Napíšete mi příběh.“

Muj kamarad dinosaurus

Můj kamarád dinosaurus

Autorka: Petra Martišková
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 172×222 mm
ISBN: 978-80-271-1706-2
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Můj kamarád dinosaurus vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Petra Martišková se narodila v Chomutově a vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Příběhy miluje už od dětství a dlouho sbírala odvahu, než poslala první text nakladateli. V roce 2006 jí vyšla první kniha pod jménem Petra Makoliová. O rok později se objevila na pultech knihkupectví kniha Láska z konce světa. Mezi její další knihy patří Léto na vodě a Léto na maximumO Rozárce Čarodějné a zlobivém Pepíkovi, Dorotka na táboře (naše ukázka) či Nepovedené kouzlo: Emilka a ztracená škola (naše ukázka). Více o ní se dozvíte na jejím blogu.

————————————————

Záchranná četa školkových dětí se opět vrhá do akce. Tentokrát lišák Míša, laňka Daňka, divoké prasátko Chrochtík a mývalinka Makovička budou muset pomoci malému Davídkovi, kterému se ve školce moc stýská po domově.

Tenhle les skrývá jedno velké tajemství: bydlí tu čtyři zvířecí kamarádi s laskavým srdcem a hebounkou srstí, kteří jsou připraveni přispěchat na pomoc, kdykoli má některé z dětí z lesní školky potíže. A ještě že tak! Davídkovi se totiž první den ve školce hrozně stýská a pomocníky moc a moc potřebuje.
Poplach u zvířecího zásahového komanda lesních zvířátek, která jsou připravena pomoct každému dítěti z lesní školky, pokud má nějaké malé nebo velké trable. Jaké štěstí! Davídkovi se totiž do nové lesní školky nechce a hrozně se mu tam stýská. Dobře že mu Chrochtík, Makovička, Míša a Daňka vyrobí lesní kalendář, ve kterém se každou půlhodinu objeví malý dárek. Záchranná četa školkových dětí: lišák Míša, laňka Daňka, divoké prasátko Chrochtík a mývalinka Makovička.

Ukázka z knihy

V Medovém lese začíná nový nádherný den. Medový se říká Medovému lesu už od dob, kdy se v kupeckých krámech ještě nedal koupit cukr. Tehdy se dokonce ještě ani nevědělo, že něco tak slaďoučkého vůbec existuje. Tam, kde ledový potůček z údolí vtéká do pískovcové kašny, u které mohou kolemjdoucí uhasit žízeň, měla před mnoha sty lety stánek jedna stařenka a prodávala tu vzácný jedlový med od svých včeliček. (str. 1)

Přečtěte si další ukázku.

Kamarádi z Medového lesa – Jak zahnat stesk

Autor: Andrea Schütze
Přeložila: Dagmar Heeg
Ilustrovala: Carola Sieverding

Počet stran: 92
Vazba: vázaná
Formát: 166×237 mm
ISBN: 978-80-88316-85-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kamarádi z Medového lesa – Jak zahnat stesk vydalo nakladatelství Kazda. Můžete se podívat na první díl.

O autorce

Andrea Schütze si v dětství vyzkoušela téměř všechny koníčky, které si člověk umí představit. Nakonec zakotvila čtení, a proto knížky taky velmi ráda píše. Má výuční list dámské krejčové a diplom ze studia psychologie, zato nemá plavecký odznak. Žije s rodinou v nejjižnějším výběžku Německa. Tam se nachází místo, kde člověk může stát v jednu dobu ve Francii, v Německu a ve Švýcarsku – tedy pod podmínkou, že má tři nohy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKamarádi z Medového lesa – Jak zahnat stesk

Schütze, Andrea

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeMůj kamarád dinosaurus

Martišková, Petra

Grada, 2020

zobrazit info o knizeVzpoura strašidel / Kristýna se (ne)v(z)dává!

Holub, Jiří

JaS, 2020

Napsat komentář