Jak porozumět sami sobě

tipy_psychologie
Moderní věda ví, jak přepravit člověka na Mars či jak teleportovat atomy. Fungování lidského mozku ale stále moc nerozumí. Přesto existuje mnoho knih, které nám skrze studium například lidské řeči, paměti či mezigeneračních vztahů umožní lépe pochopit nejen náš mozek, ale i sebe sama. Právě to je totiž jedním z nejdůležitějších klíčů ke štěstí.

Řeč. Jazyk. Mluva. V češtině máme hned několik slov, která vyjadřují podstatu sebe sama – tedy jazyk jako prostředek verbální komunikace. Odborná publikace Jana Krásy Jak řeč ovlivnila člověka zkoumá fenomén řeči a zajímá se o zásadní otázku vlivu verbální komunikace na vývoj nejen lidských společenství, ale i člověka jako takového – jeho anatomie i vnitřního fungování.

Jak řeč ovlivnila člověka

 O evoluci moderní lidské řeči a mysli

Autor: Jan Krása

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7530-209-0
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Jak řeč ovlivnila člověka vydalo nakladatelství Malvern.

Jak člověka za dobu, co ji používá, ovlivnila řeč? To je hlavním tématem této studie. Aby bylo možno hledat odpovědi, je potřeba nejprve stanovit, jaké atributy má moderní lidská řeč, a tak ji odlišit od předverbální komunikace. Tato studie klade počátek moderní lidské řeči před technologii pohřbívání, kterou lze doložit již před sto tisíci lety. Řeč je technologie, která v oblasti komunikace odhalila prostor nekonformity, a tak umožnila neodhadnutelný a ohromný vývoj lidské kultury. Nejenže zásadně proměnila anatomii lidského těla (mluvní orgány, speciální oblasti na mozkové kůře atd.), ale také proměnila podstatu lidství v tom, že vedla ke vzniku vnitřní řeči, ve které dochází ke každodenní redefinici toho, co je existence.

O autorovi

Mgr. Jan Krása, PhD. pracuje jako odborný asistent na katedře psychologie pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Jak řeč ovlivnila člověka je jeho první knižní publikací.

Zdroj: muni.cz

O nakladateli

Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

————————————————

Meik Wiking byl deníkem The Times jmenován nejšťastnějším mužem planety. Wiking je totiž celosvětově uznávaným odborníkem na štěstí. Ve své nové knize Umění vytvářet vzpomínky se zabývá vlivem paměti na štěstí. Poznejte díky této skoro až meditační knize lépe sami sebe, svůj mozek, i to, co v životě nazýváme štěstím.

Umění vytvářet vzpomínky

Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky

Autor: Meik Wiking
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×175 mm
ISBN: 978-80-7565-655-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Umění vytvářet vzpomínky vydalo nakladatelství Jota.

Víte, co je klíčem k dlouhodobému pocitu štěstí? Hezké vzpomínky! Badatel v oblasti štěstí a autor světových bestsellerů Hygge – Prostě šťastný způsob života a Lykke – Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Meik Wiking nám ve své nejnovější knize radí, jak si vytvářet vzpomínky, díky nimž povedeme spokojený život.
Vzpomenete si na svůj první polibek? Na den, kdy jste odmaturovali? Na vydařenou dovolenou? Nebo na nejlepší jídlo, co jste kdy ochutnali?
Vzpomínky jsou důležitou součástí naší identity, mění náš pohled na svět, ovlivňují naše chování a naše pocity.
Meik Wiking při svém bádání zjistil, že lidé, kteří v sobě chovají pozitivní nostalgické vzpomínky, se cítí ve svém životě šťastnější. Řešením, jak pomoci budoucím okamžikům, aby se staly uchováníhodnou vzpomínkou, je mimo jiné překonávání sama sebe, vyhledávání nových „poprvé“, propojování situací se smyslovými vjemy, prociťování trnité cesty za úspěchem, vyprávění životních příběhů. V knize, která je nabitá vtipy, osobními historkami, fotografiemi a odkazy na filmy a literaturu, se dozvíte, jak na to. Naučte se, jak uchovat, co stojí za to, a jak zapomenout a udělat v hlavě místo pro nezapomenutelné věci.
Autor využívá výzkumů, dat, dotazníků, rozhovorů a experimentů, aby dokázal sílu nostalgie a schopnost melodie, vůně nebo třeba chuti vrátit nás v čase na místo, kde se odehrálo něco pro nás velmi důležitého. Kniha je zároveň meditativní a relaxační četbou a také praktickým návodem, jak přinést do života nové šťastné okamžiky a uchovat si na ně vzpomínku, která nás bude provázet navždy.

Ukázka z knihy

vzpominky-ukazkaProlistujte si i další strany z této ukázky!

O autorovi

Meik Wiking je podle deníku The Times nejšťastnějším mužem planety. V roce 2013 v Kodani založil první Institut pro výzkum štěstí na světě. Vedle toho je spolubadatelem Světové databáze štěstí a součástí poradního orgánu Global Happiness Policy Report. Výsledky jeho výzkumů byly zveřejněny ve více než pěti stech různých médiích včetně The Washington Post, BBC, Huffington Post, The Times, The Guardian a mnoha dalších. Poskytuje městům, vládám a firmám po celém světě poradenství ohledně štěstí a proměny hmotného bohatství v duševní. Přednáší po celém světě, mj. se zúčastnil také konference TEDx. Vystudoval vysokou školu se zaměřením na podnikání a politologii a dříve pracoval na dánském ministerstvu zahraničních věcí. Když zrovna nepíše knihy – je také autorem bestsellerů Hygge a Lykke – nebo nerediguje zprávy o štěstí, blahobytu a kvalitě života, rád fotografuje a hraje tenis (docela mizerně). Žije v Kodani.

Zdroj: jota.cz

O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Patří k podstatě lidství, že jen velice těžko můžeme být šťastní bez dobrých vztahů s našimi blízkými. Monika van der Berg se v knize Jak se vzájemně chápat zabývá komunikací a soužitím generací X, Y a Z. Nechme si poradit, jak zvládat složité mezigenerační vztahy, a lépe tak poznejme sami sebe.

Jak se vzájemně chápat

Generace X, Y, Z

Autorka: Monika van der Berg

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 143×208 mm
ISBN: 978-80-247-2139-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jak se vzájemně chápat vydalo nakladatelství Grada.

V současné době vedle sebe žijí tři až čtyři generace se zcela odlišnou životní zkušeností. Potkávají se ve vztazích, na pracovišti i doma. To je velká výzva, jak se společně posunout. Je potřeba porozumět preferencím, které každá generace má, učit se od sebe navzájem a rozvíjet se i díky poznání sebe sama, zejména vlastních emocí.

  • Naučte se naslouchat, nejen slyšet.
  • Zahoďte zbytečné bariéry a předsudky.
  • Buďte autentičtí, tedy sví.
  • Snažte se přemostit generační rozdíly.

Objevte cestu, jak hledat individuální řešení, protože doba univerzálních návodů a rad je už dávno pryč!

O autorce

Monika van der Berg pracuje pro české Centrum andragogiky. Čerpá ze svého vlastního života a z osobní zkušenosti s prací ve velkých „korporátech“, stejně tak jako ze zkušeností s přímou prací s lidmi: v poradenství, konzultační činnost, terapii. V současné době lektoruje kurzy mindfulness pro firmy, vede teambuildingové akce, vede soukromé hodiny mindfulness a emoční inteligence. S emocemi pracuje každý den, metody mindfulness – všímavosti používá prakticky ve svém každodenním životě. Vystudovala psychosociální studia v Praze, Vysokou školu ekonomickou, prošla akreditovanými kurzy komunikace, rodinného poradenství, prošla kurzy mindfulness v GB v Manchesteru, sebezkušenostním výcvikem.

Zdroj: centrumandragogiky.cz

O nakladateli

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak řeč ovlivnila člověka
O evoluci moderní lidské řeči a mysli

Krása, Jan

Malvern, 2020

zobrazit info o knizeUmění vytvářet vzpomínky
Jak si vytvořit a zapamatovat šťastné okamžiky.

Wiking, Meik

Jota, 2020

zobrazit info o knizeJak se vzájemně chápat
Generace X, Y, Z

Berg, Monika van den

Grada, 2020

Napsat komentář