Životní příběh Emila Háchy

Prezident lidskosti
Emil Hácha patří mezi významné československé osobnosti, které se zapsaly do historie. Sledujte příběh muže-právníka, který se nakonec stal prezidentem Protektorátu Čechy a Morava. Autor knihy zasazuje Háchův osud do historického kontextu.

Tato monografie o Emilu Háchovi se soustředí nejen na roli prezidenta druhé republiky a protektorátu Čechy a Morava, ale i na celý jeho život od jihočeského dětství přes působení mladého právníka a vlastence spojeného s českou samosprávou v habsburské monarchii až po roli nejvyššího soudce první republiky. Věnuje se historickému kontextu všech těchto období českých a československých dějin a v závěrečné části i proměnám hodnocení prezidenta Háchy od konce druhé světové války do současnosti. Důležitým aspektem knihy je však také přiblížení lidského rozměru osobnosti Emila Háchy, který nebyl politikem, ale zůstal i v politice především člověkem.

Ukázka z knihy

Vedle práce představovalo v  Háchově životě jednu z  největších hodnot přátelství. Emil Hácha byl poměrně uzavřený, neliboval si v povrchních společenských vztazích, ale s lidmi, kteří mu byli nejbližší, jej spojovala pouta neobyčejně pevná. Zvláštní místo mezi nimi patřilo dr. Vojtěchu Mastnému a prof. Otakaru Sommerovi, s nimiž tvořil takřka nerozlučný trojlístek, dr. Mastným přirovnávaný k třem mušketýrům. Jeho základy byly položeny už před první světovou válkou v zemském výboru. (str. 121)

O edici

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Prezident lidskosti

Životní příběh Emila Háchy
Autor: Vít Machálek

Počet stran: 860
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3056-6
Doporučená cena: 895 Kč

 

Knihu Prezident lidskosti vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Vít Machálek působí na katedře religionistiky Filosofické fakulty Univerzity Pardubice. Zaměřuje se na západní postoje k islámu, mezináboženský dialog, církevní dějiny a psychologii náboženství.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrezident lidskosti
Životní příběh Emila Háchy

Machálek, Vít

Academia, 2020

Napsat komentář