Povídky do kapsy

Ceske-jednohubky-kratke-cteni-pro-dlouhe-chvile
Máte málo času na čtení a místo obsáhlého románu byste proto uvítali něco kratšího a skladnějšího? Pak vás jistě zaujme náš dnešní výběr povídkových souborů, které komentují aktuální dění, nevšednost života a nechybí v nich ani prvky hororu.

Covid-19 na několik měsíců ochromil takřka celý svět a jeho řádění dosud neustává. Krize se více či méně dotkla nejednoho z nás i zde, v České republice. V následující publikaci se symbolicky spojilo 19 autorů, kteří ve svých povídkových textech vykreslují svět za časů pandemie. 19 % z výtěžku bude věnováno charitativním účelům.

Za oknem

Za vším hledej číslo 19. Nemoc, kterou se během pár měsíců nakazily miliony lidí a která ochromila ekonomiku světa, se jmenuje Covid-19.
V reakci na ni se 19 spisovatelů rozhodlo pomoci v boji proti jejím dopadům. Každý z nich napsal pro tuto knihu povídku či esej o životě s epidemií za zády.
Sbírka je výjimečná nejen velkými jmény autorů, ale i tím, že 19 % z výtěžku prodeje bude věnováno na charitativní účely. Název knihy je vypůjčen z povídky Lidmily Kábrtové Za oknem, v níž se stará žena paralyzovaná strachem z nákazy uzavírá do absolutní izolace. Autoři ve svých textech vykreslují svět za časů pandemie z nejrůznějších úhlů, někteří se vrací do historie. Zajímavá je také žánrová pestrost – realistický obraz se prolíná s hororem, kriminální povídkou i s poetickou fantasy.
Do knihy bez nároku na honorář přispěli
Paul Auster, Bianca Bellová, Zuzana Dostálová, Pavla Horáková, Lidmila Kábrtová, Pavel Kosatík, Antonín Kratochvil, Alena Mornštajnová, Jan Němec, Jiří Padevět, Iva Pekárková, Markéta Pilátová, Martin Sichinger, Mark Slouka, Petr Stančík, Olga Stehlíková, Jan Štifter, Miloš Urban a Michal Vrba. Editorem knihy je Aleš Palán.

Editor: Aleš Palán
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
Formát: 116×180 mm
ISBN: 978-80-7260-451-7
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Za oknem vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Měsíc svítil jasně, když zamkl zadní dveře domu. Vytáhl pomalu klíč ze zámku, chvíli si jej prohlížel, jak se leskne mezi prsty. Na okamžik ho napadlo zastrčit si ho do kapsy kalhot, ale pak s ním prudce hodil do vysoké trávy na úzkém dvorku a vykročil po cestičce z dlaždic mezi pruhy neudržovaných záhonů. Úkosem pohlédl na ten vlevo, na kterém z plevele vyčnívala podlouhlá hromádka navršené čerstvé hlíny. Zabočil k ní a poklekl, zavřel oči a pohladil hlínu dlaní. Vzal jednu hrudku a rozdrolil ji mezi prsty. Poté vstal a vešel pod přístřešek pergoly a krbu. Sundal ze zad plátěný batoh, jenž byl naplněn k bachratosti, jako by v něm byl nafouknutý plážový míč. Přezky popruhů cinkly o betonovou zem. Otočil se ze zvyku obezřetně k domu, ale okna všech pěti oddílů řadového domu zůstávala lhostejně temná. Všechna včetně toho, z něhož vyšel. (str. 195)

O editorovi

Aleš Palán je český novinář, publicista a spisovatel. V Brně nedokončil studium pedagogické fakulty, několik let se pak toulal po Československu. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host, …) Vedl kurz tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Ve svých knihách se zabývá zejména literaturou, výtvarným uměním, vírou a sportem.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Soubor povídek, v nichž pozorujeme osudy dvanácti lidí, kteří se octli na dvanácti různých palubách dálkových letů, nabízí David Szalay. Každý z těchto hrdinů je odlišný, každý pochází z jiné části zeměkoule, avšak všechny zároveň něco spojuje. Co? Na to už musíte přijít sami…

Turbulence

Úspěšný byznysmen ze Senegalu, hongkongská žena v domácnosti, německý pilot nákladního letadla, indický zahradník v luxusní katarské rezidenci nebo matka dospělého Angličana léčícího se s rakovinou prostaty. Dvanáct lidí na palubě dvanácti různých dálkových letů obkrouží během několika desítek hodin celou Zemi. Štafeta jejich krátkých příběhů, vzájemně propojených postavami, které se v jedné epizodě jen mihnou a v další pak hrají ústřední roli, je výstižnou metaforou stavu dnešního světa a mezilidských vztahů: tisícikilometrové vzdálenosti mezi kontinenty jsme schopni snadno překlenout díky výkonným letadlům a moderním komunikačním prostředkům, jen velmi málo nám to ale pomáhá k tomu, abychom překonali bariéry mezi kulturami, mezi generacemi, bariéry, které se často vytvoří i mezi těmi nejbližšími.
Každá z dvanácti kapitol nazvaných lakonicky podle označení letu (LGW — MAD, MAD — DSS atd.) přitom přináší nejen změnu prostředí a odlišný způsob vyprávění, ale především novou perspektivu: žena, která svému zaměstnanci za každodenní dvanáctihodinovou dřinu na zahradě platí „asi sto dolarů měsíčně“, se tak v následujícím příběhu ukáže být starostlivou milující matkou.
Szalay však nemoralizuje, ani by na to neměl čas. Řadí osudy a příběhy tolik odlišných hrdinů své prózy jeden za druhým v tak svižném tempu, že vytvářejí dlouhou souvislou linku, ne nepodobnou kondenzační stopě tryskového letadla, která se ale na rozdíl od zlopověstných chemtrails jen tak nerozplyne. Turbulence, kterou autor použil jako titul své prózy, je metaforou znejišťujícího okamžiku, krátkého vytržení z iluzorního bezpečí naší existence, z toho, co jsme až dosud považovali za samozřejmé. Čtenářům, pasažérům svého pomyslného letu napříč kontinenty, předává David Szalay tenhle pocit tak sugestivně, že jim vydrží i po přistání.

Autor: David Szalay
Přeložil: Lukáš Novák

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7470-285-3
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Turbulence vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Seděla s tou španělskou doktorkou v sanitce. Zdravotníci jí píchli nějakou injekci a jí se ulevilo. Chtěla jet domů, ne do nemocnice, ale očividně neměla na vybranou. Zatímco se sanitka s houkáním řítila ulicemi města, popisovala lékařce turbulenci, jako by zapomněla, že i ona byla na palubě. „Ještě nikdy v životě jsem se tolik nebála,“ prohlásila. „Zavřela jsem oči a řekla si, že se musím smířit s tím, že umřu. Vůbec jsem o tom nepochybovala. Seděla jsem tam se zavřenýma očima a myslela si: Když umřu, prosím, ať Jamie přežije. Prosím, ať Jamie přežije. Prosím, prosím, ať přežije.“ Na okamžik se zarazila a pak dodala: „Zpravidla takové věci nedělám. Nevím, ke komu jsem si myslela, že mluvím.“
„Možná k bohu?“ navrhla s úsměvem lékařka.
„Já v boha nevěřím. To je právě ta věc.“ Uvědomila si, že je nezvykle otevřená a upovídaná, a blesklo jí hlavou, co jí to ten záchranář asi píchnul. Po chvíli pokračovala: „Zvláštní na tom je, že teď najednou cítím takovou naději. Byla jsem z toho všeho hrozně špatná, a teď mám pocit, že to bude dobré, že Jamie bude v pořádku.“

Přečtěte si také další ukázku.

O autorovi

David Szalay (* 1974 Montreal) je britský spisovatel a autor rozhlasových her. Napsal čtyři romány, za něž získal několik cen, a sbírku povídek Turbulence. Vyrůstal v Londýně, žil v Kanadě a Belgii. V současnosti žije v Budapešti. V roce 2013 byl časopisem Granta označen za jednoho z nejlepších mladých britských spisovatelů.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Někdo se občas rád přesune z všední reality do příjemně mrazivého světa hororových příběhů. Lidem s podobnými zálibami jistě není jméno H. P. Lovecrafta neznámé. V době, kdy autor neměl lehké finanční období, jeho povídky vycházely utajeně, anonymně či spoluautorsky. Smyčka medúzy obsahuje ty nejlepší z nich.

Smyčka medúzy a jiné příběhy

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu.
S. T. Joshi, známý badatel a znalec autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.

Autor: Howard Phillips Lovecraft
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-3176-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Smyčka medúzy a jiné příběhy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jak jsem tak v blížícím se soumraku procházel po té zarostlé cestě, vnímal jsem zřetelně jakousi předtuchu, patrně způsobenou pochmurnou atmosférou rozkladu, jež se vznášela nad branou a nad někdejší příjezdovou cestou. Z ornamentů na starých kamenných sloupech jsem si dovodil, že kdysi zde bylo panské sídlo, a jasně jsem viděl, že cesta se původně pyšnila špalírem lip, z nichž některé uschly a ostatní pozbyly mezi divokým křovinatým porostem typickým pro tento kraj své zvláštní totožnosti.
Plahočil jsem se kupředu, mého oblečení se chytaly ostnaté plody lopuchu a bodláků a já si začínal klást otázku, jestli to stavení nakonec může být obývané. Trmácím se k němu snad zbytečně? Na okamžik jsem měl nutkání se vrátit zpátky a zkusit to na nějakém statku dál po silnici, když tu se mi otevřel pohled na dům, který oživil mou zvídavost a podnítil ve mně dobrodružného ducha. (str. 22)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Howard Phillips Lovecraft je americký básník a autor fantasy, sci-fi a především hororů. Nejslavnější se stala jeho volně propojená série hororových povídek o mýtu Cthulhu, popisující pantheon podivných, vetřeleckých temných bohů, kteří se dostali na Zemi. Jeho díla jsou velmi pesimistická, útočí na křesťanství, romantismus a osvícenství. Ačkoli za svého života nebyl příliš čten, stal se jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století. Lovecraft psal téměř výlučně povídky či básně, nenapsal žádné větší dílo. Jeho styl je přirovnán ke stylu Edgara Allana Poea.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Mix prózy a poezie nabízí sbírka českého autora Michaela Barta, jež nese název Cesta. Povídky i verše ze života čtenáře pobaví, rozesmutní, možná i šokují. Začtěte se do úvah, zádumčivých i temných myšlenek, ale i veselých epizod ze života.

Cesta

Ve sbírce poezie a povídek najdete kousky veselé, smutné, morbidní i vtipné. V kapitole REBEL je poezie zádumčivá, protestní a možná tak trochu temná. Kapitola S LÁSKOU ukazuje, že i v temném srdci se najde kousek tepla. Kapitola OD POČÁTKU obsahuje mladou a syrovou tvorbu, která je záměrně ponechána tak, jak se inkoust spojil s papírem. V kapitole SLOVEM I PÍSMEM jsou povídky vážné i vtipné. Poslední kapitola BEZ ODPOVĚDI je vyjádřením úvah, poděkování, obdivu? Tuto odpověď nechává autor na čtenáři a vybízí ho, aby si našel cestu sám…

Autor: Michael Bart

Počet stran: 230
Vazba: brožovaná
Formát: A5
ISBN: 978-80-270-6777-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Cesta vydalo nakladatelství Tribun EU.

Co o knize říká autor?

Splnil jsem si sen a vydal knihu poezie a povídek, které poodhalí kousek života, tajemství a poznání. Je na každém, co si z toho vezme. Nemohu nikomu nic podsouvat, mohu ho jen posunout. A když nic jiného, věřím, že mé řádky budou příjemnou inspirací pro život samotný. Milý čtenáři, hltej verše a myšlenky, ber si co chceš, jen zůstaň sám sebou.

Více informací můžete najít na facebookových stránkách autora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa oknem
19 spisovatelů proti covid-19

Palán, Aleš (ed.)

Prostor, 2020

zobrazit info o knizeTurbulence

Szalay, David

Akropolis, 2020

zobrazit info o knizeSmyčka medúzy a jiné příběhy

Lovecraft, Howard Phillips

Argo, 2020

zobrazit info o knizeCesta

Bart, Michael

Tribun EU, 2020

Napsat komentář