Psáno životem

autobiografie
Začtěte se do rozmanitých životních příběhů, mnohdy šokujících, jindy zase důvěrně známých. Zjistěte, jak kvete láska během pandemie, sledujte osudy dvou věřících jdoucích proti proudu, čelte traumatům malé holčičky nebo nahlédněte do biografií a memoárů slavných.

Ačkoliv koronavirové řádění neustalo, radosti ani strasti všedního života nás neopustily. To ostatně potvrzuje Tereza Hronová, která během svého virtuálního putování za dob nouzového stavu posbírala příběhy mnoha lidí, svěřujících se o svých vztazích.

Láska za časů korony

Unikátní projekt Láska za časů korony vznikal paralalně jako rozhlasový dokument a jako kniha. Těžil z audiodeníků lidí, kteří na dálku z různých koutů světa rozmlouvali s autorkou Terezou Hronovou. Rozhlasový dokument odvysílal Český rozhlas Plus, knihu vydává Nakladatelství Zeď.
„Když vláda vyhlásila nouzový stav kvůli pandemii, dostala jsem strach. Víc než koronaviru jsem se ale bála toho času, který strávím sama se sebou. Bolelo mě srdce. Začala jsem proto sbírat příběhy lidí, kteří měli chuť mluvit se mnou o vztazích. Mluvili o lásce na dálku, samotě, partnerství, rozchodech, nevěře i čerstvém zamilování. Tak vznikl intimní dokument Láska za časů korony.
Od poloviny března do poloviny května jsem virtuálně cestovala z jižní Moravy do Jižní Ameriky se zastávkami v Sarajevu, Římě nebo v Praze. Se sluchátky na uších jsem sice byla sama ve svém žižkovském bytě, ve fantazii jsem se ale přesouvala do ložnic, obýváků a kuchyní jiných lidí.“
Knížku doprovázejí černobílé fotografie od Lukáše Bíby, držitele několika cen Czech Press Photo.

Autorka: Tereza Hronová
Fotografie: Lukáš Bíba

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-907674-6-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Láska za časů korony vydalo nakladatelství Zeď.

O autorce

Tereza Hronová pracuje jako mediální koordinátorka informačně-vzdělávací sekce společnosti člověk v tísni nazvané rozvojovka a zároveň se spolupodílí na přípravě festivalu dokumentárních filmů Jeden svět.

Zdroj informací: www.denik.cz

————————————————

Jak to vypadá, když se dva mladí lidé rozhodnou jít proti proudu? Během setkání začínajícího kazatele a mladé dívky, rozhodnuté následovat Krista, vzniká prostor pro mnoho otázek. Dokážou si vzájemně naslouchat a najít uspokojivé odpovědi? Více už zjistíte v titulu Jiřího Kantora.

Otázky křehké Michaely

Na rohu ulice v malé křesťanské prodejně svítí opět výloha do širokého okolí zimní noci. Kolik příběhů ještě ovlivní? To nikdo nevíme. Můžeme ale doufat.
Nutno dodat, že to není příběh, který by chtěl účelově využít dvě postavy k propagaci teologických otázek. Ač jsou postavy smyšlené, autor pracuje s příběhy, které se skutečně staly nebo neustále dějí u konkrétních lidí, které dobře zná. Nehledejte je prosím. A pokud je přece jen najdete, nehněvejte se prosím na autora. I on je totiž limitován svojí představivostí, která pojí osobní zkušenost s fikcí.

Autor: Jiří Kantor

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 125×176 mm
ISBN: 978-80-7255-430-0
Doporučená cena: 159 Kč

Knihu Otázky křehké Michaely vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

„Takže podle vás je Bůh mistrný alibista – nic proti Němu, spíše proti vaší interpretaci – když jedním svým slovem v Bibli myslí na více věcí?“

„Nechtěl jsem vás rozrušit, to mi prosím věřte. Jsem rád, že jste otevřela toto téma. Ale pochopte, zeptala jste se velmi zevrubně… Jak to tedy, velmi prosím, konkrétněji myslíte, jestli vy sama můžete přijít o své spasení? Co si pod těmito slovy představujete? Na co se mě vlastně ptáte?“ (str. 8)

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Někdo by Jessie možná nařkl z toho, že je to malá herečka, lhářka vymýšlející si pohádky, podivínka. Nebyl by daleko od pravdy. Jessie je ale také holka, kterou nechtěli – a prožila hodně nehezkých věcí. Zvládne se od těchto traumat vůbec někdy oprostit?

Holka, kterou nechtěli

Jessie je holka, kterou nechtěli. Holka s dramatickým osudem, který se nakonec povede proměnit, i když to je za cenu náročné práce lidí kolem ní a také samotné Jessie. Torey Hayden v knize popisuje složité úsilí o získání důvěry malé holčičky, která už se bojí k někomu přilnout. Jessie neuvěřitelně lže, její lhaní je až patologické a slouží jí jako adaptační mechanismus. Alespoň někdy je za hrdinku, i když si to vybájí, a lži jí mají sloužit k tomu, aby ji někdo bral vážně. Díky vytrvalé terapeutické práci se jí ale podaří tuhle „ochranu“ postupně opustit a stát se tím, čím doopravdy je – malou, citlivou holkou.

Autor: Torey L. Hayden
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-262-1634-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Holka, kterou nechtěli vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jessie na sebe opět upoutala pozornost úřadů v roce, kdy jí bylo sedm, a tentokrát s pořádným bengálem. Doslova. Na prázdné parcele zapálila trávu a oheň se rychle rozšířil k nedaleké kůlně. Uvnitř explodovala plynová bomba a následoval dramatický, i když celkem nevelký požár se škodou za několik tisíc liber.

Vyšetřovatelé rychle zjistili, že za požár může Jessie. Dopídili se, že už dříve v sousedství založila několik malých požárů. Žhářství je u dívek neobvyklé a sedmiletá Jessie byla moc malá na to, aby ji z něčeho takového obžalovali, takže i když byl požár kůlny působivý, úřady to považovaly spíš za následek dětské zvědavosti než něčeho patologického. (str. 22)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do našeho článku s ukázkou.

O autorce

Torey L. Hayden je autorkou řady velmi úspěšných románů, které představují skutečné příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. Žije v USA. V Portálu vyšly její knihy SpratekTygřiceDračice a mazánekZvíře Sebranka (viz naše recenze) či Tichá holka.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Amerického herce a komika Kevina Harta pravděpodobně mnozí znají díky jeho četným filmovým rolím. Nyní se rozhodl sepsat svůj životní příběh a představit jej fanouškům. Zjistěte, jak se z nechtěného chlapce rodiny plné drogově závislých dokázal stát vyrovnaný a úspěšný muž.

To nevymyslíš – Hartovy životní lekce

„Kdo chce hýbat světem, musí nejdřív pohnout sám sebou.“
Kevin Hart přišel na svět jako nehoda, neplánovaně. Jeho otec byl závislý na drogách a také strávil nějakou dobu ve vězení. Jeho bratr byl dealer cracku a drobný zlodějíček. A jeho matka byla za všech okolností přísná, mlátila ho páskem, pánví nebo jeho vlastními hračkami. Jednoduše hrálo vše proti našemu mladému hrdinovi. Ale Kevin Hart, stejně jako Ernest Hemingway, J. K. Rowlingová a Chocolate Droppa před ním, dokázal všemu vzdorovat. V jeho knižní prvotině představí čtenářům celý svůj život, od dětství až do současnosti, a jak se vypořádal se všemi výzvami a překážkami, aby z něj mohl být člověk, jakým je dnes.
Člověk, který má našlápnuto na to, aby se z něj stal jeden z nejslavnějších komiků světa, na turné vyprodává fotbalové stadiony, točí filmy, které už vynesly přes 3,5 miliardy dolarů. Toho všeho dosáhl nejen díky tvrdé práci, vrozeným předpokladům a talentu, ale také díky svému jedinečnému pohledu na svět a životnímu přístupu. Protože stejně jako jsou jednotlivé kapitoly v knize, vnímá Hart život jako sled různých kapitol, které píšou všemožní lidé okolo něj a také on sám.
„Život je příběh, sled kapitol. A jeho krása spočívá v tom, že nejenže je na vás, jak interpretujete jednotlivé kapitoly, ale váš způsob interpretace navíc určuje další kapitolu. Rozhoduje o tom, jestli to bude komedie nebo tragédie, pohádka nebo horor, příběh o tom, jak chudák k bohatství přišel, nebo naopak jak se boháč stal chudákem. Nikdo nemůže rozhodovat o věcech, které se mu stanou, ale může rozhodovat o tom, jak je bude interpretovat. Proč si tedy nevybrat příběh, který je pro váš život ten nejlepší?“ (K. H.)

Autor: Kevin Hart
Přeložila: Míla Zemanová Palánová

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 152×229 mm
ISBN: 978-80-7413-422-7
Doporučená cena: 440 Kč

Knihu To nevymyslíš – Hartovy životní lekce vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Tak úporný nebyl proto, že byl do ní zamilovaný. Byl hráč. Nejspíš měl po celém městě třicet jiných holek, na které zkoušel tytéž hlášky. Moje matka jenom odolávala déle. Jak mi můj otec vždycky říká, i když já to opravdu nepotřebuju slyšet, „musel se jí dostat pod sukně“, byla ještě panna.

Rodiče se nikdy nevzali, i když zůstali spolu, nejspíš proto, že rok poté, co spolu začali chodit, se narodil Kenneth. Byli ale jako voda a oheň: máma byla generál a táta nesnášel nechat si od někoho rozkazovat. (str. 20)

Přečtěte si kompletní ukázku.

————————————————

Také český hudební skladatel, publicista a producent prožil velmi pestrý a zážitky nabitý život, byť zejména mládí v socialistické Praze nepředstavovalo právě procházku růžovou zahradou. Začtěte se do memoárů Alexandera Goldscheidera.

Cílené náhody

Memoáry česko-anglického publicisty, skladatele a producenta s tolika zážitky, příběhy a náhodami, že musely být cílené. Posuďte sami!
Alexander Goldscheider, publicista, skladatel a producent žijící v Londýně, vzpomíná ve svých sedmdesáti letech na dětství a mládí v socialistické Praze, na mámu herečku, tátu novináře a jejich pracovní prostředí, na barvité osudy ruských prarodičů, emigrantů z Kavkazu a Petrohradu, na tragický úděl tátovy rodiny a desítek Goldscheiderů, kteří nepřežili holocaust, na hledání vlastní identity a poznávání světa kulminující životem v New Yorku a dramatickým návratem do Prahy v roce 1969.
Jeho úsměvné hořkosladké příběhy mají už řadu let mnoho příznivců na internetu, kteří se konečně dočkali jejich knižní podoby v prvním dílu memoárů
Cílené náhody.

Autor: Alexander Goldscheider

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7650-102-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Cílené náhody vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Cilene-nahody-Ukazka-z-knihy

Zalistujte si celou ukázkou.

O autorovi

„…a čím jsem byl, tím jsem byl rád,“ vyznává se Jan Neruda a Alexander Goldscheider se na svůj život dívá stejně. Těch životů žil povícero, v Praze, New Yorku a Londýně, kde se usadil. Zkusil toho opravdu hodně, párkrát i více, než měl. Ve své tvorbě osciluje mezi hudbou a publicistikou, každá zachycuje jeho svět po svém. Snaží se, aby byly maximálně sdílné a rezonovaly v posluchačích i čtenářích, jak jen mohou. Cílené náhody jsou jeho první kniha. Už přes půl století nicméně píše do novin, časopisů, na obaly desek a CD, do rozhlasu, encyklopedií a v posledních letech hojně na internet.

Zdroj informací: Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska za časů korony

Hronová , Tereza

Nakladatelství Zeď, 2020

zobrazit info o knizeOtázky křehké Michaely

Kantor, Jiří

Návrat domů, 2020

zobrazit info o knizeHolka, kterou nechtěli

Hayden, Torey L.

Portál, 2020

zobrazit info o knizeTo nevymyslíš – Hartovy životní lekce

Hart, Kevin

Zoner Press, 2020

zobrazit info o knizeCílené náhody

Goldscheider, Alexander

Pointa, 2020

Napsat komentář