Složité mezilidské vztahy

Mezilidske_vztahy_v_romanech
Lidské vztahy jsou odedávna nevyčerpatelným zásobníkem témat a příběhů. I my se na ně dnes podíváme trochu blíže, budou totiž hlavním motivem všech knih, které si dnes představíme. Začtěte se tedy a prožijte s hlavními hrdiny jejich radosti i starosti.

Vztah mezi sourozenci nemusí být vždy idylický. Své o tom ví hlavní hrdinky románu Nečekaná dobrodružství sester Šergilových. Jde o tři sestry, které si nikdy nebyly moc blízké. Jak ale potom zvládnou pouť k posvátnému místu, o kterou je poprosila jejich matka, když umírala?

Nečekaná dobrodružství sester Šergilových

Autorka: Balli Jaswalová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 338
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3241-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Nečekaná dobrodružství sester Šergilových vydalo nakladatelství Argo.

Rádžní, Džesmín, Širín, tři sestry paňdžábského původu narozené v Británii, sice vyrůstaly spolu, ale nikdy si nebyly zvlášť blízké. Jak by taky mohly, když jedna je puntičkářská učitelka, druhá se touží stát herečkou a třetí se provdala za velice bohatého muže, s nímž žije život jako z obrázkového katalogu? Na smrtelné posteli ale vysloví jejich matka poslední přání: všechny tři mají společně vykonat pouť na posvátné místo v Indii a rozprášit tam její popel. Na cestu, kterou žádná ze sester nechce podniknout, si vezou i bolestná tajemství, jež budou muset být předtím, než dospějí k cíli, odhalena. Kniha je příběhem o síle rodiny a lásky a o odvaze, která se v nás rodí, když nakonec staneme tváří v tvář rozhodnutí, před nímž jsme dlouho utíkali.

Ukázka z knihy

Krize ohrožující Anilovu budoucnost se dostavovaly s železnou pravidelností rok co rok. Vloni v létě se přeli kvůli Anilovu prohlášení, že se nehodlá hlásit na žádnou univerzitu – chtěl mít školu po maturitě jednou provždy z krku. „Copak tě dneska může někdo naučit něco, co si nemůžeš najít v kyberspajsu?“ ptal se. Rádžní se udělalo mdlo z příšerné výslovnosti, kterou synovi celý život opravovala, a odešla z místnosti. Když se vrátila, Kabír ji ujistil, že Anilovi domluví. Trvalo měsíce, než konečně dospěli ke kompromisu: Anil se na univerzitu přihlásí, ale dá si mezitím rok pauzu. Měl v té době chodit do práce (rodiče doufali, že si během roku studijního volna uvědomí, jak moc ho bude nedostatečné vzdělání limitovat), jenomže pak zemřela babička a odkázala mu skromné dědictví, čímž jeho volný rok změnila v placenou dovolenou.

Celou ukázku si přečtěte na webu nakladatelství.

O autorce

Balli Kaur Jaswalová se narodila v Singapuru do sikhské rodiny a vyrůstala v Japonsku, Rusku a na Filipínách. Vystudovala tvůrčí psaní ve Spojených státech a od University of East Anglia a Nanyang Technological University obdržela granty, jež jí umožňovaly věnovat se psaní. Je autorkou dvou románů zasazených do sikhské komunity v Singapuru Inheritance (2013 a 2016), univerzálního příběhu o rodině, identitě a sounáležitosti, a Sugarbread (2016), který vypráví o snaze zapadnout a o vyrovnávání se s minulostí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

S románem od Lisy See se podíváme do jihozápadní Číny, kde vysoko v horách žijí Akhové. Jedná se o etnikum, jehož členové žijí tradičním způsobem a živí se sběrem výjimečného druhu čaje. V tomto prostředí se pak odehrává příběh hlavní hrdinky a její rodiny, ve kterém se odráží složitost takto izolovaného života, střet s civilizací, ale i zcela osobní záležitosti.

Čajová dívka z kolibříkové ulice

Autorka: Lisa See
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 374
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-718-3
Doporučená cena: 378 Kč

 

Knihu Čajová dívka z kolibříkové ulice vydalo nakladatelství Jota.

Zanikající svět tradičního života horského etnika Akhů v drsné a odlehlé části jihozápadní Číny při hranicích s Barmou vytváří barvitou kulisu románového příběhu Lisy See. Jen stěží si lze představit, že ještě na sklonku minulého století tamní obyvatelé neznali elektřinu, auta ani telefon. Život na čajových horách byl a je pevně svázaný s výjimečným druhem čaje, který v bouřlivých letech po vzniku rudé Číny téměř upadl v zapomnění. Zelené zlato se ale v 21. století dočkalo opětovné pozornosti a zájem o pchu-er dramaticky změnil životy všech, kteří s ním přicházejí do styku. Pchu-er je také klíčem k osudu hlavní hrdinky Li-jen a její rodiny. Nezničitelné pouto mateřské lásky jako červená nit protkává celý příběh, v němž se střetávají naprosto odlišné světy izolovaných hor a globalizovaných velkoměst.

Ukázka z knihy

„Žádná náhoda, žádný příběh,“ říká moje a-ma a tím je zdánlivě vysvětleno vše. Obvykle to tak také je, jakmile nám První bratr dovypráví svůj sen, který se mu uplynulé noci zdál. Nevím, kolikrát má matka za těch deset let, co jsem na této zemi, ono okřídlené rčení zopakovala. A myslím, že totéž také mohu říct o různých podobách snu Prvního bratra. Chudý rolník nese čerstvě sklizené tuříny na trh do města, aby je vyměnil na sůl. Udělá chybný krok a zřítí se dolů z útesu. Pád mohl skončit „strašnou smrtí“ daleko od domova – tím nejhorším, co může Akhu potkat –, ale on dopadl do tábora bohatého obchodníka se solí. Obchodník se solí uvaří čaj, oba muži se dají do hovoru a … náhoda může být cokoli: obchodník se ožení s rolníkovou dcerou, pád rolník zachrání před povodní. Tentokrát ale mohl rolník vyměnit tuříny za sůl, aniž by musel podniknout dlouhou cestu do města na trh.

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku z knihy.

O autorce

Lisa See se narodila v Paříži, ale vyrostla v Los Angeles. Žila s matkou, taktéž spisovatelkou, ale mnoho času strávila také s otcovou rodinou, která pocházela z Číny, což velmi ovlivnilo její dílo. Pracovala pro Publishers Weekly, psala také články pro VogueSelfMore a další tištěná média. Je autorkou více než desítky knih, které byly přeloženy do 39 jazyků a získaly mnohá ocenění.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Kniha Mamince se budeš líbit vypráví příběh ženy, jejíž nepříliš vzrušující život se obrátí vzhůru nohama po seznámení s tajemným mužem.  Novela vyšla v nakladatelství MaHa a jejím autorem je Jaroslav Konvička, který nedávno přispěl také do naší rubriky Čtení ke kávě.

Mamince se budeš líbit

Autor: Jaroslav Konvička

Počet stran: 150
Vazba: brožovaná
Formát: 110×175 mm
ISBN: 978-80-88363-02-6
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Mamince se budeš líbit vydalo nakladatelství MaHa.

Alenka je učitelka. Tato „diagnóza“ jí na sebevědomí nepřidává. Večery tráví s knihami nad sklenkou červeného, protože kouzlo její osobnosti se patrně zatoulalo k někomu jinému. Nemá moc přátel a rozhodně nepatří mezi ženy, za kterými se každý otočí. Navíc ji maminka neustále kritizuje a srovnává s úspěšnější sestrou. Vše ale od základu změní náhodné setkání s elegantním gentlemanem Kristiánem, do kterého se Alenka bezhlavě zamiluje. Je až neobvykle zdvořilý, sečtělý a taky vzdělaný. Navíc má lukrativní zaměstnání, které však zůstává opředeno tajemstvím. Co když ale Kristián není tím, za koho se vydává? Může se za jeho jekyllovskou uhlazeností skrývat bezpáteřnost pana Hyda? Zatímco Kristián postupem času odhaluje svou pravou tvář, Alenka se mění…

O autorovi

Jaroslav Konvička vystudoval anglickou filologii a pracuje jako učitel, lektor a překladatel. V deseti letech přečetl svou první knihu Dvacet tisíc mil pod mořem a od té doby literatuře naprosto propadl. Tvorba vlastních příběhů pro něj tedy byla dalším logickým krokem. V roce 2014 vydal sbírku povídek k zamyšlení s názvem Kdysi dávno v budoucnu (letos vyšlo druhé, upravené vydání), načež se posunul k obsáhlejšímu formátu. Dlouhodobě pracuje na románu s motivem reinkarnace, přičemž se věnuje také tvorbě kratších novel (Mamince se budeš líbit, nakladatelství MaHa, 2020). V současné době vzniká satirický román z prostředí základní školy, který do značné míry reflektuje stav dnešního školství, ale také společnosti jako takové.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNečekaná dobrodružství sester Šergilových

Jaswalová, Balli Kaur

Argo, 2020

zobrazit info o knizeČajová dívka z kolibříkové ulice

See, Lisa

Jota, 2020

zobrazit info o knizeMamince se budeš líbit

Konvička, Jaroslav

MaHa, 2020

Napsat komentář