Ukázka z knihy Hra o sen (Pavlína Jurková, Jarmila Vlčková)

Hra o sen
Je jim třináct let, oplývají talentem a pocházejí z rodin, kde není peněz nazbyt. To jsou společné znaky deseti nadaných dětí, které se utkají v soutěži Tajný mecenáš. Nikdo z nich netuší, že cestu k vítězství doprovází reálné nebezpečí a podivná pravidla…

Knihu Hra o sen autorek Pavlíny Jurkové a Jarmily Vlčkové
vydalo nakladatelství Grada.

TAJNÝ MECENÁŠ

Filip Kaňka stál na pódiu ozářen světly reflektorů a ze všech sil se snažil odpovědět na otázku moderátora. V krku měl sucho, zpocené studené ruce si otíral do kalhot a očima sledoval čas, který neúprosně odpočítával vteřinu za vteřinou. Najednou se mu rozbřesklo. Chtěl odpovědět, ale v tu chvíli se ozval gong. Moderátor ohlásil, že čas na jeho odpověď vypršel, a tudíž v soutěži skončil.

Filipovi se udělalo mdlo. Nejraději by utekl, ale nohy ho neposlouchaly. V sále se ozval smích, který se stále stupňoval. Filip se rozhlédl po publiku a viděl, že v hledišti sedí celá jeho třída i s panem ředitelem, který nevěřícně kroutí hlavou. Všichni se mu smějí a ukazují na něj.

„To ses moc nepředved‘.“

„Co sem lezeš, když nic neumíš?!“

Přišli mu fandit, ale on je zklamal a naprosto se znemožnil. Spatřil, jak v zadní řadě někdo vstává. Byla to jeho maminka. Po tvářích jí tekly slzy. Ani se na něj nepodívala a opustila sál.

„Mami!“ chtěl ji zadržet. „Mami!“ zakřičel z plných plic a vtom se probudil. Prudce oddechoval a rozhlížel se kolem sebe. S úlevou zjistil, že je ve svém pokoji a to všechno byl jen hrozný sen. Alespoň zatím. Vždyť tu přihlášku ještě ani neposlal.

Převlékl se ze zpoceného pyžama a šel se nasnídat. Ukusoval krajíc chleba s máslem a díval se na přihlášku do televizní soutěže TAJNÝ MECENÁŠ, která ležela před ním. Zbývaly poslední tři dny do termínu odevzdání.

Poprvé si upoutávky na soutěž všiml v metru, když jel ze školy. Četl:

TAJNÝ MECENÁŠ

NOVÁ TELEVIZNÍ SOUTĚŽ PRO NADANÉ DĚTI

JE TI 13–14 LET?

MÁŠ VELKÝ SEN?

CHYBÍ TI NA NĚJ PENÍZE?

MÁŠ ODVAHU PŘEDVÉST SVÉ SCHOPNOSTI PŘED ŠIROKOU VEŘEJNOSTÍ? PAK JE TATO SOUTĚŽ PRÁVĚ PRO TEBE!

PŘIHLAS SE A BOJUJ!!!

WWW.TAJNYMECENAS.CZ

——————–

Nezapomeňte si prolistovat ukázku a podívat na knižní trailer:

——————–

O autorkách

Herečka Pavlína Jurková (1977) dělí své umělecké aktivity mezi divadlo, psaní divadelních scénářů a dabing. Spolu s Jarmilou Vlčkovou založila v roce 2006 úspěšné autorské divadlo pro děti Láryfáry. I když nemohou být více rozdílné, spojuje je právě láska k oboru a také chuť podnikat a zkoušet nové věci. Viktor a záhadná teta Bobina je jejich první společně napsanou knihou. Svět dětí je pro ně to nejhezčí, co může být.
Jarmila Vlčková je herečka, scenáristka a spisovatelka. Absolvovala VOŠ hereckou v Praze. Během studia spolupracovala s Národním a Vinohradským divadlem. V současnosti hostuje v Příbramském divadle a Divadle Anfas. Autorsky spolupracovala s divadlem Krapet.
Martina Fojtů je akademická malířka. Ráda maluje, kreslí, stříhá, lepí… Od roku 2001 také pořádá výtvarné kurzy.
Společně napsaly a ilustrovaly knihu Viktor a případ zmizelého psa (naše ukázka).

Informace o autorkách byly čerpány ze stránek knihaprodeti.cz.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHra o sen

Jurková, Pavlína - Vlčková, Jarmila

Grada, 2020

Napsat komentář