Na pozadí historie

Historicka-putovani
Odstartujte týden v historickém ladění. Začtěte se do korespondence mezi dcerou „zimního krále“ a slavným filosofem, prožijte chvíle plné napětí s židovskou dívkou, která tajně infiltruje elitní nacistickou dívčí školu a připomeňte si osud armádního generála, jenž se stal obětí komunistického režimu.

Dnešní historické putování započneme v 17. století. Slavný francouzský filosof René Descart si pravidelně vyměňoval dopisy se švédskou královnou Kristýnou a falckou princeznou Alžbětou Falckou, dcerou „zimního krále“, pozdější abatyší z Herfordu. Následující publikace nabízí souhrn jejich skutečné i fiktivní korespondence.

Vášně duše

Historický román o složitých vztazích René Descarta s královnou Kristýnou a princeznou Alžbětou Falckou ve formě dopisů, skutečných i fiktivních, které si protagonisté vyměňují s různými osobami. Pravda a fikce se tak neoddělitelně prolínají a čtenáři se nabízí neotřelý pohled na konec života velkého filosofa na pozadí událostí švédského dvora.

Autor: Raffaele Simone
Přeložila: Eva Klímová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 135×195 mm
ISBN: 978-80-7272-269-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Vášně duše vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Do královského paláce Tre Kronor jsme dorazili v pět dvacet, za úplné tmy. Palác je obrovská, ponurá stavba s věžemi a věžičkami, která už z dálky a také za tmy ční a má nesmírně velké nádvoří. Nachází se na největším ostrově z těch, jež tvoří město, a je tak obklopený vodami. Celý výhled má tudíž na moře. To mi ale popravdě řekl Freinsheim, neboť kvůli tmě bych nebyl viděl nic a pro únavu bych ani nebyl poznal zvuk moře. Čekali jsme hodnou chvíli před vraty, protože stráže nedostaly k našemu příchodu instrukce. Freinsheim se ke mně ve tmě přiblížil a řekl: „Dýchejte přes kožich, maestro, tak se vám vzduch nedostane ledový do nosu!“
Ptal jsem se sám sebe, jak to, že mi dává takovou cituplnou radu, podobnou těm, které matky dávají svým malým dětem. V té chvíli, v tom mraze, jsem v ušance a v kožichu podupával nohama a v nitru jsem slyšel hlas svého pocitu hanby: „Možná by tě byli měli přijmout jinak…“ Ten hlas říkal něco, co jsem si opravdu myslel, a proto jsem se také ani trochu nepokoušel ho umlčet. A on mi odpověděl krutým: „Cha chá, cha chá!“
Výsměch mi v tom ledovém čekání zněl v hlavě ani nevím jak dlouho. (str. 15)

O autorovi

Raffaele Simone (1944) je emeritní profesor římské univerzity Roma 3, kde založil a mnoho let vedl katedru obecné jazykovědy. Vedle mnoha prací jazykovědných je i autorem prací filosofujících nebo prací se společenskou tematikou. Le passioni dell’anima je jeho první román, který vyšel tiskem. Byl přeložen do francouzštiny a švédštiny.

Zdroj informací: TZ nakladatele

————————————————

Čtyřicátá léta dvacátého století byla obdobím nejen radostných, ale především tragických až šokujících událostí, naprosto popírajících lidskou přirozenost. V této temné době se odehrává i děj románu Sirotek, bestie, špionka, v němž židovská dívka toužící po pomstě za smrt matky nastoupí pod árijskou identitou do elitní internátní školy, aby získala plány na výrobu bomby…

Sirotek, bestie, špionka

Když patnáctileté Židovce zastřelí na hranicích při útěku z nacistického Německa matku, musí se nepřátelskou zemí protlouct na vlastní pěst. Hledá možnost úniku ze země a přitom narazí na tajemného muže hovořícího němčinou s podivným akcentem a ukrývajícího bednu plnou zbraní. Neznámý patří k protihitlerovskému podzemnímu odboji a potřebuje její pomoc.
Blonďatá, modrooká Sara se má skrýt všem na očích v elitní internátní škole pro dcery nacistických pohlavárů a vydávat se za jednu z nich. Musí se skamarádit s dcerou vědce vyvíjejícího bombu schopnou zničit celá města a dostat se k tajným plánům na její výrobu. Sara svou roli árijské dívky oddané Vůdci hraje skvěle, přestože žije v neustálé hrůze z odhalení. Její vůle přežít a touha po pomstě jsou ale silnější než sebevětší strach.

Autor: Matt Killeen
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-2573-157-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sirotek, bestie, špionka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Sara se ohlédla do auta a teprve teď uviděla, co kulka udělala s týlem matčiny hlavy. Spolkla vlnu nevolnosti, která se jí drala do krku, zatímco se dveře zhouply a zabouchly, ale nic dalšího necítila. Teď ještě ne.
V uších jí zněl rychlý a hlasitý tlukot vlastního srdce, vzduch ji štípal do nosu. Na krku vnímala horkost. Vojáci z kontrolního stanoviště kdesi za ní právě vbíhali do zatáčky, kterou se s matkou před chvilkou prohnaly, těsně před tím, než třeskl výstřel. Doléhaly k ní odtamtud hlasy, křik a dusání nohou na asfaltu. Rozštěkali se psi. Blížili se. Kam teď ? Co teď ?
Lauf.
Sara se vrhla na teplou kapotu a přelezla přes ni k otvoru, který předek auta prorazil v plotu skladiště. Do dlaní a kolen ji řezaly střepy z čelního skla. Sklouzla mezi husté šlahouny ostružin a po čtyřech se změtí třísek, trnů a rozbitého skla proplazila na druhou stranu.
Neohlížej se. Běž dál. Té bolesti v dlaních a kolenou si nevšímej. Lauf. (str. 10)

Pokračujte ve čtení ukázky a přečtěte si u nás také recenzi.

O autorovi

Britský autor Matt Killeen se dlouho živil jako reklamní copywriter a kreativec. Splnil si dětský sen, když osm let pracoval pro společnost LEGO. Poté se vydal na dráhu spisovatele na plný úvazek, čímž si splnil další sen. Román Sirotek, bestie, špiónka je Killeenovou prvotinou. Nakladatelství Penguin Random House už ovšem připravuje k vydání druhý díl.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Generál Heliodor Píka byl významnou tváří demokratické Československé republiky. Osobnost jeho morálních kvalit, zahraničních konexí a oblíbenosti mezi lidem nemohla právě se rodící komunistická diktatura v poválečném Československu potřebovat. Z jejího pohledu ji dokonce přímo ohrožoval. A proto musel být odstraněn.

Generál Heliodor Píka a jeho vrazi

Armádní generál Heliodor Píka patří k prvním obětem komunistického režimu v Československu. Tento román byl napsán, aby se na minulost nezapomínalo a aby se podobné justiční vraždy už nikdy neopakovaly. Kniha zachycuje místy až neuvěřitelný příběh o lidské nenávisti, ideologické zaslepenosti, naprostém odporu k odlišnosti názoru a až zločineckému způsobu uvažování. Člověkem označovaným za vraha generála Heliodora Píky je prokurátor JUDr. Karel Vaš. Nebyl však sám. Je zde řada dalších, na které padá stejný, ne-li větší podíl viny na likvidaci člověka, jenž se mohl stát nejen profesní, ale hlavně lidskou a morální autoritou v čele naší země. Každý se v životě může setkat s protivníky, názorovými odpůrci a nepřáteli. Ve válce je nepřítelem příslušník válčící protistrany. Názorový odpůrce je legitimní protivník – a nemusí se stát naším nepřítelem. V dějinách lidstva se však objevují stále a znova případy, kdy se rozdílnost názoru mění v nepřátelství končící až fyzickou likvidací. Právě takovým případem je justiční vražda generála Heliodora Píky – oběti lidské nenávisti.

Příběh podle skutečné události
Autor: Ladislav Vrchovský

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-1787-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Generál Heliodor Píka a jeho vrazi vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

„Helušku, mluvil jsem o tobě s panem lékárníkem,“ zastavil mladíka na cestě domů z práce domácí pán Skalický, hlava rodiny, u které Heliodor v Novém Bydžově bydlel. „Nemůže si tě vynachválit.“
„Děkuji, pane domácí,“ zdvořile poděkoval Heliodor za pochvalu.
„Ale pan lékárník má o tebe i jisté obavy. Zaslechl prý, jak ses bavil s příručím o situaci na válečné frontě. A údajně jsi měl radost z toho, že Rusové na ruské frontě vítězí. Je to pravda?“
„Ano, pane domácí, je to pravda. Kéž by Rusové vyhráli všechny bitvy jak ve východním Prusku, tak v Haliči. To by mohlo přinést možná i konec války a porážku rakousko-uherského císařství. Stejně nám Čechům z toho, že nám vládne císař z Vídně, nic dobrého neplyne,“ řekl bez rozmýšlení mladý vlastenec Píka. „A já bych mohl na studia farmacie do Prahy.“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ladislav Vrchovský se narodil 25. června 1948 v Českých Budějovicích, ale vyrůstal na Valašsku, nedaleko Vsetína, kam se rodiče museli přestěhovat poté, co se po roce 1948 jeho otec dostal do nemilosti komunistického režimu. V patnácti letech odešel na Ostravsko. Kvůli veřejnému odporu proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa musel v letech 1969 až 1989 pracovat jako horník. V listopadu 1989 se stal předsedou stávkového výboru v OKD. V roce 1990 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění za OF. V letech 1990 až 1992 byl členem nejužšího vedení Občanského fóra, následně byl členem předsednictva Občanského hnutí a později Strany zelených. V letech 1992 až 2005 pracoval jako redaktor v regionálním tisku, vedoucí redakce kultury a programový náměstek ředitele televizního studia televize Kabel plus. V současnosti působí jako publicista a divadelní kritik. Spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVášně duše

Simone, Raffaele

Dauphin, 2020

zobrazit info o knizeSirotek, bestie, špionka

Killeen, Matt

Argo, 2020

zobrazit info o knizeGenerál Heliodor Píka a jeho vrazi
Příběh podle skutečné události

Vrchovský, Ladislav

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář