Smrtelná smrt

Pratchett_Sekac_audio
Svět bez smrti se stal tématem mnoha pohádek pro děti i dospělé. Ostatně vize světa obývaného nemrtvými jsou hlavně na filmovém plátně či obrazovce velice populární. Dokážeme ale domyslet nejen jaké by to bylo, ale i proč?

Po dlouhém a netrpělivém vyhlížení si dnes konečně můžeme představit další přírůstek do rodiny audioknih Terryho Pratchetta v režii vydavatelství OneHotBook. Tentokrát otevřeme zcela nové téma titulem Sekáč (Reaper Man, 1991, česky prvně 1996). A když nové téma, pak i nový interpret, jímž se stal Jan Vondráček.

Ti, kdo jsou s tvorbou Terryho Pratchetta obeznámeni, vědí, že v rámci cyklu Úžasná Zeměplocha (Discworld) vzniklo hned několik tematických okruhů, jež nějakým způsobem spojují místa nebo postavy hlavních aktérů. V rámci vydávání zvukových verzí knih Úžasné Zeměplochy se vydavatelství OneHotBook prozatím zaměřovalo na dvě témata: příběhy o čarodějkách a dobrodružství Anhk-Morporkské Městské hlídky. První ze jmenovaných prozatím zastupují Čarodějky na cestách (Witches Abroad, 1988, česky prvně 1995, audio 2018) a Soudné sestry (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995, audio 2018). Druhou skupinu reprezentuje trojice: Stráže! Stráže! (Guards! Guards!, 1989, česky prvně 1995, audio 2018), Muži ve zbrani (Men At Arms, 1993, česky prvně 1997, audio 2019) a konečně Nohy z jílu (Feet of Clay, 1996, česky prvně 1999, audio 2019). Nyní se před námi prostřednictvím Sekáče otevírá nová dějová linie, jejíž ústřední postavou není nikdo jiný než sám Smrť.

Výchozí podmínky Sekáče připomínají do určité míry klasickou pohádku Dařbuján a Pandrhola, nebo alespoň tu část, v níž je postava Smrťáka uvězněna a nemůže tak vykonávat své řemeslo. Terry Pratchett postavil podobnou situaci na předpokladu, že nadřízená autorita Auditorů přesvědčí Nejvyššího, že Smrť je přežitá funkce. Smrť tedy nafasuje své vlastní přesýpací hodiny a stává se (ne)obyčejným smrtelníkem. Jeho dosavadní kompetence následně přejdou na bezpočet náhradníků – kromě nového „lidského“ smrtonoše se najednou objeví další, vedlejší, specializovaní na ten který druh. Tak se poprvé setkáváme třeba s Krysím smrtěm, případně s jeho Bleším kolegou. Co si se zbytkem života Smrť počne, toť ona odvěká otázka.

Stejně jako ve všech ostatních příbězích Úžasné Zeměplochy, i zde na čtenáře čeká nevyčerpatelné množství dokonale podaných paralel k našemu vlastnímu světu. Lépe než kde jinde máme v Sekáči možnost podívat se do zrcadla politických intrik, vlády nekompetentních a svým specifickým způsobem sobeckých individuí. Naproti tomu ale stojí mnoho forem (nejenom) lidské obětavosti a nezištnosti. Samostatnou dějovou linii pak nabízí spolek nemrtvých, jenž autorovi opět poslouží hlavně jako nástroj projekce do absurdity dotažených příkladů sektářství.

Jak jsme si už řekli na začátku, před čtenáři/posluchači se ke dvěma již rozběhlým tematickým celkům připojil díky vydání Sekáče třetí. Zatímco svět čarodějek jsme si již stihli ztotožnit s hlasem Zuzany Slavíkové a prostředí Městské hlídky s jedinečnou dramatizací Jana Zadražila, smrťovská sada příběhů dostává do vínku zcela novou barvu hlasu – Jana Vondráčka. Kdo se obává změn, nemusí. Nový interpret má nad svým projevem dokonalou kontrolu. Podobně jako jeho předchůdci ve světě audioknih sira Pratchetta více než prostou četbu nabízí svému publiku celou škálu různě intonovaných postav. Příjemným doplňkem k mluvenému slovu jsou i krátká hudební intermezza.

Audiokniha Sekáč vychází z překladu Jana Kantůrka vydaného nakladatelstvím Talpress v roce 1996. Tři sta osmdesát stran tištěné verze rozložil vydavatel do jednačtyřiceti zvukových stop ve formátu mp3. Na jeden kompaktní disk se k nim vešlo, jak je u OneHotBook zvykem, několik ukázek z další produkce vydavatelství. V tomto konkrétním případě jich nalezneme pět. K poslechu Sekáče si vyhraďte celkem dvanáct hodin (bez jedné minuty), právě tolik času na čtenáře/posluchače čeká ukryto uvnitř klasické papírové obálky, jež je bohatě dekorována ilustracemi ze své předlohy. Nechybí ani nezbytné medailonky autora i interpreta.

Rád bych vás na závěr potěšil výhledem na to, který příběh nás bude čekat příště. Naneštěstí se mi takovou informaci nepodařilo zjistit. A tak nezbývá než doufat, že se nová audiokniha ze série Úžasné Zeměplochy objeví brzy. Ostatně kterýkoli titul této z mého pohledu špičkové série (možná nejlepší z toho, co kdy literární svět spatřil) představuje vítané překvapení. Takže zase příště.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSekáč

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2020

Napsat komentář