Detektivem snadno a rychle

krimi-detektivky
Užijte si začátek týdne ve společnosti známých i zcela nových policejních inspektorů a detektivů. Nabízíme vám pětici detektivních příběhů, které spojuje touha odpovědět na otázku, kdo je vrah.

Vídeň, konec 19. století. V ulicích vzkvétají nové umělecké směry a Sigmund Freud zažívá vrchol své kariéry. Policejní inspektor Oskar Rheinhardt vyšetřuje podivné úmrtí mladé ženy, jež byla hlavou skupiny spiritistů. Kdo ji zavraždil? A proč?

Smrt půvabného média

Vídeňský policejní inspektor Oskar Rheinhardt je přivolán k nevysvětlitelnému úmrtí proslulého média. Jedná se o klasickou „záhadu zamčeného pokoje“. Zavražděná, půvabná mladá žena, byla středobodem kroužku spiritistů, jehož členy byli odborník na atypické zámky, nevypočitatelný maďarský hrabě, aristokratka – přívrženkyně madame Blavatské, která se považuje za vtělení exotického božstva, a další originální jedinci. Inspektor se radí o případu s doktorem Maxem Liebermannem, který se právě pod mírným nátlakem své rodiny chystá zasnoubit s přitažlivou, avšak povrchní Clarou, ale zároveň je stále více fascinován svou pacientkou slečnou Lydgateovou, vzdělanou a inteligentní anglickou guvernantkou se symptomy hysterie…
V zakouřených kavárnách mocnářství na konci devatenáctého století vzkvétá zájem o nové umělecké a vědecké směry, ale zároveň se to tu jen hemží jedinci pochybné pověsti. Holmesovskou dvojici vyšetřovatelů spojuje vášeň pro zpěv a klasickou hudbu, při jejímž poslechu se často věnují rozebírání případů, které inspektor právě řeší. Doktor Liebermann se navíc právě seznámil se Sigmundem Freudem a s velkým zájmem navštěvuje středeční schůzky v jeho bytě. Své nemalé znalosti a vhled pak dává k dispozici příteli inspektorovi. Čtenář si tak může kromě napínavého příběhu navíc vychutnat i autentickou atmosféru doby počátků psychoanalýzy ve Vídni s mnoha zajímavými detaily.

Detektivka ze staré Vídně
Autor: Frank Tallis
Přeložila: Petra Hesová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-262-1598-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Smrt půvabného média vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Z přítmí začaly pozvolna vystupovat další obrysy, i lenoška umístěná na opačné straně pokoje. Nebyla prázdná a stín, který na ní spočíval, se vzápětí proměnil v ležící ženskou postavu.
„Haussmanne,“ vyzval podřízeného Rheinhardt. „Závěsy, prosím.“
Mladík však dál beze slova stál a jen zíral.
Rheinhardt zvýšil hlas. „Haussmanne?“
„Pane?“
„Ty závěsy, prosím,“ zopakoval inspektor.
„Ano, pane.“ (str. 21)

Pokračujte ve čtení.

O autorovi

Frank Tallis je britský psycholog a psychoterapeut. V Portále vyšla kromě dnes uvedené také jeho kniha Posedlost láskou.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Karen Hornbyová si užívá zaslouženého vánočního volna poté, co byla zraněna. Pak ale na souostroví Doggerland najdou mrtvolu – a inspektorka musí zpět do práce. Když na silvestra dojde k další vraždě, vodítka směřují k místní palírně whisky… Co Karen vypátrá?

Přichází bouře

Jsou Vánoce a inspektorka Karen Eikenová Hornbyová má volno, protože se dosud zotavuje ze zranění, která utržila v prvním díle série o souostroví Doggerland. Ale když se v opuštěném lomu najde mrtvola a policejní řady povážlivě prořídnou kvůli chřipkové epidemii, vrací se Karen předčasně do práce. Svým způsobem je to úleva – může se vyhnout rodinným oslavám –, avšak pracovní tým vytvořený z více než neochotných kolegů na severním ostrově Noorö taky není žádná výhra. Na silvestra dojde k další vraždě a vyšetřování vede k místní palírně whisky, možná v tom hraje nějakou roli i tisíce let stará kamenná loď ze severního cípu ostrova. A navíc Karenini vlastní příbuzní nespolupracují. Mají snad co tajit?

Doggerland 2.
Autorka: Maria Adolfssonová
Přeložila: Lucie Podhorná

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3204-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Přichází bouře vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Vzápětí strne.
Ze zoufalého zakňučení jí na čele vyrazí studený pot. Pak si opodál všimne černobílé border kolie a všechno pochopí. Sammy za sebou táhne dlouhé vodítko a nešťastně cupitá podél okraje lomu. Vždycky si na okamžik lehne, potom zase vyskočí a dál bezútěšně pobíhá, nebezpečně blízko – snadno by mohl špatně došlápnout. Na vteřinu to vypadá, jako by se pes odhodlával vrhnout se do propasti, ale zvuk blížících se kroků ho přiměje nastražit uši a zvednout hlavu. Vzápětí si Sammy všimne Gertrud a se štěkotem jí vyběhne vstříc. Nešťastný pes s nahrbeným hřbetem nyní přebíhá mezi ní a srázem, popohání ji. Gertrud jde neochotně za ním a hlasitě se modlí.
„Prosím tě, drahý Bože, neodvracej se ode mě v této chvíli.“ (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do předchozího dílu s názvem Velká chyba.

O autorce

Maria Adolfsson (* 1958) se narodila a vyrostla ve Stockholmu, ale velkou část dětství strávila na Stockholmském souostroví. Pustá krajina se zakrslými borovicemi, zvukem mlhových sirén a okolním mořem ji silně ovlivnila, což ostatně čtenář série Doggerland záhy odhalí.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Zavražděný ministr a bezdomovec, oba dva na stejném místě, ve stejném čase – mají jejich úmrtí něco společného? Na tuto otázku bude muset odpovědět detektiv Dalgliesh, který si na pomoc přizval novou asistentku Kate. Indicie směřují od těch nejchudších vrstev společnosti až po ty nejbohatší.

Pachuť smrti (audiokniha)

V kostele jsou nalezena dvě mužská těla s proříznutým hrdlem. Komisař Adam Dalgliesh a jeho tým pátrají po tom, zda smrt bývalého ministra a bezdomovce má nějakou souvislost, kdo byl vrahem a jaký měl motiv.
P. D. Jamesová nás v této knize zavádí do vysoké politiky. Jako doživotní členka Sněmovny lordů znala toto prostředí dobře. Proč se úspěšný ministr a možný kandidát na premiéra ze dne na den vzdá politické kariéry? Je něco pravdy na bulvárních klepech o záhadných úmrtích dvou mladých žen, které se vyskytovaly v jeho blízkosti? A kdo by měl prospěch z jeho pádu a smrti? Nevěrná manželka a její milenec, či příživnický švagr? Dcera a její levicová buňka? Podivná hospodyně jeho neméně podivínské matky? Političtí spolupracovníci, či rivalové? Anebo je vše jinak?
Tuto spleť otázek musí rozmotat detektiv Dalgliesh spolu se svou novou podřízenou Kate. Vyšetřování je vede z chudé paddingtonské farnosti až do nejvyšších kruhů. Je třeba našlapovat opatrně, protože média číhají na každou chybu. A nejen média. Člověk, který už nejméně jednou zabil, se nebude rozpakovat udeřit podruhé. A v nebezpečí se mohou ocitnout sami vyšetřovatelé…

Autorka: P. D. Jamesová
Přeložil: Jiří Lexa

Vazba: CD
ISBN: 8590236107823
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Pachuť smrti vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorce

p-d-jamesovaP. D. Jamesová se narodila v Oxfordu v rodině daňového inspektora. Po střední škole začala v Cambridge pracovat na daňovém úřadě a poté v divadle. Na začátku druhé světové války se provdala za doktora medicíny Connora Bantryho Whitea a narodily se jim dvě dcery. Bohužel však její muž těžce onemocněl a Jamesová tak musela rodinu živit. Po smrti manžela začala pracovat na kriminalistickém oddělení ministerstva vnitra, kde zůstala až do odchodu do důchodu v roce 1979. Svůj první detektivní román napsala v roce 1962 a brzy se stala uznávanou spisovatelkou. Mezi nejznámější tituly patří například Zahalte jí tvářZ příčin nikoli přirozenýchVraždy v nakladatelstvíVím, že jsi vrah nebo Vraždy podle návodu.

Zdroj informací a fotografie: společnost Albatros Media

————————————————

Detektiv Richard Krauz má také plné ruce práce. Na přelomu tisíciletí je přivolán k náhrobku potřísněnému čerstvou krví, kde je napsáno datum úmrtí, které má teprve nastat. A opravdu – hodinu po půlnoci, na začátku nového milénia, přijde zpráva, že majitel hrobu byl zavražděn…

Nevíš dne, nevíš hodiny

V Bibli najdeme poučné sdělení o tom, že člověk vůbec netuší, kdy se přiblíží jeho konec. Když se však někdo postaví osudu, jsou z toho obvykle jen problémy. A detektiv Richard Krauz je tu od toho, aby osudové problémy řešil. Tak tomu bylo i v památný den na přelomu tisíciletí – na silvestra 1999. Dvě hodiny před půlnocí zavolali Krauze na hřbitov k náhrobnímu kameni postříkanému krví. Krev nebyla na hrobě jediná zvláštnost, záhadnější bylo čerstvě vytesané datum úmrtí – zítřek, první den nového milénia. Na první pohled hloupý vtip, ale detektiva Krauze přejde smích ve chvíli, kdy mu z operačního střediska ohlásí, že majitel hrobu hodinu po půlnoci opravdu zemřel. Osud si s ním krutě zahrál, ať plánoval svoji smrt jakkoli precizně, někdo ho předběhl. Muže střelili do zad způsobem vylučujícím sebevraždu. Oddělení vražd má před sebou další hlavolam, ale zdaleka ne jediný. Magická noc dělící dvě tisíciletí jim přinese vícero překvapení, a překvapení na oddělení vražd většinou stojí někoho nevinného život.

Autor: Dominik Dán

Počet stran: 326
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7529-396-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Nevíš dne, nevíš hodiny vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Doktor Lengyel si jednoho po druhém prohlédl přítomné, povzdechl si. První pracovní pondělí po tak významném,přelomovém víkendu a on už má plné ruce práce.
Vlastně jaký víkend, vždyť v sobotu byl v práci, a ještě od něj ti policejní dacani chtěli, aby přišel i v neděli. Samozřejmě že se ohradil, vždyť koho by den po silvestru sehnal, aby mu asistoval? Naštěstí pochopili a už neotravovali s hloupými nápady. Anebo nepochopili, ale ani jim se nechtělo. To je jedno, podstatné bylo, že neděli si obhájil, jenže teď bylo pondělí, a ať chtěl, nebo nechtěl, musel makat.
Pohledem sklouzl z přítomných na muže vyloženého na pitevním stole.
„Tak tohle je on, pan záhadný,“ vzdychl.
„Prosim tě, už toho taky nech,“ osopil se na něj detektiv z oddělení vražd Richard Krauz. „Stačí, že mě se záhadama ráno vytočil šéf, eště ty mě ser!“ (str. 9)

Pokračování ukázky najdete na stránce nakladatele.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací: autorovy oficiální stránky

————————————————

Nastalo jaro a svérázná učitelka Josefína Divíšková chce malovat. Plány jí nicméně zkazí neočekávaný příjezd syna s kamarádem a následná vražda v místním pivovaru. Kdo se snaží zabránit výrobě piva? Upřednostní Josefína společnost příbuzných, nebo policejní vyšetřování s přitažlivým komisařem Tvrdíkem?

Kočka myši nenechá

Do městečka Brod přichází jaro a Josefína Divíšková hodlá malovat. Plány jí však překazí neočekávaný příjezd syna Vincenta a jeho podivínského kamaráda Kamila. Ve vile nastane poprask, a když se ještě k tomu v místním pivovaru stane zločin a na scéně se objeví komisař Tvrdík, dny klidné dovolené nenávratně končí. Proč byla mrtvola nalezena zrovna ve spilce? Kdo se pokouší sabotovat výrobu piva? Proč se po městě pohybuje vzteklý zubař? A jak se vším souvisí krádeže v hotelu U Křepelků a osoba krásné paní sládkové? Svérázná učitelka Josefína musí řešit dilema – zda je snesitelnější rodinný život ve vile ve společnosti potrhlých příbuzných, nebo policejní vyšetřování po boku nesnesitelně přitažlivého komisaře Tvrdíka.

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-183-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kočka myši nenechá vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Nejdřív zaznamenaly zápach, jaký se obvykle line ze zapařených bot. Teprve potom si všimly obyvatel stanu klečících na podlážce. V modrém světle, které vydávaly tři puštěné laptopy, vypadali jako z Marsu. Kromě Berta, který se demonstrativně svalil do zmuchlaného spacáku, se skláněli nad jakousi podezřele vyhlížející krabičkou.
„Ahoj, mami,“ zvedl k ní zrak Vincent. „Teto.“
Miroslava neřekla nic. Pohled jí rejdil z místa na místo ve snaze prohlédnout každý podezřelý kout.
Josefína znala skrýše synovců a tušila, že tady ulité krabičky cigaret a cédéčka s nevhodným obsahem nebudou. Na to byli kluci příliš chytří. Co zde ovšem přechovával její syn, mohla jen hádat. Utěšovalo ji vědomí, že z koleje přitáhl pouze s krosnou a že případná varna amfetaminu by se mu na záda nevešla.
Přečtěte si celou ukázku.

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorce

Marie Rejfová pochází z Prahy, vyrůstala v Žatci, v Plzni studovala na Fakultě humanitních studií. Nyní žije s manželem a dvěma dětmi ve Varnsdorfu, kde pracuje jako učitelka v mateřské školce. Psaní beletrie se věnuje od mládí, systematičtěji v posledních několika letech, kdy se úspěšně zúčastnila několika literárních soutěží. V roce 2015 debutovala románem pro mládež Čarověník, na který o rok později navázala volným pokračováním Sestra smrt. Už v těchto knihách naznačila svůj talent odpozorovat a s patřičnou dávkou humoru popsat vztahy mezi obyčejnými lidmi, a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného maloměsta, což naplno zúročila v humorných detektivkách s Josefínou Divíškovou.

Zdroj informací: Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt půvabného média
Detektivka ze staré Vídně

Tallis, Frank

Portál, 2020

zobrazit info o knizePřichází bouře
Doggerland 2.

Adolfssonová, Maria

Argo, 2020

zobrazit info o knizePachuť smrti (audiokniha)

Jamesová, P. D.

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeNevíš dne, nevíš hodiny

Dán, Dominik

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeKočka myši nenechá

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2020

Napsat komentář