111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu

Zkuste to doma sami zahrada balkon
Další kniha ze série Zkuste to doma sami se zaměřuje na zahradu a balkon. Obsahuje návod na vytvoření biozahrady a ukazuje důvody, proč nahradit okrasné rostliny zeleninou a plevel bylinkami. Navíc tím prospějete i životnímu prostředí, hmyzu a ptákům.

Květinová louka plná včel místo trávníku, zelenina místo okrasných rostlin, léčivé byliny místo plevelu, půdokryvné rostliny, které se dají jíst, místo kamenitých ploch – existuje mnoho možností, jak zahradničit přírodněji, zdravěji a zároveň snadněji.
Zde jsou důvody, proč se vyplatí na biozahradě něco vlastního pěstovat:

  • To, co si sami vypěstujete, bude chutnější a zdravější, protože nebudete používat jedovaté pesticidy a umělá hnojiva.
  • Biozahrady prospívají životnímu prostředí, protože představují dokonalou oázu pro hmyz a ptactvo. Zároveň poskytují prostor pro pěstování starých odrůd, od kterých se kvůli mrtvým designérským zahradám a monokulturním polím začalo upouštět.
  • Vlastní prací a opětovným využíváním ušetříte, protože budete využívat existující zdroje a nebudete muset kupovat drahé postřiky, hnojiva a další prostředky.
  • Díky zahradničení budete nezávislejší a také šťastnější, protože aktivita v přírodě je balzámem pro duši i tělo.

Pro založení přírodní biozahrady existuje mnoho dobrých důvodů, i když by ji měla tvořit pouze jedna nádoba na balkoně. Stále více lidí se už rozhodlo převzít zodpovědnost a pěstovat alespoň část toho, co jí – ať už na zahradě, pronajatém záhonku či na balkoně. Využijete-li při zahradničení nekonvenční postupy a některé projekty z této knihy, nezískáte pouze zdravou zeleninu, chutné ovoce a svěží bylinky, ale zároveň vznikne i malá oáza „divoké“ přírody.

Ukázka z knihy

Už vás někdy napadlo, že hmyz málokdy létá na balkony s převislými květy? Výsledkem moderního pěstování květin je sice na pohled krásný, ale pro včely a motýly bezcenný. Plné květy většinou neprodukují žádný pyl, okřídlený užitečný hmyz se navíc nedostane k nektaru, neboť cesta je zablokovaná bujnou nádherou.

Zkuste to doma sami zahrada balkon ukazka

Zkuste to doma sami: zahrada a balkon

111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu
Autor: smarticular.net
Přeložila: Monika Řezníčková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88316-74-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zkuste to doma sami: zahrada a balkon vydalo nakladatelství Kazda. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Od roku 2014 zveřejňuje berlínský portál Smarticular.net návody a tipy na jednoduchý a udržitelný život. Namísto pouhého poukazování na problémy, představuje denně nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž může být život o něco jednodušší a ekologičtější. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a přinášejí své vlastní zkušenosti. Přečtěte si také knihy ze série Zkuste to doma sami – KuchyněPéče o tělo a vlasy. Mezi další tituly patří Lepší život bez plastů či Jedlá soda

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkuste to doma sami: zahrada a balkon
111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu

smarticular.net

Kazda, 2020

Napsat komentář