Pěstujeme na zahradě i balkoně

zahrada-balkon-uvod
Pro zvelebování vaší zahrady či aspoň balkónu rostlinami nemůže být lepší čas než léto! Využijte teplého počasí a pusťte se do pěstování rostlin, které jsou nejen krásné, ale i užitečné. Tyto knihy vám s tím pomohou!

Vytvořte si doma biozahradu! Začněte pěstovat rostliny, které na našem území tradičně rostly, a tím pádem není třeba je uměle hnojit. Často jsou navíc jedlé, krásné a ještě vytváří přírodní oázu pro zvířata. Tato skvělá příručka plná praktických rad, nápadů a projektů vám s tím pomůže.

Zkuste to doma sami: zahrada a balkon

111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu

Autor: smarticular.net
Přeložila: Monika Řezníčková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88316-74-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zkuste to doma sami: zahrada a balkon vydalo nakladatelství Kazda.

Květinová louka plná včel místo trávníku, zelenina místo okrasných rostlin, léčivé byliny místo plevelu, půdokryvné rostliny, které se dají jíst, místo kamenitých ploch – existuje mnoho možností, jak zahradničit přírodněji, zdravěji a zároveň snadněji.
Zde jsou důvody, proč se vyplatí na biozahradě něco vlastního pěstovat:

  • To, co si sami vypěstujete, bude chutnější a zdravější, protože nebudete používat jedovaté pesticidy a umělá hnojiva.
  • Biozahrady prospívají životnímu prostředí, protože představují dokonalou oázu pro hmyz a ptactvo. Zároveň poskytují prostor pro pěstování starých odrůd, od kterých se kvůli mrtvým designérským zahradám a monokulturním polím začalo upouštět.
  • Vlastní prací a opětovným využíváním ušetříte, protože budete využívat existující zdroje a nebudete muset kupovat drahé postřiky, hnojiva a další prostředky.
  • Díky zahradničení budete nezávislejší a také šťastnější, protože aktivita v přírodě je balzámem pro duši i tělo.

Pro založení přírodní biozahrady existuje mnoho dobrých důvodů, i když by ji měla tvořit pouze jedna nádoba na balkoně. Stále více lidí se už rozhodlo převzít zodpovědnost a pěstovat alespoň část toho, co jí – ať už na zahradě, pronajatém záhonku či na balkoně. Využijete-li při zahradničení nekonvenční postupy a některé projekty z této knihy, nezískáte pouze zdravou zeleninu, chutné ovoce a svěží bylinky, ale zároveň vznikne i malá oáza „divoké“ přírody.

Ukázka z knihy

Už vás někdy napadlo, že hmyz málokdy létá na balkony s převislými květy? Výsledkem moderního pěstování květin je sice na pohled krásný, ale pro včely a motýly bezcenný. Plné květy většinou neprodukují žádný pyl, okřídlený užitečný hmyz se navíc nedostane k nektaru, neboť cesta je zablokovaná bujnou nádherou.

Přečtěte si další ukázku z knihy

O autorech

Od roku 2014 zveřejňuje berlínský portál Smarticular.net návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy, představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a přinášejí své vlastní zkušenosti. Přečtěte si také knihy ze série Zkuste to doma sami – KuchyněPéče o tělo a vlasy. Mezi další jejich tituly patří Lepší život bez plastů, Ocet či Jedlá soda

O nakladatelství

Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

————————————————

Důležitou součástí vaší nové biozahrady jsou i léčivé byliny! I ty totiž u nás tradičně rostly, krásně voní a ještě vám mohou pomoci s léčením neduhů. Praktická příručka Léčivé byliny v květináři a na zahradě obsahuje vše, co potřebujete vědět o jejich pěstováním, ať už máte k dispozici velkou zahradu či jen malý balkón.

Léčivé byliny v květináči a na zahradě

Jak je pěstovat a sklízet

Autoři: Heide Bergmann a Ulrike Armbruster
Přeložila: Lucie Rybová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-1005-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Léčivé byliny v květináči a na zahradě vydalo nakladatelství Grada.

Divoké byliny přinášejí do našeho života zdraví. Nic nestojí, rostou přímo před domovními dveřmi a takřka po celý rok jsou k mání čerstvé.
Ještě pohodlnější je ale vypěstovat si „své“ léčivé byliny v truhlíku za oknem nebo na zahradě. Tyhle skromné a užitečné rostliny jsou vesměs nenáročné a vytrvalé, a dodržíte-li při jejich pěstování pár zásad, odmění vaši duši svou krásou a tělo blahodárnými účinky.
V knize najdete 25 nejběžnějších druhů divokých léčivých bylin a způsoby, jak je pěstovat v bezprostřední blízkosti obydlí. Zjistíte, kdy a jak je sklízet, a naučíte se z nich připravit přes devadesát chutných a vyzkoušených receptů.

O nakladateli

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkuste to doma sami: zahrada a balkon
111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu

smarticular.net

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeLéčivé byliny v květináči a na zahradě
Jak je pěstovat a sklízet

Bergmann, Heide - Armbruster Ulrike

Grada, 2020