Minulost utváří současnost – romány plné lásky

historicke-romany
Minulost je často posledním dílkem skládačky našeho života, bez jejího poznání náš současný život nikdy nebude kompletní. Dnešní tipy se proto soustředí na knížky, jejichž hlavní hrdinové se vydají právě na fascinující a často překvapivou cestu za poznáním rodinné historie.

Titul Sůl pradávných slz, vydaný nakladatelstvím Metafora, přináší tajemný příběh dvou mladých lidí z Norska, kteří jakoby nezapadali do současného světa. Pomocí léčitele pak poodhalí svůj minulý život, který je zavede až do středověkého Grónska…

Sůl pradávných slz

Sága ztracených Vikingů
Autoři: Brynjulf Haugan, Brian M. Talgo
Přeložila: Veronika Kratochvílová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-076-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Sůl pradávných slz vydalo nakladatelství Metafora.

Originální dobrodružný příběh plný napětí a romantiky.

Ve středověku postihla grónské Vikingy dodnes úplně neobjasněná katastrofa. Celá jejich několikatisícová populace náhle zmizela a zanechala po sobě akorát opuštěná obydlí a pole. Jde o jednu z velkých záhad lidské historie, kterou se nikdy nepodařilo spolehlivě vysvětlit…

Oslo, současnost: Dva cizí lidé, osamělí, nezapadající do současného světa, pronásledovaní zvláštně živými nočními můrami. Julia je žena se strachem ze závazků. Magnus je muž, který se nedokáže rozhodnout. Jejich osudy se nenadále protnou, když je prastarý vikingský symbol uroboros, had požírající vlastní ocas, dovede ke dveřím tajemného léčitele Leonarda Kolla. Koll jim prostřednictvím neobvyklé kombinace akupunktury a hypnózy – staré tibetské techniky Větru v krvi – pomůže odhalit jejich minulý život ve středověkém Grónsku a nalézt východisko pro současnost. Cesta do drsné a kruté doby Vikingů jim ukáže jejich pravé já a pomůže objevit původ temných obav a pocitů. Očistný zážitek však není spjatý jen s událostmi v jejich současném životě, ale také poodhalí roušku dávného tajemství grónských Vikingů a vyjeví osudové spojení mezi dvěma zoufalými dušemi.

Ukázka z knihy

V šeru se ozýval klapot podpatků, odrážející se od tlumeně osvětlených budov.
Takový prázdný a bezútěšný zvuk, pomyslela si Julia. Kadenci jejích kroků přerušovalo pouze šustění igelitové tašky,ve které si nesla sushi.
Z druhé strany ulice se k ní blížila postava. Muž, vysoký, se širokými rameny, oblečený do dlouhého tmavého kabátu; víc ve tmě nepoznala. Ačkoliv byla nedaleko od svého bytu v Aker Brygge, cítila se nechráněná a zranitelná. Dívala se přímo před sebe. Jsem jen trochu unavená a paranoidní.
Muž prošel kolem ní, zvuky jeho kroků se smísily s jejími, jako by si vzájemně odpovídaly. Právě v okamžiku, kdy se znovu začala cítit bezpečně, jeho tempo zvolnilo. Teď už slyšela jen své kroky. Po vteřině nebo dvou se muž znovu rozešel, ale tentokrát jejím směrem. Srdce jí strachem začalo bít silněji. Přidala do kroku. Nemusí to vůbec nic znamenat.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

Ohlasy na knihu

Napínavá kniha, kterou nešlo odložit. Krásné spojení současnosti s dobou Vikingů. Těším se na pokračování.

– June H Glosli Olsen

Strhující, dobře napsaná kniha.

– Helen Kranstad Aasrud

————————————————

Terese Simonové vyšla po úspěšném titulu Krása a jed oleandru další strhující sága Růže a čokoládaTentokrát se podíváme do Drážďan. Hlavní hrdinka, majitelka čokoládovny, najde na zahradě své vily staré zažloutlé deníky. Kdo byla žena, která je napsala a která v domě žila před sto lety?

Růže a čokoláda

Autorka: Teresa Simonová
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 366
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7593-190-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Růže a čokoláda vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Vášeň pro čokoládu a tajemství Růžové vily. Co mají společného? Anna Keplerová právě v Drážďanech otevřela už druhou čokoládovnu a vydělané peníze investuje do opravy vily, kterou po změně poměrů vrátili jejímu dědečkovi. Nadšeně se pouští i do obnovy zahrady, jejíž legendární růže kdysi daly název celému domu; a v jednom ze záhonů přitom objeví starou krabici se zažloutlými deníky ženy, která žila ve vile před sto lety. Anna však od rodičů ani od dědečka o žádné Emmě nikdy neslyšela… Teresa Simonová ve svém novém románu opět rozehrává strhující ságu několika generací žen, jejichž životy byly poznamenány převratnými událostmi minulého století. A pokud vás zaujaly Anniny čokoládové pralinky, není nic snazšího, než si je podle receptů na konci knihy připravit doma… Od autorky titulu Krása a jed oleandru.

Ukázka z knihy

Anna už od dětství milovala pátky.
Možná proto, že se týden chýlil k víkendu. Nebo proto, že se narodila v pátek těsně před půlnocí, a ještě k tomu jako dítě štěstěny – tak bývají označovány děti, které přijdou na svět v novorozenecké bláně –, jak jí často vyprávěl dědeček.
Každopádně svou novou čokoládovou manufakturu hodlala za každou cenu otevřít právě v pátek, i když nutné přestavby a úpravy posunuly definitivní termín až na Velikonoce. Anna svou prodejnu nazvala Čokoládové pokušení. Vybrala pro ni místo v drážďanské novoměstské čtvrti Neustadt. Čokoládovna měla se svým „mateřským podnikem“ na Starém městě společné jen jméno. Určitě byste zde nenalezli zlaté ornamenty ani oválné kovové stolky nebo soustružená opěradla židlí a podobné serepetičky, které na celém světě slouží jako lákadlo na turisty.

————————————————

Kniha Skleněný oceán, kterou vydalo nakladatelství Jota, nás zavede do časů první světové války. Na lodi Lusitanie, která směřuje přes Atlantik do Velké Británie, se odehraje velký příběh lásky a zrady, který může ovlivnit i osudy lidí v dnešní době.

Skleněný oceán

Autorky: Karen Whiteová, Lauren Willigová, Beatriz Williamsová
Přeložila: Věra Kovářová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-649-0
Doporučená cena: 368 Kč

 

Knihu Skleněný oceán vydalo nakladatelství Jota.

Fatální příběh o lásce, zradě a smrti, která před sto lety drze pochodovala po palubě Lusitanie a lákala do hlubin oceánu chudé i bohaté, staré i mladé, dobré i zlé…

Květen 2013 – Sarah Blake je americká autorka bestselleru, která se marně snaží najít zajímavé téma na další knihu. Bydlí sama, její matka, která žije v ústavu, má Alzheimerovu chorobu a svou dceru už skoro nepoznává. Sarah ze zoufalosti otevírá malou truhlu, do které měla celý život zakázáno nahlédnout. Patřila jejímu prapradědečkovi Patrickovi, který pracoval v roce 1915 jako steward na palubě Lusitanie, kde také zemřel, když ji Němci v květnu téhož roku nechali potopit. To, co našla uvnitř, by mohlo vnést nové světlo na dávnou katastrofu. Sarah se tedy rozhodne odjet do Anglie a oslovit prapravnuka Roberta Langforda, který byl zřejmě Patrickovým komplicem.
Duben 1915
Krásná mladá Američanka Caroline Hochstetter žije se svým manželem Gilbertem v přepychovém newyorském bytě. V dubnu 1915 se připravují na plavbu přes Atlantik do Británie, kde má Gilbert důležité pracovní jednání. Caroline má obavy z válečného běsnění, které Evropu už rok ničí, a z cesty je nervózní. Tuší, že si ani na palubě její muž neodpočine od práce, tudíž ji těší, když zjistí, že na lodi bude i Robert Langford, její přítel ze studií. Toho s Gilbertem spojují dvě věci-láska ke stejné ženě a spolupráce pro britskou tajnou službu. Na palubě se totiž skrývá německý špion. Tessa Fairweatherová je další pasažérkou lodi. Na rozdíl od Caroline ale cestuje druhou třídou. Tessa si vydělává na živobytí drobnými krádežemi a falšováním. Tohoto života už má ale dost a ráda by začala v Británii od začátku, poctivě.
Koho tehdy navždy pohltily mořské hlubiny a kdo byl tím, který zradil?

Ukázka z knihy

Včera měkce zmodral, jak to v květnu v New Yorku bývá, a já jsem se rozhodla dojít na setkání knižního klubu pěšky a ušetřit za autobus. Podle Mimiiny zprávy na Facebooku se skupina schází v jejím bytě na Park Avenue, v srdci snobské oblasti okolo Sedmdesátých ulic. Bylo to dobrých třicet minut chůze od mého bytu na Riverside Drive, ale to mi nevadilo. Jsem přece z New Yorku, můžu chodit pěšky celý den. A svižná procházka (říkala jsem si, když jsem asi po milionté rolovala všemi zprávami od Mimi) mi pomůže uklidnit nervy. 

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z knihy.

O autorkách

Beatriz Williamsová je americká autorka. Po vydání románů A Hundred Summers a The Summer Wives se dostala do povědomí čtenářů historických romancí. Vystudovala Stanfordovu univerzitu a Kolumbijskou univerzitu a několik let pracovala v New Yorku a Londýně v oblasti strategického poradenství. Žije v Connecticutu se svým manželem a čtyřmi dětmi.

Lauren Willigová napsala 19 románů, které byly přeloženy do více než deseti cizích jazyků. Získala diplom z Yaleovy univerzity a nastoupila na doktorandské studium na Harvardské univerzitě. Její čtenáři si nejvíce oblíbili sérii Pink Carnation z období napoleonských válek. Dnes žije v New Yorku a živí se psaním.

Karen Whiteová napsala více než dvacet románů. Mezi její nejvýznamnější literární počiny patří série nazvaná Tradd Street. Narodila se v Londýně, ale nyní žije se svým mužem ve státu Georgie.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSůl pradávných slz
Sága ztracených Vikingů

Haugan, Brynjulf – Talgo, Brian M. , M.

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeRůže a čokoláda

Simonová, Teresa

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizeSkleněný oceán

White, Karen – William, Beatriz – Willig, Lauren – , Willig

Jota, 2020

Napsat komentář