Historický komiks plný erotiky

papez_ukrutny
Komiks Papež ukrutný se odehrává na počátku šestnáctého století, kdy se papežský stolec dostal pod nadvládu rodu della Rovere. Autor historickou realitu okořenil o tvrdou erotiku a otevřené násilí.

Autorem komiksu Papež ukrutný, který vydalo nakladatelství Argo v roce 2020, je multitalentovaný chilsko-francouzský filmař, romanopisec, básník, psychoanalytik, malíř, sochař, hudebník a komiksový scenárista Alejandro Jodorowsky. Světově známým a uznávaným se stal jako autor avantgardního psychedelického westernového filmu Krtek plného náboženských podobenství. Jeho Papež ukrutný je volným pokračováním komiksu Borgia, na němž spolupracoval s Milem Manarou. Komiks Borgia vypráví o pontifikátu papeže Alexandra VI., který byl známý jako intrikán a sukničkář a jehož synovi Cesarovi věnoval Niccolo Machiavelli svůj spis Vladař. Právě po Alexandru VI. nastoupil do papežského úřadu (pokud vynecháme desetidenní pontifikát Pia III.) Julius II., hlavní hrdina komiksu Papež ukrutný.

Na komiksu o „papeži válečníkovi“ Giullianu della Rovereovi spolupracoval Jodorowsky s italským malířem Theem Caneschim, díky kterému získala kresba velmi odlišné ladění, než jaké bylo typické pro komiks Borgia. Kresba je jakoby prodchnutá sluncem, což kontrastuje s všudypřítomným násilím a smilstvem. Čas od času se Theo Caneschi snaží stylizací scény do podoby kompozice některého slavného renesančního obrazu ukotvit děj pevněji v historii. Nutno podotknout, že Jodorowsky se historií spíše inspiroval, než aby se jí vehementně držel – v jeho pojetí jsou kardinálové sodomité toužící po majetku a po moci a sám Julius II. je skoro akčním hrdinou, ovšem posedlým sexem.

Jodorowsky nedokázal naplno využít potenciálu, který mu historická postava, již si pro svoji tvorbu vybral, nabízela – Julius II. byl geniální politik, vynikající stratég a štědrý mecenáš umění, v komiksu však výrazně dominuje jen jeho sexuální stránka, což po nějaké době začíná unavovat. I přesto je komiks kvalitním příspěvkem do svého žánru – je originální pro svou troufalost, šokující erotiku a povedenou kresbu a disponuje osobitou atmosférou. Zajímavá jsou i ztvárnění slavných renesančních osobností, jako byl například Machiavelli, Michelangelo anebo Raffael Santi, které se v komiksu objevují v nečekaných kontextech.

Komiks Papež ukrutný doporučuji všem fanouškům odvážné komiksové tvorby, kteří se nebojí násilí a drsné erotiky. Nejde sice o historicky věrohodné vyprávění, to je však vykompenzováno zdařilou kresbou a sem tam i povedeným humorem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePapež ukrutný – Limitovaná edice

Jodorowsky, Alejandro

Argo, 2020